Се ближи финишот . . . Шпаркасе или ОТП ???
Готова е работата. Оваа пролет СГ излегува од Охридска...
Ајде да видиме . . . Сите локални фраери типуваат на Ерсте - Шпаркасе, као готова работа било... Мене се ми се чини ОТП. Ми нема логика, сите балкански филијали ги купи ОТП, а само во МКД влегува Ерсте ???
ОТП има проблем во Црна Гора . . . Во ЦГ ја има најголемата банка, а треба да ја купи плус втората по големина банка . . . не се знае дали ќе му дозволат, голема концентрација и можат да бидат одбиени . . . Во МКД може ОТП да договори некоја поголема банка, ако посака сигурно ќе ја земе ОХБ . . . тие приказни за унгарско - руски завери се смешни...
Нашите комшии типуваат влез на ОТП во ОХБ . . .
http://www.seebiz.eu/otp-trazi-model-za-preuzimanje-societe-generalea-u-crnoj-gori/ar-189455/
а и пред неколку месеци типувале дека ОТП ќе ги купи сите подружници на СГ и се погодија досега . . .
http://www.bankar.me/2018/10/20/otp-kupuje-pet-banaka-u-regionu/
Не ми е јасно кој продава акции во ОХБ, кога се знае дека наскоро ќе се продава, зар некој мисли дека цената ќе оди под 6700 денари по акција, зошто не причека???
p.s.
Цена прогнозиравме, ајде да типуваме купувач иако се знаел . . .
@dekis друже ти како еден од поголемите акционери удри еден јавен тип со пошироко образложение . . . И следи Ројтерс да не промашиме нешто, знам дека ти тоа одлично го правиш . . . Ајде да ја омажиме ОХБ, па после ќе бараме стројник за СТБ
..
Druze, deka nevestata e malku bremena, bremena e... deka kje mora da se mazi, kje mora...
Ovoj pat stvarno nemam pojma koj kje ja zeme, ama znam deka jas koga bi imal 110-120 mil eur, bi ja zel... (sumata normalno gi vklucuva I zadolzitelnata otplata na subordiniranite krediti)...
Ne se plasham od sparkasse, neka ponudat pari, nemam namera posle prezemanjeto da gi cuvam akciite, sekogash e dokazano deka treba da se prodade vo toj moment (pazi kako pominaa tie sto 2007ma ne prodadoa na SG na 8157 den)... posle toa dali tie kje ja spojuvaat so nasata sparkasse (sto e logicno) bash me briga, nivna e sto saka neka pravat.
Otp-dobro kapitalizirana banka se, odlicno rabotat, profitabilni se, prisutni se vo cel region, od Eu se, ne bi imalo problem da dobijat dozvola od NBRM, garantiram...
Koga NBRM in dade dozbola na nekoi si svajcarski anonimusi da ja kupat Alfa banka, koga kako sopstvenici na drugi banki gi imash nekoi daleku poneznacajni bugari,
NBRM treba da bide srekjna da dade dozvola na OTP...
A dali sakaat da vlezat? NE ZNAM. Zoshto da ne, koga se prisutni na crnogorskiot pazar, goleminata ne treba da im bide problem kaj nas, a ohb e odlicna prilika za tie pari... ne sekoj den se pruzat priliki, pa makar I koga imash stotici milioni vo dzeb.
Prvo: mnogu imam vlozeno vo ohb I zatoa sum pristrasen
Vtoro: otp ili koj da e drug, dokolku vleze kje se odrazi na site drugi akcii (banki I drugi), zoshto potencijalno nad 20mil eur kje se oslobodat od domashni investitori... jas na primer nema da odam vo kafana na pevalka so parite, pak kje gi vratam na mse, a kje kupam toa sto ima tamu vo toj moment, a sto ne sum go kupuval oti parite mi bile vo ohb... interesno kje bide, koga pazarot kje dobie na dlabocina na primer kaj akcii kako ALK, GRNT I dr koi nemaat veze so bankite... nema site pari da zavrshat pak vo banki, a svezi pari se toa sto fali na mse... zatoa sekoj malku normalen na mse treba da se moli ohb da se prodade imal akcii tamu ili ne, po ovaa ili po onaa cena...
P.s. grimi, SG napravi dokapitalizacija zaradi istata pricina sto jas do petokot dokupuvav so posledni atomi na silite...
tie najdobro znaat deka vredeshe za tie pari... a jas pretpostavuvav deka vredi za 6650... (a so takov krediten rast moraa da imaat ekstra kapital za da odrzat adekvatnost na kapitalot)