Македонска берза

Член од
23 јуни 2017
Мислења
592
Поени од реакции
1.102
Гледам ме прозиваат кафекуварки кои купија АЛК на 13.500 и КМБ на 7.700. Многу интересна појава е ова МСЕ, психијатар треба да ја надгледува. Изгубија 30-40% од вредноста у рок од неколку дена ( ке беше и повеќе да не интервенираа идиотите со она -5% ) а на прв раст од 2-3% одма се силни.

реков, пак ке речам, НЕ ВЕ МОЖАМ БЕ :pos: :pos: :pos: :tapp:
Doktore so napravi ti kupi gumi? Zimski ili letni? Radi snegot prashuvam... Kineski ili Michelin? Nemoj molim te glubrinja da zemash, full si kesh sega... ;)

Член од
12 март 2009
Мислења
20.849
Поени од реакции
17.080
Гледам ме прозиваат кафекуварки кои купија АЛК на 13.500 и КМБ на 7.700. Многу интересна појава е ова МСЕ, психијатар треба да ја надгледува. Изгубија 30-40% од вредноста у рок од неколку дена ( ке беше и повеќе да не интервенираа идиотите со она -5% ) а на прв раст од 2-3% одма се силни.

реков, пак ке речам, НЕ ВЕ МОЖАМ БЕ :pos: :pos: :pos: :tapp:
изгубија и сите тие што НЕ ПРОДАДОА на 13,500АЛК и 7700 КМБ..
Туку не ми одговори никој, КАКО е ситуација со Берзата на Недвижнини ???
По секоја логика и таа треба да се врати на постари цени ????

Член од
27 ноември 2009
Мислења
963
Поени од реакции
921
Doktore so napravi ti kupi gumi? Zimski ili letni? Radi snegot prashuvam... Kineski ili Michelin? Nemoj molim te glubrinja da zemash, full si kesh sega... ;)
За разлика од вас, јас за теми во кои не се разбирам прашувам, собирам информации, се консултирам пред да одлучам. Да си купив, фала на прашање. Знаеш и што гума возам, гледам си копал :aplauz:

Член од
16 декември 2019
Мислења
63
Поени од реакции
75
За разлика од вас, јас за теми во кои не се разбирам прашувам, собирам информации, се консултирам пред да одлучам. Да си купив, фала на прашање. Знаеш и што гума возам, гледам си копал :aplauz:
Abe ne te cuvme nitu ednas da kazes sho imas na berzava koga si prodal na kolku koi firmi dali si all out dali ke vlagas i ako da koi firmite site drugi javno si kazuvaat samo ti solis pamet na drugite Dobrica da ne ti e pravoto ime cim si voklu dobar za site drugi

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.186
Поени од реакции
3.433
Состојбата ќе се оправи кога ќе се оправи состојбата во САД, состојбата во Европа моментално е на пауза и се очекува април да се стабилизира, па од мај таму да почне да крчка економијата,
ама што правиме за САД, најголемата економија во светот, најголемата печатница за пари, најголемата војска итн... е кај нив состојбава допрва почнува, имаат близу 10к случаи на ден и некоја споредба со Италија и Шпанија ако се прави, мислам дека ќе имаат и над 2000-3000 смртни случаи дневно во пикот кој ќе и се случи за 2-3 недели, ќе видеме што ќе се случи навистина тешки времиња за предвидување.

Член од
25 август 2016
Мислења
438
Поени од реакции
318
СОЛИД АС РОК!!

Тоа е таков кластер фирми здружени, атомска бомба не ги бие!! Баш изтражував во декември и јануари, посетив 5 од подобрите/квалитетните (несакам да ги именувам), и веднаш се приметува договорот кој го имаат меѓусебен, цените им се идентични, приказните исти (70% ни се продадени само уште ова остана ама и за тоа има заинтересирани...)...

Оние човек фирми, се гребат поред нив па ти нудат за 100е поевтино, мислиш си лапнал јака зделка уствари си наебал...
Профитите од претходните 10г им дава словода да си ги држат и непродадени становите 2-3г, што донегде и се поклопува со мораториумите..

изгубија и сите тие што НЕ ПРОДАДОА на 13,500АЛК и 7700 КМБ..
Туку не ми одговори никој, КАКО е ситуација со Берзата на Недвижнини ???
По секоја логика и таа треба да се врати на постари цени ????

Член од
16 мај 2014
Мислења
462
Поени од реакции
370
Blizzard сака да падне КМБ 4.500 , Алк 7.000 , НЛБ 12.000 за да почне да купува :D
Ке паднат волку ако искочи уште една корона па пак потоп и Blizzard ке каже ви реков скапи се :D

Шала на страна Алкалоид не гледам веќе шанса да падне под 8.000 , додека КМБ до 5.000 преку сила
Јас мислам дека за еден до два месеци ќе паднат на 5000 и на 2500.

Член од
12 март 2009
Мислења
20.849
Поени од реакции
17.080
СОЛИД АС РОК!!

Тоа е таков кластер фирми здружени, атомска бомба не ги бие!! Баш изтражував во декември и јануари, посетив 5 од подобрите/квалитетните (несакам да ги именувам), и веднаш се приметува договорот кој го имаат меѓусебен, цените им се идентични, приказните исти (70% ни се продадени само уште ова остана ама и за тоа има заинтересирани...)...

Оние човек фирми, се гребат поред нив па ти нудат за 100е поевтино, мислиш си лапнал јака зделка уствари си наебал...
Профитите од претходните 10г им дава словода да си ги држат и непродадени становите 2-3г, што донегде и се поклопува со мораториумите..
абе не се знае и нивното, ако прифали простор за карантин може и заплена на непродадени објекти :cool:

Член од
25 август 2016
Мислења
438
Поени од реакции
318
Не бе, ептен ако загусти, Доне ќе отвори врати, бар ќе може да се пофали 2020, капацитетите 100% исполнети!!

абе не се знае и нивното, ако прифали простор за карантин може и заплена на непродадени објекти :cool:

Член од
19 август 2007
Мислења
941
Поени од реакции
302
Незнам зошто гледате дневни индикатори ;)
Да, имаше паника вчера поради сите лоши вести што се насобраа викендот и тргна неделата со све во црвено. Но дали нешто се смени во меѓувреме за да се врати реалниот зелен оптимизам?

Ќе не примат во Европа? Супер. Ќе се радуваме малку, ама фајде од Европа наскоро нема. COVID сеуште ги пустоши и Европските и сите останати светски економии. Сите земји се затворени. Паралелно се воведуваат нови мерки кои од една страна дополнително ја стегаат продуктивноста, од друга ветуваат бесконечно нови средства (пр. unlimited quantitative easing) што ќе го крене националниот долг на секоја земја за 30% во рок од неколку месеци.

По секој економска тренд треба да оди МСЕ надоле. Иако секогаш сме некоја хибридна аномалија :)

Има играчи кои може да ја држат берзата некое време, но прашање е колку.
Тоа што мене ме плаши е што поучени од 2008, кафе куварките* сега се јавуваат да инвестираат на берза. Луѓе кои досега не припариле на берза слушнале дека оди надоле и дека сега е време да се купува. Сличен профил на луѓе кои во октомври-ноември 2017 прашуваа за криптопазар.

кафе-куварка* - во мојот случај се работи за дресер на кучиња,човек кој (демек) работи во Топлификација, а всушност има клуб за боречки вештини и еден што претежно работи на билетара во Борис Трајковски.

ahil

м-р
Член од
11 јули 2005
Мислења
635
Поени од реакции
621
Неколку денови се мислам да пишам и конечно се решив.
Моето мислење е дека компаниите допрва (првиот и вториот квартал) ќе имаат лоши финансиски извештаи. Економската криза, барем во Европа допрва ќе почне. Сепак, цените на нашата берза во голем дел не паѓаат или нема да паднат поради фактот дека голем дел од акциите ги држат големи играчи кои управуваат со компаниите и немаат намера да ги продадат. Еден друг дел, кои се шпекуланти веќе излегоа изминативе денови.
Јас ништо не продадов, можеби требаше ама кога веќе помина тоа сега може да се појавам само на куповната страна. Веројатно и многу други тука на форумот го мислат истото.
Фактот дека нема многу луѓе кои ќе продаваат на овие цени, укажува дека цените и немаат некоја голема можност за пад. (верувам дека ќе паднат, но сигурно не на цени пред 7-8 години)
Доколку ги споредуваме цените на компаниите со цените во Европа веројатно се високи, иако јас би преферирал да купам наши компании, кои ги гледам или користам секој ден отколку да гледам документи за некои компании кои не сум ги видел никогаш.
Што би рекле старите, СЕКОЕ ЗЛО ЗА ДОБРО Е.

Kajgana Shop

На врв Bottom