Македонска берза

Член од
30 март 2018
Мислења
1.457
Поени од реакции
1.883
Предлагам берзата да го укине статичкиот лимит од 5% пошо утре се очекува да укнижиме една плус десетка.

Инаку да, форумов комотно може да се преименува во Машки домаќински муабети

Член од
30 декември 2007
Мислења
793
Поени од реакции
328
Dow Jones е нагоре скоро 10% денеска. Дали ќе издржи до крај ќе видиме.

Член од
31 август 2017
Мислења
263
Поени од реакции
187
_20200324_175838.JPG

New Market strategy..... Sto bi rekol ZZ.... Tras Tras.... :):icon_lol:
Filmot e ist, scenario isto.... Nijansi vo prasanje, a kako koronava ja napravija filmski pa pa pa..... Samo iminjata se menjaat.... Bernanke, Powell..... Sledniot za 6-10 godini....

Последно уредено:
Член од
21 август 2017
Мислења
159
Поени од реакции
133
Сега заврши докумемтарецот за Фухан на Канал 5. Страшно било и многу потресно. Ова е надвор од темата, ама сепак мислам дека е битна информација. Сепак можеле да ја објават сторијава порано.

Член од
27 ноември 2009
Мислења
963
Поени од реакции
921
Што бе, влеговме у ЕУ??? Ајдеее полетуваме МУУУНННН
Dow Jones е нагоре скоро 10% денеска. Дали ќе издржи до крај ќе видиме.
Она што Трамп сака да го направи е невидено. Темпирана бомба. Сака за 7 дена да ја отвори америка, границите, све комплет. Со 10к случаи ДНЕВНО сега кога е скоро све затворено, замислете колку случаи ке има кога ке се отворат и границите и фабриките и све.
Човекот е спремен да жртвува многу животи на сметка на економијата, берзата и реизборот. Постојано збори дека повеќе жртви би имало од рецесија него од Корона, па не е свесен што ке му се случи, каква Италија, ова ке биде катастрофа од невидени размери. Мислам дека нема да прават тестови само за да не се покажува колку нови болни има. Буквално пуштање на луѓето под лед и око не му трепнува.

Што се однесува до МСЕ, денес раст, утре пак раст, но ке видиме до кога. Има уште 1 месец до нашиот пик на број на заболени. Државата и економомијата нема да функционира целосно минимум 2-3 месеци, берзата може и да се врати во нормала, некои 20% подоле од што беше ( за стари цени ке си почекате ), но на економијата ке и треба многу време да се опорави. Но, и покрај све, МСЕ пак ке биде прескапа во однос на берзите во ЕУ, можеби мислите дека ви е подобро да инвестирате во МК но тоа воопшто не е случај. Ви се дава можност да купите било која компанија од било која држава а вие решавате да изберете помежу едни исти - АЛК, КМБ, ГРНТ....останато ако купите ке се соочите со неликвиден пазар, неможност да продадете кога сакате, а надвор од МК тоа не е случај. Да, поголем ризик е надвор, ама и поголеми шанси за поголеми добивки.
Прашувавте што јас правам, многу ве интересира, го погодив падот па сега чекате кога ке кажам дека ке расне за да (можеби ) послушате. Епа драги кафекуварки и покрај тоа што голем дел од портфолиото ми е продадено и највеќе сум у кеш, јас пак имам поголемо портфолио од вас во моментот ( соберете се 4-5 души па може ке имате како мене ). Уште не влагам, ниту во МК ниту во странство, ке почекам да се смири ситуацијата па тогаш. Да, може ке изгубам 10-20% поради тоа што цените ке скокнат од дното, но барем ке знам дека нема да имам ризик дека и тоа ДНО не е конечно дно.
Ве предупредував почесто кога паѓаше, сега во моментот ситуацијата е на стенд бај и нема што многу да се пише бидејќи ке е чисто нагаѓање, коцка.

Член од
16 декември 2019
Мислења
63
Поени од реакции
75

Прашувавте што јас правам, многу ве интересира, го погодив падот па сега чекате кога ке кажам дека ке расне за да (можеби ) послушате. Епа драги кафекуварки и покрај тоа што голем дел од портфолиото ми е продадено и највеќе сум у кеш, јас пак имам поголемо портфолио од вас во моментот ( соберете се 4-5 души па може ке имате како мене ).
Znaci se ti bese top napisano i na mesto ali ovoj del mnogu me iziritira i ne ti trebase.

Sho si pogodil be ti, ne si pogodil ti nego ti se pogodilo so koronava, sho ne pogodi pred nejze prethodno koga pisuvase isto kako ke pagja a sepak rastese MSE. Da nemase korona sega posle vestive za nato i EU realnosta e deka berzata ke idese samo up up i up(MISLAM NA MSE). Mnogu si davas na znacenje i krajno prepotentno ponasanje imas ke sme te kopirale nie tebe?? Pateticen si i use se prais kurac ipol si imal kolku 4-5 zaedno. Izvini be Cifliganec ti od kaj tashak znaes koj kolku ima a na kraj kraeva me zdobole kolku si imal ti spusti se na zemja malce mnogu letas, moze u idnina epten nisko da padnes.

Член од
17 октомври 2017
Мислења
855
Поени од реакции
1.471
@Blizzard другарче држи си се ти до кобење за МСЕ и не коментирај многу за Трамп. Со други зборови, не треси глупости за работи кои не ги разбираш.

Трамп е човекот! Трамп и Шведска. А кога ќе видат дека целото срање со коронавирус е фејк њуз, и другите ќе се приклучат.

Нема уште многу време, треба да се улетуе. Утре идеме АП :zver:

Член од
18 јули 2009
Мислења
6.762
Поени од реакции
6.549
Од целиот статус на Blizzard коа прочитав соберете се 4-5 души може ке имате кеш колку мене :pos:
Чифлиганец сад на апаратима :icon_lol::tvg:

Член од
27 март 2012
Мислења
18
Поени од реакции
2
Zdravo decki. Sakam da pocnam so trejdanje na akcii. Koj broker vo mk e najsiplatliv? Kako odi procedurata?

Член од
11 јули 2017
Мислења
310
Поени од реакции
490
@Blizzard другарче држи си се ти до кобење за МСЕ и не коментирај многу за Трамп. Со други зборови, не треси глупости за работи кои не ги разбираш.

Трамп е човекот! Трамп и Шведска. А кога ќе видат дека целото срање со коронавирус е фејк њуз, и другите ќе се приклучат.

Нема уште многу време, треба да се улетуе. Утре идеме АП :zver:
Aj aj aj, Корона било FAKE NEWS, се слушнав деновиве ама коментаров ти е врв.

@Blizzard, коментаров за кој колку има стварно не ти е на место, тук сме за да си помагаме не да си ги мериме.

Според мене деновиве малце sideways(горе-доле) ќе се движиме па може и благ раст да има на берзата, ама и јас сум на мислење дека не очекува уште еден јак бран надоле кој би дошол во наредните 2-3 недели.
Берзата бара трпение во принцип и избрзани потези се стално лоши потези.
Искрено и јас би си почекал да се смири малце ситуацијата па после назад со парите иако ќе повторам не сум 100% излезен од акции.
Еве денес Jinko Solar покажува знаци на живот +20% за еден ден, се надевам и Гранит утре после ФИ денес ќе покаже знаци на живот.

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.305
Поени од реакции
7.659
највеќе сум у кеш, јас пак имам поголемо портфолио од вас во моментот
Јас после ова, би се одјавил од форумов. Толку си бил сигурен во твоите прогнози и сеуште имаш портфолио.... Најверојатно си лажго, па криво ти беше што си го пропуштил бранот во 2019. Или сам на себе не си веруваш :pos:

Не можам сеуште да поверувам што напишал, предупредувал, кажувал, а он не продал :confused::bravobe:

Hub

Член од
3 мај 2017
Мислења
672
Поени од реакции
714

Она што Трамп сака да го направи е невидено. Темпирана бомба. Сака за 7 дена да ја отвори америка, границите, све комплет. Со 10к случаи ДНЕВНО сега кога е скоро све затворено, замислете колку случаи ке има кога ке се отворат и границите и фабриките и све.
Човекот е спремен да жртвува многу животи на сметка на економијата, берзата и реизборот. Постојано збори дека повеќе жртви би имало од рецесија него од Корона, па не е свесен што ке му се случи, каква Италија, ова ке биде катастрофа од невидени размери. Мислам дека нема да прават тестови само за да не се покажува колку нови болни има. Буквално пуштање на луѓето под лед и око не му трепнува.

Што се однесува до МСЕ, денес раст, утре пак раст, но ке видиме до кога. Има уште 1 месец до нашиот пик на број на заболени. Државата и економомијата нема да функционира целосно минимум 2-3 месеци, берзата може и да се врати во нормала, некои 20% подоле од што беше ( за стари цени ке си почекате ), но на економијата ке и треба многу време да се опорави. Но, и покрај све, МСЕ пак ке биде прескапа во однос на берзите во ЕУ, можеби мислите дека ви е подобро да инвестирате во МК но тоа воопшто не е случај. Ви се дава можност да купите било која компанија од било која држава а вие решавате да изберете помежу едни исти - АЛК, КМБ, ГРНТ....останато ако купите ке се соочите со неликвиден пазар, неможност да продадете кога сакате, а надвор од МК тоа не е случај. Да, поголем ризик е надвор, ама и поголеми шанси за поголеми добивки.
Прашувавте што јас правам, многу ве интересира, го погодив падот па сега чекате кога ке кажам дека ке расне за да (можеби ) послушате. Епа драги кафекуварки и покрај тоа што голем дел од портфолиото ми е продадено и највеќе сум у кеш, јас пак имам поголемо портфолио од вас во моментот ( соберете се 4-5 души па може ке имате како мене ). Уште не влагам, ниту во МК ниту во странство, ке почекам да се смири ситуацијата па тогаш. Да, може ке изгубам 10-20% поради тоа што цените ке скокнат од дното, но барем ке знам дека нема да имам ризик дека и тоа ДНО не е конечно дно.
Ве предупредував почесто кога паѓаше, сега во моментот ситуацијата е на стенд бај и нема што многу да се пише бидејќи ке е чисто нагаѓање, коцка.
nachmish ??? :)

Член од
27 ноември 2009
Мислења
963
Поени од реакции
921
Јас после ова, би се одјавил од форумов. Толку си бил сигурен во твоите прогнози и сеуште имаш портфолио.... Најверојатно си лажго, па криво ти беше што си го пропуштил бранот во 2019. Или сам на себе не си веруваш :pos:

Не можам сеуште да поверувам што напишал, предупредувал, кажувал, а он не продал :confused::bravobe:
Не можам на сите да ви реплицирам. И претходно кажав дека имам портфолио на МСЕ во компании кои НЕ СЕ ПРЕЦЕНЕТИ И КОИ НЕ ПАДНАА СКОРО ИЧ ( не ме пратите доволно ). Кои, претпоставете :) И нормално дека ако компанијата не е преценета дека нема да продавам.

А што се однесува до коментарот на големина на портфолио, тука ги ставам во кош кафекуварките кои влегле со 2-3.000 евра на берза и мислат дека се јаки инвеститори. Без навреда на поголемите играчи од формуот, знам кои се и сигурно има и поголеми од мене ( Чифлиганец сигурно не е на форумов :) ) ама овие што зеле кредит зада вложат на берза и да заработат, е не ги можам :tapp:

Буба чекај го Грант на 1200-1500, само што не дошол...или пензионерски во ТЕЛ, немаш гајле.

Ај кажи ни ти за Трамп те молам. Врска да се немало.

Член од
10 септември 2011
Мислења
40
Поени од реакции
40
А што се однесува до коментарот на големина на портфолио, тука ги ставам во кош кафекуварките кои влегле со 2-3.000 евра на берза и мислат дека се јаки инвеститори
@Blizzard ме разочара друже, мислев имаш влезено со неколку милиони ЕУР ама според твојата математика изгледа имаш инвестирано 8-15000 ЕУР и мислиш дека си многу јак.. :zver:

Kajgana Shop

На врв Bottom