во овакви ситуации нема оплодување на средствата... тешко, парите се изедначуват со тоалет папир... боље да се примени методот на Ѕинго, Робни бонови, еквиваленти во есенцијално потребна роба или како да се купуваат уддели на Државните Резерви ???Контрадикторен си самиот на себе, во два поста. Во првиот велиш дека не треба да има приватни столбови, а во другиот дека администрацијата е тотално непотребна и непрофесионална. Па кој сакаш тебе да ти ги оплодува средствата? Генијалците од ПИОМ?
Мислам дека тотолано не го разбираш реформираниот пензиски систем како функционира и произволно си пишуваш тука приказни. Делот што треба фондовите да го имаат во обврзниици, акции, депозити е поприлично законски ограничен. Исто така и изборот на акциите и нивните рејтинзи.
Јас обратно од тебе, сакам 100% од моите придонеси да одат во 2 столб.
Мојата критика кон Генерали ТОП Брендови беше насочена бидејќи инвестираат спротивно на проспектот. Иако имаат можност да инвестираат низ цел свет тие одбрале да стават 42% од средствата во депозити. Сега ќе се покаже како добра идеја, но се изгубија страшни приноси години наназад. @Mr. I верувај ми дека моментално катастрофални се каматните стапки за депозити, без разлика на колкава сума на пари сакаш да депонираш. Баш напротив, банките се толку полни пари, што ако сакаш поголема сума на пари да ставиш како депозит воопшто не сакаат ни да ти го примат.
А инаку земи @therealgrim испробај се. Земи полагај испити, организирај се, плаќај минимум 3 full time вработени, уплати таму регулаторни гаранции, организирај продажба, па после лапај си ги профитите од бонбона бизнисот. Лесно да се пишат глупости на форуми, многу е потешко нешто да се креира и да се одработи. И да кога ќе ти дојдат клиенти да подигнат средства во вакви времина на паника, баш ме интересира како ќе успееш да продадеш толкава голема количина од PKB акции. Едно е водење на индивидуални портфолио, друго е менаџирање на фонд.
П.С. Да кажам дека ниту јас не сум имал искуство од работење во инвестициски фонд, но и тоа е некоја моја желба за во иднина. Но за разлика од некои други тука на форумот, кои само гледаат и пресметуваат добиена и загубена провизијата, ги имам многу подетално разгледувано и ризиците од работењето во таа индустрија.
Se nadevam deka ke se vrati na staro negde do Nova godina.Se prasuvam dali ovaa godina ke zememe dividenda od KMB. ,TNB ?Da nemase limit site na -10 ke bea i denes a i vo narednite denovi. Bev antipanika i za optimizam ama situacijava e strasna ke go gledame ova uste dolgo. Licno ne prodavam nisto kolku i da pagja za nekoe vreme ke se vrati sve koga togas moze ke trae povekje vreme vrakjanjeto no toa e sto e ne mi se itni parite, moze da dokupam koga ke osetam deka e dnoto.
Prasanje edno sto mislite sega sto ke bidne so dividendite se nadevam deka nema da gi skratat sepak vo tie kompanii kaj sto sum golemi igraci imaat vmesano prsti ne e valjgda se toa za dzabe mislenja?
Kolku vreme ke bide vrakjanjeto diskusija edna okolu toa da se razvie. Moe mislenje do okt-noe gi gledame starite ceni.
Сите светски економии се распаѓаат овие 2 недели. Не постои буџет кој може да не извлече од оваа дупка. САД, на пример, најавија unlimited quantitative easing. Тоа е многу модерен начин да се каже дека бесконечно ќе печатат пари, односно бесконечно ќе се задолжуваат, како сакаш сврти го. Тоа може да има сериозни последици отпосле, иако зависи од тоа колку надоле ќе оди цела светска економија. Ние немаме капацитет за такви ризични инструменти.Не ги гледам оние оптимисти на куповна страна??? Мандрак друже кој е твој налог ??? Имаше и други храбри момци кои сега ќутат. . .
На Запад некако стивна вртоглавиот пад по -10, -15% сега ќе има помали падови додека не откријат вакцина или некој лек.....
Ама на МСЕ све почна со закаснување има тука уште простор за корекција....
Мене ме интересира што после ковид 19 ??? Колку време ќе ни треба да се оправиме ??? Колку време ќе им треба на компаниите да фатат ритам?? Банките кои се единствените стабилни компании не ќе можат да влечат огромна дивиденда. Освен што ќе немаат профит ќе имаат и некои построги критериуми и за работа и за адекватност. Јас следна година не би сметал на профит и дивиденда од ниедна фирма освен од Алкалоид....
Клучно прашање, како економијата која блескаше се распадна за две недели???? Па сега ќе земаме кредит од 600 милиони евра, а никој не ја знае каматата ако биде од комерцијални странски банки??? Досега не чув дека некоја држава во свет намалува плати на администрација??? Дали кога се качуваа платите на администрација пред 3 месеци беа поради изборите или имаше економска логика во исто време капиталните инвестиции останаа статус кво??? Нели е време уште сега да направи ребаланс на буџет, да се скратат трошоците и платите, и да се скрои реален буџет???
Додека хаотично се реагира и кратат плати на администрација без концепт, на тиме.мк се вртат државни реклами „Скенирај и доби“. Имаш нови конкурси за иновации на Ордановски, печатници за Слободен печат и.т.н. Шилегов дели 100 евра за слика??
Само реален буџет со зголемени капитални инвестиции може да не извлече од оваа дупка. Сега требаат министри кои ќе работат е нема да парадираат... Носат одлуки на сабајле, а навечер ги поништуваат . . .
Добро е оние владини војници кои ги бранеа владините економски политики со години на форумов и замајуваа јавност да ми посочат каде беше блесокот??? Се изгради ли подобар даночен систем?? Се реформира администрација?? Колку инфраструктура се направи?? Колку нови фабрики се отворија??? И кога мислите дека оваа криза ќе заврши, а берзата ќе се врати на старите нивоа??
Еве, еден од најголемите полначи на буџет затвори . . .
п.с.![]()
„Џонсон Мети“ го прекинува производството, 1.000 работници известени да не доаѓаат на работа - Република
Производството во најголема компанија во земјава „Џонсон Мети“ запира во среда, дознава „Република“. Илјада работници денеска се известени дека понеделник...republika.mk
Инаку моментално работам во образование и мене ми покачија плата.... и секогаш сум бил против покачување на плати пред реформа во администрација па макар и во мој џеб се слевале..
Тутунска мислам дека 95% ќе даде сепак на американците ќе и треба ќеш, незнам словенците дали ќе имат некој рестрикции па можеби НЛБ нема да даде дивиденда, ама сега за сега мислам дека ќе има,Se nadevam deka ke se vrati na staro negde do Nova godina.Se prasuvam dali ovaa godina ke zememe dividenda od KMB. ,TNB ?
ke potrae ova izgleda https://www.bbc.com/news/business-52000219Kolku vreme ke bide vrakjanjeto diskusija edna okolu toa da se razvie. Moe mislenje do okt-noe gi gledame starite ceni.
Ne sekogas se dvizi cenata kako sto ke posakame. Da znaea deka ke bide vaka sigurno nema da pravea otkup na 70-80 a i site nie akcioneri nemase da dokupuvame i da kupuvame.Se ocekuvase da odi na 90-100 bar jas na tolku bev siguren za da gi prodavam, e sega toa e (pogolem rizik=pogolema dobivka/zaguba)Tuku, prashanje do akcionerite na MPT: kako vi se cini sega odlukata za otkup na sopstveni akcii na ceni od 70-80K?
Ne li bi go postavile prashanjevo na akcionersko?
Uste togas komentirav deka e rasturanje akcionerski kapital, bidejki otkup ne se vrshi koga cenata raste.
Тогаш цената само што не беше стасала над 100к, реални да бидеме 50к не е скапа цена, ако се реализира ГАМА 30м плус ланската добивка и можеме да кажеме дека долгот ќе биде некај 0,Tuku, prashanje do akcionerite na MPT: kako vi se cini sega odlukata za otkup na sopstveni akcii na ceni od 70-80K?
Ne li bi go postavile prashanjevo na akcionersko?
Uste togas komentirav deka e rasturanje akcionerski kapital, bidejki otkup ne se vrshi koga cenata raste.