Македонија во “ТОП 31“ туристички понуди според ЊуЈорк Тајмс!

B

Borg_Drone

Гостин
:)

Навистина убава вест, но некои членови веќе напишаа дека треба да се превземат мерки за да не се загуби и она што го имаме и после тоа да паднеме од дваесет и првото на сто дваесет и првото место.Тоа е реалноста нема зошто некои членови да се лутат или лупаат во гради.Дали некогаш ќе превземеме нешто е тука веќе......... Македонија како земја може нема море, но има доста интересни локалитети, места каде што се воделе доста познати битки и.т.н. кои се вредни за посетување и од кои може доста да се заработи, веќе тука некои ја спомнаа и мегалитската опсерваторија Кокино која беше рангирана на листата на НАСА на четвртото место, тука би ги споменал и Стоби, Хераклеа, Маркови кули, Струмица и.т.н. , и.т.н. (да не набројувам на сите ни е познато).Низ државава поминуваат доста туристи кои се упатуваат на море во Грција, ако не од странство од Балканот ги има доста кои ја преминуваат нашава држава и одат во Грција, дали на море, дали по бизнис, дали на шопинг тоа не е важно, важно е дека ја поминуваат доста луѓе и само од нивното "Stop By" можеме да заработиме доста, од нивните посети на овие места.Ама Македонија и нејзината популација се доста уникатно нешто, повеќе сме заинтересирани за јадење бурек „уз тањир шопску и чашу шливовача“ кај Миле Чаталот и Жабарот него ли за нашата држава.
И вистинското прашање е:Дали некогаш ќе се освести оваа држава?
Јас не би рекол.

Жално, но вистинито!
 

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.498
„Њујорк тајмс“ на Американците им препорачува - во 2010-та посетете го Охрид. Реномираниот весник состави листа од 31 дестинација во светот која вреди да се посети оваа година - меѓу нив е македонскиот бисер заштитен од УНЕСКО.

Од Европа се препорачуваат само уште 9 локации.
Опишан како град на традицијата и антиката, со едно од најдлабоките езера на планетата, според „Њујорк тајмс“, Охрид е подготвен за светска слава.
Во образложението на препораката, весникот накратко објаснува дека градот постои од неолитско време, дека има цркви, манастири или џамии за секој ден во годината, сите полни со фрески, мозаици и икони.
Како поважни, весникот ги истакнува црквите Свети Климент и Свети Пантелејмон на Плаошник, кој е опишан како епско византиско ремек-дело, како и Свети Јован Канео од 13-тиот век, опишан како манастир од варовник и тула сместен на самиот брег од езерото.

„Њујорк тајмс“ наведува дека македонската влада финансирала археолошки ископувања околу езерото, што резултирало со откриени најразлични богатства, како гробови од 5-тиoт век.

Покрај ископините, весникот потсетува дека во 2008-ма беше отворен музеј на вода, реставриран од бронзено доба, село изградено на потпорници, со охридски артефакти.

Како аргумент плус за Американците да дојдат во Охрид, „Њујорк тајмс“ ги наведува плановите за инвестирање на 50 милиони долари за реновирање на охридскиот аеродром годинава, како и плановите за изградбата на 6 луксузни хотели и инвестиции во градби вредни 33 милиони долари кои, според весникот, ќе почнат да се реализираат од март.

Охридските плажи се опишани како модерни, надградени со шанкови и места за ручек.
Препораката од „Њујорк тајмс“ за посета на Охрид е втората голема можност Американците да слушнат за македонскиот древен град. Претходно, како дел од туристичката промоцијата на земјава, меѓу останатите, беше направен и специјален спот за убавините на Охрид, кој се емитува и на американскиот Си-Ен-Ен.


http://a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=118446
 

devojka111

i'm real
Член од
28 декември 2008
Мислења
1.937
Поени од реакции
148
Како што се феноменално изведени и прикажани овие продагандни материјали, и јас да не ја имав видено Македонија, ќе посакав да дојдам во неа.
Браво за сите оние кои се активираат да се промовира земјава туристички и кога тогаш, верувам дека ќе има бенефиции.
 

Македон91

Благородник
Член од
21 јануари 2009
Мислења
2.134
Поени од реакции
120
Да пукнет скопјанишчана, само Охрид го имат!!! :vozbud:

Шегата настрана, одлична промоција на земјава и на културно-историските како и природно-рекреативните места во нашата татковина - Македонија. Да се надеваме дека ова ќе вроди со плод и веќе од напролет (зошто да не и порано) ќе имаме повеќе американски туристи во Охрид и насекаде низ Македонија.
Особено ме радува што репортажата е во ценет и угледен весник во САД, а со тоа и во светот. :smir:
 

skywallker77

realen pragmaticar
Член од
1 октомври 2009
Мислења
223
Поени од реакции
28
Nikoj ne ja crni, ama ne ja porozevuva!

Super, od 31, sme 21vo mesto!

No, pokraj se, koga ne slednata kategorizacija ke padneme na 32ro mesto od 31 zemja, sto togas, bidejki Ohrid ke zagubi status ako vaka prodolzi rabotava??

Do koga ke spieme na toa uvo?

Elem, bravo, no....

I so kur si se zapnal ti za statusot vo unesko i sto kur ima toa VRSKA SO RANG LISTAVA BE DRKAC.
 

iksimkd

ШшшШшшШ...
Член од
31 јули 2007
Мислења
5.000
Поени од реакции
2.183
I so kur si se zapnal ti za statusot vo unesko i sto kur ima toa VRSKA SO RANG LISTAVA BE DRKAC.
Де бре не се нервирај толку...Ќе ти опнат бан, пцуеш на администратор алоооо....Ако ти се коментира на темата коментирај ко човек не како невоспитан идиот.
 

skywallker77

realen pragmaticar
Член од
1 октомври 2009
Мислења
223
Поени од реакции
28
Има има
Треба да си го мрднеме гзето и она малце што не го сјебавме да не го издупиме

Патем чисто потсеќање дека има еден пун кур такви ранг листи на кои се наоѓаме ама никој не не тангира , и што ако сме на уште една ранг листа јеееее
Во практична смисла само мењава ама баш ништо да бидеме искрени

патем фала на сарказмот , кажи барем нешто аргументирано :tapp:

Po isfrustrirana osoba na forumov od tebe nema 100%.Abe odi resisigi problemite pa posle so ladna glava sedni napisi nesto a ne da mi pisuvas ovde za kualiti of living kurac a stanuva zbor za sexot na peperutkite,ufff sex.

Де бре не се нервирај толку...Ќе ти опнат бан, пцуеш на администратор алоооо....Ако ти се коментира на темата коментирај ко човек не како невоспитан идиот.

I kaj vide be druze pcuenje tuka?
 
Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646
Абе со визнава либерализација јас не знам дали некој ќе иде у охрид оваа година на лето, а за странци да има као што ги има во грција, бугарија и на јадран треба да се има многу јаки хотели од познати брендови па таак кога ќе идеем и ние на лето да се измешаш меѓу различен свет а не вака као у скопје да си излегол е секое лето.
 
Член од
24 јуни 2008
Мислења
1.705
Поени од реакции
75
На Охридски аеродром авион слетува еднаш неделно

На пистата на Охридскиот аеродром "Св. Апостол Павле" едвај еднаш не­дел­но слетува авион, а има периоди кога персоналот на Аеродромот не­ма работа и по цел месец. Минатата сабота слетаа дури два авиона со чартер-летови од Цирих, што се поврзува со новогодишните и бо­жик­ни посети на македонските иселеници во европските земји. Следниот ави­он кој ќе слета во Охрид повторно е од Цирих, и е најавен дури за сабота, 16 јануари.
Овој аеродром најчесто се користи како помошен во случаи кога вре­мен­ски­те услови не дозволуваат слетување на Скопскиот аеродром, па ох­ри­ѓа­ни на шега велат дека молат бога во Скопје да падне магла.
Лани по неколку летови во текот летните месеци одржуваше "Адриа ервејс", но слетувањата многу проретчија во однос летото 2008 кога ЈАТ двапати неделно одржуваше летови на линијата Белград - Охрид, а тогаш редовно леташе на релација Љубљана - Охрид и "Адриа ервејс".

-Ова е проблем кој треба да се реши со „молскавична брзина“. Се надевам ТАВ ќе започнат оваа пролет!

Ру­си сакаат да градат хотели

На крајбрежниот дел на Охридското Езеро, во правец на Горица и на Да­лјан кон Струга, локалната власт во Охрид обезбеди шест локации за изградба на хотели. Урбанистичките планови се усвоени, и сега се оче­ку­ва­ат само инвеститорите.
"Еден хотел е предвидено да се гради на ридот Горица, уште еден кај Дет­ска­та болница во туристичката населба Свети Стефан, два на прос­то­рот каде што сега се наоѓаат бараките на "Трудбеник", веднаш до ка­на­лот Студенчишта, и два од Далјан кон болницата "Свети Ераз­мо", вели градоначалникот на Охрид Александар Петрески.
Од локалната власт посочуваат дека голем интерес има за локацијата кај ридот Горица.
Ин­фор­ма­ции за оваа локација барале бизнисмени од Ирска и од Турција, а пред Нова година во Охрид престојувала група руски бизнисмени кои ги обиколиле сите локации, но посебно биле заинтересирани за онаа на ридот Горица. Шпанци го меркале просторот кај Далјан.

-Вакви вести посебно ме радуваат, напред охриѓани и стружани. Се надевам државните и локалните власти нема да продолжат да ги упропастуваат ваквите странски интереси.

Абе со визнава либерализација јас не знам дали некој ќе иде у охрид оваа година на лето, а за странци да има као што ги има во грција, бугарија и на јадран треба да се има многу јаки хотели од познати брендови па таак кога ќе идеем и ние на лето да се измешаш меѓу различен свет а не вака као у скопје да си излегол е секое лето.
Не се потребни светски брендови , потребно е и тие мали хотели и вили кои ги имаме во Охрид и насекаде во Македонија да бидат со високо квалитетни услуги. Македонија да се представува достојно, како македонската култура и гостопримливост, така и нашите традиции, историја и кујна. Само на таков начин ќе можеме да ги вратиме туристите повторно и повторно во Македонија. :smir:
 

Eisenhorn

Lord Inquisitor
Член од
6 мај 2009
Мислења
3.715
Поени од реакции
8.142
Убава вест, се надевам дека ке се зголеми бројот на туристи во Македонија иако се сомневам.

На страна убавините, храната, гостопримливоста и уникатноста, но проблемот е сосема друг и нема никаква врска со луѓето во Македонија (барем обичните), угостителите, езерата, манастирите и така натака.

Пред се до Македонија е тешко и скапо да се стигне од Америка. Треба минимум преку 3 аеродроми да се лета освен ако не се лета до Приштина која е најевтина али како понатаму до да кажеме Маврово, Охрид или Кокино? Мора значи да ги чека автобус или комбе.

Ај тоа ке се среди и некако ке дојдат во Македонија. И? Да земат рент-а-кар кој е поскап него во Европа и по патиштата да фатат. Малку се уништени али се вози. Нема сообраќајни табли, ај нека го најде Кокино да го видам. Или било кое друго место ако сака сам да се шета низ Македонија (нема ваљда секое семејство да земе водич со себе).

Ако не е рент-а-кар мора со меѓуградски автобус кој да ве потсетам нема клима и на Македонското лето е повеќе како подвижна печка одколку превозно средство.

Значи, во одсуство на чартер летови, евтин превоз кој е удобен (има удобен али не е евтин), нормални патишта со обележани места кои вреди да се видат, малку повеќе јавни ВЦ-ња и слични мали ситници, ова ке биде онака „тресла се гора, родио се миш“.

Овие работи дур не се средат (пред се евтин авио превоз до и од МК, како и нормален меѓуградски превоз) ништо.

И бај д веј, летово на Палма де Мајорка кафето на плажа беше 1-1,5 ЕУР а пивото 2 ЕУР. А за хотелите да не збориме, отворете интернет и видете дека хотелите кај нас се поскапи него во поголем дел од европските градови. Нема ол инклузив (споредете ги цените за АИ во Турција) што е огромна грешка според мене.

Нема сигурно семејство да се стегне од Денвер или каде веќе и да дојде во Охрид или Маврово па да бара соба од тетка Стојна со 4 кревети.

Се надевам дека грешам.
 
Член од
2 јануари 2009
Мислења
239
Поени од реакции
16
Podobro ke bide da se spustime na zemja, ovaa reklama e debelo PLATENA, od "nekogo".
Vrz baza na sto e sostavena listata? Kolku US citizens doagjaat vo Makedonija godisno? 0,05 % od New York da ja posetuvase Makedonija, dovolno ke bese za progresiven turizam, a ne za kapaciteti koi edvaj se polnat 40%, a 47% e minimalnata rentabilnost, vo hotelskata industrija!

Prosecen Amerikanec ne ni znae kade e Makedonija na mapa, a tie sto znaat , znaat da recat " Macedonia, in Greece??? " :pos2::pos2::pos2:

Gladna kokoska proso sonuva...
 

Eisenhorn

Lord Inquisitor
Член од
6 мај 2009
Мислења
3.715
Поени од реакции
8.142
Podobro ke bide da se spustime na zemja, ovaa reklama e debelo PLATENA, od "nekogo".
Vrz baza na sto e sostavena listata? Kolku US citizens doagjaat vo Makedonija godisno? 0,05 % od New York da ja posetuvase Makedonija, dovolno ke bese za progresiven turizam, a ne za kapaciteti koi edvaj se polnat 40%, a 47% e minimalnata rentabilnost, vo hotelskata industrija!

Prosecen Amerikanec ne ni znae kade e Makedonija na mapa, a tie sto znaat , znaat da recat " Macedonia, in Greece??? " :pos2::pos2::pos2:

Gladna kokoska proso sonuva...

Просечен Американец не знае ни што е Грција ни дека е тоа држава.

Единствена работа полоша од производ без реклама е реклама без производ а ние тоа го правиме. Она што го нудиме е половично и прескапо.
 
Член од
24 јуни 2008
Мислења
1.705
Поени од реакции
75
Убава вест, се надевам дека ке се зголеми бројот на туристи во Македонија иако се сомневам.

На страна убавините, храната, гостопримливоста и уникатноста, но проблемот е сосема друг и нема никаква врска со луѓето во Македонија (барем обичните), угостителите, езерата, манастирите и така натака.

Пред се до Македонија е тешко и скапо да се стигне од Америка. Треба минимум преку 3 аеродроми да се лета освен ако не се лета до Приштина која е најевтина али како понатаму до да кажеме Маврово, Охрид или Кокино? Мора значи да ги чека автобус или комбе.

Ај тоа ке се среди и некако ке дојдат во Македонија. И? Да земат рент-а-кар кој е поскап него во Европа и по патиштата да фатат. Малку се уништени али се вози. Нема сообраќајни табли, ај нека го најде Кокино да го видам. Или било кое друго место ако сака сам да се шета низ Македонија (нема ваљда секое семејство да земе водич со себе).

Ако не е рент-а-кар мора со меѓуградски автобус кој да ве потсетам нема клима и на Македонското лето е повеќе како подвижна печка одколку превозно средство.

Значи, во одсуство на чартер летови, евтин превоз кој е удобен (има удобен али не е евтин), нормални патишта со обележани места кои вреди да се видат, малку повеќе јавни ВЦ-ња и слични мали ситници, ова ке биде онака „тресла се гора, родио се миш“.

Овие работи дур не се средат (пред се евтин авио превоз до и од МК, како и нормален меѓуградски превоз) ништо.

И бај д веј, летово на Палма де Мајорка кафето на плажа беше 1-1,5 ЕУР а пивото 2 ЕУР. А за хотелите да не збориме, отворете интернет и видете дека хотелите кај нас се поскапи него во поголем дел од европските градови. Нема ол инклузив (споредете ги цените за АИ во Турција) што е огромна грешка според мене.

Нема сигурно семејство да се стегне од Денвер или каде веќе и да дојде во Охрид или Маврово па да бара соба од тетка Стојна со 4 кревети.

Се надевам дека грешам.
Aма баш тотално се согласувам со секое зборче што си го напишал. Се надевам има луѓе кои се надлежни по овие прашања и размислуваат на иста бранова должина.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom