...и ОП, магистер.
Јас незнам шо се бунам кога е така
Serpico, брат немој.... каква е тоа се каша и попара, ти најде да се чепкаш дали некој имал или немал право на некоја титула.
Само ќа ти кажам некои работи колку е длабока кажата, а после ќе ти кажам и еден мој личен пример, па може појасно ќе ти стане како тоа се ќе функционира со титулите па да знаеш повеќе како да се однесуваш, наместо да бараш правда.
Ко за почеток Болоња..... е решение на сите нејзини долепотпишани да си го унифицираат високобразовниот систем по еден ист терк, и погоди што за основа на унифициран систем го земаат америчкиот високообразовен систем, и му прават чкарт копија, и тука почнуваат целите проблеми. Еве стриктно погледни го тоа од германски аспект, претстави си ти германија која има традиција на универзитети поставена 200 години пред колумбо да стапне во америка да зема да менува систем и пред се вредности по некоја лоша копија на амерички високобразовен систем. А бидејќи во германија е се децентрализирано до некаде на некои универзитети на сите факултети и студии веднаш беше воведена болоња, а на некои сеуште не е, а кај мене на пример едни што слушаат исто предавање а се на различни студии, едни се по новиот а други по стариот систем, односно конкретно професорите кај мене решија за моите студии да не се менувваат на болоња до последниот законски обврзувачки термин.
Друга проблематика со Болоња на пример кај нас кога потполно ќе се спроведе или ќе има некој колеж или ќе има добар ефект зошто ќе се елиминира лошото субјективно влијание на професорите, додека, во гемрнаија пак е обратно, односно ќе им се скрати можноста на многу професори добро да направат за некои добри студенти.
Трет проблем значи како што гледаш имаш различни високообразовни системи од различни држави кои имаат поинаков пристап кон високото образование, е сега на тоа стави дополнително дека секој универзитет различно пристапува, а башка рачунај дека и до сега различни студии имале различни формати (архитектура 5 годиниа, електро 5 години, економски 4 годиниа и пак сите беа со диплома на крај) со други зборови, ко за почеток заборави да споредува од две различни студии. Друга работа која ја прави целата збрка е именувањето на нивоата на образование.
По болоња има во основа бечелор-мастер (3+2) систем од кои нит едното нит другото во основа не се еквиваленти со старата диплома, но се прави голема збрка со тоа што е бечелор (со 3 години или по постар систем вишо) е именувано како диплома. А додека Мастерот е како магистарска. Е сега колку за споредба во америчкиот систем имаш две можности односно или bachelor-master (3+2) по кој неможеш на докторат да проолжиш пошто треба уште една година да идеш за да станеш master of science и другата можност ти е 4+2 односно bachelor of science-master of science по што можеш на докторат да идеш.
Е сега во основа треба да се иде по тоа колку години ти траат регуларно студиите (а не колку ти или некој си ги има влечкано) АМА еве на пример кај мене јас студирам за да официјално по германски „Diplom Biologe“ а регуларно студиите ми траат 5 годиниа. За мене по стариот систем после таа диплома следен чекор е докторат, а по новиот систем тоа тое е неможе да се рамни ниту со бечелорот ниту со мастерот, затоа воопшто не го ни споредуваат, а се јавува еден апсурд. На пример мене по стариот систем со 5 години диплома, во америка ќе ми го признаат како master of science и ќе можам директно да идам на докторат, додека тие со новиот систем, 3+2 што се иако учеле исто 5 години, нив ќе им биде признат само мастер и ќе треба да прават една година master of science во америка за да можат да правата докторат во америка.
Така да Serpico брат не чепкај таму, не се ни обидувај да ги израмнуваш старите со новите дипломи, бидејќи ко прво не е предвидено да се изедначат, туку псоред болоња е предвидено, се што е по старо да си е по старо а се што е по ново да е по ново, и на крај ние ќе бидеме неколку генерации се до 2010 до кога сите ќе мора сите ја воведат Болоња, кои ќе се прашува или ќе се кажува дека имаш диплома по стариот (5 или 4години) или по новиот систем (3 години) односно магистар по стариот систем или магистар по новиот систем.
А да и да не стане некоја забуна, по новиот систем кога ќе се докторира неможе да се стане професор, туку треба да се направи постдок и да се хабилитира како што кажуваат тука во германија, што во основа така функционира во германија со години наназад и не е нешто ново со болоња.
Мој совет до сите, не се нервирајте, туку гледајте да завршите како што треба и или да продолжите понатаму со мастери, докторати ако ви иде, или да почнете да барате работа и да најдете работа, тоа е многу побитно отколку целава каша попара со болоња.