Магистер јас сум, мила мамо...

Serpico

Сковинистратор / I'm Batman
Член од
25 јануари 2007
Мислења
11.166
Поени од реакции
691
E мислам дека е полошо и потешко со заокружување, зашто тогаш ќе треба да ја читаш цела книга, а вака со пишување, ќе си определиш, подлевлечеш битни работи и само тие ќе си ги научуш и раскажеш.
...и ОП, магистер.
Јас незнам шо се бунам кога е така :)

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.763
Поени од реакции
645
...и ОП, магистер.
Снајди се како можеш...:wink:...како постдипломец е потешко, нормало, и треба да е така, ама тогаш бар ќе имаш можност за учење на работи кои ти ќе си ги определиш, подвлечеш од книгата, а вака, за обичен правник(во мојов случај) е потешко, него сега за постдипломски.
Овие 3год. учевме се од книгата, а сега имаме можност за одбележување на побитните работи.

rossonerka

too good to be true
Член од
8 октомври 2007
Мислења
6.081
Поени од реакции
889
Снајди се како можеш...:wink:...како постдипломец е потешко, нормало, и треба да е така, ама тогаш бар ќе имаш можност за учење на работи кои ти ќе си ги определиш, подвлечеш од книгата, а вака, за обичен правник(во мојов случај) е потешко, него сега за постдипломски.
Овие 3год. учевме се од книгата, а сега имаме можност за одбележување на побитните работи.

Оффффф леле.
Мене полесно ми беше со заокружување се ти е дадено само ти укључи мозок и реши.
И кога раскажуваш барем се гледа квалитет што пишуваш како пишуваш како се изразуваш. Нема кога ќе бидеш адвокат, судија, нотар да ти речат заокружи тука ај. Ќе ти речат кажи што како е или да напишеш сеедно.

Јас да сум од постарите генерации навистина би ми било криво зашто јас учам 100 години на факултет и не сум по новите програми за 4-5 години не само дипломец него и магистер да станам. Сега ќе се накотат магистрите во Македонија. Ќе треба да докторирам сеа :icon_lol:

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.763
Поени од реакции
645
Да се разбереме...и јас сакам повеќе со пишување, нормално, тогаш ќе увалиш и нешто твое, ќе можеш да се искажеш, а вака ти дава прашање, опции и готово...
имав едно прашање Применета економика...почнува "што би направиле Вие ако сте советник во Влада"...и има опции...:pos2:...значи тој ти кажува што ти би направил.

Apokalipto

Tredici
Член од
4 март 2007
Мислења
15.576
Поени од реакции
2.585
Да се разбереме...и јас сакам повеќе со пишување, нормално, тогаш ќе увалиш и нешто твое, ќе можеш да се искажеш, а вака ти дава прашање, опции и готово...
Хах... сметај дека си паднал со уметнување на нешто твое кај фосилите кои мене ми предаваа :)

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.763
Поени од реакции
645
Хах... сметај дека си паднал со уметнување на нешто твое кај фосилите кои мене ми предаваа :)
Е тогаш веќе зависи и од фосилот т.е професорот.Ама конкретно во правото, мислам дека може да се вметне некое мислење и на студентот.

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
...и ОП, магистер.
Serpico, брат немој.... каква е тоа се каша и попара, ти најде да се чепкаш дали некој имал или немал право на некоја титула.
Само ќа ти кажам некои работи колку е длабока кажата, а после ќе ти кажам и еден мој личен пример, па може појасно ќе ти стане како тоа се ќе функционира со титулите па да знаеш повеќе како да се однесуваш, наместо да бараш правда.
Ко за почеток Болоња..... е решение на сите нејзини долепотпишани да си го унифицираат високобразовниот систем по еден ист терк, и погоди што за основа на унифициран систем го земаат америчкиот високообразовен систем, и му прават чкарт копија, и тука почнуваат целите проблеми. Еве стриктно погледни го тоа од германски аспект, претстави си ти германија која има традиција на универзитети поставена 200 години пред колумбо да стапне во америка да зема да менува систем и пред се вредности по некоја лоша копија на амерички високобразовен систем. А бидејќи во германија е се децентрализирано до некаде на некои универзитети на сите факултети и студии веднаш беше воведена болоња, а на некои сеуште не е, а кај мене на пример едни што слушаат исто предавање а се на различни студии, едни се по новиот а други по стариот систем, односно конкретно професорите кај мене решија за моите студии да не се менувваат на болоња до последниот законски обврзувачки термин.
Друга проблематика со Болоња на пример кај нас кога потполно ќе се спроведе или ќе има некој колеж или ќе има добар ефект зошто ќе се елиминира лошото субјективно влијание на професорите, додека, во гемрнаија пак е обратно, односно ќе им се скрати можноста на многу професори добро да направат за некои добри студенти.
Трет проблем значи како што гледаш имаш различни високообразовни системи од различни држави кои имаат поинаков пристап кон високото образование, е сега на тоа стави дополнително дека секој универзитет различно пристапува, а башка рачунај дека и до сега различни студии имале различни формати (архитектура 5 годиниа, електро 5 години, економски 4 годиниа и пак сите беа со диплома на крај) со други зборови, ко за почеток заборави да споредува од две различни студии. Друга работа која ја прави целата збрка е именувањето на нивоата на образование.
По болоња има во основа бечелор-мастер (3+2) систем од кои нит едното нит другото во основа не се еквиваленти со старата диплома, но се прави голема збрка со тоа што е бечелор (со 3 години или по постар систем вишо) е именувано како диплома. А додека Мастерот е како магистарска. Е сега колку за споредба во америчкиот систем имаш две можности односно или bachelor-master (3+2) по кој неможеш на докторат да проолжиш пошто треба уште една година да идеш за да станеш master of science и другата можност ти е 4+2 односно bachelor of science-master of science по што можеш на докторат да идеш.
Е сега во основа треба да се иде по тоа колку години ти траат регуларно студиите (а не колку ти или некој си ги има влечкано) АМА еве на пример кај мене јас студирам за да официјално по германски „Diplom Biologe“ а регуларно студиите ми траат 5 годиниа. За мене по стариот систем после таа диплома следен чекор е докторат, а по новиот систем тоа тое е неможе да се рамни ниту со бечелорот ниту со мастерот, затоа воопшто не го ни споредуваат, а се јавува еден апсурд. На пример мене по стариот систем со 5 години диплома, во америка ќе ми го признаат како master of science и ќе можам директно да идам на докторат, додека тие со новиот систем, 3+2 што се иако учеле исто 5 години, нив ќе им биде признат само мастер и ќе треба да прават една година master of science во америка за да можат да правата докторат во америка.

Така да Serpico брат не чепкај таму, не се ни обидувај да ги израмнуваш старите со новите дипломи, бидејќи ко прво не е предвидено да се изедначат, туку псоред болоња е предвидено, се што е по старо да си е по старо а се што е по ново да е по ново, и на крај ние ќе бидеме неколку генерации се до 2010 до кога сите ќе мора сите ја воведат Болоња, кои ќе се прашува или ќе се кажува дека имаш диплома по стариот (5 или 4години) или по новиот систем (3 години) односно магистар по стариот систем или магистар по новиот систем.
А да и да не стане некоја забуна, по новиот систем кога ќе се докторира неможе да се стане професор, туку треба да се направи постдок и да се хабилитира како што кажуваат тука во германија, што во основа така функционира во германија со години наназад и не е нешто ново со болоња.

Мој совет до сите, не се нервирајте, туку гледајте да завршите како што треба и или да продолжите понатаму со мастери, докторати ако ви иде, или да почнете да барате работа и да најдете работа, тоа е многу побитно отколку целава каша попара со болоња.

Terebellum Sagittarii

Несопирлива
Член од
25 јули 2007
Мислења
1.194
Поени од реакции
578
Сепак темета е за постдипломски, не за начинот на полагање за време на редовните студии.Спред мене, поправилно би било кога и поновата програма, идните магистри би полагале, како досега, пред комисија од професори, усмено, на цел материјал, така што целосно ке и се посветите на една материја, ке ја обработите, и ке ја елаборирате пред професорите, кои ке имаат можност да разговараат со вас за време на испитувањето, притоа проверувајки дали сте ја сфатиле програмата и што е најбитно дали тоа ке знаете во иднина да го објасните и пред останатите за некои други ситуации, слични на материјалот за кој полагате. Полагање на делови, на заокружување, каде некој напамет учејки ке заокружи повеке од 60% од тестот, при што вистинските прашања за дали е разбран добро матријалот, ке ги прерипа или реши безвеза, според мене не е доволно, бидејки ако утре биде прашан, на пр,магистер по економија, да поврзе со моменталната ситуација, тој ке рече па немаше во книгата за тоа.Затоа едни се редовните студии, а друго е да си експерт по некоја област, каде мораш во секое време да знаеш се за таа тема.Некако несигурни ми се идните магистри, но времето ке покаже.
Надвор од темата, знам што е полагање испит на делови, знам што е на заокружување, и тоа 100 стани и 1200 страни на заокуружување.Знам исто и полагање на цела книга пред професор, еден или двајца, од 500 или повеке страни.Затоа и знам што е поквалитетно, она што го полагав(и го положив) на заокружување, стотина страни, сега веке сум го заборавила, за она што го полагав усмено пред професор, на неколку прашања, цела книга од стотина страни, во сон можам да ти го раскажам и ојбаснам.Од искуство, за време на полагање плесно е да заокружиш, отколку да те испитува професор, ама потоа е катастрофално ако заборавиш.

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
celata stvar e da vi gi zemat parite i da vi daat pempele deka ste so titula.

ada

Модератор! ок?
Член од
21 август 2006
Мислења
5.706
Поени од реакции
566
На мојот факултет (ликовна академија) е воведен ЕКТС системот (според кој и јас студирам), но она 3+2 не е вклучено, односно се здобиваш со звање дипломиран (нешо) после 4 години студии, а за магистар си чекаш најмалку 2.

А, што се однесува до ЕКТС кој е присутен на Правен, Економски, Архитектура и др...Истот е само лоша реприза на ФАРЕ програмата која ја набутаа во основните училишта. Квази западни системи, кои поради неможноста за соодветна имплементација се претвораат во бедни импровизации, од кои излагаат празноглави дебили, кои само знаат да заокружуваат на моронските им тестови, а сепак се магистри.
Затоа, треба добро да се размисли пред човек да се запише на УКИМ.

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.763
Поени од реакции
645
На мојот факултет (ликовна академија) е воведен ЕКТС системот (според кој и јас студирам), но она 3+2 не е вклучено, односно се здобиваш со звање дипломиран (нешо) после 4 години студии, а за магистар си чекаш најмалку 2.

А, што се однесува до ЕКТС кој е присутен на Правен, Економски, Архитектура и др...Истот е само лоша реприза на ФАРЕ програмата која ја набутаа во основните училишта. Квази западни системи, кои поради неможноста за соодветна имплементација се претвораат во бедни импровизации, од кои излагаат празноглави дебили, кои само знаат да заокружуваат на моронските им тестови, а сепак се магистри.
Затоа, треба добро да се размисли пред човек да се запише на УКИМ.
Пардон!!! На магистерски студии на Правен нема заокружување, тоа беше досега, првите 3год. ама види ги моите погорни постови, баш имам напишано за тоа, не е ни намајку лесно, како што поголемиот дел мисли.

ada

Модератор! ок?
Член од
21 август 2006
Мислења
5.706
Поени од реакции
566
Пардон!!! На магистерски студии на Правен нема заокружување, тоа беше досега, првите 3год. ама види ги моите погорни постови, баш имам напишано за тоа, не е ни намајку лесно, како што поголемиот дел мисли.
Ама за да се здобиеш со услов магистар, си заокружувал дотогаш. Значи пола од патот е многу полесно прооден.
Чиста логика...6 + години, не се исто со 5 години.

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.763
Поени од реакции
645
Ама за да се здобиеш со услов магистар, си заокружувал дотогаш. Значи пола од патот е многу полесно прооден.
Чиста логика...6 + години, не се исто со 5 години.
Фала богу, ама не е така лесно како што мислите на заокружување...дури по мое мислење, повеќе ми се допаѓа со раскажување, особено во правото, каде можеш да се искажеш убаво, со заокружување не се добиваа правилни оценки, и затоа мислам дека кажале кај мене на Правен, дека од другата година ќе нема така.

ada

Модератор! ок?
Член од
21 август 2006
Мислења
5.706
Поени од реакции
566
Фала богу, ама не е така лесно како што мислите на заокружување...дури по мое мислење, повеќе ми се допаѓа со раскажување, особено во правото, каде можеш да се искажеш убаво, со заокружување не се добиваа правилни оценки, и затоа мислам дека кажале кај мене на Правен, дека од другата година ќе нема така.
Потешко или полесно, сеедно.
Факт е дека е несоодветно како проверка на знаење.
Оние со скудни знаења можат да се извлечат (знам затоа што во приватниот колеџ кај што учев имавме тестови со закружување секој 2. месец како проверка на севкупното знаење), а оние пак кој што навистина знаат не го добиваат заслуженото, затоа што воопшто немаат можност да го искажат.
А, да не збориме дека 5 години се смешно кус период за да се здобиеш со титула магистар. Особено поради фактот што тоа сега е така олесенто, па секој морон може да догура до таа позиција.

Се на се, ваквиот систем е гаранција за просечни или подпросечни кадри, со несоодветно знаење од материјата, за која наводно се специјализираат.

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.763
Поени од реакции
645
Па не за џабе Америка и дел од Европа се полни со морони, кои(ова е вистина од американска академија за полицајци) имаат во учебниците дефиниција за црн коњ која гласи..."црн коњ е оној коњ, на кој низ целото тело му преовладува црната боја":vozbud::toe: и замисли тоа треба да го прочитаат за да го знаат.

Kajgana Shop

На врв Bottom