Луѓе кои што се сериозни за својата колекција на музика (аудиофили) Hi-FI зависници на форумов

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Се наоѓаат, незнам кој ги носеше но се наоѓаат.

Член од
7 февруари 2011
Мислења
211
Поени од реакции
105
Sporediv albumi na combo gramofon so zvucki, na sistem so pojacalo so 2x120 wati i SACD player i go davam slednoto mislene:1. gramofonot ima priroden topol zvuk kako instrumentite vo soba da se ima kvalitet sodrzina i mozes da slusas cel den bez zamor sigurno poradi prirodnite frekfencii sprema covekovoto uvo i bara interaktivnost vo slusaneto 2.Sistem-cudoviste CD player dokolku se slusa dobro izmiksano CD dava dobar zvuk osobeno sto se delat instrumentite eden na lev kanal drug na desen pa na centar i dava odlicna zvucna dimenzija...odlicno no sepak pak e malku poplasticno ali nekoj moze toa da mu se sviga poveke za mene e super no sepak vinilot ima druga dimenzija. i po nekoe vreme se zamoruvaat usite od slusane.... dodeka obicen miks nema poseben kvalitet....3.SACD ne za gabe se reklamira zvuci kako vinil sto ne izleze ploca so reklama zvuci kako CD... sepak interesna dimenzija i podelba na zvuci osobeno ako se slusa DSOTM no sepak istoto mislene kako za CD ...zaklucok otsega ke slusam na sekakva oprema no sepak prednost davam na vinilot

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Слушни го Muddy Waters - Folk Singer - Analogue Productions SACD...

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Препорака за албум кој звучи феноменално,

Patricia Barber - Verse (MFSL Records)

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Бумп, несмее ваква тема - дискусија да замре...:)

Кој не го чул Vlatko Stefanovski & Miroslav Tadic - Krushevo, незнае што пропушта.

Erich Zann

Модератор
Член од
13 мај 2012
Мислења
14.636
Поени од реакции
31.850
Денеска сум си купил нови слушалки Genius, ептен добро ми ги покриваат ушиве, ми ја негираат цела средина и опкружување, и ме внесуваат максимално во музиката. Кефој сум. Не се ни малку скапи за квалитетот, 700 денари.
Здравје Боже ко че се вработам одам на поголемо.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
WOW само што го слушав,

Pink Floyd - The Dark Side Of The Moon ( MFSL) (UHQR LP - RIP)

Знаеш дека имаш ненормално добар сетап, кога на потивките елементи од песните, се вртиш позади да видиш од каде доаѓаат звуците, да не е од надвор или некој да не ти збори нешто, а тоа ти се меша со музиката, неможеш да приметиш дека тие звуци се во самата песна, барем не така лесно! :D

Да толку е добра стерео сликата....3D ефект!!!!! перфектно стерео.....Adam A7x > :cuc:

Член од
7 февруари 2011
Мислења
211
Поени од реакции
105
JAS go imam the dark side of the moon SQ kvadrofonsko izdanie LP yugoton i ima poveke zvuci od stereo verzijata

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Ауууу

Adam A5x (звучниците) + невиден талент = i'm in heaven! :D

Dave

subcomandante
Член од
15 февруари 2008
Мислења
1.663
Поени од реакции
2.949
Скап спорт.....уффффф, кога ли ќе дојде пак на ред за обнова!?!
Аудиофил не - аудиофил-wannabe сум....гледав пред кратко време на Телма еден дечко од Тетово кој има цела просторија во куќата која е наредена со системи од под до плафон - ја составувал со години, парче по парче - вложил купови пари - тоа е аудиофил...
Јас сум аудиофил, колку да не слушам на некакви ефтини десктоп звучничиња или некој ефтин сараунд....
Аудио колекција сега ми се базира на пиратерија, претежно од мрзливост да се пунат дискови и немање пари, плочите брат ми си ги собра (додуша он и ги купуваше)....гледам претежно flac-ови да симнувам во последно време, т.е да обновам во архива тоа што мислам дека е вредно, ама и тоа станува тешко со тек на време и потреба од нови хард-дискови (аман, до кога). Е сеа пошо опсегот на жанрови што ги слушам е поприлично голем, мислам дека не вреди да се оптеретува хард диск со електроника на повисок бпм, па претежно електрониката ми е во мп3 (во ова не спаѓа Крафтверк, ЈМ Жар, Вангелис....). Последниве неколку години се трудам и со џез да се едуцирам и тука гледам да е претежно на сериозен квалитет, нели што може да се најде.
Опрема > појачало Marantz PM 65, кое најмногу го ценам по тоа што е Made in Japan, по сите карактеристики и препораки на продавачите е наменет за слушатели на класична музика, меѓутоа не се изнаслуша таква многу, а ЦД плеерот кој го земав паралелно со него беше и премногу нежен, па е веќе во пензија.
На него имам 2 студиски монитори од Елтакс (дански, не се нешто многу скапи) и еден хоум мејд (сам си ја направив кутијата) сабвуфер на кој не му ја знам ни годината на производство, ни точните карактеристики, ама знам дека можам комшииве да ги исселам од зградава (мада не ми е филм така простачки да си слушам)....све паѓа у вода кога целава музика ми иде преку картицата на лапотов (која којзнае каква е)....
Околу добра продукција и музика која ќе ви ја „подигне“ опремата, т.е ќе го достигне нејзиниот опсег....не знам зошто ставате youtube линкови кога YT ги компресира фајловите, а со тоа и звукот. Како предлог - Depeche Mode се фрикови во поглед на продукција, ги имаат ремастерирано сите албуми од 80-та до денес, на пример и еден Violator кој по мене и без тоа беше брилијантно сработен во тој поглед, потоа The Unforgettable Fire на U2 - продуцент е Bryan Eno, а истиот е сниман во некој ирски дворец, добар дел од опусот на Мајкл Џексон исл......интересно е што тестирањата на квалитетот на врвните паричиња аудио опрема од типот на Macintosh е претежно со a capella т.е. само гласовна музика - најдобрата опрема со најмалку шум, најверодостојно го пренесува гласот на пеачот во просторијата во која сте....

Kajgana Shop

На врв Bottom