полна со ц витамни и други минерали бидејќи се прави од зелка а зелката е кралица на растенијата, била најлековита а замисли кога ке се стави во сол јодирана да стои и да пушта ц витамин тоа е еликсир на животот и здравјето.
зашто сармата велат треба да се направи и да остои еден ден да месото го прими ц витаминот од зелката и дека тогаш е најздраво за јадење а и најслатко.
се што е богато со ц витамин е најздраво а зелката е зеленчук со најголемо богаство на ц витамин дури пред лимунот, а да не кажуваме за останатите витамини и минерали што ги има мегу кои К витамин кој спречува колитис, потоа од минерали Калциум, Магнезиум и др што калциумот од зелката велат е најздрав за коските и спречувал остеопороза има еден куп работи за зелката и се што се добива од неа се разбира лековити!