Левица - Политичка партија

Дали ќе гласате за Левица на Парламентарните избори?

  • Да

  • Ќе гласам за мафијашката коалиција СДССМ-ДПМНЕ

  • Не

  • Ќе гласам за друга "ТРЕТА ОПЦИЈА" партија


Резултатите може да се погледнат само после гласање.
Член од
10 септември 2016
Мислења
6.939
Поени од реакции
11.912
Секако на попис дека ќе се евидентира. Да не мислиш дека у време на војна ќе се евидентира :icon_lol:
Точно е дека цела европа емигрира. Но најчесто евиденцијата се прави кај земјите со високо ниво на емиграција како на пр. Сирија или некои афрички држави. Кај земјите членки на еу нема потреба од такво нешто, затоа што државите на еу ги заведуваат мигрантите кои се од земји членки не еу. Друг пример, Германија ги става во пописот мигрантите од Романија па така Романија ја има таа евиденција за нејзините граѓани во Германија. Двете се земји членки на ЕУ и може да ги користи податоците од Германија. На пописот во Германија освен Германци заведени се и Турци, Пољаци, Италјани, Грци. Исто така заведени се и граѓани од други држави од европа и надвор како Руси, Турци, Сирици, Кинези. Но за бројот на македонци нема таков податок. Македонците се влезени во графата 'Други' или во статистичка грешка.

Затоа нас ни е потребно да ги евидентираме и тие затоа што не можеме да ги искористиме податоците на Германија. Полска и Турција немаат потреба да го прават тоа затоа што нивното население учествува со 2.5% и 3% од вкупното население на Германија и е вклучено во пописот.
Автоматски споено мислење:


Добро бе, сите правиме грешки. Некој прави грешка од галактички размери како на пример учествува во шарена револуција, некој греши буква јбг;)
Така е, исто као шо некој признава грешки и се бори вистински да падне владата а друг ќути као путе и чека да го донесат на власт а у меѓувреме му ги бутка сите агенди на Заев кој водат кон уништување на Македонија.
 

Bodhidharma

Avatara
Член од
17 септември 2011
Мислења
10.679
Поени од реакции
15.366
Така е, исто као шо некој признава грешки и се бори вистински да падне владата а друг ќути као путе и чека да го донесат на власт а у меѓувреме му ги бутка сите агенди на Заев кој водат кон уништување на Македонија.
Кој ќе го наследи кога ќе падне Заев?
 
Член од
11 јули 2008
Мислења
4.263
Поени од реакции
2.592
Така е, исто као шо некој признава грешки и се бори вистински да падне владата значи Мицко, а друг ќути као путе и чека да го донесат на власт а у меѓувреме му ги бутка сите агенди на Заев кој водат кон уништување на Македонија што значи Апасиев.
Ти го поправив малце постот да биде појасно за тие што читаат :icon_lol:
 

Паланчански

ГрЕбач
Член од
12 јануари 2008
Мислења
3.957
Поени од реакции
7.958
Секако на попис дека ќе се евидентира. Да не мислиш дека у време на војна ќе се евидентира :icon_lol:
Точно е дека цела европа емигрира. Но најчесто евиденцијата се прави кај земјите со високо ниво на емиграција како на пр. Сирија или некои афрички држави. Кај земјите членки на еу нема потреба од такво нешто, затоа што државите на еу ги заведуваат мигрантите кои се од земји членки не еу. Друг пример, Германија ги става во пописот мигрантите од Романија па така Романија ја има таа евиденција за нејзините граѓани во Германија. Двете се земји членки на ЕУ и може да ги користи податоците од Германија. На пописот во Германија освен Германци заведени се и Турци, Пољаци, Италјани, Грци. Исто така заведени се и граѓани од други држави од европа и надвор како Руси, Турци, Сирици, Кинези. Но за бројот на македонци нема таков податок. Македонците се влезени во графата 'Други' или во статистичка грешка.

Затоа нас ни е потребно да ги евидентираме и тие затоа што не можеме да ги искористиме податоците на Германија. Полска и Турција немаат потреба да го прават тоа затоа што нивното население учествува со 2.5% и 3% од вкупното население на Германија и е вклучено во пописот.
Убаво си напишал, а на крај извлекуваш погрешен заклучок. Германија прави попис на Романци и Турци во Германија. Но не прави попис на Германци во Романија и Турција. Попис се прави на населението присутно во државата.

Исто и Македонија треба да направи попис на населението кое е присутно, без разлика дали се Македонци, Турци, Романци, Германци. Но оние во Швајцарија ќе бидат опфатени со тамошниот попис, инаку се бројат два пати.
 
Член од
11 јули 2008
Мислења
4.263
Поени од реакции
2.592
Убаво си напишал, а на крај извлекуваш погрешен заклучок. Германија прави попис на Романци и Турци во Германија. Но не прави попис на Германци во Романија и Турција. Попис се прави на населението присутно во државата.

Исто и Македонија треба да направи попис на населението кое е присутно, без разлика дали се Македонци, Турци, Романци, Германци. Но оние во Швајцарија ќе бидат опфатени со тамошниот попис, инаку се бројат два пати.
Точно попис се прави на населението присутно во државата. Но ние мораме да направиме евидентирање на нашите во странство затоа што сме мала држава и тековите на емиграција на нашето население се многу важни. На пример, точно е дека Германија ќе ги попише нашите таму. Но, еве да те прашам дали има некаде официјален податок колку наши има во Австрија? Јас не можам да најдам. Ако најдеш те молам сподели го.

Е сега, доколку направиме евиденција ние точно ќе знаеме колку наши има во Австрија. Ако се 4000 на пример, ќе знаеме дека 500 се студенти, 1500 се на работна дозвола и 2000 се мигранти со веќе стекнти австриски државјанства но сеуште сакаат да се декларираат како македонци. Е овие податоци нема да ги има во пописот кога ќе го прави Австрија. Затоа што ако се 4000 (онака давам бројка), не влагаат ни во статистичка грешка, туку си влагаат под графата - останати и ги нема како официјални бројки.

Е затоа нас ни е потребна таа евиденција.
 
Член од
20 март 2020
Мислења
9
Поени од реакции
17
Точно попис се прави на населението присутно во државата. Но ние мораме да направиме евидентирање на нашите во странство затоа што сме мала држава и тековите на емиграција на нашето население се многу важни. На пример, точно е дека Германија ќе ги попише нашите таму. Но, еве да те прашам дали има некаде официјален податок колку наши има во Австрија? Јас не можам да најдам. Ако најдеш те молам сподели го.

Е сега, доколку направиме евиденција ние точно ќе знаеме колку наши има во Австрија. Ако се 4000 на пример, ќе знаеме дека 500 се студенти, 1500 се на работна дозвола и 2000 се мигранти со веќе стекнти австриски државјанства но сеуште сакаат да се декларираат како македонци. Е овие податоци нема да ги има во пописот кога ќе го прави Австрија. Затоа што ако се 4000 (онака давам бројка), не влагаат ни во статистичка грешка, туку си влагаат под графата - останати и ги нема како официјални бројки.

Е затоа нас ни е потребна таа евиденција.
Ти побара ли податок колку наши има во Австрија? Еве, директ референциран на википедиа од нивниот завод за статистика.
1618298483179.png
И слика, ако немаш време да кликниш линк. 24580 се естимирани во 2021 (колоните се години).
Точно е дека не знајме дали работат кнауф или пишат докторат, ама и во двата примера - не треба да градиме градинки за нив оти е шансата да се вратат да живеат во МКД е мала, а како се одвива политичката сцена може да се рече дека се стреми кон 0.
Тотално неповрзано: стандарди и стандардизација постојат со многу добра причина. Сакаме во ЕУ, имаме Еуростат насоки за попис, правиме попис како што вели стандардот за тоа. Што би било тука спорно?
 

Паланчански

ГрЕбач
Член од
12 јануари 2008
Мислења
3.957
Поени од реакции
7.958
Точно попис се прави на населението присутно во државата. Но ние мораме да направиме евидентирање на нашите во странство затоа што сме мала држава и тековите на емиграција на нашето население се многу важни. На пример, точно е дека Германија ќе ги попише нашите таму. Но, еве да те прашам дали има некаде официјален податок колку наши има во Австрија? Јас не можам да најдам. Ако најдеш те молам сподели го.

Е сега, доколку направиме евиденција ние точно ќе знаеме колку наши има во Австрија. Ако се 4000 на пример, ќе знаеме дека 500 се студенти, 1500 се на работна дозвола и 2000 се мигранти со веќе стекнти австриски државјанства но сеуште сакаат да се декларираат како македонци. Е овие податоци нема да ги има во пописот кога ќе го прави Австрија. Затоа што ако се 4000 (онака давам бројка), не влагаат ни во статистичка грешка, туку си влагаат под графата - останати и ги нема како официјални бројки.

Е затоа нас ни е потребна таа евиденција.
Ако некој сака да ги евидентира, нека ги евидентира независно од пописот. Не спаѓаат тие во категорија на попис.
Кои податоци можеш да ги дадеш ти за сестра ти (пример) ако таа живее во Австрија? Освен датум на раѓање и завршено школо и евентуално матичен број, што знаеш друго? Што работи таму, каде работи? Како се чувствува по националност, по религија? Внимавај, за жените се бара(ше) колку пати раѓале. Мора ли ти да знаеш дали раѓала како девојка? Ова последново немој да го сфатиш лично, само како еден пример.
 

old_School_mk

Програмер, гејмер, psy-trance уживател
Член од
11 август 2009
Мислења
5.570
Поени од реакции
4.279
Секако на попис дека ќе се евидентира. Да не мислиш дека у време на војна ќе се евидентира :icon_lol:
Точно е дека цела европа емигрира. Но најчесто евиденцијата се прави кај земјите со високо ниво на емиграција како на пр. Сирија или некои афрички држави. Кај земјите членки на еу нема потреба од такво нешто, затоа што државите на еу ги заведуваат мигрантите кои се од земји членки не еу. Друг пример, Германија ги става во пописот мигрантите од Романија па така Романија ја има таа евиденција за нејзините граѓани во Германија. Двете се земји членки на ЕУ и може да ги користи податоците од Германија. На пописот во Германија освен Германци заведени се и Турци, Пољаци, Италјани, Грци. Исто така заведени се и граѓани од други држави од европа и надвор како Руси, Турци, Сирици, Кинези. Но за бројот на македонци нема таков податок. Македонците се влезени во графата 'Други' или во статистичка грешка.

Затоа нас ни е потребно да ги евидентираме и тие затоа што не можеме да ги искористиме податоците на Германија. Полска и Турција немаат потреба да го прават тоа затоа што нивното население учествува со 2.5% и 3% од вкупното население на Германија и е вклучено во пописот.
Точно попис се прави на населението присутно во државата. Но ние мораме да направиме евидентирање на нашите во странство затоа што сме мала држава и тековите на емиграција на нашето население се многу важни. На пример, точно е дека Германија ќе ги попише нашите таму. Но, еве да те прашам дали има некаде официјален податок колку наши има во Австрија? Јас не можам да најдам. Ако најдеш те молам сподели го.

Е сега, доколку направиме евиденција ние точно ќе знаеме колку наши има во Австрија. Ако се 4000 на пример, ќе знаеме дека 500 се студенти, 1500 се на работна дозвола и 2000 се мигранти со веќе стекнти австриски државјанства но сеуште сакаат да се декларираат како македонци. Е овие податоци нема да ги има во пописот кога ќе го прави Австрија. Затоа што ако се 4000 (онака давам бројка), не влагаат ни во статистичка грешка, туку си влагаат под графата - останати и ги нема како официјални бројки.

Е затоа нас ни е потребна таа евиденција.
Не бе, нема појако од она кога глуп штабски потрчко се обидува да му објасни на нормален паметен човек дека е во право и дека паметниот е тој што ништо не сфаќа :pos:

Ај со ред:
1. Зошто во ни една друга земја не се евидентираат нивните иселеници? Ниту онака, а не па на попис, нешто што е официјален акт за пребројување на населението во државата. Не мора ни да одиме некаде подалеку за држави како Турција, Италија и Израел кои имаат ОГРОМНА дијаспора, еве останатите балкански земји (Србија, Хрватска, Албанија, БиХ) сите имаат голема дијаспора низ светот. Зошто на нивни пописи не ја бројат таа дијаспора? Демек затоа што во Германија се бројат? Веќе те побија со оваа теорија, ти извадија статистика од Австрија, а еве ти и линк од Германска статистика каде што имаат заведено 115 илјади жители со потекло од Македонија. линк до википедија
И пак главното прашање е ЗОШТО да ги евидентираме оние што живеат надвор? Зошто ни една друга држава не ги евидентира? Еве Албанија, Ерменија, Словенија, земји со приближна популација како нас, со дијаспори - НЕ ја попишуваат на попис. Зошто е тоа така? За што ќе ни служи податокот дека надвор од Македонија живеат на пример 1 милион Македонци. За мерење курови? Да кажеме на светот "видете колку нè има"?

2. Дали знаеш дека попис е задолжителна работа? МОРА да се пребројат сите жители, во спротивно пописот не е успешен и нема поента. Зошто тогаш за дијаспората не е задолжителен? Што ќе се случува со оние што не се попишале, ќе ги казнат парично? Ќе им забранат да влезат пак во државава?
И пак прашањето, што ни менува нас дали ќе се попишат 100 илјади или 1 милион иселеници? Знаеш ли ти воопшто која е поентата на попис?

Значи, ти сакаш да нè убедиш дека е потребно броење на дијаспората. Јас ти поставувам легитимни прашања кои што ако сакаш да ни докажеш дека си во право - ќе ги одговориш со леснотија, така? :D
 
Последно уредено:

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
3.232
Поени од реакции
1.550
Прегледај го приврзокот 291866

Просечен работен ден на Боди, Џогерот и останатите new age вмровци
Оваа е стара слика од наше време (времето на режимот) објавена од тогашните борци за човекови права, на сликата бевме обележани, ја (мислам дека сум тој под светецот), Ѓорѓи Н. и не се сеќавам кој беа другите двајца.

Јас си викам од кај го знам @Bodhidharma, а оно колеги да сме биле.:sneaky:
 

Beric Dondarrion

Lord of Blackhaven
Член од
14 август 2006
Мислења
34.843
Поени од реакции
53.156

Kajgana Shop

На врв Bottom