- Член од
- 30 април 2009
- Мислења
- 795
- Поени од реакции
- 91
Кој ти кажа дека нема побуна против мачките (кој се по корисни од кучињата - ловат глувци, гуштери, змииулки, инсекти..) истиот однос е и кон нив.Ех, зашо си скромна мацо, признај дека ако имаше пиштол и ти беше дозволено, ќе го убиеше него, сите другари што биле со него и целата негова фамилија до 6то колено.
Скопски дебил, ха, зашто ова го пишуваш на форум, што не му го кажа во живо?
Ама не, ние на форум сме само опасни, по дела не нема никаде. : )
Хеј, а твојов "пример"?
Тука се гледа наивноста и колку само гледате црно-бело на работите. Кога ќе си уцрташ во глава дека некој има трауматично искуство со куче, дека некој друг па, едноставно се плаши од нив, некој трет фобии вади...и ќе сфатиш дека тоа е нормално - нема повеќе да седиш на страна и да се чудиш што се случува, него ќе пробаш да помогнеш.
Јас знам дека на тебе и другарките кои ги идолизирате кучињата ќе ви дојде како шок, ама јас сум љубител на животни. Сум чувал куче 10 години и ги сакам тие животни. Но, не глумам идеалиста и не се правам наивен - не се врти светот само околу мене. Не си викам "Види ја глупачава, на 50 метри од неа и лае", пошто 50 метри во кучешки секунди = 12 секунди?
Знам дека ти е чудно што го пријавила, како што верувам дека и други работи ти се чудни за луѓето, знам дека ти е чудно што не го викнала дома на ручек.
На крај краева, еве ти два факти за мозгање:
1. Во Скопје има и мачки по улиците, на нив исто не им е местото таму, но дали некој се буни?
Не, бидејќи мачките не лаат по луѓе и не се собираат во чопори да трчаат по нив. Не сум слушнал за некој овде со фобија од мачки, бидејќи обично фобиите се прават заради причина.
2. Според вашите теории дека "не се криви кучињата, не се агресивни по природа и ако живееме во вакум ќе биде се ок", значи ние во Скопје можеме да донесеме и змии - бидејќи нели, они исто не се агресивни, а напаѓаат само ако чуствуваат опасност. Па ај ако не, зашо да не живееме со змии во градов?
И ве молам, престанете со вашиве примери, зашто само покажувате колку без почит кон луѓето и нехумано размислувате. Скопски дебили, будали психички лабилни комшики...а парадирате хуманост и ренесанса. Е ова се, драга колешке, е вистинскиот парадокс.
Фобијата е генерализиран страв настаната од конкретно неубаво искуство.
Непочитувам и не сум хумана кон оние луѓе кои се однесуваат како нелуѓе кон животинскиот свет. Пр.ако видам некој да малтретира животно верувај дека нема да останам рамнодушна многу пати сум влегла во конфликт до викање полиција, истиот тој утре да дојде да побара помош од мене или да се најде во ситуација каде треба да му помогнам тешко дека ќе ја добие па по цена и на неговиот живот.
Ако кучето нема газда незначи дека треба да е малтретирано, оди малтретирај куче што има стопан. Па ќе се најдеш во ситуација да се соочиш со стопанот, а не со кучето.