Кучиња скитници

Ваше мислење:

• Вкупно гласачи
    619
Член од
30 април 2009
Мислења
795
Поени од реакции
91
Ех, зашо си скромна мацо, признај дека ако имаше пиштол и ти беше дозволено, ќе го убиеше него, сите другари што биле со него и целата негова фамилија до 6то колено.

Скопски дебил, ха, зашто ова го пишуваш на форум, што не му го кажа во живо?
Ама не, ние на форум сме само опасни, по дела не нема никаде. : )

Хеј, а твојов "пример"?
Тука се гледа наивноста и колку само гледате црно-бело на работите. Кога ќе си уцрташ во глава дека некој има трауматично искуство со куче, дека некој друг па, едноставно се плаши од нив, некој трет фобии вади...и ќе сфатиш дека тоа е нормално - нема повеќе да седиш на страна и да се чудиш што се случува, него ќе пробаш да помогнеш.
Јас знам дека на тебе и другарките кои ги идолизирате кучињата ќе ви дојде како шок, ама јас сум љубител на животни. Сум чувал куче 10 години и ги сакам тие животни. Но, не глумам идеалиста и не се правам наивен - не се врти светот само околу мене. Не си викам "Види ја глупачава, на 50 метри од неа и лае", пошто 50 метри во кучешки секунди = 12 секунди?

Знам дека ти е чудно што го пријавила, како што верувам дека и други работи ти се чудни за луѓето, знам дека ти е чудно што не го викнала дома на ручек.

На крај краева, еве ти два факти за мозгање:

1. Во Скопје има и мачки по улиците, на нив исто не им е местото таму, но дали некој се буни?
Не, бидејќи мачките не лаат по луѓе и не се собираат во чопори да трчаат по нив. Не сум слушнал за некој овде со фобија од мачки, бидејќи обично фобиите се прават заради причина.

2. Според вашите теории дека "не се криви кучињата, не се агресивни по природа и ако живееме во вакум ќе биде се ок", значи ние во Скопје можеме да донесеме и змии - бидејќи нели, они исто не се агресивни, а напаѓаат само ако чуствуваат опасност. Па ај ако не, зашо да не живееме со змии во градов?

И ве молам, престанете со вашиве примери, зашто само покажувате колку без почит кон луѓето и нехумано размислувате. Скопски дебили, будали психички лабилни комшики...а парадирате хуманост и ренесанса. Е ова се, драга колешке, е вистинскиот парадокс.
Кој ти кажа дека нема побуна против мачките (кој се по корисни од кучињата - ловат глувци, гуштери, змииулки, инсекти..) истиот однос е и кон нив.
Фобијата е генерализиран страв настаната од конкретно неубаво искуство.
Непочитувам и не сум хумана кон оние луѓе кои се однесуваат како нелуѓе кон животинскиот свет. Пр.ако видам некој да малтретира животно верувај дека нема да останам рамнодушна многу пати сум влегла во конфликт до викање полиција, истиот тој утре да дојде да побара помош од мене или да се најде во ситуација каде треба да му помогнам тешко дека ќе ја добие па по цена и на неговиот живот.
Ако кучето нема газда незначи дека треба да е малтретирано, оди малтретирај куче што има стопан. Па ќе се најдеш во ситуација да се соочиш со стопанот, а не со кучето.

Мајло

B I S
Член од
22 јуни 2009
Мислења
1.594
Поени од реакции
940
@Маc)) јас ќе ги земам кучињата од кај тебе пред зграда(тие малите).Кажи ми колку кучиња се?

Член од
28 март 2006
Мислења
17.885
Поени од реакции
12.420
пошто 50 метри во кучешки секунди = 12 секунди?
мнооогу помалце, негде на пола ама да не ситничарам :)

Кој ти кажа дека нема побуна против мачките (кој се по корисни од кучињата - ловат глувци, гуштери, змииулки, инсекти..) истиот однос е и кон нив.
Јас за да влезе мачка у подрум, оставам отворена врата од подрумот...за да не влезе куче во двор, портата ми е стално затворена.

Ако кучето нема газда незначи дека треба да е малтретирано, оди малтретирај куче што има стопан. Па ќе се најдеш во ситуација да се соочиш со стопанот, а не со кучето.
Стопанот ако сака досие у полиција па и да плати глоба...нема проблем :)

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
@Маc)) јас ќе ги земам кучињата од кај тебе пред зграда(тие малите).Кажи ми колку кучиња се?
3 мали кучиња, намерно пишав некој да ги земе...зашто овде има "фраери" кои трујат кучиња.

На другар, кој живее во комшии му почина кучето, зашто ваљда налетало на отров во околинава. Само не знам како ќе ги одделиме од мајката, нема да ги даде лесно. :)

RocknRolaa

Rafa Para Siempre
Член од
21 февруари 2010
Мислења
6.869
Поени од реакции
9.740
Цел живот чувам животни откако знам за себе, имам исчувано едно 5-6 кучиња и мачки, ама проблемот со уличните животни веќе стварно зема замав. Еве кај мене во населба се случи баш крволочен настан од таква работа. Улично куче рипнало на осум месечното дете на мојот сосед го гризнало и овој во афект ни два ни три, ножот и го закла на лице место. Дали претерал? Апсолутно. Ама постои едно НО, во случајов, куче може мало дете да го зграби за врат, а после тоа враќање нема. И сега гледам му направиле цел психолошки профил, го направија вистински психо, а не го ни познаваат човекот кој е сосем океј личност. Афект се вика тоа, и тоа паметњаковичите кои го бараат под дрво и каме за линч, страшно ме интересира како би постапиле кога нивно мало дете што ништо не разбира ќе биде нападнато од улично куче со можност да го растргне. Лесно е да збориш отстрана.
За се има решение. Нека ги прибираат кучињата по центри и нека ги вакцинираат. Не мислам да им се прави масакр па Вардариште да стане место за покољ, но дека треба да се тргнат од улица треба.

Мајло

B I S
Член од
22 јуни 2009
Мислења
1.594
Поени од реакции
940
Цел живот чувам животни откако знам за себе, имам исчувано едно 5-6 кучиња и мачки, ама проблемот со уличните животни веќе стварно зема замав. Еве кај мене во населба се случи баш крволочен настан од таква работа. Улично куче рипнало на осум месечното дете на мојот сосед го гризнало и овој во афект ни два ни три, ножот и го закла на лице место. Дали претерал? Апсолутно. Ама постои едно НО, во случајов, куче може мало дете да го зграби за врат, а после тоа враќање нема. И сега гледам му направиле цел психолошки профил, го направија вистински психо, а не го ни познаваат човекот кој е сосем океј личност. Афект се вика тоа, и тоа паметњаковичите кои го бараат под дрво и каме за линч, страшно ме интересира како би постапиле кога нивно мало дете што ништо не разбира ќе биде нападнато од улично куче со можност да го растргне. Лесно е да збориш отстрана.
За се има решение. Нека ги прибираат кучињата по центри и нека ги вакцинираат. Не мислам да им се прави масакр па Вардариште да стане место за покољ, но дека треба да се тргнат од улица треба.

Збориш за касапот од Драчево?

Член од
16 јули 2008
Мислења
1.858
Поени од реакции
1.034
Да било моето дете,со заби би го удавил.

VoniVaraS

Искусен :)
Член од
20 април 2009
Мислења
543
Поени од реакции
328
Хеј, а твојов "пример"?
Тука се гледа наивноста и колку само гледате црно-бело на работите. Кога ќе си уцрташ во глава дека некој има трауматично искуство со куче, дека некој друг па, едноставно се плаши од нив, некој трет фобии вади...и ќе сфатиш дека тоа е нормално - нема повеќе да седиш на страна и да се чудиш што се случува, него ќе пробаш да помогнеш.
Јас знам дека на тебе и другарките кои ги идолизирате кучињата ќе ви дојде како шок, ама јас сум љубител на животни. Сум чувал куче 10 години и ги сакам тие животни. Но, не глумам идеалиста и не се правам наивен - не се врти светот само околу мене. Не си викам "Види ја глупачава, на 50 метри од неа и лае", пошто 50 метри во кучешки секунди = 12 секунди?

Знам дека ти е чудно што го пријавила, како што верувам дека и други работи ти се чудни за луѓето, знам дека ти е чудно што не го викнала дома на ручек.

На крај краева, еве ти два факти за мозгање:

1. Во Скопје има и мачки по улиците, на нив исто не им е местото таму, но дали некој се буни?
Не, бидејќи мачките не лаат по луѓе и не се собираат во чопори да трчаат по нив. Не сум слушнал за некој овде со фобија од мачки, бидејќи обично фобиите се прават заради причина.

2. Според вашите теории дека "не се криви кучињата, не се агресивни по природа и ако живееме во вакум ќе биде се ок", значи ние во Скопје можеме да донесеме и змии - бидејќи нели, они исто не се агресивни, а напаѓаат само ако чуствуваат опасност. Па ај ако не, зашо да не живееме со змии во градов?

И ве молам, престанете со вашиве примери, зашто само покажувате колку без почит кон луѓето и нехумано размислувате. Скопски дебили, будали психички лабилни комшики...а парадирате хуманост и ренесанса. Е ова се, драга колешке, е вистинскиот парадокс.
Кучињата сами по себе не се опасни и не се виновни тие. Ова не е теорија туку факт.

Стравот од животни доаѓа од асоцијалниот модерен начин на живот.
Фобии како страв од некое животно има, не се плашат луѓето само од кучиња. Конкретно за мачките што се фати имам другарка која има фобија од мачки и несмее да и се доближи било која мачка (и домашна) ја фаќа паника ако види мачка како се движи кон неа. :toe:
Претераниот страв од некои животни може да има разни извори и причини но еден од најчестите е во врска со некоја заблуда на личноста во врска со тоа животно. Дали од родител, учителка или па од гледање филм на ТВ дете може да си уврти во глава дека некое животно е опасно по него и да паничи во негова близина без некој конкретен повод.
Пример. Учителката на ќерка ми, најверојатно за да ги смири на еден излет им кажала дека, гавраните се многу опасни птици и можат во секој момент да ги нападнат. (за да не се оддалечуваат од неа а и се виделе погодни за плашење гавраните во близина што биле)
И јас се шетам со ќерка ми и кога отеднаш таа почна да се стиска во мене, се исплаши ептен. Еден гавран слета блиску до нас на тревата и таа исплашено почна да ми кажува колку биле тие опасни, па незнам очите можеле да и ги исколваат и слични глупости, едвај ја смирив. Цело време после морав да и повторувам дека не е тоа баш така и дека сигурно туку така некој гавран нема да и се нафрли. (ма страшни се гавраните а башка и серат одозгора нека се потепаат, правете петиција собирајте потписи :vozbud:)

Цело време се спомнуваат децата на темава во најдебилни конотации (ова да им се деси она да им се деси) и тоа од повеќето дискутанти кои се далеку од тоа да имаат деца, бидејќи скоро и тие самите сеуште да се деца.
Децата неможеме да ги чуваме во стаклено ѕвоно. Тие треба да се во постојан контакт со други деца, со околината со се што ги опкружува и треба да се запознаени со кого како да се однесуваат. До што смеат да се доближат до што несмеат доближат. Премногу ослободено дете од стравови може да посака да се погали и со лав во зоолошка на пример. Во цртаните се многу слатки и питоми нели.
Од друга страна пак премногу “заштитувано“ дете тотално несвесно за околината (приврзок за мама и ништо друго) верувам ќе има разноразни фобии и стравови. На такво дете и јагне да му се доближи тоа ќе мисли дека е крволочен ѕвер и ќе врекне да плаче.

Мац, гледам дека ти потенцираш дека не треба да ги гледаме работите црно бело а пак го вртиш муабетот натака.
Верувај дека сум потполно свесен за околината и не сум у некој розев филм или пак да живеам у фантазија или бајка.
Потполно сум реален и приземјен. Има проблем, треба решение. Решението нели треба да е „разумен компромис“ (ова сеа и во политика отиде :) )
Јас никако нема да прифатам и одобрам радикално и екстремно решение.
Проблемот е кај луѓето и кај луѓето треба пред и се, да се бара и решението.
Многу е лесно да обвиниш животно и да му го ускратиш правото на живот а тоа нема никаков начин да се одбрани и ја докаже својата невиност.
Стравот од кучиња кај луѓето е нереално голем од напумпани и извртени стории и приказни секојднево пласирани по сите медиуми.
Убеден сум дека 99 % од “нападите“ за кои што се пишувало и ќе се пишува се фејк, односно виновен е човекот (било тоа да е некој посредно или пак самата жртва) а ете оставам 1 % да има некој случај на “агресивно“ куче кое секако треба да се успие.
Случајот кај нас е сосема спротивен, односно решението се гледа во тоа да 99 % од кучињата се успијат (отрујат односно застрелаат како во Багдат да живееме) а тие 1 % “среќници“ да се обидат да им најдат дом односно да ги земе некој дома.
Е па тоа ли е според тебе (притаен љубител на животни) фер и разумен компромис односно решение.

Tonchie

BATTERY +
Член од
15 јуни 2005
Мислења
13.505
Поени од реакции
8.085
учителката која им предава на децата по предметот Општество како треба да живеат во согласност со природата. Парадокс.
Кој автогол со пета. БРАВО девојче, БРАВО!!!:aplauz:
Последниве неколку страни не учествувам во дискусијава, и ако има припадници на кучељупците како тебе, ќе продолжам со молечњето, освен вакви гафови кога ќе лупнете.
Стефани, мисицата македонска има отколку што ти имаш на општеството.

Мислам дека за темава најдобро ќе биде да се дискутира за неколку години, и тоа со преглед на статистиките, колку кучиња се заловени, што е правено со нив, и колку кучиња шетаат по улиците. Искрено се надевам дека за десетина години, по скопските улици ќе нема кучиња скитници.

Член од
30 април 2009
Мислења
795
Поени од реакции
91
Кој автогол со пета. БРАВО девојче, БРАВО!!!:aplauz:
Последниве неколку страни не учествувам во дискусијава, и ако има припадници на кучељупците како тебе, ќе продолжам со молечњето, освен вакви гафови кога ќе лупнете.
Стефани, мисицата македонска има отколку што ти имаш на општеството.

Мислам дека за темава најдобро ќе биде да се дискутира за неколку години, и тоа со преглед на статистиките, колку кучиња се заловени, што е правено со нив, и колку кучиња шетаат по улиците. Искрено се надевам дека за десетина години, по скопските улици ќе нема кучиња скитници.
Па токму во тоа е и поентата, порано предметот се викаше Природа и Општество, а денес само Општество за жал, а во истиот предмет учат по нешто за природата. Нема тука никаков автогол не играме тука фудбал. Подобро тие е да молчиш, погрешно си разбрал. :)

И јас се надевам дека за десетина години ќе нема наркомани низ градов.

Macedonia>>Europe

Faster Than Light
Член од
6 јуни 2007
Мислења
2.582
Поени од реакции
836
Нејќам да звучам неутрално :) ама постојат добри луѓе и лошу луѓе, добри кучиња и лоши кучиња. Само зашто некој имал лошо искуство со некое куче или човек не значи дека сите од одредената група треба да се мразат. А од лично искуство знам дека обично луѓето кои се претерано приврзани со животни имале лошо искуство со некој бивш партнер или па мразачите на кучиња имаат некоја траума во детство поради напад од куче.

Tonchie

BATTERY +
Член од
15 јуни 2005
Мислења
13.505
Поени од реакции
8.085
Задоцнета реакција Димитри. Прво нешто што правиш кога куче ќе ти го нападне детето е да го евакуираш на сигурно место далеку од кучето. А потоа оди домаздата, оброк кој се сервира ладен.

А јас.. значи не сум карактер штом пишувам пак на темава. Додуша сакам да споделам една фотографија.

An official chases a stray dog off the marathon course during the men's and women's marathon final at the Commonwealth Games in New Delhi on October 14, 2010. (REUTERS/Suzanne Plunkett) #
Или на македонски: Службено лице брка куче скитник од маратонската патека на игрите на комонвелтот во Њу Делхи 14.10.2010 (РОЈТЕРС, Сузан Планкет)

Не знам колку странски новинари доаѓаат на скопскиот маратон, ама гарант од цел маратон највеќе по светот ќе се прикажува слична фотографија доколку некој ја направи.

Мајло

B I S
Член од
22 јуни 2009
Мислења
1.594
Поени од реакции
940
Кучето било мирно,можат тоа да го потврдат сите кои живеат во близина на таа месарница.Нормално е дека така ќе каже касапот ќе се вади!

Немојте на толку ефтини приказни да паѓате.

Kajgana Shop

На врв Bottom