Кучиња (грижа, општи дискусии)

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
700
CANE CORSO

Ova stara ali veoma mlada rasa po priznanju od Međunarodne kinološke Federacije FCI je od nedavno rekonstruisana po obliku i karakteru koji se pominju još s kraja rimskog carstva, preko srednjeg veka, sve do modernih vremena. Samo ime je verovatno mnogo starije od naizgled srodnog napuljskog mastifa, ali je moderni Kane Korso ipak mnogo mlađi od svog takođe rekonstruisanog zemljaka.

Značenje imena CORSO nije sasvim poznato. Najverovatnija hipoteza je ona koja ukazuje na Grčko poreklo imena: KORTOS = zid, a iz Latinskog: COHORS = čuvar dvorišta. Do skoro se najstarija dokumentacija u kojoj se pominje ime-naziv Cane Corso, sastojala od nekoliko stihova i nešto proze iz 1500-tih godina.

1998. godine, A.I.C.C. ili Italijanska Asocijacija Cane Corso izdala je studiju o rasi u kojoj se obelodanilo vojno korišćenje ove rase, 1137 godine u Monopoli di Sabini (u blizini Rima), pronalaskom prostorija/odgajivačnica iz tog perioda koja ukazuje na blisku vezu između ove rase i Rimske istorije. Sve ovo ukazuje da rasa Cane Corso postoji dugo vekova i da je održala određene karakteristike tokom vremena, ne samo u periodu razvoja agrikulture koja je prethodila industrijskoj revoluciji, nego mnogo ranije ukazujući na vezu između ljubitelja pasa i velikih civilizacija: uzdizanje i pad Rimskog carstva, Srednji vek i moderno doba.

Cane Corso se održao kroz prirodnu selekciju tokom vekova. Govorimo o teškim vremenima kada je uspeh rase zavisio isključivo od njegove sposobnosti da služi kao radni pas, pa je izbor oko odgajanja i čuvanja psa bio isto ekonomske prirode. Cane Corso, rasa kojoj se danas divimo je najbolji dokaz teorije koja kaže da kada rasa pokazuje određene morfološke karakteristike i ponašanje u vezi sa zadatkom koji se od psa te rase očekuje da izvrši, onda ta rasa pokazuje harmoniju forme i balansiranog i ujednačenog karaktera.

Modernizacija agrikulture, smanjenje razmnožavanja divljači i upotreba oružja smanjila je potrebu za tradicionalnom upotrebom Cane Corsa. Iz ovih razloga se broj pasa ove rase drastično smanjio od drugog svetskog rata pa do današnjeg dana. Početkom 70-tih godina situacija je bila zabrinjavajuća. Broj se smanjio na toliko da je samo ostalo onoliko koliko da predstavlja rasu. Prestajalo je da bude uopšte i beleženood strane zvaničnih krugova ljubitelja pasa uprkos naporima pojedinaca kao što su Grof Bonatti i profesor Ballotta.

1976. godine entuzijasta, ljubitelj pasa i istraživač ruralne tradicije Italije, doktor Breber, javnost i zvanične krugove ljubitelja pasa upoznao je sa rasom Cane Corso u članku časopisa ENCI. Prvi je sproveo misiju spasa uz pomoć grupe entuzijasta koji su u međuvremenu uspostavili kontakt sa dr. Breber-om.

Cane Corso je odličan pas čuvar, veoma veran i izuzetno odan članovima porodice, a sa nepoznatima rezervisan.

Ima zaštitnički stav ali ipak ume da napravi razliku između prijatelja i neprijatelja. Instinkt mu kaže kada da postane neustrašivi odbrambeni pas za svog gazdu, svoju teritoriju, kuću i ukućane.

Cane Corso je obično miran pas, laje samo kada izuzetno neuobičajena situacija to zahteva. Iako spada u veliku rasu, ovo je odličan kućni pas. Atletski je građen. Ovoj rasi je potrebna socijalizacija i kao sa svakom velikom rasom, vlasnik bi morao da psa nauči osnovnoj poslušnosti. Ova se rasa odlično slaže sa decom, prema njima se ponaša zaštitnički ali i nežno. Svestan je dečije bespomoćnosti i nevinosti. Imaju stabilno ponašanje i temperament.



Cane Corso odano voli svoju porodicu. Ovoj rasi je potrebno dosta pažnje i rada u smislu obuke, tako da ako nemate vremena ili niste spremni da se odreknete slobode zarad rada sa psom, razmislite još jedanput da li je ovo prava rasa za vas. Treba napomenuti i to da je Cane Corso dominantan pas, pa nije pogodan za ljude koji nemaju iskustva sa dominantnim psima. Ovo naročito važi za mužjake izazivače jer će se boriti za vođstvom nad čoporom. U tom slučaju čopor ste vi i vaša porodica.

Cane Corso je odličan izbor ako uzimate psa čuvara. Pogled mu je odlučan i aristokratski. Do pre par godina Cane Corso je odgajan isključivo zbog svojih radnih sposobnosti. Nemojte zaboraviti činjenicu da je ova rasa tek od nedavno skinuta sa farmi i dovedena u domove kao kućni pas. Njihov dominantan karakter se naročito odražava prema drugim psima. Ako se odgaja sa drugim psima, njihov odnos će biti korektan. Trebalo bi ga socijalizovati i upoznati sa drugim psima od njegovih najranijih dana. Corso se neće povući pred izazovom i neće pobeći od opasnosti.

Većina Cane Corsoa ima rezervisan stav prema nepoznatima. Moraju prvo da vas upoznaju pre nego što mogu da se prijateljski ponašaju. Ovo je sasvim razumljivo ponašanje s obzirom da je ovaj pas selekcionisan da bi bio pas čuvar.



 
Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
700
Bul Terijer - English Bull Terrier

AKC Ranking: 82
Family: terrier, mastiff (bull)
Area of Origin: England
Date of Origin: 1800s
Original Function: dog fighting
Today's Function: companion
Avg Size of male: Height: 21-22 Weight: 55-65
Avg Size of Female: Height: 21-22 Weight: 45-55
Other Name: English bull terrier


Nastanak bul terijera datira iz viktorijanskog perioda,pocetkom XlX veka. U Engleskoj su bile veoma popularne borbe pasa sa bikovima i medvedima, kao i borbe pasa sa psima. U mnogim gradovima su postojale arene i kladionice namenjene ovoj vrsti zabave. Protestom ljubitelja zivotinja 1835. godine, brutalnost borbi je prekinuta odlukom parlamenta, ali su borbe odrzavane ilegalno.

Kako su bika i medveda mogli da poseduju samo bogatasi,tako su borbe pasa sa psima uvek bile zabava siromasnijeg staleza. Za borbe su se koristili psi dobijeni najrazlicitijim kombinacijama, ali svi oni su morali da poseduju dve najtrazenije osobine:hrabrost i snagu. U borbama su se najbolje pokazali psi dobijeni ukrstanjem buldoga sa terijerima. Terijerima su se tada nazivali svi psi koji su bili sposobni da uhvate i ubiju stetocinu. To su bili psi malog rasta koji su se odlikovali prgavoscu i zivim temperamentom. Uzgajani su za lov pacova i sitnih zveri.Buldog tog vremena je vise licio na stafordskog bul terijera nego na danasnju izlozbenu varijantu.

Kao sto mu je i temperament selekcijom dosta ublazen, tako da je od nekadasnjeg okorelog borca dobijen miran kucni pas. Danasnji bul terijer potice od starog mesanca buldoga i terijera koji se ustalio u jednom obliku. Pas koga su nazivali Bull and Terrier bio je krupniji i kompaktnije gradjen od terijera, a laksi i okretniji od buldoga, prosecne tezine oko 18kg. Sa potpunom sigurnoscu mozemo reci da je tvorac Bull Terriera kao rase James Hinks.
Hinks je bio trgovac zivotinjama i divljim zverima, ali su mu najveca opsesija bili psi. On je imao radnju za prodaju zivotinja u Worcester Streetu u Birmingenu. Posle zabrane borbi 1835. naglo rastu cene lepih borbenih pasa gde kupac pored snage u psu trazi i lepotu.U to vreme Hinks stvara viziju savrsenog psa koji bi u sebi objedinio pozitivne osobine pojedinih rasa, buldoga i belog engleskog terijera. Nova rasa trebalo je da spoji gradju buldoga sa gracioznoscu i okretnoscu terijera. U odgoju pasa, Hinks je imao dosta uspeha tako da su na jednoj izlozbi u Birmingenu 1860.g. njegov buldog i beli engleski terijer osvojili prve nagrade. Uzgojem nove rase, Hinks se bavi od 1850.g.J os od samog pocetka stvaranja rase, on je imao velikih problema sa belim engleskim terijerom, naime odgajivaci ove rase muku su mucili sa pigmentacijom, gluvocom i neplodnoscu ovih pasa. Ovi nedostatci su bili presudni za izumiranje ove rase. Hinks se suocava sa novim problemom,a to je nedostatak cvrstine njegovih terijera. Da bi otklonio ovaj nedostatak, on u parenje uvodi i dalmatinskog psa sa ciljem da sjedini dobre plecke i sapi kao i cvrst straznji i prenji deo koji je posedovala ova rasa. Taman je jedan problem resen, kad su se poceli pojavljivati novi problemi kao sto su: sareno krzno, okrugle oci, uska njuska bez snage... Nijedna od ovih osobina nije pristajala Hinksovom idealu. Ne mozemo tacno utvrditi kojom kombinacijom je dosao do rase, jer spisi i planovi ukrstanja gotovo da nisu uopsta sacuvani. Nezvanicni izvori tvrde da je u stvaranju rase ucestvovao i skotski ovcar, grejhund. Medju prvim slavnim psima bili su Old Madman i Puss. Ovu kuju Hinks 1862,g. izvodi na izlozbu u Londonu gde je bio izazvan da je pusti u borbu sa jednim terijerom stare vrste. Opklada je bila 5 funti i sanduk sampanjca. Puss je pobedila protivnika vrativsi se bez ijedne rane. Hinks nije doziveo ostvarenje svog sna, umire 1875.g. Njegov rad nastavljaju njegovi sinovi. Usvojim pocetcima bul terijer nije imao danasnji oblik glave.Prvi primerci nisu imali profil-daunfejs kakav danas imaju.Daunfejs se pojavljuje u vreme Hinksovih sinova.Novi tip glave je doveo tadasnju glavu do savrsenstva tako da ona uzima prednost nad ostalim delovima tela koji se zamenjuju pri ocenjivanju.Rsa je za kratko vreme pala na kritican nivo tako da joj je pretilo i potpuno unistenje.


Bilo je potrebno dosta vremena i pravilnih poteza da se rasa ponovo dovede na put savrsenstva.Specifican profil-daunfejs se ustaljuje 1918.g. kada je ostenjen prvi pas utemeljivac ovog profila-muzjak Lord Gladijator.
Danas je san J.Hinksa konacno ostvaren.Stvoren je pas sa cvrstinom buldoga i okretnoscu,temperamentom i elegancijom terijera,otporan na sve klimatske uslove,srcan ali uravnotezen i veran,pas veliki ljubitelj coveka i svestrano upotrebljiv,ali u isto vreme skroman u pogledu drzanja i uzgoja.Jednom recju -pas koji malo trazi a mnogo daje.
Bul terijer ima snaznu gradju,pravilne proporcije i odlucan izraz.Kada se krece pokriva teren velikim koracima,tipicnim pravilnim brzim korakom.Glava mu je dugacka i snazna ali nije debela.Gledana spreda ima jajast oblik.Gornji deo lobanje je skoro ravan od jednog do drugog uha.Nos je crn sa dobro razvijenim nozdrvama.Vilica je snazna,oci tamne ili skoro crne bademastog ili trouglastog oblika,duboko upale i postavljene koso.Usi su srednje velicine.Vrat je dug i veoma misicav.Bul terijer cvrsto stoji na snaznim i paralelnim prednjim nogama,a straznje noge su mu takodje jake i paralelne.Kratak rep je snazan u osnovi i stoji horizontalno.Dlaka je kratka,sjajna,ravna,glatka i ostra na dodir.Moze biti bele boje sa ili bez nekoliko mrlja na glavi,ali u tom slucaju boja mora dominirati nad belinom.Najvise se ceni tigrasta crvenkasto smedja dlaka,ali moze biti i zutosmedja,crvenoridja,crna tigrasta ili trobojna.

 
Член од
23 декември 2007
Мислења
55
Поени од реакции
3
Додека ова го пишувам солзи ми течат.Комшиите ми го отруја кучето Германски овчар,стар 5 години со дресура и педигре.На децата не смеам да им кажам,оти ке биде шок,мн го сакаа,ма како уште едно детет да имав ,мојот РОКИ .Ако има некој по џвер - комшии од моите нека ми напише .А сега прв чекор дома ќе биде ставање камери .Дали некому му е познато за законска заштита на кучињата кои се домашни миленици од вакви работи или каде би можела да прочитам за тоа.Фала на сите кои ќе ми одговорат
 
Член од
17 јануари 2006
Мислења
28
Поени од реакции
1
Uffff kolku mi e zal, i tocno znam kako se cuvstvuvate i kolku e golem vasiot bes. I moeto go otrovija pred edna nedela. Vo ovaa drzava nema zastita za lugeto a kamo li za kucinjata. Jas se javivi vo policija, no policaecot mrtov laden mi odgovori deka nisto nemozat da prevzemat. Jas kupiv drugo kuce posle 3 dena bidejki nemozevme da se smirime site doma. Sega toa ni go svrtuva vnimanieto i se priviknuvame na nego. Iako nikogas nema da se smiram sto postojat takvi odvratni luge sto gi trujat kucinjata. Ega i tie se otrujat, zlobi odvratni.
 

CELTIK

magionicar
Член од
23 декември 2007
Мислења
2.909
Поени од реакции
839
a mra da go slikam mojot rex i da vi go pokazam samo pazete da ne ve kasne
 
Член од
15 февруари 2008
Мислења
6
Поени од реакции
0
Додека ова го пишувам солзи ми течат.Комшиите ми го отруја кучето Германски овчар,стар 5 години со дресура и педигре.На децата не смеам да им кажам,оти ке биде шок,мн го сакаа,ма како уште едно детет да имав ,мојот РОКИ .Ако има некој по џвер - комшии од моите нека ми напише .А сега прв чекор дома ќе биде ставање камери .Дали некому му е познато за законска заштита на кучињата кои се домашни миленици од вакви работи или каде би можела да прочитам за тоа.Фала на сите кои ќе ми одговорат
законска заштита не знам дали има во мкд,можеби нешто во стационарот во вардариште ако евентуално ти помогнат нешто,..е сеа пошто јас сум љубител на кучиња,имам повеке,,,не дај боже влакно да им фали,а не да ми отрујат некое...на твое место комшиите за коса и главата во солна киселина
 
Член од
23 декември 2007
Мислења
55
Поени од реакции
3
ќе пукнам од мака,не ми излегува сликата од глава кога го видов како лежи на земјата испружено колку е долго и широко.Е сега мислам дека сум спремна и чоек да убијам со голи рац,ма кој сака нека биде .Тажна сум ама и мн гневна.
 

Desire

Refuse,Resist
Член од
25 декември 2007
Мислења
1.823
Поени од реакции
284
Многу сакам кучиња,ама овие Бул Териер беливе ми се најружни кучиња.Сепак би чувала да имам можност,усвари да можам сите кучиња би ги чувала.
 

Terebellum Sagittarii

Несопирлива
Член од
25 јули 2007
Мислења
1.194
Поени од реакции
578
Денеска, или пак вчера, моето куче Буби, доби 4 малечки, преубави кученца.Денеска прв пат имав можност да видам токлу голема љубов на едно животнинче и толкава храброст и пожртвуваност.Ке ви ја раскажам целата приказна.
Буби се појави сама, од никаде.Влегла во колата на татко ми кога бил на пазар.Иако истиот ден јас одев во Скопје по друго куче, татко ми се сожалил, и ја земал и ја чува на бавча.Тој верува дека Буба му носи позитивна енергија и срека.
После 2 години, Буба најде дечко.Една бушава пудла(пудл) бел, кој го кинеше синџирот за да оди кај неа, а Буба рипаше по повеќе од еден метар во висина за да стаса кај него(Буба е 20 сантима висока). Бидејки Буба е ситна а пудлата голема, не сакавме да се парат, оти ни беше страв дека ке и биде тешко од големината на кученцата. Ама, ете љубов.
После неколку месеци видовме дека ке чекаме принова. Буба беше посебно чувана, и хранета.Ама уште ја чуваше куќата, не пречекуваше со рипање и превртување.
Пред 2 дена ја снема.Мајка ми и татко ми ја бараа 20 саата.Сите ја бараа.Од 6 сабајле до вечерта до 12.Секој од бавчите кој ја имаше видено ја обожаваше.Оти Буба има мили очиња и уши.Ја немаше никаде.Дома бевме срушени од болка.Мислевме дека е украдена, оти многу луѓе ја бараа да ја чуваат.
Утринава, ја најдовме.Смрзната, закопана во една дупка,(која сама ја копала неколку дена) покриена со гранки.Само очите и светеле.Под неа 4 мали кученца.Цивкале.Ја однесовме во куќата, ја стопливме, и дадовме млеко.Дознавме дека многу од кучките се кријат за време на пораѓајот, и после се вракаат назад.Ама баш вчера и нокеска беше најладно.За да не замрзнат од студ, не станала од дупката. Не јадела 2 дена. И денеска кога ја најдовме, не стануваше од кошницата со кученцата. Ако не и дадевме во уста од јадењето, не јадеше.Со главата и нозете ги гушкаше и ги топлеше.Постојано ги лижеше.Ни секунда не погледна настрана.Ако и земевме едно од кученцата за да го погалиме, ја креваше главата и цивкаше.
Уф, како ме разнежни.:back:
 
Член од
2 јануари 2008
Мислења
110
Поени од реакции
1
Ако може некој да напише некоја литература за Златен Лабрадор:toe:
 
Член од
16 јули 2007
Мислења
12.490
Поени од реакции
4.042
Може некој да ми каже отприлика колку пари се хаските?Ама не сакам мешани,на пример како што гледам низ градот црно-бело...Сакам цела бела...И во случај некој од форумот ако продоава нека пише..Благодрам:)
 

Desire

Refuse,Resist
Член од
25 декември 2007
Мислења
1.823
Поени од реакции
284
Може некој да ми каже отприлика колку пари се хаските?Ама не сакам мешани,на пример како што гледам низ градот црно-бело...Сакам цела бела...И во случај некој од форумот ако продоава нека пише..Благодрам:)
Чисто сумњам дека у Македонија има албино хаски,многу се ретки,така да у Македонија тешко дека ќе најдеш.
 

Мартин$

Модератор
Член од
2 март 2007
Мислења
5.234
Поени од реакции
148
Има чисто бели, не се малку..Има во Битола знам, голема женка..:) Јас досега сум чувал секакви кучиња само раса не, и ќе земам хаска здравје на пролет, желба ми е. :)
 
Член од
22 декември 2007
Мислења
12
Поени од реакции
1
zdravo na site koi gi sakat kucinjata. i jas sum eden od tie sto gi sakat i cuvam rotvajler. jas sum prezadovolen od nego.prekrasen primerok e i mn dobar prijatel mi e. 3 pati osvojuvame tituli so nego na samo 3 izlozuvanja.
 

GavolRulz

hippopotomonstrosesquipedaliophobia
Член од
23 март 2008
Мислења
12.602
Поени од реакции
11.144
Ако може да ми најде се за шарпланинците и пекинезерите, како на претходната страна што има пишувано. Фала. :smir:
 

Kajgana Shop

На врв Bottom