Кучиња (грижа, општи дискусии)

Член од
16 февруари 2006
Мислења
2.830
Поени од реакции
19
При купување на самојед,ако веќе планираш да купиш саглам,треба да внимаваш у педигрето 12 колена наназад да се разликуваат сите кучиња,да нема повторување,со тоа си најсигурен дека кој ќе порасне ќе биде самојед.
После треба да внимаваш да нема клемпави уши (како што имаше појава кај некои кучиња што ги гледав од линков ставен од Дафи,иако не знам како дозволиле таква грешка да им се случи) и да немаат издолжена муцка,ама тоа се приметува тек кој ќе потпораснат.

Овде у Македонија добро би било ако најдеш од Арон на Мано од Битола легло,ама не знам дали е уште живо кучето,он е најубав,најпознат и со најмногу титули самојед у Македонија.
Лучик е најубав самојед у МК па и пошироко, стојам зад тоа у секое време :):):)
Кученцата се мали сепак(помали од 2 месеци) за да нешто со сигурност се каже у развитокот понатака. Лошо е шо мајката не е така убава(според мене), иако има int.CH, сепак тие што влечат нејзини гени и мене не ми се свигаат баш баш.....
 

BlaCk FiRe

`Going NoWhere`
Член од
21 март 2008
Мислења
637
Поени од реакции
18
Хаски (Hasky)
Сибирскиот Хаски е средно голема кучешка раса со густо влакно, која потекнува од источен Сибир. Се препознава по неговото густо двојно крзно, српеста опашка, исправени триаголни уши и својствени белези.
Активна, полна со енергија и еластична раса чии претцо доаѓаат од екстремно студени и сурови средини во Сибирскиот Артик, и се појавиле во Аљаска за време на превземањето од страна на Америка, најчесто како кучиња кои влечат санки. Во брзо време станува кучешка раса која е погодна за фамилијарно чување.

Изглед

Сибирскиот Хаски е сличен на Маламутот од Аљаска, и сличен на сите други раси кои доаѓаат од ова потекло како што е Самојадод. Сибирските Хаски имаат густо крзно како повеќето кучешки раси. Крзното е во варијација од бои и шаблони, обично со бели шепи и нозе, белези на лице, и бел крај на опашот. Најчести бои на Хаски се Црно-Бели, Сиво-Бели, Црвенкасто-Бели, и целосно бели. Хаските се претпоставува дека имаат волчји изглед, но не и дека има некоја поврзаност со волкот. Се мисли дека го зачувува овој изглед ради изолираност на далечниот Сибир.

Очи

Сибирските Хаски имаат кафени, плави, зелени, килибарски, лешник боја или светло кафени. Светло плавото око е исто така дел од карактеристиките но не целосно доминира генетски. Кучето може да има едно кафено или лешникаво око и другото плаво, или може плаво и друга боја миксана во шареницата на едното или двете очи. Оваа раса е една од ретките раси кои имаат различни очи и една од малкуте во која сините очи се секојдневни.

Уши и Опашка

Ушите им се триаголни, добро крзнени, средна големина и еректирани ( исправени нагоре ). Нивните уши се чувствителни и имаат одличен слух. Опашот им е сличен на опашката од лисица, тој е српест и навален на грбот. Многуте Сибирски Хаски имаат бел врв на опашот.




Премногу ја сакам оваја раса на кучиња би сакал да имам ... :pipi:
 
Член од
2 јуни 2007
Мислења
5.704
Поени од реакции
3.266
Обожавам кучиња. Ги сакам повеќе и од луѓето. Човек, кога - тогаш, ќе те изневери. Ретки се примерите куче да изневери човек. Шарпланинец, волчјак, хаски, златни ретривери... такви кучиња многу сакам. Пекинезер, или некое друго такво „кутренце“, не е за мене.
 

ηαrυтσ

Зеленко бе ~ Фала !
Член од
11 март 2009
Мислења
32
Поени од реакции
1
Da,kucinjata se stvarno dobri prijateli i mnogu se mili zatoa treba da gi nahranuavme dovolno,ni malku ni poveke.Nekogas mozat da bidat iznervirani,a ima i ljuge koi gi nerviraat,zatoa ne mora da bideme tolku naporni.Eve edna slika od moeto omileno kuce.


 
Член од
8 јануари 2009
Мислења
929
Поени од реакции
21
СеКаКО дека пишуваме!
 

The Mad Doc

Алхемичар
Член од
16 март 2009
Мислења
653
Поени од реакции
46
Шарпланинец

Во минатото некои научници сметале, дека шарпланинецот потекнува от Азија, но сега најраспространето е мислењето, дека роднината му е на Балканот, а поточно во планинските масиви на МакедонијаШар Планина, Кораб, Стогово, Бистра и Маврово. Шарпланинецот се прилагодил кон суровите услови на македонските планини, во кои живее со векови.
Според историските податоци се смета дека претците на шарпланинецот потекнуваат од Тибет, на падините на Хималаите. Од оваа географска територија, кучињата тргнале во бескрајно патување следејќи ги своите господари. Шарпланинецот стигнал на Балканот со војската на Александар Македонски каде и се задржал. Името го добил по планината кадее и највеќе одгледуван. Прв пат изложен е во Љубљана во 1926 годинаhttp://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%A8%D0%B0%D1%80%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D1%86#cite_note-UKC-1.
Во 1939 година шарпланинецот е запишан под реден број 41 в списокот на меѓународната кинолошка федерација (FCI), која ги регистрира сите раси на кучиња.
Силно, добро градено куче, со височина над средната. Покриено е со долго, густо и изразито грубо крзно. По карактер е спокојно и добродушно, но е многу силно. Верно е на господарот и е бескомпромисно.Средната височина до грбот е 62 см кај мажјаците и 58 см кај женките. Средното тело на возрасен мажјак е 35 и 45 кг, а кај женките — помеѓу 30 и 40 кг.Телото му е малко подолго од височината до грбот (кај мажјаците: 8-10%, а кај женките: 10-12% подолго од височината до грбот).
Глава


  • Главата е пропорционална спремо размерот на телото и е долга приближно 25 см (или 40% од височината до грбот). Черепот е малко подолг од муцката, која е 58% од целата должина на главата (однод череп-муцка 58%:42%). Женските имат малку подолка муцка (однос череп-муцка 57%:43%).
  • Предната страна на главата (черепот) е широка, со испакната централна линија. Погледната озгора, малку е испакната и заоблена.
  • Областа помеѓу муцката и черепот (близу до очите) не е испакната.
  • Муцката е пократка од черепот, која во основата е поширока и постепено се губи кон врвот (носот). Ноздрите са правилни и широки. Профилот на долната челуст започнува со долга, права линија.
  • Носот е широк, со црн пигмент.
  • Усните се умерено полни, од која горната се издига над долната.
  • Забите се 42 на број.
  • Очи бадемови, темно или светлокафеави. Веѓите, како и носот, се обоени со црн пигмент.
    Врат

    Профилот на вратот е рамен или малку испакнат во горната страна и е малку над линијата на грбот. Вратот е средно долг, но поради густото крзно, кое го покрива, изгледа пократок и поширок. Поврзувачките точки меѓу телото и главата не се гледаат. Кожата не е обесена, а крзното е густо, долго и руновито, кој на вратот прави гриво.

    Тело


  • Општ опис: профилот на горната страна на телото е прав или лесно издигнат. Телото е малку подолго од височината на грбот.
  • Рбетниот столб е малку испакнат и широк, а врската со врата е незабележителна.
  • Грбот е рамен и широк, не много долг. Страната на слабините е коса, широка и мускулеста.
  • Градите се широки и мускулести, имаат средна должина, а долната страна им стига до нивото на колената. Градниот обем е најмалку 20% подолга од височината до грбот.
  • Стомакот е стегнат и мускулест, во профил се издига назад.
    Опашка

    Опашката му е долга и достигнува до шепите. Во основата опашката е доста дебела, која постепенно се стеснува кон врвот. Покриена е со густо крзно, кое од долната страна е подолго. Опашката, кога е дигната, има форма на лак. Повеќето кучиња си ја завиваат опашката нагоре.

    редни нозе

    Височината на долната страна на предните нозе до коленото е 55% од височината до грбот. Плешките се долги и широки, сврзани со градниот кош, лесно наклонети спрема хоризонталната коска под агол од 65°. Горната страна на предните нозе е мускулеста и е под поостар агол од плешките: 55° спрема хоризонталната коска. Аголот на коленото (меѓу горната страна на ногата и шепара) е околу 145°.
    Шепите се силни и широки, озгора лесно подвиткани, оздола испакнати, а ноктите се здрави со црн пигмент.

    Задни нозе

    Горната страна на задните нозе е мускулеста, со силно заоблена мускулна структура. Пределот на коленото е поотворен отколку кај предните нозе: приближно 125°. Коленото е здраво и широко. Долната страна на задните нозе е цела со силна мускулатура.
    Скакателната става е широка и отворена под агол од околу 130°. Горниот дел на задните шепи е малку повеже накосен одкколку кај предните шепи.

    Кожа

    Кожата е средно дебела, кукулеста и истегната по телото. Сите видливи делови на кожата и лигавица се обоени со темен или црн пигмент.

    Бои

    Шарпланинецот е еднобоен, со различни нијанси од бело до темно сиво, наместа и црно. Доминантната боја е поинтензивна во горната страна на главата, вратот и грбот. Од долната страна на телото бојата постепено избледнува до посветли нијанси — бледо сиво или жолтеникаво во долните страни на нозете.

    Тело

    Мажјаците тежат околу 35–45 kg, а женките 30–40 kg.
 

IKO_MC

I'll Shit On You .!.
Член од
8 ноември 2008
Мислења
369
Поени од реакции
14
Cane Corso




Zemja na poteklo
: Italija.

Namena: Kuce cuvar, pomosnik na policijata i tragac.

Istorijat: Direkten naslednik na Canis Pugnix-a, star rimski molos so nesto polesna gradba, koristen za lov na krupen divec i pomisnik vo borbite. So godini bil dragocen pridruznik na rimskiot narod. Go koristele za cuvar na imot, lica, stada. So godini ova kuce bilo voobicaeno za cela italija, sto dokazuva iscrpnata ikonografija.

Negovoto ima poteknuva od latinskiot zbor "Cohors" sto znaci cuvar.

Izgled: Sredno golem pes, so snazna gradba, no i eleganten so jaki i dolgi muskuli. Istaknat, izrazuva snaga, cvrstina, agilnost i izdrzlivot. Generalnata struktura na teloto mu e kako kaj mezomorfnite zivotni, kaj koi dolzinata na teloto e pogolema od visinata na grebenot. Vkupnata dolzina na glavata e 3.6 / 10 od visinata na grebenot. Dolzinata na grebenot e 11 % poholema od visinata na grebenot. Dolzinata na muckata e 3.4 / 10 od vkupnata dolzina na glavata. Visinata na toraxot e 5 / 10 od vidinata na grebenot.

Vlaknoto e kratko (okolu 2 sm), tvrdo i gusto.
Dozvoleni boi: crna, olovno siva, svetlo siva, svetlo zolto-smegja, elenski zolto-smegja, temno zolto-smegja, tigresta na siva ili zolto-smegja podloga. Dozvolena e belina na gradite,na nosniot most, no ne preminuvajki ja visinata na linijata na ocite i na vrvovite na sepite.

Karakter:
Inteligenten, aktiven, ramnoducen, toj e cuvar bez premisluvanje. Vnimatelen i veren, prijatel na decata i na malite zivotni. Lesno se obucuva.

Visina i tezina: Vizina za mazjaci, 64 - 68 sm do grebenot, 45 - 50 kg, a za zenki, 60 - 64 sm i 40 - 45 kg.
 

Мајло

B I S
Член од
22 јуни 2009
Мислења
1.594
Поени од реакции
940
Американски стафортски териер-една од најдобрите и најубавите раси на кучиња.

FCI standard: 286

Zemja na poteklo: USA.

Opst izgled: AST treba da oddava sila, snaga na osnova na svojata golemina, toa e kuce so dobra gradba, muskulesto no sepak graziozno, mnogu budno ja prati svojata golemina. Treba da bide cvrst i nabien, a ne so oblik na hrt ili so dolgi noze.

Glava: So sredna dolzina, cerepot sirok, obrazite mnogu izrazeni, stopot isto taka, usite se visoko vsadeni.
Ako usite ne se kupirani, treba da bidat kratki, vo vid na poluruza ili polupodignati. Usi koi slobodno pagaat se disfalifikaciona maana.
Ocite se vo temna boja, nisko vasadeni, oddaleceni edno od drugo. Ocnite kapaci ne smeat da bidat rozevi.
Ramenata se snazni i muskulesti, so siroki i malku nakoseni lopatki.
Grbot e prilicno kratok, a slabinite blago savieni.
Rebrata se zatvoreni i dopiraat daleku nanazad.
Opasot e nisko vsaden, se stesnuva kon krajot.
Prednite noze se dovolno razdaleceni, sto ovozmozuva pravilen rast i razvoj na gradite, koi se dlaboki i siroki.
Odot e elasticen.
Vlaknoto e kratko, gusto na dpir, sjajno.
Dozvoleni se site boi, sdnobojni AST, sareni, samo ne e pozelna potpolno bela boja, ili ako preovladuva 80 % bela boja, i black & tan boja.
Visinata i tezinata se megusebno srazmerni. Pozelna visina za mazjaci e 46 - 48 sm, a za zenki 43 - 46 sm do grebenot.



Моментално најдобриот Стафорд во Македонија,а и пошироко BLUE BINGO LONG STEP,сопственик на еден одгледувач од Кочани.
 

Attachments

Член од
23 мај 2009
Мислења
958
Поени од реакции
727
вака сеа.. конечно некако се натерав со моите да купам куче.. може ли да ми кажете кое куче може да преживее ако го чувам надвор во двор нонстоп(и во зима)пошо моите не ми даваат внатре освен дур е мало..исто и да ми објасните со вакцини како иде све.. фала..
Стварно е убаво што сте решиле да земете домашно милениче, и пред се тоа што е заедничка семејна одлука.
Пошто сакаш да го чуваш во двор, наубаво е прво да одредиш место за бокс (добро место е во задниот дел на дворот, кај што е помирно-бука, движење на луѓе...) Од сопствено искуство ти кажувам, прво обезбеди услови па купи куче. Мислам дека од старт треба да го учиш да живее во боксот(самостојно), бидејќи подоцнежно осамостојување и одвојување е шок за кучето (кое ќе се навикне да живее во домашни услови) и тортута за вас (сигурно ГЛАСНО и ДОЛГО ќе се буни кога ќе го одвоиш).
Под бокс се подразбира бетонирано плато со одвод (и не мора, битно е лесно да се чисти со црево) заради чистење на отпад (течен и цврст), дел отворен и дел со куќичка односно преграда за спиење. Во куќичката треба да обезбедиш соодветна подлога-од даски на пример (поставени на бетонот или подигнати), за кучето да не спие директно на бетон (воопшто, не смее да спие на ладна и влажна подлога).
Самиот бокс треба да е ограден (распрашај се за типот на ограда, при што имај во предвид дека таа не смее да е со отвори во кои кучето може да заглави прст или да се исече), до одредена висина-за кучето да не може да ја прескокне (или на било кој начин да излезе самостојно). Исто (нормално) да има врата и КАТАНЕЦ. Како ќе обезбедиш да не го украде некој док е мало-НЕ ЗНАМ :), сигурно некое време ќе треба да спиете на штрек.
Боксот е у принцип добра идеја, бидејќи кучето нема да биде цел ден на ланец (што ги прави нервозни) и нема да го УНЕРЕДИ цел двор (не е само во прашање ЖОЛТИОТ И КАФЕАВИОТ дел од животот на едно куче) туку тука е копање на дупки (од за нив позната причина), јадење на украсни цвеќиња и др. забавни активности. Големината на боксот ќе ја димензионираш според расата на кучето. Освен тоа, со време кучето ќе си ја прифати како сопствена куќа :)
Можда за изборот на раса најважно е што ти се допаѓа...шарпланинец, вучјак, лабрадор, доберман? Краткодлаки раси или оние по-длакави?
Според мене САМО ЗДРАВО КУЧЕ Е ИЗДРЖЛИВО КУЧЕ. Затоа, без оглед на расата, кога бираш избери здраво кутре (ако ти се дава можност) оноа кое е најтемпераментно и најактивно во леглото...не се сожалувај на "најмирните" и "срамежливи" кутриња, најчесто тоа е знак дека нешто фали (болест, лош карактер и сл), што само ќе ти донесе проблеми подоцна (овде под знак прашање е веќе целото легло). Мој совет е да земеш кутре над 1 месец старо (никако помладо). Бирај заедно со некој искусен "кучкар", сигурно имаш некој другар кој чува кучиња и кој би ти помогнал во изборот. Распрашај се за ветеринар во околината на местото каде што живееш и кој ќе ти објасни (при првиот преглед) што и кога треба да правиш-термин за вакцинација, исхрана според возраста и сл.
Ти посакувам среќа во потрагата и изборот. :smir:
 
Член од
29 февруари 2008
Мислења
370
Поени од реакции
13
Sonce samo malce moram da te popravam....Ne bi rekla deka ako kuceto ako e zdravo e i izdrzlivo. Pincot (skokac) i nekoi "goli" rasi na kucinja NI POD RAZNO ne smeat da se cuvat nadvor i vo boks.
Druga stvar.....nadvor od moabetov za popravki i prepravki....denes, ne znam dali site se zapoznaeni so ova, no kaznata za nevakcinirano kuce e 2000 evra, a za kuce bez korpa na usta da se seta e okolu 1000 evra mislam.
 

Мајло

B I S
Член од
22 јуни 2009
Мислења
1.594
Поени од реакции
940
Незнам каде со тоа мислење дека некој ќе ви даде на подарок.Ако толку сакаш такво куче ќе собереш пари и ќе купиш.
 
Член од
17 ноември 2008
Мислења
340
Поени од реакции
15
Toj sto ima maska haska spremna za parenje neka kazi mislam koga ke bidi :D so sini o4i
 

Kardasevski

Осло
Член од
4 септември 2008
Мислења
56
Поени од реакции
1
Пекинезер е раса на кучиња која води порекло од Кина, поточно од Пекинг по кој го добил иметр. Расата е стара преку 2000 години, но биле чувани тајно единствено во кинеската царска палата. Дури во 19 век се појавиле во западната цивилизација.








Куче

Од Википедија

Скокни на: навигација, барај
Припитомено куче
Фосилен опсег: Late Pleistocene – Recent
Конзервациски статус
Припитомени​
Научна класификација Царство: Животни
Потцарство: Eumetazoa
Тип: Хордати
Поттип: ‘Рбетници
Класа: Цицачи
Подкласа: Theria
Ред: Carnivora
Подред: Caniformia
Фамилија: Canidae
Подфамилија: Caninae
Племе: Canini[1]
Род: Canis
Вид: C. lupus
Подвид: C. l. familiaris
Триномна номенклатура Canis lupus familiaris
Синоними
  • Canis familiaris
  • Canis familiaris domesticus

Куче


Куче (Canis lupus familiaris)[2] е припитомен подвид на сивиот волк, кучињата се цицачи од редот на Carnivora (ѕверови односно месојади). Кучето е припитомено од човекот и служи како негово милениче. Кучињата се доста интелигентни и освен што служат за домашно милениче тие служат и како чувари на домот и семејството од кое е одгледувано и сл. Според најновите истражувања се смета дека низ цел свет има околу 400 милиони кучиња.[3]
Кучето се разввило во стотици различни раси. Мерено од гребенот на кучињата се има заклучено дека има кучиња од неколку инчи како на пример Чивавата па се до кучиња со неколку стапки како Ирскиот Волчиј ‘Рт. Бојата варира најчесто од бела до сива па се до црна и од кафена до жолто-кафена (темна и светла). И крзното може да им биде доста кратко или пак доста долго, влакната може да им бидат од виткани до прави и мазни па се до густи и рапави[4]
Содржина

[сокриј]


[уреди] Физички карактеристики

Главна статија: Анатомија на куче.
Видете уште: Здравје на кучињата.
Денешните кучешки раси покажуваат повеќе варијанти на големина, изглед и однесување повеќе од кое било друго домашно животно. Иако се далеку од нив, кучињата имаат малку сличности со своите предци, волците. Кучињата покрај сѐ се предатори, што значи имаат оштри заби и цврсти вилици за напаѓање, гризање и кинење на својата храна. Иако со текот на времето како што расите на кучињата се повеќе се разликуваат сепак сите тие ги имаат истите основни карактеристики на нивните предци, сивите волци. Тие имаат и цврсти мускули, добри коски, циркулаторен систем кој ги поднесува и трчањето и жилавоста и заби за гризање и кинење.

[уреди] Вид


‘Рт, една од многуте раси кои имаат добар вид


Како повеќето цицачи, кучињата се дихромати и имаат црвено-зелен вид.[5][6][7] Различни видови на кучиња имаат различни облици и димензии на очите и исто така имаат и различни видови на мрежници на окото.[8] Кучињата со долги носа имаат таканаречени видни линии кои поминуваат низ мрежницата на окото што им дава доста широко видно поле од каде имаат одлична визија, додека тие со пократки носа имаат таканаречени „area centralis“, централни делчиња кои имаат три пати подлабоки нервни завршетоци како тие на видните линии, што има дава подетален вид доста сличен на тој на човекот.
Некои раси, највеќе ‘ртовите, имаат видно поле до 270° (споредувајќи го со видното поле оф 180° како што е на човекот), а всушност некои раси поточно тие со пократки носа имаа помало видно поле, скоро 180°.[5][6]

[уреди] Слух


[уреди] Мирис


[уреди] Боја на крзно


[уреди] Опашка

Има многу различни облици на кучешки опашки: прави, исправени, во форма на срп, извиткани и др. Кај некои раси, опашката е исечна за да се избегнат повреди (особено кај ловечките кучиња).[9] Може да се случи да некои кучиња се родат со краток опаш или воопшто без опаш
 

Kajgana Shop

На врв Bottom