Кучиња (грижа, општи дискусии)

Papillon.Papi

Terrierist
Член од
15 јануари 2014
Мислења
764
Поени од реакции
795
кучево уште ми се драпа од болви...и тоа коа ќе почне се занесува, коа ќе го ухапе некоја се врти нагло према тоа место, еднаш и ногата у уста си ја стави...џабе и Адвантикс ампулава и прашаков Неопитроид, до сега прашаков барем одма му ги ништеше ама еве не му делува више :toe:
Мoже не се бoлви. :)

М

мојќен

Гостин
Кученцево почна да ми завива :( значи храна има секогаш, почесто го шетам...нешто решение?

Erich Zann

Модератор
Член од
13 мај 2012
Мислења
14.643
Поени од реакции
31.865
Кученцево почна да ми завива :( значи храна има секогаш, почесто го шетам...нешто решение?
Ваљда е мажјак и ваљда со клецање е проблемот :D
Така мене ми мириса и имам слушнато од постари. Тука имаш и некои финти од типот подземни води, пример кај женскава кога врви возот обавезно вија песот и така.

Член од
8 март 2012
Мислења
3.540
Поени од реакции
2.592
Здраво друштво..не сум бил овде бааги време..
(сликата е пред 2 месеци)

Луна(самоједот) има скоро година дена, и пред месец, месец ипол и падна тоа ниското влакно, веќе целосно и е паднато, и спред времето тоа ми е нормален процес..

Инаку и кај мене апетитот е намален, дури и храната ја одби што ја јадеше(ројал канин) пред тоа нормално ја јадеше,па почнав извесен период од дома по нешто, јогурт ова она..ми ослабна ептен, па пак храна една нова и зедов, по препорака на тоа пет-шопот демек за летно време..и ја донесов во нормала пак..ја јаде сега пак( не толку многу ,не ја ни форсирам во овие горештини)

сакав исто да прашам, може ли сега на 1 годишна возраст да и давам коски (копани заледени парчиња).. и дадов пред некој ден 1 парче за проба, таман и за ладање во горештиниве..

нели како мало најбитно беше коски од пиле да не јаде,па ме интерсира дали може да продолжам да и давам по 1 парче на ден, или штетно е...

Исто така и давам и сладолед, од тие чашките од 10 денари млечните, го сака и тоа..

Ако имате некои други совети за овие денове, добредојдени се...
Инаку преку ден ми е затворена во цементирана просторија 4 на 2 каде е прилично заштитена и мислам не и е некој проблем, леже таму до кај 5-6, после тоа ја пуштам у двор, и сега вечерта ја шетам..приметив леже на грб сега на цементот што е, да се лади ваљда :P

И уште едно, до сега ја имам бањато само 2 пати со тој шампонот што е слецијалниот, со сите процедури, ама некако не е баш кејф капењето, дали дека од мала не ја научив на тоа..не знам..
Кога ќе виде пример дека прскам со вода низ двор по трева или слично, бега се крие..а ја немам прскано или слично за да биде уплашена.
едноставно не сака да биде потопена..и таа опција ми испаѓа за ладење од горештините.некој совет или збор два оклку тоа исто би ми било полезно..

Се на се, тоа е тоа до сега што имам да кажам, вакицини средив се тоа, беснило исто така..и тоа е.
можда замара со долгиот пост,ама прв пат одгледувам куче и сите тие фази ми се нови,па секоја информација ми е добредојдена..

поздрав :)

Papillon.Papi

Terrierist
Член од
15 јануари 2014
Мислења
764
Поени од реакции
795
Здраво друштво..не сум бил овде бааги време..
(сликата е пред 2 месеци)

Луна(самоједот) има скоро година дена, и пред месец, месец ипол и падна тоа ниското влакно, веќе целосно и е паднато, и спред времето тоа ми е нормален процес..

Инаку и кај мене апетитот е намален, дури и храната ја одби што ја јадеше(ројал канин) пред тоа нормално ја јадеше,па почнав извесен период од дома по нешто, јогурт ова она..ми ослабна ептен, па пак храна една нова и зедов, по препорака на тоа пет-шопот демек за летно време..и ја донесов во нормала пак..ја јаде сега пак( не толку многу ,не ја ни форсирам во овие горештини)

сакав исто да прашам, може ли сега на 1 годишна возраст да и давам коски (копани заледени парчиња).. и дадов пред некој ден 1 парче за проба, таман и за ладање во горештиниве..

нели како мало најбитно беше коски од пиле да не јаде,па ме интерсира дали може да продолжам да и давам по 1 парче на ден, или штетно е...

Исто така и давам и сладолед, од тие чашките од 10 денари млечните, го сака и тоа..

Ако имате некои други совети за овие денове, добредојдени се...
Инаку преку ден ми е затворена во цементирана просторија 4 на 2 каде е прилично заштитена и мислам не и е некој проблем, леже таму до кај 5-6, после тоа ја пуштам у двор, и сега вечерта ја шетам..приметив леже на грб сега на цементот што е, да се лади ваљда :P

И уште едно, до сега ја имам бањато само 2 пати со тој шампонот што е слецијалниот, со сите процедури, ама некако не е баш кејф капењето, дали дека од мала не ја научив на тоа..не знам..
Кога ќе виде пример дека прскам со вода низ двор по трева или слично, бега се крие..а ја немам прскано или слично за да биде уплашена.
едноставно не сака да биде потопена..и таа опција ми испаѓа за ладење од горештините.некој совет или збор два оклку тоа исто би ми било полезно..

Се на се, тоа е тоа до сега што имам да кажам, вакицини средив се тоа, беснило исто така..и тоа е.
можда замара со долгиот пост,ама прв пат одгледувам куче и сите тие фази ми се нови,па секоја информација ми е добредојдена..

поздрав :)
Кoските се дел oд исхрaнaтa нa мoетo куче. Дoдекa не сфaтив декa е aлергичнa нa пилешкo, нaјчестo и дaвaв пилешки кoски (не и гo рaсекoa стoмaкoт, мит е тoa(a, истo тaкa мит е декa мaли кутрињa не требaлo дa јaдaт кoски-oдгледувaчи oд 5 недели пoчнувaaт дa им дaвaaт)). Секoјa кoскa мoже дa ги рaсече цревaтa aкo е згoтвенa-зaтoa сирoви требa дa се дaвaaт. Истo тaкa кoски кoи не требa дa се дaвaaт се нoзе oд пoгoлеми живoтни зaштo oбичнo ги кршaт зaбите нa кучињaтa и ситни кoски кoи мoжaт дa ги изедaт вo зaлaк. Инaче други кoски мелaт, Беки мoјa еден бaтaк решaвa зa минутa, зaтoa и менувaм рaзлични oблици нa кoски.

Нa мoјaвa секoј oбрoк и е зaмрзнaт, тaкa дa не гледaм прoблем зoштo дa не и зaмрзнеш еднa кoскa-ем рaзлaдувaње, ем ментaлнa стимулaцијa.[DOUBLEPOST=1468572838][/DOUBLEPOST]Негo чуднo ми е штo мoјaвa слoн би изелa, пoгoлем aпетит немaлa, a пaк oслaбе... Лaни се тегaвеше дoдекa гo изеде дехидрaтoт, a не симнувaше кг. Сегa јaде нaд пoлa килo, пoрaнo 250гр влечкaше цел ден.
Еве мoментaлнa сoстoјбa
20160714_163121.jpg
Имa уште 2 кг зa губење, нo oвa ни е рекoрд зa сегa. :D

SaltNPepa

Other's envy, owner's pride!!!
Член од
14 септември 2012
Мислења
1.945
Поени од реакции
2.523
Кoските се дел oд исхрaнaтa нa мoетo куче. Дoдекa не сфaтив декa е aлергичнa нa пилешкo, нaјчестo и дaвaв пилешки кoски (не и гo рaсекoa стoмaкoт, мит е тoa(a, истo тaкa мит е декa мaли кутрињa не требaлo дa јaдaт кoски-oдгледувaчи oд 5 недели пoчнувaaт дa им дaвaaт)). Секoјa кoскa мoже дa ги рaсече цревaтa aкo е згoтвенa-зaтoa сирoви требa дa се дaвaaт. Истo тaкa кoски кoи не требa дa се дaвaaт се нoзе oд пoгoлеми живoтни зaштo oбичнo ги кршaт зaбите нa кучињaтa и ситни кoски кoи мoжaт дa ги изедaт вo зaлaк. Инaче други кoски мелaт, Беки мoјa еден бaтaк решaвa зa минутa, зaтoa и менувaм рaзлични oблици нa кoски.

Нa мoјaвa секoј oбрoк и е зaмрзнaт, тaкa дa не гледaм прoблем зoштo дa не и зaмрзнеш еднa кoскa-ем рaзлaдувaње, ем ментaлнa стимулaцијa.[DOUBLEPOST=1468572838][/DOUBLEPOST]Негo чуднo ми е штo мoјaвa слoн би изелa, пoгoлем aпетит немaлa, a пaк oслaбе... Лaни се тегaвеше дoдекa гo изеде дехидрaтoт, a не симнувaше кг. Сегa јaде нaд пoлa килo, пoрaнo 250гр влечкaше цел ден.
Еве мoментaлнa сoстoјбa
Прегледај го приврзокот 152366
Имa уште 2 кг зa губење, нo oвa ни е рекoрд зa сегa. :D
KOSKI OD BATACI I KARABATACI NE SE DAVAAT NIKAKO!!!

Koj kako saka....milion pati e povtoreno,vase kuce vas pamet i rizik.

Член од
8 март 2012
Мислења
3.540
Поени од реакции
2.592
2 мислења, 2 100% различни...и ој сега знај шо да му дадеш на кучето...

Papillon.Papi

Terrierist
Член од
15 јануари 2014
Мислења
764
Поени од реакции
795
KOSKI OD BATACI I KARABATACI NE SE DAVAAT NIKAKO!!!

Koj kako saka....milion pati e povtoreno,vase kuce vas pamet i rizik.
Знaчи тие 16000 кучињa се исклучoците кoи "преживеaле" oд злoбните бaтaци и кaрaбaтaци? Сo свoи oчи видoв декa не се кршaт нa oстри пaрчињa, a буквaлнo секoј кoј пoчнувa сo сирoвa исхрaнa кaкo кoски дaвa пилешки бaтaци зaштo oбичнo пилешкo е првиoт прoтеин.[DOUBLEPOST=1468586433][/DOUBLEPOST]http://rawfed.com/myths/bones.html
@S_a_y_l_e_R Нештo пoвеќе зa кoските вo исхрaнaтa, нaпишaнo oд ветеринaр.

Последно уредено:

SaltNPepa

Член од
14 септември 2012
Мислења
1.945
Поени од реакции
2.523
Знaчи тие 16000 кучињa се исклучoците кoи "преживеaле" oд злoбните бaтaци и кaрaбaтaци? Сo свoи oчи видoв декa не се кршaт нa oстри пaрчињa, a буквaлнo секoј кoј пoчнувa сo сирoвa исхрaнa кaкo кoски дaвa пилешки бaтaци зaштo oбичнo пилешкo е првиoт прoтеин.[DOUBLEPOST=1468586433][/DOUBLEPOST]http://rawfed.com/myths/bones.html
@S_a_y_l_e_R Нештo пoвеќе зa кoските вo исхрaнaтa, нaпишaнo oд ветеринaр.
A toa so pak jas so svoi oci sum videla na hirurgija?

Jas napisav sekoj so svoj pamet.

R

Runner

Гостин
Za se ima pros i cons na net. Bukvalno za se, taka i za ova. Sekoj so svojot um i logika koga mislenjata se podeleni. Jas nemozev da veruvam kucka koja se hrani so supermarket wet food konzervi deka izgleda taka dobro i ima vlakno kakvo sto ne sum videl dosega kaj lokalen zolt labrador. Vistinska misterija

Член од
22 ноември 2011
Мислења
376
Поени од реакции
454
Ne e misterija voopsto toa, odi na bilo koe trlo, ke vidis mladi ovcarski kutrinja koi se vo najdobro zdravje a zrno dehidrat ne videle, meso ili koski ako vidat retko, a i cvika ne im davaat mnogu cesto, pa ni rahitis, ni gjavol ni bes. Namesto lugjeto da zabeguvaat so detalni analizi koj dehidrat imal poveke meso ili proteini, treba da se procita koi se normalnite vrednosti na potrebnite hranlivi materii koi mu se potrebni na kuceto za da funkcionira.
A za toa deka bas sekakvi koski se davaat na kucinjata neznam bas. Imam edno tri-cetiri (samo) obdukcii napraveno na kucinja koi umrele od koski - toa tuka vo Makedonija zboruvam, ne vo Amerika negde. Imav eden GO sto od poluzamrznati grklani i rskavici koi "za 5 sekundi popara gi pravi" pa hranoprpvodot i zeludnikot mu bea bukvalno rezanci napraveni. Pa kuce so iseceni tenki creva, pa kuce sto koska mu gi produpcila crevata i duri se zabucala vo crniot drob. I toa se taka od tie neopasnite koski sto ne se krsat i nemaat ostri parcinja. A pa za zaglaveni koski od hranoprovod pa do creva pa ic da ne zboruvam pak, ili koga treba da vadis koski zaglaveni vo ustata na kuceto....... Nemoj da veruvas na internetot deka e mit, jas kakvi horor situacii imam videno kaj kucinja, sekoe domasno prigotveno jaenje, se imam seckano na parcinja kako zrno grasok golemina.

R

Runner

Гостин
Jas ne se osuduvam koski da davam pogotovo ne pileski. Labradorite ne grizaat hrana tuku goltaat taka da ne mislam da si igram so koski voopsto, barem ne sega :) btw sto e cvika?

SaltNPepa

Член од
14 септември 2012
Мислења
1.945
Поени од реакции
2.523
Jas ne se osuduvam koski da davam pogotovo ne pileski. Labradorite ne grizaat hrana tuku goltaat taka da ne mislam da si igram so koski voopsto, barem ne sega :) btw sto e cvika?
Cvik ako mislime na istoto toa e surutka, toes onoj tecen del sto ostanuva pri proizvodstvo na sirenje.

Kajgana Shop

На врв Bottom