Која е вистинската вера/религија?

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Бушавка, Господ е човек???? се читаш ли што пишуваш?
Да, отиде офф топик, ама сепак не одговори зошто сметаш дека Бог не е Личност, туку безлична "енергија".
Тоа што имаш многу неодговорени прашања и неразјаснети работи не е никаков доказ дека Бог не е Личност.

Зборот енергија го ставам во наводници затоа што не знам за каква енергија зборувате, за кинетичка, за механичка, за потенцијална, за нуклеарна?
 
¯

¯\_(ツ)_/¯

Гостин
Вистинската вера/религија, човекот сам ја дефинира во себе.
 
Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.320
Energija ona sto e zad seta pojavnost, zad siot pojaven svet e energijata, materijata e energioja do nivo na vidlivost, materijata se dvizi, energijata gi dvizi site zbidnuvanja vo kosmosot i na zemjava, taa energija nekoi ja narekuvaat Volja e seopsta energija koja e zad sekoj fenomen zad site pojavi, ako svetov bese delo na nekakov razumen Bog, nekoja visoka Inteligencija i mudrost ke bese raj, prvo ke nemase ontolosko zlo,toa znaci ke nemase stareenje, bolesti i smrt, smrtta e kodirana vo genite, a potoa ke nemase antroloposko zlo zloto vo lugeto, a seto toa da se kaze deka e greska na nasite praroditeli ne e odgovor bidejki Bog mozel niv da gi kazni a ne za toa da snosat posledici nivnite potomci, oti ako Adam zgresil Ti ne si zgresil, ti koj si se rodil tooolku vreme posle toa vreme, znaci pak doagame na toa deka nema licnosen Bog, oti se raboti za nekakvo religiozno cuvstvo no kaj sekoj poedinecno se javuva vo ramkite na svojata kulturna tradicija.Namesto lugeto da se solidariziraat vo Imeto na toa sto veruvaat vo Bog i vo vecen zivot na sekoja edinka poedinecno, oni pak se delat poradi nekakvi dogmi koi navodno sekoja vera za sebe smeta deka e prava i iskluciva kon drugite. Otaamu sledi zaklucokot deka toa se covecki odgovori covecki predstavi.Daj Boze da ima Bog, da ima vecen zivot, koj nejke da zivee vecno vo sovrseni uslovi???Sekoj saka da zivee, se razbira no kade se gleda prakticno taa zelba koga nasekade gledame nedorzbiranja, stereotipi i predrasudi namesto dobrite dela i megusebnoto pomaganje i solidarnost da svedoci za verata na site luge vo Bog, bez razlika sto sekoja kultura razlicno go tolkuva, poimuva, pretstavuva i slicno.
 

Бушавка

Differentiated by Style
Член од
4 јули 2008
Мислења
746
Поени од реакции
61
Бушавка, Господ е човек???? се читаш ли што пишуваш?
Да, отиде офф топик, ама сепак не одговори зошто сметаш дека Бог не е Личност, туку безлична "енергија".
Тоа што имаш многу неодговорени прашања и неразјаснети работи не е никаков доказ дека Бог не е Личност.

Зборот енергија го ставам во наводници затоа што не знам за каква енергија зборувате, за кинетичка, за механичка, за потенцијална, за нуклеарна?
Не се разбираме нешто...не, господ не е човек, и не би можела тоа да го објаснам на форум, односно не би сакала, затоа само ги наведов прашањата, за да поттикнам одговори. Мислам дека многу јасно се гледа од прашањата мојата цел, односно зошто мислм дека е енергија. Од енергијата во универзумот настанало се, растенија животни луѓе....каква религија. Си слушнал за универзална енергија, така се нарекуваа таа енергија.
И ова ме интересира, дали веруваш дека човекот има душа?? Може и во пп да ми одговориш ако сакаш

Само без тепачки :smir:
Ке ти пишам и на другата тема, ссамо се ме мрзи да читам, утре....
 
Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Од каде си сигурна дека енергијата го создала Универзумот, а не Бог?
Како е можно безличната енергија воопшто да создава плански и интелигентни творби какви што изобилуваат во Универзумот?
Како е можно на пример еден часовник да се создаде од безлична енергија? Зарем не е поверојатно часовникот да го создал Часовничар?

п.с. Да верувам дека човекот има душа, која не е безлична енергија, туку нашата личност (со знаење, емоции, воља, разум, свест инт.)
 

Бушавка

Differentiated by Style
Член од
4 јули 2008
Мислења
746
Поени од реакции
61
Многу добро поставено прашање Чорбаџија, најавувам долга дискусија, така ми мириса...
Ај по ред

Не е тоа баш безлична енергија како што ја нарекуваш. А што е Бог според тебе?? Според мене бог е енергија. Интелегентна енергија, сила кој може се. Затоа во библија пишува бог е во нас, се мисли на ној дел од универзалната енергија кој ние го имаме во нас. Тоа е душата. Душата е енергија, дел од умиверзумот, ако немаме душа, живот јок.

Твојата душа, мојата душа...знаат се, поминале низ толку искуства, што можат да ни држат предавања до краот на животот. Душата не се родила кога си се родил ти, таа си постолеа, само се всадила во твоето тело, тело кое одговара за нивото на развиеност на кое таа се наоѓа. Тело за кое таа знае што ќе се случува во тој живот, односно тоа се искуствата кои нејзе и се потребни да ги научи. Е сега, дали ти како личност знаеш се, бидејќи носиш душа која знае "се"? Верувам дека знаеш многу помалку од твојата душа, тоа заради третиот лик во приказната односно умот, кој мисли дека се знае, креира мислења, безвредни кои само ја засилувааат моќта на потсвеста и станува тешка за контролирање. Кога би можеле да го запреме умот да не мисли барем едно 10 минути би дознале многу за самите себе, тогаш душата ќе може да го "каже" своето, но тоа е тешко изводливо. Свесноста е поврзаа со душата, ама не и емоците. Емоциите доаѓаат од умот бидејки некој не повредил, некого сакаме и слично. Немда да почнувам овде за сакањето...зошто ќе аглавам

И да, часовничарот ќе го направи часовникот, бидејќи тој учел за тоа, тоа му е занает. Ако Бог е човек, ајде ние да научиме занает на правење универзуми и да си направиме наш...не се шалам, ова е возможно, стигнавме до целта на душата. Тоа е ниво на душата кога нема да има потреба веќе да се раѓа во човечко тело, ќе ги има сите потребни искуства и ќе биде способна да креира универум. Ова само теоретски, практично незма колку луѓе успеале.......

Ова не го трескам од ракав, има позадина
 
Член од
1 ноември 2008
Мислења
170
Поени од реакции
20
ШРИ ШРИМАД

Човечки е да се греши
Несовршенството на условената душа е тоа што е сигурно во илузија.Сите имаме вречаток дека сме оваа тело,но не сме.Телото да се смета како јаство е илузија или маја.
Третото несовршенство на условените души е нивната склоност кон измама...имаме слушнато како трговец вели-Бидејќи си ми приател нема да заработам на твоја сметка-
но ние знаеме дека ќе заработи барем 50 одсто.
Четвртото несовршенство е тоа што нашите сетила не се совршени,нашиот вид е ограничен што не можеме да видиме ниту многу далеку,ниту многу блиску.Со овие несовршени,ограничени сетила неможеме да го сватиме бесконечното.Заклучок е дека во Ведскиот процес не се препорачува да се обидуваме да ја сознаеме Апсолутната вистина со помош на нашите сегашни сетила,кои се условени на многу начини.
Човечкиот род не е наменет за сетилно уживање,туку за сваќање на вселената и нашиот сопствен индентитет.Од Ведските списи се дознава дека материалниот свет
е само делумна манифестација на целокупната Божја креација,а повеќето е духовниот свет.Над оваа материална природа се наоѓа повисоката духовна природа.
Духот е вечен,а не материјата.


Материјалните сетила се споредуваат со со змии:ако им се препуштиме на материјалната среќа,го убиваме нашиот духовен индентитет,човекот треба да се стреми кон пронаоѓање на вистинскиот извор на сеќата,но за да го пронајдеме тој извор ни треба
знаење за тоа што е среќа.Положбата на живото суштество во илузија,кој во потрага по
вечната среќа се обидувада исцеди среќа од овој материјален свет,кој не само полн со неволи и несреќи туку и привремен и треперлив.
Треба да се замислиме зошто сме заробени во матриксот,тој е дел од нас,ние самите правиме креација на истиот,вистинскиот свет и неможеме да го видиме од ѕидот кој го градиме околу нас,некој свесно,некој несвесно копирајќи ги другите,духовното око ни е затворено,некој успева да го согледа оној вистински свет во кој припаѓа,но да некажам тоа е реткост,и кога ќе успее да согледа од друг агол настанува една голема болка дека досега живеел во илузија,материјалниот свет е огромна илузија затварајќи ги портите на онаа вистинското во нас,се додека не го пронајдеме тоа во нас ќе живееме во матрикс кој успешно манипулира со те*е,со мене,но се трудам да сватам во кој свет всушност припаѓам,дали онаа што ми го наметнуваат е тоа вистинското или треба длабоку да навлезам во самата душа ослушнувајќи го нејзиниот затаен глас,глас кој одамна сме го занемариле.

Планетата земја е создадена како експеримент на слободна желба или волја,ние живееме на планета на слободна волја.Милион години на планетата постоела само позитивна енергија,не постоело ништо негативно за да ја поремети рамнотежата на овој прекрасен дело на слободна волја.Но,тогаш на негативното му било дозволено да влезе во подрачје на планетата како би постоела вистинска ситуација на слободна волја.Тоа се Деца на светлината,почнале невољи.
Кога го напуштиле своето постојано место,овие духови пионири ја одржавале комуникацијата со своите поранешно постоење,средство кое може да се нарече ментална телератија.Тоа била витална врска со поранешно постоење која им овозможувала да примаат совети за проблемите,бригите кои ги имале.Тоа било слично како радио станици или ментален телевизор.Оваа комункациска врска била од витално значење за оние кои се наоѓале на оваа духовена положба во зафрлениот духовно место на Универзумот.
Суштината на доаѓање на планетата Земја е во својство на чувари е да душа се научи да го сакаат Господ и покрај сите тешкотии,да не ја напуштат вербата во својот родител кој го создал,секој од нив во оквирот на учење се става на клучниот испит-нешто како школо.До тој момент,светлосните битиа на планетата живееле во
хармонија,се помагале едни со други.Нивните умови биле поврзани и со Господ.
Тогаш настанал проблем,кога светлосните битиа почнале да се мешат со простота на пониска,материјален свет.Во некои свети книги тоа се нарекува искушение.Светлосните битиа постепено ги занемарувале гласовите кои ги слушале се додека не се прекинала таа врска,станале глуви и не можеле повеќе да го слушаат тој глас.

Е,сега некој тоа го толкува на тој начин,некој не верува,секој има право својот пат да го бират самите,сите ние имаме свое право,и сите сме во право и оној кој не верува,и оној кој верува.
Треба да се воспостави мир за да се ослушне тој глас,затоа се и медитациите,со која на еден начин се успоставува врска со самото јас кое ни открива многу работи.
 

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
44.726
Поени од реакции
82.651
Иако религиозните чистотници можеби би ме запалиле на клада, јас себе си се сметам за Православен Христијанин.
Од друга страна наводно слободоумните сметаат дека сум религиозно индоктриниран.
Но како што викаат Англичаните: What is - It's here.
 

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
...ете. и тебе те „индоктринирале„...(Ха-ха-ха!).
 
Член од
12 ноември 2008
Мислења
45
Поени од реакции
0
vistinska hehe vo bibliata ne pisuva koj e vistinska no covekot kade kje go najde svojot pat i kade kje go pronajde BOG taa vera ja smeta za vistinska
jasum ubeden deka PENTAKOSTALNATA,EVANGELSKA se megju vistinskite

pravolsvnata ni malce spored mene zosto???

BOG vika "ne preslikuvaj nisto od ona sto e na neboto,na zemjata, i pod zemjata"

a pravosvna vika zapali edna svekje za srekja ili za nekoj "svetec"
apsurdno
 

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
..еве уште еден форумџија, кој тврди дека православето е забегано. Е па, добредојде на форумов ама биди поубедлив во своите ставови. И какво е тоа „пресликување„? Некој тазе-превод на Писмото?
 
Член од
12 ноември 2008
Мислења
45
Поени од реакции
0
vaka brat4e jasno stihot kazua deka ne treba da se pali svekji na ikoni i da se moli ne crtaat ikoni aj sea ne sme od vcera jasno kazua stihot
a "ako tolku ne go svkjas" moli se BOG da ti go razjasni stihot ako sakas i jas kje se molam

pozdrav
 
Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646
ниедна религија не е исправна затоа што во сите нив вмешал прсти сатаната. така да за да ја добиете вистинската религија треба да ги споите сите религии во една.
 

marcus

струмички модератор
Член од
5 јули 2006
Мислења
5.378
Поени од реакции
131
ниедна религија не е исправна затоа што во сите нив вмешал прсти сатаната. така да за да ја добиете вистинската религија треба да ги споите сите религии во една.
Дај бе Zote...каква каша попара ќе биде тоа...Нека си верува секој во своето крајот ќе покаже..декаа пато
 

Kajgana Shop

На врв Bottom