Коронавирус (COVID-19)

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.494
Поени од реакции
24.740
Не знам шо ќе е поглупо у кампањава шо иде, норткомуњарите со ''дајте ни уште еден мандат'' да ставиме уште некоја директорка ко оваа од денес или вмороните шо ќе бараат одговорност, а истото ќе го направат.

Најголеми гревови се оние гнојовите полтрони партиски шо се продаваат за ситни пари и привилегии, а сеа демек изненадени.

odgovornost mora da ima. jas sfakam deka sme ebi vetar drzava i za mnogu raboti ne sme spremni od sto nitu imame pari nitu pak politicarite se zainteresirani da napravat nesto poveke ama ovde se raboti za doktor sto treba da znae podobro, sto e staven za direktor na oddel. neznam sto e tuka ne jasno, nema sto partiite da baraat treba samata da ima doblest da si dade ostavka a ako nema treba na plostad da ja obesat. radi nea 300 zivoti ke bidat porementeni 2 nedeli i kojznae kolku ima zaboleno. ne daj boze nekoj da pocine radi nejzinata neodgovornost.

Член од
17 август 2009
Мислења
3.678
Поени од реакции
5.305
Ќе ја суспендирале после избори, сеа зафатени биле. :facepalm: Ало Филипче, за ваква работа, моментално се брка од работа и веќе никогаш да не може да работи како доктор. Нека чисти улици. Ради една мифка, се затвара цело оделение у клиника, преку 120 лекари, кои и онака се у мањак идат у карантин.
Ова здравство може само да се оправи ако докторите почнат да одговараат кривично за нивните постапки. Мито си лапаат, никој не ги казнува. Не може некоја овца која се нарекува доктор, да остави полн ходник со болни бебиња, со висока температура затоа што и завршило работното време. Згора на се, било викенд, амбулантите не работат, освен дежурните, а она била дежурна.
Таа у секој случај ќе беше разрешена после избори, и без корона :D

Член од
8 мај 2013
Мислења
11.838
Поени од реакции
36.875
Кај нас максимум што може да поднесеме се 40-50 случаи. Над тоа здравствениот систем не може да одговори оти нема капацитети ни ресурси. После тоа е секој за себе.

Последно уредено:
Z

zmej gorjanin

Гостин
Само затоа што и пркоси на фармацевтската мафија во Македонија контролирана од влашкото лоби?Благодарение на телевизии како ШИТ ТЕЛ и Анал 5 таквите како неа немаат пристап бидејки големи пари се во игра.Само за твоја информација нејзините 5 минути допрва доаѓаат.
Не е во ред нешто со вас

1583777353931.png

1583777384567.png

1583777413809.png

слики од болни во критична фаза

TrendS

Work Smart, Not Hard
Член од
14 декември 2018
Мислења
4.419
Поени од реакции
30.015
Боже мили "директорке" што ли направи. Ќе биде запамтена засекогаш, ќе влезе во историја. Страшно...пред се се работи за "доктор" што треба да биде пример

INDIJANEC123

Женкар, Илуватар
Член од
17 март 2014
Мислења
3.815
Поени од реакции
6.373
Нормално дека после избори ќе ја суспендираат, којзнае колку тендери имаат исполапано со Филипче па ако ја кикне/суспендира пред избори, оваа ќе си пропее.

Сум рекла што е лекот за здравството кај нас - бркање сите до еден од клиникиве и наново регрутација на кадар. Не нов кадар, туку наново регрутација. Па после кога ќе се ослободи просторот од гноевиве како примариусов коронизиран, ќе биде пополнет со амбициозни кадри на кои ќе им се работи. Ама не, ќе ги правиме клиникиве гласачки тела, тражили сте гледајте.

Мене ми е премногу жал за луѓето кои лежат таму, нечии баба, дедо, татко, мајка, ми лежеле роднини, не ми било сеедно и се ставам во нивна кожа. Ама дека ми е малце мерак кога го гледам на прес тендерашон посран од свој човек инсталиран пиун за делење тендери, ми е.
Jас повеќе сум за германски модел - јавно приватно партнерство. Сестрами кога беше трудна и рекоа имаш 5 клиники во градов оди одбериси кај сакаш и државата ти покрива.

Член од
12 март 2009
Мислења
20.195
Поени од реакции
16.334
Најинтересно е што имало и странци на тоа предавањето у Рагуза :D. Работава испаѓа дека кај ни го увезе корона и одозгора на тога го извезе у ист момент :ROFLMAO:
па има дузина случки, познат 70г книжевник од Чиле што бил во Португал. па ко се вратил и сопругата ја заразил..
еве го нашиот ( нејасен)закон :

Што стои во Кривичниот законик, во делот кривични дела против здравјето на луѓето. Во овој закон, во член 205

„Тој што со кршење на прописи или наредби со кои надлежен орган определува прегледи, дезинфекција, издвојување на болни или некои други мерки за сузбивање или спречување на заразни болести кај луѓето или со вработување или држење на лице кое боледува од заразна болест со вршење на полово дејствие или на друг начин, предизвика пренесување на заразна болест, ќе се казни со парична казна или со затвор до три години“, се наведува во Кривичниот законик.
се е ок, ама релативно е и што е заразна болест....ако многу се рашири веќе заразата нема да биде битна, само последиците... а многу заразени немаат последици...
Оваков закон ако се спроведе треба ПОДОЛГ период да се стопираат многу РАБОТИ, не само утакмици и забави... да не зборувам за градски превоз, општо патувања, туризам, се треба да се блокира...
..Ова сега е на светско ниво, очајно купување време, да се изнајде вакцина а што е тешко веројатно, наводно веќе има разни подврсти од вирусот ???

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.499
Не дека сакам да правдам ама убаво има кажано човекот дека во овој момент формално-правно не можат да се вршат разрешувања. Треба на нелегален начин да ја (разреши) избрка од работа за после таа да може и држава да тужи?
Може многу лесно да ја шутнат или барем да ја суспендираат за неетичко постапување. Специфична е медицинската професија, нека ме поправи некој ако грешам ама за злодело со умисла лета лиценцата, автоматски со тоа ти губиш право да практицираш медицина = престанок на работен однос. Не ни мора да има отпуштање. Едино ако и се работи како архивар на дерматологија и да си тера до пензија :)

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.494
Поени од реакции
24.740
Кај нас максимум што може да поднесеме се 40-50 случаи. Над тоа здравствениот систем не може да одговори оти нема капацитети ни реаурси. После тоа е секој за себе.
siguren si deka mozeme i tolku? vidi gi fotkite na nasava kako e oblecena i ovie u skafanderi vo italija... mislis makedonija ima lekovi za da ne dojdat do kriticno? Vo Korea, Japonija i Thailand gi sibaa so HIV terapii, kolku HIV terapii ima vo MKD?

onie sto begaa od evropa vo mkd na kraj moze ke zazalat.

Член од
6 февруари 2007
Мислења
5.008
Поени од реакции
5.874
Друже позадината на оваа да ја наречам ѓурултија е тешка политика и завера против Кина а овие што ги гледаш се хронично болни луѓе кои лесно можат да колабираат од било каков грип.Сети се само колкава фама се дигна за свинскиот грип и на крај излезе дека сезонскиот што секоја година го имаме е многу полош а од кој умираат 3 пати повеќе него од вештачкиве создадени во лаборатории а ниедна телевизија не кажува јавно колку годишно умираат од истиот.Еве ти уште еден сведок гостин кај Васко Ефтов кој тврди дека овој вирус е специјално направен за да прави најголема штета на жолтата раса односно насочен против Кина:

Harald

King of Norway
Член од
12 јули 2009
Мислења
3.425
Поени од реакции
9.761
Во меѓувреме, во неутепани општества:

ovakvi vesti davaat nesto nadez deka ostanalo nesto common sense u svetov kolku tolku ...

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.494
Поени од реакции
24.740
Друже позадината на оваа да ја наречам ѓурултија е тешка политика и завера против Кина а овие што ги гледаш се хронично болни луѓе кои лесно можат да колабираат од било каков грип.Сети се само колкава фама се дигна за свинскиот грип и на крај излезе дека сезонскиот што секоја година го имаме е многу полош а од кој умираат 3 пати повеќе него од вештачкиве создадени во лаборатории а ниедна телевизија не кажува јавно колку годишно умираат од истиот.Еве ти уште еден сведок гостин кај Васко Ефтов кој тврди дека овој вирус е специјално направен за да прави најголема штета на жолтата раса односно насочен против Кина:

Sto losi ovie amerite do vuhan idele da infeciraat liljaci...

Z

zmej gorjanin

Гостин
Не знам што да ти кажам, не ти посакувам да ти дојде на твоја глава, после викај ги Васко Ефтов и Слаџана Велков да те лечат.

Kajgana Shop

На врв Bottom