Коронавирус (COVID-19)

Член од
12 март 2009
Мислења
20.666
Поени од реакции
16.872
22 дена со ниска температура, кашлица последниве денови, затнат нос константно, мускулите болат и при најмала активност. Зашеметеност и главоболка. Грлото гребе од време на време, а кога стануваш осеќаш ко шлајм да ти е заглавен во грло.
Сите доктори викаат ништо не е, до психа било. Така што немој да го достигнеш мојов левел :D
пак ќе пишам, слична вироза имав почеток јули 2017 во Охрид; што не пиев од антибиотици се бадијала. па кортико спреј исто земав, најголема глупост се тие, а АЦЦ апчиња смируваат кашал во моментот ама после посилен... се зезнав купив во Охрид перга,пчелен препарат, ама тој од Градско што го праел му презреала, ме искина стомачни проблеми, го пријавив во инспекција, ама бадијала, поврзани ко црева а и поим да се нема.
Се вратив 20 август во Скопје, ми дадоа и Цитерал, џабе... После на СВОЈА рака, порано од 10 септември ја почнав шемата со Респивакс која оди обично од крај Октомври , за јакнење имунитет и за 2 недели ми се подобри а бргу и се опраив...
е сега бидејќи порано почнав, некаде во фебруар осетив дека би требало со нешто друго да продужам, ама немаме доктор во државата што има абер од имунитетот..
Ти пошто си помлад ,здрав прав ( мене ми е тимус изваден 94) со една тура Респивакс ќе бидеш кукурек, еве прашај ги увознициве да се јават во Блгарија, дали може сега да се почне... Ако го има Респивакс кај нас во аптеки сега?
А исто и 2009 лето ме фати слично некое чудо. летно време, тогаш се опраив со СараВита, школскиот од Охрид ја произведуваше, ама му пропадна фирмата уште пред 5-6 години

Ejebajgasad!!!

Фукара
Член од
4 септември 2017
Мислења
677
Поени од реакции
1.117
Денес идам на пазар да купам од земјоделска аптека нешто, на пазарот гужва, пред аптеката држам растојание десет души ми влетаа. Дали сме будали ние што почитуваме мерки?
Не си будала, ниту ти ниту останатите кои ги почитуваат мерките. Едноставно народот си е таков и никогаш нема да се смени. Еве кај мене низ населба си шетаат и во време на полициски час. Се собираат по десетина души, работат кај пријатели по дворови. Кога ќе го закачат вирусот ќе ги прашам што ќе прават. Па покрај нив и децата страдаат, цел ден по улици акаат.

Последно уредено:
Член од
1 февруари 2005
Мислења
1.319
Поени од реакции
1.855
Стандардот за прогласување епидемија по светски здравствени стандарди е 200 на 10000. Воопшто не е законски да се намали тој праг за прогласување на епидемија повеќе од сто пати, и пандемијата потпаѓа под тој статут. Немам предвид Македонија а глобално за светот.Ако некоја држава сака да прогласи вонредна состојба без значње на причините, а големите сили се против, одма почнуваат диктатори сте...
Сега е обратно од центарот па надоле се дава таа наредба, и сите држави се должни да ја исполнат, иако уопште не е законска, стопати да го намалиш прагот за прогласување на епидемија.
Додека сеуште е дозволено си го давам моето мислење, во форумов.
Јас сум карантинофоб, сметам дека е неправилно и незаконски.

Член од
17 јули 2010
Мислења
1.422
Поени од реакции
2.203
пак ќе пишам, слична вироза имав почеток јули 2017 во Охрид; што не пиев од антибиотици се бадијала. па кортико спреј исто земав, најголема глупост се тие, а АЦЦ апчиња смируваат кашал во моментот ама после посилен... се зезнав купив во Охрид перга,пчелен препарат, ама тој од Градско што го праел му презреала, ме искина стомачни проблеми, го пријавив во инспекција, ама бадијала, поврзани ко црева а и поим да се нема.
Се вратив 20 август во Скопје, ми дадоа и Цитерал, џабе... После на СВОЈА рака, порано од 10 септември ја почнав шемата со Респивакс која оди обично од крај Октомври , за јакнење имунитет и за 2 недели ми се подобри а бргу и се опраив...
е сега бидејќи порано почнав, некаде во фебруар осетив дека би требало со нешто друго да продужам, ама немаме доктор во државата што има абер од имунитетот..
Ти пошто си помлад ,здрав прав ( мене ми е тимус изваден 94) со една тура Респивакс ќе бидеш кукурек, еве прашај ги увознициве да се јават во Блгарија, дали може сега да се почне... Ако го има Респивакс кај нас во аптеки сега?
А исто и 2009 лето ме фати слично некое чудо. летно време, тогаш се опраив со СараВита, школскиот од Охрид ја произведуваше, ама му пропадна фирмата уште пред 5-6 години
Ова е вакцина.

The Wild Boy

љепотан
Член од
26 декември 2017
Мислења
1.572
Поени од реакции
940
Дечки сега можно ли е матурава да се укине заради вирусот?
Ги гледам и сдсм пишале да нема матура.
Е ајде де. Вие го наместивте адеми, до вчера викавте се праевте да се стремиме кон европска иднина, името го сменија, ајде сега гледајте од другите држави, сите низ Европа ја укинаа матурата низ Европа.
Од многу причини и јас сум за да се укине.
Што мислите вие ќе има ли матура?

Член од
7 јули 2019
Мислења
46
Поени од реакции
107
Мене не ми е јасно како од 4 излечени секој ден, бројкава нагло денеска скокна на 42? Прават компензација некоја за статистикава да им оди во прилог?

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Мене не ми е јасно како од 4 излечени секој ден, бројкава нагло денеска скокна на 42? Прават компензација некоја за статистикава да им оди во прилог?
Месец дена се занимаваме со тематикава и пак се прашуваат вакви работи. Не се тестираат заболените секој ден зошто немаме тестови на претек, туку во бранови се тестираат. Овие оздравени 50 души се тие 20-30 просек нови што беа кога почна ова да расне и не значи дека се оздравени баш денес, може биле и од пред 3 дена, од пред 5 дена, од пред 20 минути итн., гледаш доста има и дома што се лечеле. Никој не ги фингира резултативе, на сите им оди во прилог ова да заврши што побрзо.

Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.328
Поени од реакции
15.587
Многу теории на заговор бараме у секоја објава. Да бараа компензација порано ќе ги тестирале втор пат.
Гледате дека Филипче кажа дека се зголемил капацитетот со тоа сега имаат повеќе ресурси да ги тестираат и оние што треба да се оздравени. Сигурно ќе дадат приоритет на потенцијални жаришта vs неколку дена одложувањето на повторно тестирање.
И се очекува бројот на оздравени да расте со оглед на тоа што веќе имаме 900 заразени.

Треба да глеаме долгорочно и како тренд, не еднодневни статистики.

Еден од оздравените е од Кондратенко кластерот.

Моментално ситуацијата е not great, not terrible.

Член од
8 мај 2013
Мислења
11.884
Поени од реакции
36.939
Денес гледам надвор гунгула пред маркети и месари. Можам да замислам како ќе биде сега наредниве денови. После за недела две којзнае колку заразени ќе имаме поради ова.

Член од
3 март 2020
Мислења
2.413
Поени од реакции
5.066
Дечкото што го знам а е во хотелска изолација, вчера му понудиле да прави тест за 1200 денари, тој од Систина веројатно, и се согласил. Му зеле крв, денеска му јавиле дека има антитела на корона, му рекле дека го прележал вирусот. А бил многу настинат во февруари додека одел на работа, кој знае колкумина заразил тогаш? :( Цимерот во соба со кого е затворен, исто правел тест, нема антитела.

Член од
7 јули 2013
Мислења
1.845
Поени од реакции
12.101
Денеска 6 починати, имаме многу починати. Гледам на страната worldometars на милион жители имаме 21 починат, далеку највисок праг на починати во регионов. Знаеме дека имаме катастрофално здравство, ама не ќе да е само до тоа, очигледно е дека не сме многу здрави како нација.

Kajgana Shop

На врв Bottom