Ај вака... и ќе прекинам тука со коментирање пошто беспредметно ми е. Доволно е да ја следам темата и од време на време да се чудам ако некој има да постира нешто паметно.
АКО недај Боже по некоја случајност вие безгрешните закачите некаде по светот некоја болештина и од било кои причини истата ја донесите во мкд (без разлика на вашите намери и потреби и причини од кои сте го направиле тоа - макар и страв да биди) дојдете Ве молам тука на форум и јавете се, напишете... јас бев тој што донесов X болест во мкд, која е вирусна, која се пренесува од лице на лице (не по секоја цена пошто не сите заболуваат ама пак сите сме склони кон паничење - океј), болест која нема да е причина да ја снема цела мкд и цела популација на планетата и на КРАЈ кажете дека нема да ви е мило некој да ве нарекува гуска или со било кој погрден збор. ЌЕ ВЕ СФАТАМ. Нема да ми е мило, но ќе ве сфатам и разберам.
А се надевам дека и ти и сите кои размислувате како панична 15 годишна тинејџерка на која и касни 2 дена ќе разберите една работа... НЕ е крај на светот и уште повеќе се надевам дека како што паничевте на оваа тема па за два дена има 50 испишани страници, како што удирате сеир по фб и слично барем десеттина од тоа време ќе го поминете да помогнете да нема толку зависници од дрога во државата, да нема толку преносители на хепатит Ц, ќе се заложите на генерациите кои идат после вас (нели како свесни граѓани) да им пренесите дека не мора да шират нозе од 13 и да објавуваат слики по јавни соби или не знам какви, дека не мора да се покажи мажот дека е маж ако има дома фамилија и уште 3 швалерки на страна, дека не мора да се трујат бездомните кучиња наместо истите да ги згрижиме или воопшто да не ги фрламе и РЕД други работи кои цивилизираните држави или пак луѓето кои живеат во нив ги сметаат како нормални т.е. цивилизациска придобивка на СВЕСНОСТ и градење на колективна СВЕСТ за тоа што е добро и што е лошо поведение (а не прво трчање да го осудиме истото).
Единствената цивилизациска придобивка која ја гледам во врска со темата е тоа што имате интернет дома и можете да изгуглате или еве вака од форуми да се информирате за начини на превенција и слично. СЕПАК, некои од вас кои успеваат да паничат за еден ебан грип (камоли за ова) креваат тензии, така лесно осудуваат и фрлаат со дрва и камења по луѓе кои ни криви ни должни се заразиле од ебан вирус. Не е крај на светот ама вашите големи главчиња, со мали мозочиња, изгледа не можат да го сфатат тоа.
Епа дечки, нека ви е со среќа. Далеку со тој ум не стигате, али вие си знаете. Големи сте.