Некако шубе ми беше да се отварам претходно, ама еве сега се осеќам океј да споделам.
веќе 12ти ден сме во карантин/самоизолација со девојка ми, thank you very much Цаца да ти свршат црнци на фаца.
Девојка ми (специјализант по друга медицинска гранка) предминатиот четврток беше да земе потпис од неа. Покрај тие од симпозиумот, колку други биле во контакт со неа дали професионално или лично не сакам ни да помислам.
Среќа океј сме, мериме температура неколку пати во ден, и мислам дека најкритичното помина. Фала богу немав контакт со моите, и фала богу девојка ми не и влегла у канцеларија, туку контактот бил неколку секунди у ходник при што девојка ми земала лист со потпис од неа.
Две нешта:
1. Откако се дозна дека "да и се иске*ам на фаца" ЦАЦА е заразена, одма ѕвоневме у ИЈЗ и МЗ, 6 саати додека добивме одговор, што само по себе е катастрофално. Цел ден беше зафатено или не креваа. Ова беше минатиот вторник. Не знам сега каква е ситуацијата, но не верувам дека е драстично подобрена.
2. Никаква контрола не се врши од ниедна институција за самоизолацијата, нити пак полиција нит МЗ никој. Тоа може да претставува голем проблем во моментов. Многу луѓе се во самоизолација, но истата (убеден сум) скоро и да не се спроведува како што треба и истовремено се стапува во контакт со луѓе при изолацијата, свесно или несвесно.
Бидејќи голем дел од луѓето се несовесни и верувам дека половично ќе ги испочитуваат тие 14 дена, може да настане голем проблем. Верувам дека многумина може да/ќе ја закомплицираат ситуацијата така што на 8от ден ќе добијат кураж и ќе мислат дека не им е ништо и ќе си лабават по комшии и со друштво, а симптоматологијата е доста специфична и не може да се најде НЗС.