Коронавирус (COVID-19)

Harald

King of Norway
Член од
12 јули 2009
Мислења
3.502
Поени од реакции
10.181
Ајде еве вака малце мое мислење околу состојбата во која се наоѓам моментално ( во Шведска ). Останатите членови кои живеат тука може нема да го делат моето мислење, некои ќе мислат дека е overthinking, но сепак ова е мое индивидуално размислување до сега.

Зошто ме фаќа паника? Затоа што сум сеуште приморана да одам на работа, фирмата не ми дозволува работа од дома иако работам во ИТ. Ова е нешто што не можам да го разберам и што многу, многу ме фрустрира. Зошто секое одење на работа и цело седење на работа да ми биде стресно? Па јас јадам ручек во просторија со +300 луѓе! И да не јадам во исто време со сите нив, од кај знам тие што претходно седеле тука дали имале нешто или не?
Премногу наивно се постапува во цела ситуација, се даваат зборови како Its just a virus, не сте во ризична група, па и дури да се заразите не би требало да е нешто сериозно.... со преголема леснотија се изговараат овие зборови! Вирусот е присутен 2 и пол месеци! Никој не знае дали има долгорочни последици, на крај краева и бројот на заразени на светско ниво не е некој репрезентативен примерок! Се е базирано на претпоставки. Не ми се свиѓа пристапот кој се одбра тука ( да изградиме колективен имунитет ) за нешто што е толку ново. 2 и пол месеци! Нова технологија да излезе скептици се, чекаат прво 2 години сите други земји да ја испробаат пред да ја вклучат во проектите, сега за вирусот први станаа. Да го пробаме! Шведска ќе има демо на COVID 19 за 2 недели, stay tuned!

Многу ме мава и психата. Не сум сама тука, заедно сум со мм, ама еден од нас да се зарази, одма и другиот го фаќа. Немам мрежа на луѓе тука за кои сум сигурна дека доколку ситуацијата ескалира ќе одат во маркет или во аптека по набавка на продукти за нас. Свесна бев кога се селев дека заминувам во нова околина со никој близок околу мене, но никогаш не можев да си замислам вакво сценарио.
Ова е момент кој посебно ми ствара паника.

Ова е мое размислување, можеби и во некој аспекти е overthinking ама би сакала да ги имам размислено сите ситуации. Многу брзо се менува ситуацијата, во случаи на ескалација би сакала да сум спремна со постапки отколку тогаш да седнам да размислувам што ако.
poleka, edno po edno.

sigurno imas nekoi zalihi na hrana i osnovni lekovi, paracetamoli a u.
ima eden ton sajtovi za dostava, ubava prednost na svedska.
napravi nekoe planiranje, kolku bi ti trebalo hrana za 2/4 nedeli.
pazi vo javen prevoz, pretpostavuvam koristis, toa ti e najkriticno.
ima grupa mkd vo svedska na fb, ako dojde noz do koska, sigurno kje se najde nekoj za pomos.

toa se racionalnite raboti. kraju krajeva, ako ti e tolku stres periodov, zemaj sick leave, zatoa nikoj ne smee da ti prereci tuka i po default, a imase i plus merki sega za krizava.

kalimero456

Имам 100 проблеми а 1 ми е пари а пари немам 1312
Член од
7 ноември 2019
Мислења
3.504
Поени од реакции
3.727
se ceka da zavrsi sednicata kaj precedatelot ali moralna e

Член од
12 декември 2007
Мислења
4.872
Поени од реакции
10.379
Затоа што сум сеуште приморана да одам на работа, фирмата не ми дозволува работа од дома иако работам во ИТ. Ова е нешто што не можам да го разберам и што многу, многу ме фрустрира.
Yep, same here, ista situacija. Ima 0 razlika dali rabotam od doma ili od kancelarija, ama ajde. Samo sto izlegov malku na pauza, 11 saat ponedelnik nadvor sedat po kafulinja i restorani, jadat sladoled, babi i dedovci slikaat so telefoni mislis na odmor se. Razlicna sorta se ovie lugje, nemaat strav. Ne za dzabe se krenale protiv cel svet vo vojna, 2 pati.

Член од
3 ноември 2009
Мислења
6.951
Поени од реакции
41.180

Сега го гледам видеово од Вучич како плаче на прес, а до пред една недела се заебаваа им викаа на Србиве идете во Италија шетајте, купувајте, и сеа одеднаш ванредно стање.
Ги болеше стапот до пред некој ден, па земал ја плука меѓународна заедница како не им помагале, дно.

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.744
Поени од реакции
27.744
Член од
13 јули 2006
Мислења
15.489
Поени од реакции
18.516
Не се заебавајте со вонредна состојба, не ни треба тоа, пишав и во темана за политика. Пендарот ќе треба да биде главен човек во државава, вие нормални сте ?

Србиве имаат вонредна состојба и пак мерките му се полабави од колку кај нас.

Само строго придржување до мерките кои ги имаме, без селекција.

И толку.

CafeDelMar

Luminance
Член од
29 октомври 2007
Мислења
6.507
Поени од реакции
14.693
Ајде еве вака малце мое мислење околу состојбата во која се наоѓам моментално ( во Шведска ). Останатите членови кои живеат тука може нема да го делат моето мислење, некои ќе мислат дека е overthinking, но сепак ова е мое индивидуално размислување до сега.

Зошто ме фаќа паника? Затоа што сум сеуште приморана да одам на работа, фирмата не ми дозволува работа од дома иако работам во ИТ. Ова е нешто што не можам да го разберам и што многу, многу ме фрустрира. Зошто секое одење на работа и цело седење на работа да ми биде стресно? Па јас јадам ручек во просторија со +300 луѓе! И да не јадам во исто време со сите нив, од кај знам тие што претходно седеле тука дали имале нешто или не?
Премногу наивно се постапува во цела ситуација, се даваат зборови како Its just a virus, не сте во ризична група, па и дури да се заразите не би требало да е нешто сериозно.... со преголема леснотија се изговараат овие зборови! Вирусот е присутен 2 и пол месеци! Никој не знае дали има долгорочни последици, на крај краева и бројот на заразени на светско ниво не е некој репрезентативен примерок! Се е базирано на претпоставки. Не ми се свиѓа пристапот кој се одбра тука ( да изградиме колективен имунитет ) за нешто што е толку ново. 2 и пол месеци! Нова технологија да излезе скептици се, чекаат прво 2 години сите други земји да ја испробаат пред да ја вклучат во проектите, сега за вирусот први станаа. Да го пробаме! Шведска ќе има демо на COVID 19 за 2 недели, stay tuned!

Многу ме мава и психата. Не сум сама тука, заедно сум со мм, ама еден од нас да се зарази, одма и другиот го фаќа. Немам мрежа на луѓе тука за кои сум сигурна дека доколку ситуацијата ескалира ќе одат во маркет или во аптека по набавка на продукти за нас. Свесна бев кога се селев дека заминувам во нова околина со никој близок околу мене, но никогаш не можев да си замислам вакво сценарио.

Ова е мое размислување, можеби и во некој аспекти е overthinking ама би сакала да ги имам размислено сите ситуации. Многу брзо се менува ситуацијата, во случаи на ескалација би сакала да сум спремна со постапки отколку тогаш да седнам да размислувам што ако.
Твоите се изроди!

После spotify во средата, 90% ИТ компаниите кажаа работа од дома. Не знам навистина која им е поентата.

Има нова мерка од пред некоја минута.
Одвоени се 300 миљарди круни ( 30 миљарди евра ) за помош. Ќе се плаќа 90% боледувањето за сите што имаат макар растечен нос, односно и оние плус 10% ќе ги плаќа државата.

Емка, сега имаш можност.
@Agda Beata исто.

Последно уредено:
Член од
12 февруари 2014
Мислења
7.965
Поени од реакции
25.546

Знам дека е тешко и дека не можеш да се потпреш на никој, ама Швеѓани, ги знаеш, многу сакаат кога се солидарни. Зомби апокалипса да има, они ќе им излезат во пресрет на зомбињата. :) Тука на Готланд веќе има оформена група на фејсбук со луѓе кои нудат помош за набавка на продукти и секако, луѓе кои бараат помош(не знам зошто, веројатно се самоизолираат. Во меѓувреме додека ти го пишував ова, барав такви групи на фб, еве ти една, за не дај боже. :)
И за било што друго, ти имам потенцирано и претходно, пиши ми слободно. Ако можам, радо ќе помогнам.
Автоматски споено мислење:

Твоите се изроди!

После Спотифај во средата, 90% ИТ компаниите кажаа работа од дома. Не знам навистина која им е поентата.

Има нова мерка од пред некоја минута.
Одвоени се 300 миљарди круни ( 30 миљарди евра ) за помош. Ќе се плаќа 90% боледувањето за сите што имаат макар растечен нос, односно и оние плус 10% ќе ги плаќа државата.

Емка, сега имаш можност.
@Agda Beata исто.

Јас недела дена ќе останам дома, не планирам после да трчам по доктори и да вадам lekarintyg.

kalimero456

Имам 100 проблеми а 1 ми е пари а пари немам 1312
Член од
7 ноември 2019
Мислења
3.504
Поени од реакции
3.727
Не се заебавајте со вонредна состојба, не ни треба тоа, пишав и во темана за политика. Пендарот ќе треба да биде главен човек во државава, вие нормални сте ?

Србиве имаат вонредна состојба и пак мерките му се полабави од колку кај нас.

Само строго придржување до мерките кои ги имаме, без селекција.

И толку.
voena sostojba e precedatelot ,-vonredna e poradi elementarni nepogodi

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.805
Поени од реакции
25.259
Истиот муабет од шведите од вчера ама Англија е попесимистички настроена, не 60% туку 80% од населението ќе го фати вирусот и тоа не во наредните 6 месеци туку 12. Пикот го најавуваат мај/јуни, за разлика од Шведска април/мај.

razlikata e valjda vo toa kako se naseleni i centralizirani drzavite. svedska e golema so malku pogolemi gradovi a anglija e gusto naselena

Член од
14 август 2006
Мислења
45.446
Поени од реакции
84.847
На домашно лекување денеска заминува првата пациентка со корона вирус

CafeDelMar

Luminance
Член од
29 октомври 2007
Мислења
6.507
Поени од реакции
14.693
@Емкаа побрзав за да ти го пратам линкот, за уште денес да средиш и да се ослободиш дека ќе земеш цела плата, за да останеш дома макар една недела да смириш психа.

За другото, во Стокхолм сум, кола немам ама неделава за да не користам јавен превоз истестирав дека можам да изодам 16 км без проблем. :D Па ако било што ти треба, колку и да си далеку, можам пешки да дојдам пред врата да ти донесам.

Ти го знам стравот, те разбирам комплетно, во иста ситуација сум. Ама како што кажа и Агда, овие се скотови ама ако треба да ти помогнат, ќе го направат тоа, верувај. Особено ако замолиш.

INDIJANEC123

Женкар, Илуватар
Член од
17 март 2014
Мислења
3.815
Поени од реакции
6.373
Знам дека е тешко и дека не можеш да се потпреш на никој, ама Швеѓани, ги знаеш, многу сакаат кога се солидарни. Зомби апокалипса да има, они ќе им излезат во пресрет на зомбињата. :) Тука на Готланд веќе има оформена група на фејсбук со луѓе кои нудат помош за набавка на продукти и секако, луѓе кои бараат помош(не знам зошто, веројатно се самоизолираат. Во меѓувреме додека ти го пишував ова, барав такви групи на фб, еве ти една, за не дај боже. :)
И за било што друго, ти имам потенцирано и претходно, пиши ми слободно. Ако можам, радо ќе помогнам.
Автоматски споено мислење:

Јас недела дена ќе останам дома, не планирам после да трчам по доктори и да вадам lekarintyg.
И сега сакаат во пресрет на вирусов да му излезат? Да не изумре му се нудат како организми - хостови?

Член од
14 август 2006
Мислења
45.446
Поени од реакции
84.847
https://fokus.mk/italijanskiot-premier-konte-merkite-ne-se-dovolni/
Досегашните мерки не се доволни. Штетата предизвикана од корона вирусот ќе биде сериозна и голема. Потребен ни е прав план за реконструкција, изјави Конте во интервју за „Кориере де ла сера“.

џимеј

џимилино
Член од
4 март 2007
Мислења
10.413
Поени од реакции
25.305

Kajgana Shop

На врв Bottom