- Член од
- 3 март 2020
- Мислења
- 2.413
- Поени од реакции
- 5.064
Дезинфицираа во Кина по улици, меѓу другото и со врела водена пареа. Ние не сме до тамуКина користат hoverboard-ди за дезинфекција на улиците
Дезинфицираа во Кина по улици, меѓу другото и со врела водена пареа. Ние не сме до тамуКина користат hoverboard-ди за дезинфекција на улиците
labavi ili ne, karantini izolacii lock down a u, ne se odrzlivi, povekje od mesec,Здравството не може да издржи флагрантна состојба.
Ако идат со лабав пристап, тоа што ќе ескалира и ситуацијата тогаш што ќе биде на сила, многукратно повеќе ќе ја уништи економијата, одколку овие мерки.
Нашиот пристап е строг, у однос на некои земји, но треба да е уште построг. Ние сме мала земја и ни се може така. Треба да го искористиме тоа.
Погрешно е да се споредуваат мерките помеѓу скроз различни земји. Секоја држава треба да избира стратегија која е најпогодна за нејзините карактеристики.
Многу фактори влијаат. Разликата во смртноста на вирусот во различни држави многу зависи и од старосната структура на населението. Во западните земји каде наталитетот е многу мал а стандардот висок населенитето е многи постаро и секако дека смртноста би била поголема...Густина на население
Најглупо нешто шо прочитав е дека коронава е прикритие за 5г мрежата...Им ги читам коментариве на овие на Канал 5. Толку ли бе прост и глуп народ имаме бе.. Не сакам да ги делам но очигледно е која група спаѓа у таа категоризација.
Повеќе од 50 коментари има дека не е можно да се фати корона во џамија, свето место, лага било.. Со вакво размислување у тие региони каде што живеат има да направат пепел на све живо. Незнам колку треба да си досаден со информативниве емисии и реклами за вирусов за да им влезе во глава нешто.
Да видиме какви одлуки ќе донесат денеска од Советот за безбедност. Дали ќе продолжат истите правила или ќе има построги мерки, ограничено купување основни намирници и движење, дали сосем ќе се затворат граници односно што понатаму.
Пендаровски за денеска свика седница на Советот за безбедност
Денеска, 16 март 2020 година, понеделник, со почеток во 16:00 часот во Кабинетот на Претседателот ќе се одржи седница на Советот за безбедност на Република Северна Македонија. На седницата, покрај постојаните членови на Советот, на покана на претседателот Пендаровски, ќе присуствуваат и...tv21.tv
Патем, многу нешто не се знае за овој вирус. Се пренесувал и преку обувки (претпоставувам по некоја логика и преку алишта).
Дали ќе треба после секое влегување комплетно да се дезинфицираме и со што, не знам. Ова се нови моменти, барем за мене.Филипче: Вирусот се пренесува и преку асфалт и обувки, од Кина може да добиеме 200 респираторни машини - Слободен печат
Ситуацијата е под контрола. Во споредба со Европа се чини како мала бројка, иако не треба да се залажуваме. Веројатно ќе има пораст на бројот на заболени. Министерот Венко Филипче во „Утрински брифинг“ на „Слободна ТВ“ истакна дека се спремни за секое можно сценарио. Добиј ги најважните вести...www.slobodenpecat.mk
Тоа ти е тој европски, западњачки, ладен менталитет кога се соочуваат со нешто „надворешно“. Пример, во овие региони има прост народ, неук. И од глупоќа ќе направат проблем. Таму има интелигентен народ но сепак размислуваат како тоа они се над нешто друго. Така се растени јбг.Ајде еве вака малце мое мислење околу состојбата во која се наоѓам моментално ( во Шведска ). Останатите членови кои живеат тука може нема да го делат моето мислење, некои ќе мислат дека е overthinking, но сепак ова е мое индивидуално размислување до сега.
Зошто ме фаќа паника? Затоа што сум сеуште приморана да одам на работа, фирмата не ми дозволува работа од дома иако работам во ИТ. Ова е нешто што не можам да го разберам и што многу, многу ме фрустрира. Зошто секое одење на работа и цело седење на работа да ми биде стресно? Па јас јадам ручек во просторија со +300 луѓе! И да не јадам во исто време со сите нив, од кај знам тие што претходно седеле тука дали имале нешто или не?
Премногу наивно се постапува во цела ситуација, се даваат зборови како Its just a virus, не сте во ризична група, па и дури да се заразите не би требало да е нешто сериозно.... со преголема леснотија се изговараат овие зборови! Вирусот е присутен 2 и пол месеци! Никој не знае дали има долгорочни последици, на крај краева и бројот на заразени на светско ниво не е некој репрезентативен примерок! Се е базирано на претпоставки. Не ми се свиѓа пристапот кој се одбра тука ( да изградиме колективен имунитет ) за нешто што е толку ново. 2 и пол месеци! Нова технологија да излезе скептици се, чекаат прво 2 години сите други земји да ја испробаат пред да ја вклучат во проектите, сега за вирусот први станаа. Да го пробаме! Шведска ќе има демо на COVID 19 за 2 недели, stay tuned!
Многу ме мава и психата. Не сум сама тука, заедно сум со мм, ама еден од нас да се зарази, одма и другиот го фаќа. Немам мрежа на луѓе тука за кои сум сигурна дека доколку ситуацијата ескалира ќе одат во маркет или во аптека по набавка на продукти за нас. Свесна бев кога се селев дека заминувам во нова околина со никој близок околу мене, но никогаш не можев да си замислам вакво сценарио.
Ова е момент кој посебно ми ствара паника.
Ова е мое размислување, можеби и во некој аспекти е overthinking ама би сакала да ги имам размислено сите ситуации. Многу брзо се менува ситуацијата, во случаи на ескалација би сакала да сум спремна со постапки отколку тогаш да седнам да размислувам што ако.
Angliskata taktika e celosno utnata zatoa i ja smenija. Ne gledam zosto e dobro odednas site da ja dobijat i da ima so toa golem broj slucaevi za intenzivna nego da se zgolemi periodot sto povekje oti so sekoj vrven den se blizuvame na lek ili vakcina. Deka skoro site ke go zakacime virusot koga i da e mislam treba da ni e jasno.Dali nekoj razmislil shto ke se sluci koga ke go ukinat karantinot? Dali togash magicno ke bide reshen virusot?
Virusot ne izgleda kako da moze da se izlekuva i so krevanje na karantinot ke se krene i cifrata na novo zaboleni.
Do koga mozeme da ostaneme vo karantin?
Vo toj pogled mislam deka Angliskata vlada razmisluva mnogu po dolgorocno i bi rekol deka go imaat pravoto reshenie.
Karantinot (pogotovo ovoj preemptivniot) ne se dolgorocni reshenija zatoa sto se doneseni pod panika i pod pritisok.