Коронавирус (COVID-19)

Harald

King of Norway
Член од
12 јули 2009
Мислења
3.422
Поени од реакции
9.759
Здравството не може да издржи флагрантна состојба.
Ако идат со лабав пристап, тоа што ќе ескалира и ситуацијата тогаш што ќе биде на сила, многукратно повеќе ќе ја уништи економијата, одколку овие мерки.
Нашиот пристап е строг, у однос на некои земји, но треба да е уште построг. Ние сме мала земја и ни се може така. Треба да го искористиме тоа.
Погрешно е да се споредуваат мерките помеѓу скроз различни земји. Секоја држава треба да избира стратегија која е најпогодна за нејзините карактеристики.
labavi ili ne, karantini izolacii lock down a u, ne se odrzlivi, povekje od mesec,
100 drugi problemi kje ispadnat od koronata.

za zal, i zdravstvoto e biznis kako i se drugo. nekade e podobro organizirano, nekade poloso.

vekje e pandemija. teoretski/idealno e toa so go predlozuvaat so flatten the curve, e sega ne
e na tebe da simuliras kolku kje se zarazat i kakvi kje im bidat efektite.

se soglasuvam so tvojot stav deka sekoja zemja e razlicen sistem, karakteristiki i osobini i naviki na populacijata.
se gleda deka i pokraj max angaziranost od naseto ministerstvo za zdravstvo, populacijata si tera kako sto si svanala.

brutalna realnost e deka kje ima gadni sceni, se nadevam ne na nivo na italija, ama treba da se stavi fokus i
na sto posle krizata. site znaeme kakva e situacijata so ekonomijata, platite, kako zivatarkaat mali i sredni firmi,
i site drugi ekonomski raboti koi ne se funkcionalni, so korona ili bez.

Член од
7 ноември 2011
Мислења
3.361
Поени од реакции
4.171
Густина на население
Многу фактори влијаат. Разликата во смртноста на вирусот во различни држави многу зависи и од старосната структура на населението. Во западните земји каде наталитетот е многу мал а стандардот висок населенитето е многи постаро и секако дека смртноста би била поголема...

Член од
28 август 2009
Мислења
1.529
Поени од реакции
3.174
Им ги читам коментариве на овие на Канал 5. Толку ли бе прост и глуп народ имаме бе.. Не сакам да ги делам но очигледно е која група спаѓа у таа категоризација.

Повеќе од 50 коментари има дека не е можно да се фати корона во џамија, свето место, лага било.. Со вакво размислување у тие региони каде што живеат има да направат пепел на све живо. Незнам колку треба да си досаден со информативниве емисии и реклами за вирусов за да им влезе во глава нешто.

Член од
18 април 2010
Мислења
2.656
Поени од реакции
3.570
Мајка ми е у фул паник моуд, ме натера да не одам веќе на работа и да си идам одма дома, сеа ме прашуваше шо ќе било со парите у банка а моментално е на работа и е излезена на пауза по јадење. :icon_lol: И кажав да се смири, да остави малку фејсбукот и дека има време за паника...

Последно уредено:
Член од
7 септември 2016
Мислења
289
Поени од реакции
447
Им ги читам коментариве на овие на Канал 5. Толку ли бе прост и глуп народ имаме бе.. Не сакам да ги делам но очигледно е која група спаѓа у таа категоризација.

Повеќе од 50 коментари има дека не е можно да се фати корона во џамија, свето место, лага било.. Со вакво размислување у тие региони каде што живеат има да направат пепел на све живо. Незнам колку треба да си досаден со информативниве емисии и реклами за вирусов за да им влезе во глава нешто.
Најглупо нешто шо прочитав е дека коронава е прикритие за 5г мрежата...

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.491
Поени од реакции
24.730
Да видиме какви одлуки ќе донесат денеска од Советот за безбедност. Дали ќе продолжат истите правила или ќе има построги мерки, ограничено купување основни намирници и движење, дали сосем ќе се затворат граници односно што понатаму.

Патем, многу нешто не се знае за овој вирус. Се пренесувал и преку обувки (претпоставувам по некоја логика и преку алишта).
Дали ќе треба после секое влегување комплетно да се дезинфицираме и со што, не знам. Ова се нови моменти, барем за мене.

da, alistata za pernje treba. jas bi se vodel spored kinezite i nivnite preporaki. ovie polovicni merki ovde nema da dadat rezultat. sega za sega ne sluzi sreka.

spored mene najbitno e da se snabdite so rakavici i koga kupuvate bilo sto zimaj od pozadi kade ima najmalku sansi nekoj da go doprel proizvodot. da se nadevame nema da se rasiri ali ako se rasiri togas ke mora poveke pazenje.

STEALTH

God is a DJ
Член од
25 ноември 2011
Мислења
10.664
Поени од реакции
14.539
Ако може линк со извинувањето од мамичката и што било грешка со фискалната, баш ме заинтересира сега...

Емкаа

the worst thing about prison was the dementors.
Член од
14 мај 2008
Мислења
4.997
Поени од реакции
12.577
Ајде еве вака малце мое мислење околу состојбата во која се наоѓам моментално ( во Шведска ). Останатите членови кои живеат тука може нема да го делат моето мислење, некои ќе мислат дека е overthinking, но сепак ова е мое индивидуално размислување до сега.

Зошто ме фаќа паника? Затоа што сум сеуште приморана да одам на работа, фирмата не ми дозволува работа од дома иако работам во ИТ. Ова е нешто што не можам да го разберам и што многу, многу ме фрустрира. Зошто секое одење на работа и цело седење на работа да ми биде стресно? Па јас јадам ручек во просторија со +300 луѓе! И да не јадам во исто време со сите нив, од кај знам тие што претходно седеле тука дали имале нешто или не?
Премногу наивно се постапува во цела ситуација, се даваат зборови како Its just a virus, не сте во ризична група, па и дури да се заразите не би требало да е нешто сериозно.... со преголема леснотија се изговараат овие зборови! Вирусот е присутен 2 и пол месеци! Никој не знае дали има долгорочни последици, на крај краева и бројот на заразени на светско ниво не е некој репрезентативен примерок! Се е базирано на претпоставки. Не ми се свиѓа пристапот кој се одбра тука ( да изградиме колективен имунитет ) за нешто што е толку ново. 2 и пол месеци! Нова технологија да излезе скептици се, чекаат прво 2 години сите други земји да ја испробаат пред да ја вклучат во проектите, сега за вирусот први станаа. Да го пробаме! Шведска ќе има демо на COVID 19 за 2 недели, stay tuned!

Многу ме мава и психата. Не сум сама тука, заедно сум со маж ми, ама еден од нас да се зарази, одма и другиот го фаќа. Немам мрежа на луѓе тука за кои сум сигурна дека доколку ситуацијата ескалира ќе одат во маркет или во аптека по набавка на продукти за нас. Свесна бев кога се селев дека заминувам во нова околина со никој близок околу мене, но никогаш не можев да си замислам вакво сценарио.
Ова е момент кој посебно ми ствара паника.

Ова е мое размислување, можеби и во некој аспекти е overthinking ама би сакала да ги имам размислено сите ситуации. Многу брзо се менува ситуацијата, во случаи на ескалација би сакала да сум спремна со постапки отколку тогаш да седнам да размислувам што ако.

Последно уредено:

kalimero456

Имам 100 проблеми а 1 ми е пари а пари немам 1312
Член од
7 ноември 2019
Мислења
3.504
Поени од реакции
3.727
ke recam vaka vonredna sostojba ili krizna kako site okolu nas zosto eve samo eden prost primer eden roditel osloboden i deteto pa toa e 50% izolacija drugiot roditel raboti vo tolpa pomegu 200,500,1000 vraboteni i zar toj nemoze da se zarazi i da ja donese doma a so celosna izolacija e drugo ,vtoro nogu nepocituvanje na preporakite a so vonredna sostojba ako izlezat sluzbite veke navedov koi pozarna,jpkd ,policija,cuk,na teren ke nemoze taka lesno da se pomine zatoa cekame na svesta ,apelirame za svest ama nema svest stom nema ima vonredna sostojba na poteg za nekolku casa ke se znae sepak izolacija na celo naselenie i vonredna sostojba kako kosovo za 9 bolni,srbija,i bi rekol cel svet e najpameten izbor ,megudrugoto dali nekoj sprema gustina na naselenie i broj na ziteli ne etiketiral kolku sme nie zagrozeni zosto makedonija e 2 milona ,srbija9 grcija 11,kosovo 1,5m spanija??? italija tamu se po 90 80 miloni blagodaram vo momentot sekoja pouka i preporaka e dobrodojdena

Член од
28 август 2009
Мислења
1.529
Поени од реакции
3.174
Ајде еве вака малце мое мислење околу состојбата во која се наоѓам моментално ( во Шведска ). Останатите членови кои живеат тука може нема да го делат моето мислење, некои ќе мислат дека е overthinking, но сепак ова е мое индивидуално размислување до сега.

Зошто ме фаќа паника? Затоа што сум сеуште приморана да одам на работа, фирмата не ми дозволува работа од дома иако работам во ИТ. Ова е нешто што не можам да го разберам и што многу, многу ме фрустрира. Зошто секое одење на работа и цело седење на работа да ми биде стресно? Па јас јадам ручек во просторија со +300 луѓе! И да не јадам во исто време со сите нив, од кај знам тие што претходно седеле тука дали имале нешто или не?
Премногу наивно се постапува во цела ситуација, се даваат зборови како Its just a virus, не сте во ризична група, па и дури да се заразите не би требало да е нешто сериозно.... со преголема леснотија се изговараат овие зборови! Вирусот е присутен 2 и пол месеци! Никој не знае дали има долгорочни последици, на крај краева и бројот на заразени на светско ниво не е некој репрезентативен примерок! Се е базирано на претпоставки. Не ми се свиѓа пристапот кој се одбра тука ( да изградиме колективен имунитет ) за нешто што е толку ново. 2 и пол месеци! Нова технологија да излезе скептици се, чекаат прво 2 години сите други земји да ја испробаат пред да ја вклучат во проектите, сега за вирусот први станаа. Да го пробаме! Шведска ќе има демо на COVID 19 за 2 недели, stay tuned!

Многу ме мава и психата. Не сум сама тука, заедно сум со мм, ама еден од нас да се зарази, одма и другиот го фаќа. Немам мрежа на луѓе тука за кои сум сигурна дека доколку ситуацијата ескалира ќе одат во маркет или во аптека по набавка на продукти за нас. Свесна бев кога се селев дека заминувам во нова околина со никој близок околу мене, но никогаш не можев да си замислам вакво сценарио.
Ова е момент кој посебно ми ствара паника.

Ова е мое размислување, можеби и во некој аспекти е overthinking ама би сакала да ги имам размислено сите ситуации. Многу брзо се менува ситуацијата, во случаи на ескалација би сакала да сум спремна со постапки отколку тогаш да седнам да размислувам што ако.
Тоа ти е тој европски, западњачки, ладен менталитет кога се соочуваат со нешто „надворешно“. Пример, во овие региони има прост народ, неук. И од глупоќа ќе направат проблем. Таму има интелигентен народ но сепак размислуваат како тоа они се над нешто друго. Така се растени јбг.

Пробај да го сведеш движењето на минимум и одвоена колку-толку од другите, и константно дезифинцирање на рацете.. Друго нема што да правиш, работа ти е, тоа е. Едино да имаш друг избор и да напуштиш..

Член од
23 јуни 2011
Мислења
10.341
Поени од реакции
3.847
Требаше денес да се каже дали ќе биде прогласена вонредна состојба.
До каде се со тоа?

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.529
Поени од реакции
22.184
Dali nekoj razmislil shto ke se sluci koga ke go ukinat karantinot? Dali togash magicno ke bide reshen virusot?
Virusot ne izgleda kako da moze da se izlekuva i so krevanje na karantinot ke se krene i cifrata na novo zaboleni.
Do koga mozeme da ostaneme vo karantin?

Vo toj pogled mislam deka Angliskata vlada razmisluva mnogu po dolgorocno i bi rekol deka go imaat pravoto reshenie.
Karantinot (pogotovo ovoj preemptivniot) ne se dolgorocni reshenija zatoa sto se doneseni pod panika i pod pritisok.
Angliskata taktika e celosno utnata zatoa i ja smenija. Ne gledam zosto e dobro odednas site da ja dobijat i da ima so toa golem broj slucaevi za intenzivna nego da se zgolemi periodot sto povekje oti so sekoj vrven den se blizuvame na lek ili vakcina. Deka skoro site ke go zakacime virusot koga i da e mislam treba da ni e jasno.

Kajgana Shop

На врв Bottom