Коронавирус (COVID-19)

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.529
Поени од реакции
22.184
Кина донира 200 машини за дишење, повеќе од тоа што имаме моментално, плукајте по Кинезиве вие пак.
https://skopjeinfo.mk/kina-donira-200-novi-respiratorni-mashini-za-makedonija
Ova ima dve strani.
Ednata bese koga na Kina im trebase sve i zabranija eksport za maski i drugo. Znaci prvo si gledaat za sebe kako sto sekoj drug bi pravel. Od ko go resija problemot davaat na strana. Humano e i znak na solidarnost so ogled na toa sto Kina vo minato isto taka dobivala pomos od drugi sosema ok poteg. Ama ne bi gi velicel sega premnogu. Da im trebea aparatite momentalno ke si gi zadrzea.

INDIJANEC123

Женкар, Илуватар
Член од
17 март 2014
Мислења
3.815
Поени од реакции
6.373
https://fokus.mk/italijanskiot-premier-konte-merkite-ne-se-dovolni/
Досегашните мерки не се доволни. Штетата предизвикана од корона вирусот ќе биде сериозна и голема. Потребен ни е прав план за реконструкција, изјави Конте во интервју за „Кориере де ла сера“.
Јас мислам тек допрва ќе има кавга во ЕУ кој колку помош да земе, помалите економии ќе извисат секако.
Автоматски споено мислење:

Јас да сум ги носам во Дебар овие, или во Велешта, нека поседат малку нека испијат едно кафе.
Иновативен народ - за тоа што не треба не бива бајпас да смислиме.

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.993
Dali nekoj razmislil shto ke se sluci koga ke go ukinat karantinot? Dali togash magicno ke bide reshen virusot?
Virusot ne izgleda kako da moze da se izlekuva i so krevanje na karantinot ke se krene i cifrata na novo zaboleni.
Do koga mozeme da ostaneme vo karantin?

Vo toj pogled mislam deka Angliskata vlada razmisluva mnogu po dolgorocno i bi rekol deka go imaat pravoto reshenie.
Karantinot (pogotovo ovoj preemptivniot) ne se dolgorocni reshenija zatoa sto se doneseni pod panika i pod pritisok.
Неколку епидемиолози што ги читав деновиве ги предлагаат двете различни решенија соодветно капацитетите на здравствените системи и јавните служби. Еден е англискиот, друг е нашиов, со карантин, тотална блокада на се'. Поточно многу околности се разгледуваат, тука е битна и географијата, демографијата и многу други работи. Во секој случај, ако е на повидок лек или вакцина, англискава метода со пресметани загуби однапред е многу, многу педерска. Свесно се оди на жртвување население. Какво и да е, бездомници, азиланти, сиромашен народ, за мене е многу нехумана метода. Карантинот никој не вика дека ќе трае две недели. Тој оквирно се закажува, а во Кина трае цела зима. Сега сите се надеваат дека потоплото време ќе оди во прилог, ама и тоа е дискутабилно.

Annik Honoré

In Floyd I trust!
Член од
29 септември 2014
Мислења
538
Поени од реакции
1.484
Кетопрофен е исто многу моќен.
Поентата ми беше кој се лес риск да добиеш нус ефекти.

Од сите овие нај лес риск е Нимерот/Вентор.

Сепак Кетопрофенот, ти е Кетонал. Прилично јак аналгетик. Администриран интрамускулно делува у секунду. Само нжсепак и администриран и.м, сепак има ризик за тие несакани ефекти.

INDIJANEC123

Женкар, Илуватар
Член од
17 март 2014
Мислења
3.815
Поени од реакции
6.373
Ova ima dve strani.
Ednata bese koga na Kina im trebase sve i zabranija eksport za maski i drugo. Znaci prvo si gledaat za sebe kako sto sekoj drug bi pravel. Od ko go resija problemot davaat na strana. Humano e i znak na solidarnost so ogled na toa sto Kina vo minato isto taka dobivala pomos od drugi sosema ok poteg. Ama ne bi gi velicel sega premnogu. Da im trebea aparatite momentalno ke si gi zadrzea.
Кина ги спаси само дисциплината и ништо друго, за разлика од феминизиранава Европа. Не им е решен уште проблемот во целост. Не ги величам факт е дека само тие помагаат моментално во светов.

CafeDelMar

Luminance
Член од
29 октомври 2007
Мислења
6.505
Поени од реакции
14.691
Поентата ми беше кој се лес риск да добиеш нус ефекти.

Од сите овие нај лес риск е Нимерот/Вентор.

Сепак Кетопрофенот, ти е Кетонал. Прилично јак аналгетик. Администриран интрамускулно делува у секунду. Само нжсепак и администриран и.м, сепак има ризик за тие несакани ефекти.
Јас во животот никогаш од ништо не сум имала алергија. Пред 7 години после мал оперативен зафат ми дадоа нимер да пијам. Помага за болка многу ама за рок од 8 часа отеков цела и не можев да дишам.
Така да ... не е ич без несакани ефекти. :)

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.529
Поени од реакции
22.184
Кина ги спаси само дисциплината и ништо друго, за разлика од феминизиранава Европа. Не им е решен уште проблемот во целост. Не ги величам факт е дека само тие помагаат моментално во светов.
Mnogu si mi crno belo Kinezite heroi a drugite picki. Diskutabilno e dali Kina so pocetnoto prikrivanje pridonese vo toa da se siri vo tolkava merka. Merkite im bea koga eskalira situacijata i moraa da bidat radikalni vo postapkite oti ke im izumrese milionski narod. Deka sega pomagaat e ok. Ali i drugi drzavi pravat sto mozat zboruvam za golemite, dali davaat pari za naukata da se napravi lek ili drugo ne ne mozes da ocekuvas od drzava, koja se bori so virusov, da donira masovno maski i aparati koga na samie im treba. I Kina toa go napravi od koga si go resi problemot.

Член од
26 декември 2019
Мислења
85
Поени од реакции
279
Тоталитаризмот мислиш - луѓето беа затворани и можеа да излезат 1 неделно и тоа по 1 лице од семејство.Вакво нешто оставено на на индивидуа не се решава верувај колку сакаш биди дисциплиниран

INDIJANEC123

Женкар, Илуватар
Член од
17 март 2014
Мислења
3.815
Поени од реакции
6.373
Тоталитаризмот мислиш - луѓето беа затворани и можеа да излезат 1 неделно и тоа по 1 лице од семејство.Вакво нешто оставено на на индивидуа не се решава верувај колку сакаш биди дисциплиниран
Па подобро тоталитаризам него - масакар.

Член од
21 септември 2016
Мислења
831
Поени од реакции
1.136
Кога немам познавање во некоја сфера обично се препуштам на логиката, скандинавскиве земји важат за едни од најбезбедни земји за живеење каде за разлика од други земји го вреднуваат човечкиот живот и сега покрај сите статистики за човекови права во кои водат и се на врвот јас ладно да кажам дека се безчуствителни и ќе пуштат да умираат луѓе малку ми нема логика.

Член од
7 септември 2016
Мислења
289
Поени од реакции
447
Mnogu si mi crno belo Kinezite heroi a drugite picki. Diskutabilno e dali Kina so pocetnoto prikrivanje pridonese vo toa da se siri vo tolkava merka. Merkite im bea koga eskalira situacijata i moraa da bidat radikalni vo postapkite oti ke im izumrese milionski narod. Deka sega pomagaat e ok. Ali i drugi drzavi pravat sto mozat zboruvam za golemite, dali davaat pari za naukata da se napravi lek ili drugo ne ne mozes da ocekuvas od drzava, koja se bori so virusov, da donira masovno maski i aparati koga na samie im treba. I Kina toa go napravi od koga si go resi problemot.
Да реагираа малце по рано место да го апсат доктор кој викаше дека има нов вирус и истиот умре од тоа , има големи шанси да има 90 посто помалце случаи на заболени . Они кога почнаа со мерките имаше веке огромен број заболени.

Јужна Кореја, Сингапур се пример како да се справи со епидемијава

kalimero456

Имам 100 проблеми а 1 ми е пари а пари немам 1312
Член од
7 ноември 2019
Мислења
3.504
Поени од реакции
3.727
Исто е, јас колку што знам нема воена состојба. Има само вонредна состојба и Претседателот е главен во државава.
ima razlika a moze i krizna sostojba ne e glaven pod direktiva na vladata e i vonredna moze da proglasi vo slucaj na elementarna katastrofa i zagrozuvanje na zdravjeto na graganite vo ovoj slucaj pandemija od cove -19 veke imas krizna sostojba so godini na juznata i severnata granica a voena e koga toj ke oblece uniforma i ja zema vlasta vo race so vojskata poradi agresija ili vnatresni nemiri ,inaku nikoj ne mi kaza statisticki 18 na 2milona i 9 na 1,5 milon kosovo 44 srbija na 9 milona na 11 grcija na 90 milona spanija kolkava e spored naselenie opasnosta

STEALTH

God is a DJ
Член од
25 ноември 2011
Мислења
10.664
Поени од реакции
14.539
Da im trebea aparatite momentalno ke si gi zadrzea.
Се надевам (мада не очекувам) дека сфаќаш колку ти е ГЛУП постот.

Зошто БИЛО КОЈ на планетава би давал нешто доколку му е моментално потребно? Пак грешка апчиња од сабајле?

Член од
21 септември 2016
Мислења
831
Поени од реакции
1.136
Требаше Кина да ги затвори сите граници уште со првите неколку случаи, ќе превенираше веднаш...

Kajgana Shop

На врв Bottom