Коронавирус (COVID-19)

Член од
1 март 2010
Мислења
7.888
Поени од реакции
14.440
Колега ми кажа сабајлево дека вриело старци во 7ца. Не знам како било по другиве линии ама што им е бе? Најранлива категорија се, ама пазарчето не смее да трпи поради еден вирус.
Да го цитирам дедо ми: „Што ќе правам цел ден дома сам ако не излезам?“ и „Сето ова е политика“. Неделава отворија некој нов кафич и нормално вчера со пријателите мораа да проверат какво им е кафето. Што повеќе од демографска група која има страв од банкомати и чека со саати во редица за да подигне пензија од шалтер.

А, не се и само тие без ум. Сите кафичи и денеска турбо, ни метар ни бутур меѓу масите, исто како до пред две недели си тераат, од 7 до 77 сите излезени.

Член од
8 декември 2019
Мислења
7
Поени од реакции
20
Се вратив од Дубаи пред неколку дена, таму значи никој не се замара, еден куп луѓе, кај и да одиш луѓе околу тебе, редици, гужва.. и пак ништо не е затворено, сите атракции си функционираат, метрото си работи, не се превзимаат никакви мерки, нема паника. А толку развиена држава, ем нели спаѓа во "средно ризични земји".
Се враќам во вукојебината, што да видам, испаничени говеда, мерки за затварање на локали и се живо и диво, макарони, шпагети, тоалет и паштета испокупено, абе што да ти расправам.. најмил ни е нас животот на македончињата.

Па и ги читам на социјалните мрежи, агресивни се станати, паника левел максимум, пцујат и колнат по се живо и диво, посебно по одредени локали кои изјавија дека ќе работат или по локалите кај што има гужва. УЖАС!
Морам да те цитирам бидејќи живеам во Дубаи и ова што го кажуваш нема многу врска со реалноста.

Дел од мерките во УАЕ:
  • Сите летови од високо ризични земји се затворени или се ставаат во карантин
  • Термални камери се поставени на сите аеродроми
  • Термални камери се поставуваат во трговски центри
  • Молитвите во петок голем број се откажани или траат многу кратко
  • Сите настани се откажани (Ultra Festival, Art Dubai, Holi Festival итн..)
  • Dubai World Cup ќе се одржува без публика (за споредба претходниот World Cup имаше 120.000 гледачи)
  • Државни фирми работат од дома или работат во ротации
  • Голем број фирми работат од дома или работат во ротации
  • Сите градинки се затворени веќе 3 недели
  • Сите училишта и факултети се затворени веќе 2 недели и направена е платформа за online учење (Првично до крај на март, продолжено до јуни)
  • Сите свадби се забранетi
  • Сите автобуси се дезинфицираат после секое возење
  • Метрото се дезинфицира после секое возење
  • Сите летови се дезинфицираат после секој лет
  • Сите кои биле до допир со ризични или заболени од вирусот се наоѓаат веднаш и се во карантин (Последните 30 потврдени случаи веќе биле во карантин и немале никаков контакт со луѓе. За натпреварот по триатлон, поради неколку сомнителни преку 600 луѓе беа ставени во карантин)
  • Работам во угостителство и работата е падната за преку 80%
  • Трговските центри работат, но трпат огромни загуби бидејќи народ не иде како претходно (најдобар другар работи во еден од трговските центри и веќе со недели прометот им е паднат на минимум)
  • Берберници сеуште работат, но со нова регулатива во која вработените мора да се со маски и ракавици и мора минимум 1.25 метри растојание помеѓу берберските столици
  • 1.5 милијарди долари помош од Дубаи за приватниот сектор во наредните 3 месеци
  • Реклами и насоки вртат насекаде за хигиена и што да се прави доколку некој е сомнителен

и ред други мерки на кои не ми текнува во моментот..

Не е точно дека Дубаи не се замара. Напротив, мислам дека одлично се носи во моментот.

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.742
Поени од реакции
27.736
Brazilian President Jair Bolsonaro reportedly tests positive for coronavirus
Ова е добра вест. Овој е тешко расистичко и хомофобно копиле.

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Прегледај го приврзокот 237792
Во меѓувреме газда на локал во Битола си прави реклами на социјалните мрежи, истиот тој локал не ги почитувал синоќа мерките за затворање на истиот после 18 часот и мораше полицијата да интервенира.

Село гори баба се чешла.
Не корона абе метеор да не мани и да не снема шо побрзо.
треба и МВР да се вмеша, очигледно е дека пола држава е оперирана од мозок

Член од
12 февруари 2014
Мислења
7.940
Поени од реакции
25.409
jas mislam poprvo kje vidime celosno sproveden zakon vo mkd, odkolku zabrana vo svedska.
mislam deka takvo nesto ne postoi vo zemjata, moze preteruvam ama za mnogu raboti imaat
pomalku cuvstvo za odgovornost i od balkanci.
Не претеруваш, во право си. Овие луѓе се оперирани од осет. Цело време се потенцира за медицинските работници да не доаѓаат на работа во случај ако се настинати, и тоа е сосема во ред, а што е со настинатите пациенти? Не знам само колку пати се имам разболено затоа што болни и грипосани без пардон ми кивале и ми кашлале директно во лице. Особено сега ме фаќа фрка, откако една жена, во придружба со колешка, беа во Стокхолм по болниците. Како ние сме заштитени како работници? „Мијте ги рацете“. Шведска, социјалистичка држава, мај ес!
Моментално сум бремена, вчера разговарав со бабицата и ѝ дадов до знаење дека ми е страв да не се разболам. Не ради мене, да беше за мене воопшто немаше да паничам... Ми рече: не можеш ништо да направиш околу тоа, миј ги рацете. А јас со цел памет очекував да ми даде зелено светло за боледување. :icon_lol:

Не знам каква е ситуацијата надвор, втор ден дома. Мене и ми требаше физички одмор, реално :icon_lol: Од утрово има 80 нови пријавени, Стокхолм уште нема доставено статистика за нови. Од она што следам, аптеки веќе празни со бруфен/парацетамол, маркети полупразни. Таа е паниката кога народот почнува да не верува во власта. Нормално!
Ќе чекаат како Германија што е веќе 3.500 и дури денес затвори школи.
Ta det lugn! Ај да не пцујам, не ми личи после 13 години на кајгана. :icon_lol:

Не паничи, си настинала на ова лудо време со снег во март, не е вирусот. Dricka vatten и уживај. Им се плукнам во неспособните! Среќа имаат огромни даноци, па имаат стабилна држава, економски.

Едит: Стокхолм 41 нов, 120 плус досега. До вечер ќе сме 300 плус.
Јас ќе пцујам! :mad: Ќе испадне да треба да лажеме дека сме многу настинати за да имаме добра причина за изолација.

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.742
Поени од реакции
27.736
Нели бевме 9? Ако се сега +4, треба 13, овие викаат 14

Член од
12 февруари 2014
Мислења
7.940
Поени од реакции
25.409
После воведуването на вонрената состоjба во БГ штабот затвара:

-сите дискотеки, барови, трговски обекти и центри
-сите места за храна надвор (остават да работат продавниците за прехранбени производи, аптеките(като се чека надвор, само един влегува))
-сите зелени и бели школи на децата, екскурзии, приватни школи и универзитетите. Делови от студентските домови се празнат во моментот.
-детските градинки се затварат
-спират са сите видови спортни утакмици, затварат се сите СПА и фитнес центри.

Неофициално се говори дека ке се премине ком организиране на влегуване во продавниците - от 5 до 30 човека ,а другите чакат надвор (тоа се уште не се е десило) Прави се само со аптеките. Влегува се по един.
Колкав е бројот на заболени лица таму?

Емкаа

the worst thing about prison was the dementors.
Член од
14 мај 2008
Мислења
5.001
Поени од реакции
12.604
Не знам каква е ситуацијата надвор, втор ден дома. Мене и ми требаше физички одмор, реално :icon_lol: Од утрово има 80 нови пријавени, Стокхолм уште нема доставено статистика за нови. Од она што следам, аптеки веќе празни со бруфен/парацетамол, маркети полупразни. Таа е паниката кога народот почнува да не верува во власта. Нормално!
Ќе чекаат како Германија што е веќе 3.500 и дури денес затвори школи.
Ta det lugn! Ај да не пцујам, не ми личи после 13 години на кајгана. :icon_lol:

Не паничи, си настинала на ова лудо време со снег во март, не е вирусот. Dricka vatten и уживај. Им се плукнам во неспособните! Среќа имаат огромни даноци, па имаат стабилна држава, економски.

Едит: Стокхолм 41 нов, 120 плус досега. До вечер ќе сме 300 плус.
Абе мене ми кажаа дури и да се заразам млада сум била, немало гајле :D Обичен вирус е.
Во аптеки уште од завчера нема витамини, парацетамоли, панадоли итн. Наводно пошто немаат нови пратки од Кина поради ситуацијата во минатите месеци таму.
Него јас имам карти за МК за еден месец, на триста ума сум.

Член од
22 јули 2010
Мислења
32.528
Поени од реакции
81.967
ŠOK u Banjaluci: OBESIO se glavni zdravstveni INSPEKTOR Republike Srpske
Motiv i razlozi zbog kojih je Miljić digao ruku na sebe nisu poznati i to je predmet dalje istrage.

Ova vest šokirala je celi Inspektorat RS, ali i druge institucije koji su u poslednje vreme pod velikim pritiskom zbog pandemije virusa korona.
5 дена бан од тема.
Не знам дали не сакаш да размислиш пред да постираш или не можеш ама не е мој проблем.

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
не знам за другите ама дијаспорскана група за Македонци во Словенија е во фул форс постови од типот на „a nekojj da patuvaa utreee od Ljubljana za Shtip???/Kochani za Koperr????“ :tapp:

Член од
8 јули 2008
Мислења
4.516
Поени од реакции
8.226
не знам за другите ама дијаспорскана група за Македонци во Словенија е во фул форс постови од типот на „a nekojj da patuvaa utreee od Ljubljana za Shtip???/Kochani za Koperr????“ :tapp:
и Македонци во Германија не е поарна.

Член од
25 јуни 2007
Мислења
2.307
Поени од реакции
1.134
Знам дека лесно е генерал од после, ама неколку работи што требаа да се направат порано кај нас пред 2 3 недели.

Обавезен карантин од 14 дена за сите што доаѓаа барем од Италија. Бидејќи самоизолацијата не се почитува баш а и можеби ќе ги одвратеше луѓето да се враќаат од таму или да пратуваат таму.

И посебни мерки за Дебарскиов регион уште од пред една недела.

Annik Honoré

In Floyd I trust!
Член од
29 септември 2014
Мислења
538
Поени од реакции
1.484
Кои лекови би помогнале доколку некој се разболи и е во домашна изолација? Кој лекови се за пневмонија?
Друже мора специјалист да ти ординира. Ако е бактериска пнеумонија, антибиотик, плус кортико терапија за олеснување на дишењето.

Ако е вирусна, антибиотик не помага, така да ќе лечиш симптоми со витамини, и парацетамол. Обично бара хоспитализација, оти ќе ти треба кислород.
4 нови случаи ако слушнав добро
Јесте за жал. До вечер се надевам нема да бидат 20.

Член од
21 септември 2016
Мислења
831
Поени од реакции
1.136
Uste od koga gi procitav mislenjata na anti vakserine Velkov, Miroljub za virusov deka bil obicna nastinka sfativ deka ne e e tolku naivna rabotava ko sto mislev na pocetok a gledam deka ima mnogu koi sto seuste mislat deka virusov e macja kaslica no od vekje zarazeni doznavam deka i kaj pomladi simptomite znaat da bidat strasni i moze da se iskomplicira...

CafeDelMar

Luminance
Член од
29 октомври 2007
Мислења
6.507
Поени од реакции
14.693
Абе мене ми кажаа дури и да се заразам млада сум била, немало гајле :D Обичен вирус е.
Во аптеки уште од завчера нема витамини, парацетамоли, панадоли итн. Наводно пошто немаат нови пратки од Кина поради ситуацијата во минатите месеци таму.
Него јас имам карти за МК за еден месец, на триста ума сум.
Не ни може да знаеш, ако прогресира вака, нема ни да можеш да влезеш во Македонија.
Јас во наредните два месеци не ни можам да отидам, ама искрено сега ми е последна мисла тоа. Секој ден се менуваат работите.

Се надевам нема да ти требаат, но, ако треба следи на meds.se и apotea.se, полнат залихи. Исто и маркетите имаат, а прават достава. Ика секогаш има.
Не дека не знаеш ама еве. :D

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom