Коронавирус (COVID-19)

Член од
10 март 2020
Мислења
127
Поени од реакции
188
Како што вика енглескион доктор, вистинскиот број на инфицирани е х10, х20, може и х100. Ако размислиме, да проведеш 5 дена на планина во Италија, земја со 50М жители, и да го закачиш вирусот, а во тоа време збореа 7-8 000 заразени...мора да се многу повеќе.

Тоа е лошата вест. Добрата е што сите проценти за смртност, или тешка клиничка слика, може исто така да ги поделиме со истите бројки: /10, /20, веројатно /100. Што значи смртноста не е 2-3%, туку најмалку 10 пати помала, можно и 100 пати помала. И тоа е нормално: не може високо смртоносен микроорганизам да се шири толку брзо, ако ги убива своите домаќини.

Всушност, најверојатно не е вирусот тој кој убива, туку претераниот имун одговор. Доказ за тоа се случаите лекувани со лек за ревматоиден артрит, кој делува на намалување на имунитетот. Некој спомна дека бил на кортикостероиди: веројатно е најбезбедниот човек тука.

ПС. Уште не ми е јасно, како тоа другите 11 патници во комбето не го фатиле вирусот???
I sega sto e podobro da imas poslab ili pojak imunitet

Harald

King of Norway
Член од
12 јули 2009
Мислења
3.472
Поени од реакции
9.976
Тука почнаа да ставаат алкохол за дезинфекција на рацете на влезовите од маркетите. Јас почнав да поткашлувам од вчера, ме фаќа страв... Како луда некоја се шетам со санитајзер и буткам врати со нога. Двајца пријавени на Готланд, наводно помлади, кои се вратиле од шетање. И двајцата на домашна нега засега, колку ќе бидат изолитрани е знак прашалник. Гледам луѓе постојано патуваат накај Стокхолм. Не знам што треба да се случи за да го стават островов под карантин, ова требаше превентивно да го направат, ама ајде...
jas mislam poprvo kje vidime celosno sproveden zakon vo mkd, odkolku zabrana vo svedska.
mislam deka takvo nesto ne postoi vo zemjata, moze preteruvam ama za mnogu raboti imaat
pomalku cuvstvo za odgovornost i od balkanci.

B

Beginner

Гостин
Скандалот со директорката беше во понеделник се очекува хаосот да почне овие 2-3 дена.

Sent from my SM-A705FN using Tapatalk

Член од
30 јули 2014
Мислења
5.501
Поени од реакции
18.197
Денес температурата ќе достигне 26 степени... одлична можност попладне да се излези на кафенце, и да се испозарази уште некој со небитниов вирус.

Седење дома, читање книги, играње игри и чистење на станот е за пички
:kafence:
Јас лично не гледам никаква логична причина да се затворам дома и да котвам наредните 2 месеци. Времето е одлично за прошетка, не мора контакт со луѓе или седнување во локал, башка сонце, имунитетче, дезинфекција итн.

CafeDelMar

Luminance
Член од
29 октомври 2007
Мислења
6.507
Поени од реакции
14.693
Тука почнаа да ставаат алкохол за дезинфекција на рацете на влезовите од маркетите. Јас почнав да поткашлувам од вчера, ме фаќа страв... Како луда некоја се шетам со санитајзер и буткам врати со нога. Двајца пријавени на Готланд, наводно помлади, кои се вратиле од шетање. И двајцата на домашна нега засега, колку ќе бидат изолитрани е знак прашалник. Гледам луѓе постојано патуваат накај Стокхолм. Не знам што треба да се случи за да го стават островов под карантин, ова требаше превентивно да го направат, ама ајде...
Не знам каква е ситуацијата надвор, втор ден дома. Мене и ми требаше физички одмор, реално :icon_lol: Од утрово има 80 нови пријавени, Стокхолм уште нема доставено статистика за нови. Од она што следам, аптеки веќе празни со бруфен/парацетамол, маркети полупразни. Таа е паниката кога народот почнува да не верува во власта. Нормално!
Ќе чекаат како Германија што е веќе 3.500 и дури денес затвори школи.
Ta det lugn! Ај да не пцујам, не ми личи после 13 години на кајгана. :icon_lol:

Не паничи, си настинала на ова лудо време со снег во март, не е вирусот. Dricka vatten и уживај. Им се плукнам во неспособните! Среќа имаат огромни даноци, па имаат стабилна држава, економски.

Едит: Стокхолм 41 нов, 120 плус досега. До вечер ќе сме 300 плус.

Член од
17 октомври 2017
Мислења
855
Поени од реакции
1.471
I sega sto e podobro da imas poslab ili pojak imunitet
Нема тука послаб појак. Имуниот одговор треба да биде АДЕКВАТЕН. Ако е премногу силен ќе го уништи сопствениот организам. Ако е премногу слаб нема да го уништи вирусот.
Тоа е нешто слично како алергија, прекумерна реакција може да биде смртоносна.
Важно е да се знае дека вирусите најчесто не ја убиваат клетката во која се влезени. Таа им треба за да се размножуваат. Клетката, заедно со вирусот, бива убиена од клетките на имуниот систем.

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
После воведуването на вонрената состоjба во БГ штабот затвара:

-сите дискотеки, барови, трговски обекти и центри
-сите места за храна надвор (остават да работат продавниците за прехранбени производи, аптеките(като се чека надвор, само един влегува))
-сите зелени и бели школи на децата, екскурзии, приватни школи и универзитетите. Делови от студентските домови се празнат во моментот.
-детските градинки се затварат
-спират са сите видови спортни утакмици, затварат се сите СПА и фитнес центри.

Неофициално се говори дека ке се премине ком организиране на влегуване во продавниците - от 5 до 30 човека ,а другите чакат надвор (тоа се уште не се е десило) Прави се само со аптеките. Влегува се по един.

Член од
5 март 2018
Мислења
16.829
Поени од реакции
19.145
После воведуването на вонрената состоjба во БГ штабот затвара:

-сите дискотеки, барови, трговски обекти и центри
-сите места за храна надвор (остават да работат продавниците за прехранбени производи, аптеките(като се чека надвор, само един влегува))
-сите зелени и бели школи на децата, екскурзии, правтни школи и универзитетите. Делови от студентските домови се празнат во моментот.
-детските градинки се затварат
-спират са сите видови спортни утакмици, затварат се сите СПА и фитнес центри.

Неофициално се говори дека ке се премине ком организиране на влегуване во продавниците - от 5 до 30 човека ,а другите чакат надвор (тоа се уште не се е десило)
Од кога е ова ? Имам пријатели кои се во Софија моментално баш ги прашував за ситуацијата викаат исплашени се многу граѓаните ама ништо не ми спомнаа за вакви мерки

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Од кога е ова ? Имам пријатели кои се во Софија моментално баш ги прашував за ситуацијата викаат исплашени се многу граѓаните ама ништо не ми спомнаа за вакви мерки
Преди минути.
Пример веке некои продавници воведоха влегуване на мали групи.Другите чекат надвор.

Кико Д.

ULTRAS - way of life
Член од
26 јануари 2010
Мислења
11.435
Поени од реакции
9.676
4 нови случаи ако слушнав добро
Да, од Дебар мислам сите. На жената од сопружниците и се влошила состојбата, мажот бил добар. Овие 4ца биле со лесна клиничка слика. Жената која е излечена денес или утре ќе била пуштена од клиника. Дебар и центар Жупа ќе биле во целосна изолација од денес.

Да поминиме со 50тина заразени ќе биди супер :D

Член од
5 март 2018
Мислења
16.829
Поени од реакции
19.145
Screenshot_20200313-152611~2.png
Во меѓувреме газда на локал во Битола си прави реклами на социјалните мрежи, истиот тој локал не ги почитувал синоќа мерките за затворање на истиот после 18 часот и мораше полицијата да интервенира.

Село гори баба се чешла.
Не корона абе метеор да не мани и да не снема шо побрзо.

Kajgana Shop

На врв Bottom