Коронавирус (COVID-19)

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204
@AlternativeF пишав и во другата тема,ама оваа пошто е здравје па тука би сакал да те прашам.Имаш ли познавање околу тој колективен имунитет?
Автоматски споено мислење:

Или некој друг ако има што се разбира во оваа област?
 
Последно уредено:
Член од
12 март 2009
Мислења
20.294
Поени од реакции
16.444
едно прашање до стручните:
дали треба да се дезинфикува овошје и зарзават ?
Посебно ме интересира за Јагодите, тешки се за миење а не иде со оцет ( како некој доматите што ги мијат) ??
 

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
едно прашање до стручните:
дали треба да се дезинфикува овошје и зарзават ?
Посебно ме интересира за Јагодите, тешки се за миење а не иде со оцет ( како некој доматите што ги мијат) ??
Не бе, доста е да ги измиеш, не мора со оцет да дезинфицираш. Не се мачи без потреба.
 

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.183
Поени од реакции
84.051
едно прашање до стручните:
дали треба да се дезинфикува овошје и зарзават ?
Посебно ме интересира за Јагодите, тешки се за миење а не иде со оцет ( како некој доматите што ги мијат) ??
тие што ги мијат со оцет или сода-бикарбона, не го праат тоа заради вирусов, туку го праат и од пред тоа. Тоа им е заради неконтролираното прскање кај нас (за разлика од ЕУ) и општо ниските стандарди за хигиена и квалитет кај нашите производители и продавачи на зеленчук и овошје.
И ја се мислев дали да почнам со тоа.

А ако ти е заради коронава, ваљда е доволно она погоре што ти одговорија.
 
Член од
12 март 2009
Мислења
20.294
Поени од реакции
16.444
тие што ги мијат со оцет или сода-бикарбона, не го праат тоа заради вирусов, туку го праат и од пред тоа. Тоа им е заради неконтролираното прскање кај нас (за разлика од ЕУ) и општо ниските стандарди за хигиена и квалитет кај нашите производители и продавачи на зеленчук и овошје.
И ја се мислев дали да почнам со тоа.

А ако ти е заради коронава, ваљда е доволно она погоре што ти одговорија.
имаше поодамно, колку е точно не знам, дека желудечна киселина го убива К19 ??... значи опасноста била од пренос од површини на раце , па од раце во нос или очи ??
значи миење раце почесто при пипање било што..
Арно ама подоцна испадна дека е откриен К19 и во фекални води, значи не го убива желудочна киселина ???
 

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.183
Поени од реакции
84.051
Се одржа ли комисијата што денес ќе одлучуваше за полициски час, од понеделник, во одредени општини?
 
Член од
19 март 2013
Мислења
2.975
Поени од реакции
4.424
Се одржа ли комисијата што денес ќе одлучуваше за полициски час, од понеделник, во одредени општини?
Некои пишуваа во тек дека е , некои дека допрва ќе се одржи , некои дека утре ќе биде..
Ќе дознаеме може нешо конкретно..
 

AlternativeF

госпожата од втори
Член од
1 мај 2006
Мислења
4.830
Поени од реакции
7.575
@AlternativeF пишав и во другата тема,ама оваа пошто е здравје па тука би сакал да те прашам.Имаш ли познавање околу тој колективен имунитет?
Автоматски споено мислење:

Или некој друг ако има што се разбира во оваа област?
Што поконкретно те интересира во врска со тоа? Општиот концепт или нешто друго?
 
Член од
7 септември 2016
Мислења
21.591
Поени од реакции
37.512
едно прашање до стручните:
дали треба да се дезинфикува овошје и зарзават ?
Посебно ме интересира за Јагодите, тешки се за миење а не иде со оцет ( како некој доматите што ги мијат) ??
Не, не треба да се врши дезинфекција на овошјето и зеленчукот, туку само добро миење под силен млаз од вода,
...јагодите треба да се измијат под млаз од ладна вода, се отстранува зеленилото, па се ставаат во некој сад со вода да поседат некоја минутка, па се фрла таа вода и пак повторно под млаз од вода се плакне, потоа истите се спремни за јадење, тоа што ќе остане за другиот ден се „брише“ нежно со чиста крпа да се упие водата, па се ставаат во пластичен сад во фрижидер, другиот ден пред да се јадат повторно мора под млаз вода да се поминат, па потоа се спремни за јадење!
.... коронавирус е респираторен вирус, ретко се пренесува преку храна, а и да има таков случај е поради пренос со „загадените раце“ од фаќање на таа храна, а не од истата како загадена, па така изедена храна!
... затоа е најважно да се мијат рацете кога ги миеме зеленчукот и овошјето и кога приготвуваме храна и кога ја отпакуваме да не ги пикаме прстите во уста или да ги чешаме очите и носот!
 

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204
Што поконкретно те интересира во врска со тоа? Општиот концепт или нешто друго?
Ме интересира како се доаѓа до тој колективен имунитет?И како може некој кој не се заразил и не го прележал вирусов а да станел имун на него?Што значи сето ова,слабее вирусот ли? Викаат да заболеле 2/3 од населението,а колку ке починат од тие? Испаѓа ли тоа дека силните ке преживеат а слабите ке умрат?
 

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
После масовното тестване во БГ излегува дека само мегу 1% и 2% от популациjaта има изградени антитела. От медиците тоа са 3%. Тоа е далеку от едно Бергамо каде са около 58% от граганите или Германиja -18% или Австриja - 5%

Во моментот според штабот во БГ 10 болни заразуват нови 12.
 

TheTrooper

Психијатриски случај
Член од
27 април 2009
Мислења
6.832
Поени од реакции
6.386
После масовното тестване во БГ излегува дека само мегу 1% и 2% от популациjaта има изградени антитела. От медиците тоа са 3%. Тоа е далеку от едно Бергамо каде са около 58% от граганите или Германиja -18% или Австриja - 5%

Во моментот според штабот во БГ 10 болни заразуват нови 12.
Колку што е тоа добро, толку може и да биде лошо. Ако постои колективен имунитет, западот ќе го фати побрзо, додека ние секоја година ќе треба со карантини да се заебаваме.
 

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Колку што е тоа добро, толку може и да биде лошо. Ако постои колективен имунитет, западот ќе го фати побрзо, додека ние секоја година ќе треба со карантини да се заебаваме.
Принципно си во право, но има едно прашане - колко долог имунитет се создава от виросот. Сега неделата бев со другар инфекционист (ризикувам да шетам со него ) и сам кажа, дека не се знае колко долго ке имаме имунитет. Знае се дека 3-5 месеца те чува имунитета, но после ... Нема гаранции во моментот .
 

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.926
Поени од реакции
8.535
После масовното тестване во БГ излегува дека само мегу 1% и 2% от популациjaта има изградени антитела. От медиците тоа са 3%. Тоа е далеку от едно Бергамо каде са около 58% от граганите или Германиja -18% или Австриja - 5%

Во моментот според штабот во БГ 10 болни заразуват нови 12.
Вие немате избори?
 

Kajgana Shop

На врв Bottom