Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

Член од
24 март 2010
Мислења
15.323
Поени од реакции
26.261
Значи има решение за парите, проблемот е што никој не се нафаќа да го спроведе тоа и притоа да ја зачува безбедноста од како што викаш ти протести, тоа е неспособност..
Нема решение. Ако ти е целта да не дозволиш масовни собирања, да направиш потег што ќе предизвика масовни протести, не е решение.

Freddy Krueger

The Dream Master
Член од
18 март 2009
Мислења
2.236
Поени од реакции
2.028
Зошто смртта е толку табу тема, и толку потресување? Смртта е дел од животот, нели?

Јас се кладам дека од 600 заразени на ден, 599 да умрат, на никој тука окото нема да му трепне...а доколку умре некој близок, што потоа? Да кажам? Или да ќутам?

Мајка ми почина кога имав 9 години, татко ми кога имав 19, баби, дедовци, тетки, братучеди, курци/палци....знаете што се случи? Ништо, животот продолжува напред...дали е ебан Ковид, грип, рак, или мал милион на други болисти и причини, смртта е дел од СЕКОЈДНЕВНИОТ живот....беше пред ковид, ќе си остане после ковид...

Се сеќавате бе во весниците порано на задните страни што ги објавуваа починатите, беа по еден/двајца починати, или 2-3 страни беа исполнети? :pos: Знаеш што викаа старите, бог да ги прости, времето им дошло..:ROFLMAO:

И од утре да престанат да објавуваат заразени/починати, туку само оздравени, и по 100ка дневно да умираат, никој нема да се замара.

Што би рекол Рокет: Aww, boo-hoo. Everybody's got dead people!

И еве еден весел гиф...или џиф..за подобро расположение.

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.665
Поени од реакции
37.642
Ама како тоа ми зборуваш за свеста на народот, кога на дневно ниво имаме по 600 нови заразени?
...на дневно ниво 600 заболени звучи страшно... ама ако се каже на МКД државно ниво, ако се гледа по градови и различни локации не е толку страшно,
Да не беше сериозно, немаше болничките капацитети да се полнат со брзина на светлината и немаше да умираат по 12 души дневно, секој ден. Кога сме имале 12 починати од грип за еден ден? Кога сме имале преполнување на болничките капацитети од пациенти со грип и потреба од модуларни болници?
Не треба да се крева паника, ама никако не треба да се потценува непредвидливоста на ова заболување.
...ако се каже болнички капацитети преполнети , тоа значи погрешно толкување и се крева паника, болничките легла во инфективна се преполнети...и во секоја болница САМО ИНФЕКТИВНО ОДДЕЛЕНИЕ Е ПРЕПОЛНЕТО и нема веќе празни кревети, а не цела болница и сите болнички капацитети се полни... психијатрија , реуматологија, дигестивна, очно и кои други да спомнам напротив ПРАЗНИ СЕ им се болничките кревети , персоналот дури цел ден седи не примаат пациенти освен животно загрозувачки, зашто се дига фама болнички капацитети преполни... преполни се само инфективните одд кои имаат по 30, 50 кревети што и секогаш биле полни поради разни инфективни проблеми , но пациентите не се задржувале повеќе од ден два за разлика од сега поради тежината на излекување со коронавирус... модуларни болници, се само да бидат изолирани пациентите од другите одд кои се полупразни, а да бидат поврзани само со инфективна, а не се поставуваат поради преполни болнички капацитети што не е точно... не ни треба дополнителна паника со погрешно толкување!

Член од
13 август 2013
Мислења
1.058
Поени од реакции
2.068
И уште нешто ќе речам. Ако за три до шест месеци извадат вакцина или лек никој ама баш никој на овој свет нема да може да ме убеди дека вирусуов не беше креиран и пуштен како заговор против Трамп. Да го симнат од власт со уништување на економијата.
Не верувам во случајности. Ако за 3 месеци ислезе вакцина нема да е случајно.
Автоматски споено мислење:
Немој вакви тези тука, ова е светлосни години далеку од нивното ниво, мене ме плаши шо Трамп изгледа ќе тепа и ќе ја заеба работата до крај.

Член од
15 февруари 2019
Мислења
1.033
Поени од реакции
4.048
Нема решение. Ако ти е целта да не дозволиш масовни собирања, да направиш потег што ќе предизвика масовни протести, не е решение.
Потегот би бил навистина радикален но ако за пар месеци се дојде во лоша ситуација едноставно ќе мора да се превземе нешто такво.

Сепак тие луѓе сите знаеме дека воопшто не ни одат на работа а голем дел ѝ мислат лошо на државата која ги плаќа..

C

CoolIris

Гостин
...на дневно ниво 600 заболени звучи страшно... ама ако се каже на МКД државно ниво, ако се гледа по градови и различни локации не е толку страшно,

...ако се каже болнички капацитети преполнети , тоа значи погрешно толкување и се крева паника, болничките легла во инфективна се преполнети...и во секоја болница САМО ИНФЕКТИВНО ОДДЕЛЕНИЕ Е ПРЕПОЛНЕТО и нема веќе празни кревети, а не цела болница и сите болнички капацитети се полни... психијатрија , реуматологија, дигестивна, очно и кои други да спомнам напротив ПРАЗНИ СЕ им се болничките кревети , персоналот дури цел ден седи не примаат пациенти освен животно загрозувачки, зашто се дига фама болнички капацитети преполни... преполни се само инфективните одд кои имаат по 30, 50 кревети што и секогаш биле полни поради разни инфективни проблеми , но пациентите не се задржувале повеќе од ден два за разлика од сега поради тежината на излекување со коронавирус... модуларни болници, се само да бидат изолирани пациентите од другите одд кои се полупразни, а да бидат поврзани само со инфективна, а не се поставуваат поради преполни болнички капацитети што не е точно... не ни треба дополнителна паника со погрешно толкување!
Глупости. Не се празни! Има пациенти згрижени, со корона тест негативен пред да бидат хоспитализирани.

Ок. Кога веќе реши да ме цитираш за начинот на кој што треба да се изразувам, а повторно немаш поента, туку глуматаш некој лектор, само да ти кажам:
... како не им срам, шетаат ни цела МКД, излегуваат со приоритет преку граница, седаат слободно по кафани и ресторани на ручеци и приватни средби и све тоа на отворено, неограничено, а сакаат да работаат онлајн од дома демек опасно од коронавирус да не се заразат, е тоа се нашите пратеници кај ќе им иде душата не знам, ако воопшто ја имаат!
Срамота е да пишуваш седаат и работаат, СЕДАТ И РАБОТАТ Е ПРАВИЛНО.

Оф Боже, со кого се објаснувам :facepalm:

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.462
Поени од реакции
5.881
И ова е колапс и крах на здравството? Снемале капацитет пошто имаат 570 болни?
ОЗБИЛНО?
Чекајте, вистина е дека со 600 луѓе имаме крах на цел здравствен систем или ова само за денес се однесува!? Кај мене во двор собира повеќе луѓе!
Бидејќи се трошеше и се троши на чоколади. Кога туристите ќе стапнат на плоштад во Скопје ќе помислат дека ни тече нафта во двор.

Пред неколку години баба ми беше во болница, како концентрационен логор, душекот пожолтен со безброј флеки, ѕидовите распукани валкани, мирисот како под камени мост ... моравме да ја извадиме од таму.

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.354
Поени од реакции
30.720
Бидејќи се трошеше и се троши на чоколади. Кога туристите ќе стапнат на плоштад во Скопје ќе помислат дека ни тече нафта во двор.

Пред неколку години баба ми беше во болница, како концентрационен логор, душекот пожолтен со безброј флеки, ѕидовите распукани валкани, мирисот како под камени мост ... моравме да ја извадиме од таму.
Da, sekako plostad Skopje e problem, ne plostad Skender beg, 1000 dzamii i 100 orli.

Член од
15 март 2010
Мислења
5.869
Поени од реакции
6.383
She who must not be named, imase teorija deka decata sho gnjurat u kontejneri se najzdrzlivi i najzdravi deca. Moze e vo pravo.
Не е можеби, туку е така. Дете како дете ако не игра надвор и доаѓа у контакт со разно разни бактерии (нели фаќа што и да му дојде при рака и става прсти у уста) неќе може да развие одбрамбен механизам против истите. Така да дете кое гњури у контејнери верувај дека имаа развиено еден куп одбрамбени механизми повеќе од некое мекдоналдс/фортнајт детенце , и полесно се справува со разно разни вируси... успат да кажам дека денес поминувајќи со точак во една уличка видов жена како спростира алишта на балкон , СО МАСКА ! ми се преврте цела изнутрица :sick: ... сама на тераса во нејзин дом.. со маска на уста..шта речи коју поруку послати...коме?

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204

Сегa сo двoјaзичнoстa oвие прoблеми се минaтo Кoгa ке ви дaдaт oтпуснa листa нa Албaнски,дa ти е мерaк дa се врaтиш пo втoр пaт дa лежиш.И тестoвите зa Кoвид кoгa ке бидaт нa Албaнски,пo 2 пaти дневнo дa се тестирaте oд мерaк

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.462
Поени од реакции
5.881
Во Скопјево најдисциплинирани испаднаа Шуто Оризари нека споделат што сапун користат и маски ? :D
Младо население, го поминуваат без да одат на доктор, колку роми имаш видено постари од 70 години, поради понискиот стандард умираат помлади.

Член од
28 август 2013
Мислења
4.472
Поени од реакции
13.647
Сегa сo двoјaзичнoстa oвие прoблеми се минaтo Кoгa ке ви дaдaт oтпуснa листa нa Албaнски,дa ти е мерaк дa се врaтиш пo втoр пaт дa лежиш.И тестoвите зa Кoвид кoгa ке бидaт нa Албaнски,пo 2 пaти дневнo дa се тестирaте oд мерaк
А посмртници ќе немаат на албански?

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.665
Поени од реакции
37.642
Глупости. Не се празни! Има пациенти згрижени, со корона тест негативен пред да бидат хоспитализирани.
... реков само тие што се во животно загрозувачка состојба, ако му пукне слепо црево ниту тест нема да направат нормално дека ке има болнички кревет, ама не сите ,,болнички капацитети се полнат,, па уште со брзина на светлина, лага е тоа,
Кога веќе реши да ме цитираш за начинот на кој што треба да се изразувам,
... те цитирам оти лажеш, болнички капацитети не се полни, а можеш да пишуваш како сакаш форум е ова изрази се како сакаш, ама паника да дигаш со фејк коментар не е во ред...
а повторно немаш поента, туку глуматаш некој лектор, само да ти кажам:
... нивото ,,глуматаш,, нема да ти го толкувам , ама кога веќе се фаќаш за ,,правилно,, ...што правилно ти е пак тоа?
...и пак ќе кажам не е точно што пишуваш дека болнички капацитети се полни...полни се САМО инфективна.... инфективни одд се полни...била јас лектор или не!

Член од
21 октомври 2020
Мислења
3
Поени од реакции
7
Dosta od zrtive bea i od 45 do 55 godini. Tie se necii roditeli.
А овие другиве не се нечии родители?

И што ако се нечии родители тие од 45 до 55?
Ако раѓале и правеле деца на време, децата треба да се веќе оформени личности со факултетско образование па и да имаат свои деца односно 45 до 55 да се баби и дедовци.

Само мала дигресија на темава, возраст од 65-70 години не е длабока старост бе, тоа се луѓе кои само што се пензионирале.
Па види сега, секој си создава свои дефиниции за што е тоа длабока старост. Ако во твоето опкржување имаш многу 85 годишни, 70 нема да ти изгледа како длабока старост.
Последен пат кога проверував, мислам дека 78 години е просечната возраст за смрт во Северна Македонија, така да јас би рекол 70 години човек е со неколку чекори навлезен во длабока старост.

Kajgana Shop

На врв Bottom