Многу важно е кој ја прави статистиката, можеш да броиш помалку, можеш повеќе, сето тоа зависи од тоа какви цели има системот-државата, можеш и да не броиш и ќе имаш нула заразени и нула умрени од корона.
![Намигнување ;) ;)](/styles/default/xenforo/smilies/wink.png)
Наредбите се од горе, американска амбасада и други структури, но внатре некој политичари сакат повеќе да се покажат, некој помалку, од таму е целата разлика.
Стар просек за Македонија од 2011 година: 2058000 жители, 22 770 починати годишно, значи секој ден умираат 62 македонски граѓани. Незнам од кога точно е ова корона гестаповштината во Македонија, за 90 дена умреле 5629 граѓани, ова се стари податоци за 2011, кој од срце, мозочен удар, грип, запек, дрога, старост...
Ако разделиме ова новиве од COVID 116 тоа се 0,00563654%, пример ако не сме вовеле мерки би починале 300 души колку што си умираат од грип секоја година. Како што кажуваат доста вирусолози COVID 19 е опасен колку другите ковиди.
4,220 не e многу повеќе од 3500, башка има и колебања +-1000 во различни години, башка е и субјективно дали ќе го впишеш умрел од грип или од пневмонија.
Вистински показател за зголемена смртност отсекогаш бил Умрени/Население *100 во %
Ако стварно има голема разлика значи дека нешто не било во ред, пример втора светска војна, или шпански грип 3%.
Мислам дека се прави преголема параноја за за ова корона настинкава, иако сум македонец, по оваа тема сум на страната на браќава, сожители албанци. Низ светот сме повеќе корона скептици, чудно ми е што и обични учесници во форумов веруваат на тоа короните, немам предвид на ова дежурната трол група која оперира во форумов и за 200Е пишува што ќе и се каже, става плусови, минуси...
Главни мој тези се дека Епидемија се прогласува при 300 заболени на 10000, евентуално тогаш карантин, вонредна состојба полициски час, дури и тогаш никогаш до сега не се правело така.
Правилниот начин е да ги изолираш болните, во болница дома, другите нормално си живеат, грипот, короната ќе дојде, ќе ја помине цела земјина топка и ќе си отиде, догодина пак. Единствена мерка правена до сега била кога ќе дојде пикот затвараш школи, факултети, градинки, така малку ја намалуваш динамиката.
Не познавам некој полнолетен болен со COVID да не одел на работа, во школо. Малку со температура, по кашлаш малку и ти помине, не ти дават стално потврда од лекар да не идеш на школо или факултет, или на работа за една кашлица секој да зема болнички...
Лично кај мене е една голема канцеларија од тип хала сепарирано, од септември кога ќе почнат COVID и грип мора да те фати, никој никому не се лути, до пролет сите ги преболедувале овие работи. Имам предвид COVID 1... COVID18 мислам дека и новиов COVID 19 е исто срање.
Конкретно за оваа година имаше една гадна кашлица во јануари, некој колеги сега имаат направено COVID 19 тест, и имаат антитела, повеќето се кријат не кажуваат, пошто е голема гестаповштина секаде по светов.
Лично мое мислење е дека COVID 19 е од Август месец во Америка, случаен или вештачки создаден па испуштен, дури после иде во Кина и насекаде, а пикот му бил Декември-Јануари, ова сега се последни останати корончиња што на сила ги бараат. Последна информација од Франција, дека во мостри од умрени од пневмонија от декември е најден COVID 19, нема теориска шанса да има таму пред Ухан, така да кинеската теорија и тие молби и прашања до САД за таа затворената биолабараторија во САД се многу веројатно сценарио.
Убеден сум дека во моментов ова е политичко економски вирус, поврзан со крајот на глобализацијата и рушење на либерализмот, лично мој страв е кој ќе победи и каков систем ќе дојде.