Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

Член од
14 август 2006
Мислења
45.441
Поени од реакции
84.815
Нејќам никого да напаѓам или бранам, али виде ли у Штип шивачките ?
Ги терале газдите болни да идат на работа, 6 комада од иста конфекција а се враќале со исти автобуси од 3 различни конфекции. У што се поразлични нашиве?
Не сфаќаш?
:toe:

Член од
6 април 2010
Мислења
1.578
Поени од реакции
10.591
Едно време касиерите и вработените во маркети беа нашите херои, во ранг со медицинарите и полицијата, сега никој на к*р не ги става. Богами не само во вонредни услови но и во мирновременски секој што работи за минималец во маркет, се расправа со багра од рангот на мамичките и разулавени пензионери прицкачи на лебови...за мене барем е херој на секојдневието. Ај овие од медицинската гранка можеби ќе лапнат некакви покачувања, дел заслужено, уште поголем дел и тие до сега што ги земаа им се многу за работата што (не) ја работеа. За МВР кажано е веќе, нема ни да трошам зборови. Жално е само што приватниот сектор, посебно оние од услужни дејности - продавачи, келнери го извлекоја подебелиот крај ни криви ни должни.

Член од
29 јуни 2018
Мислења
3.573
Поени од реакции
5.618
Не е ли?
Ако коза лаже, рог не лаже. Види ги статистиките и кажи ми после како ти се чини состојбата во Сарај, Чаир и Тетово.
Како не е проблем? Оние рекоа - тие се мерките, Албанците рекоа, кур не боли за тие каурски мерки, ние ќе си се собираме по миљон души на маса, секоја вечер у полициски час.
После, нормално дека ќе бидат тие статистики.
Друге муабетот тука.
Како може Црна Гора (има малцинство албанци)
Косово - над 90% албанци
Албанија -над 90% албанци
И сите тие да имаат помалце смртни случаеви на 100 000.
Кај нас владее беззаконие. Тоа е проблемот. Да, кај албанците тука има непослушност, не почитуваат мерки и слично но не кај сите. А и тоа чива грешка е ? Не може у албанија и косово со над 90%албанци да се почитува а кај нас да е хаос. Прпблемот не е значи кај обичниот народ... :)

Член од
14 август 2006
Мислења
45.441
Поени од реакции
84.815
Друге муабетот тука.
Косово - над 90% албанци
Кај нас владее беззаконие. Тоа е проблемот. Да, кај албанците тука има непослушност, не почитуваат мерки и слично но не кај сите. А и тоа чива грешка е ? Не може у албанија и косово со над 90%албанци да се почитува а кај нас да е хаос. Прпблемот не е значи кај обичниот народ... :)
Абре не ми збори за Албанци од Албанија тука.
Ако не, да видиме Албанците у ЊуЈорк, шо се една генерација како им е....
Види ги овие овде Кандахар, ИСИС, АлКаеда - Албанци, што си ги имаме.
Ја зборам за овие што убиваат каурчиња за Велигден, не зборам за оној со Мишелин ѕвезди од Данска.
Зборам за овие кричри од Синѓелич, Сарај, Чаир... шо неќат каурски компјутер, што им се дигаат курињата на АлБагдади, што не признаваат ни Корона ни бутур и сеа се сите по болници. За нив зборам.

Член од
5 март 2018
Мислења
17.236
Поени од реакции
19.679
и миљон да има починати
па ќе дојде некој и ќе истресе - ееее, сите ја пцуевте Шведска а сега сакате ко нив
и сл.
али тое од неинформираност
Во 2017 година 3500 некаде имало жртви од грип, ќе видиме како ќе се одвива ситуацијата.

Член од
1 февруари 2005
Мислења
1.323
Поени од реакции
1.869
Друге муабетот тука.
Косово - над 90% албанци
Многу важно е кој ја прави статистиката, можеш да броиш помалку, можеш повеќе, сето тоа зависи од тоа какви цели има системот-државата, можеш и да не броиш и ќе имаш нула заразени и нула умрени од корона.;) Наредбите се од горе, американска амбасада и други структури, но внатре некој политичари сакат повеќе да се покажат, некој помалку, од таму е целата разлика.
Стар просек за Македонија од 2011 година: 2058000 жители, 22 770 починати годишно, значи секој ден умираат 62 македонски граѓани. Незнам од кога точно е ова корона гестаповштината во Македонија, за 90 дена умреле 5629 граѓани, ова се стари податоци за 2011, кој од срце, мозочен удар, грип, запек, дрога, старост...
Ако разделиме ова новиве од COVID 116 тоа се 0,00563654%, пример ако не сме вовеле мерки би починале 300 души колку што си умираат од грип секоја година. Како што кажуваат доста вирусолози COVID 19 е опасен колку другите ковиди.

Шведска-Во 2017 година 3500 некаде имало жртви од грип, ќе видиме како ќе се одвива ситуацијата.
4,220 не e многу повеќе од 3500, башка има и колебања +-1000 во различни години, башка е и субјективно дали ќе го впишеш умрел од грип или од пневмонија.
Вистински показател за зголемена смртност отсекогаш бил Умрени/Население *100 во %
Ако стварно има голема разлика значи дека нешто не било во ред, пример втора светска војна, или шпански грип 3%.

Мислам дека се прави преголема параноја за за ова корона настинкава, иако сум македонец, по оваа тема сум на страната на браќава, сожители албанци. Низ светот сме повеќе корона скептици, чудно ми е што и обични учесници во форумов веруваат на тоа короните, немам предвид на ова дежурната трол група која оперира во форумов и за 200Е пишува што ќе и се каже, става плусови, минуси...

Главни мој тези се дека Епидемија се прогласува при 300 заболени на 10000, евентуално тогаш карантин, вонредна состојба полициски час, дури и тогаш никогаш до сега не се правело така.
Правилниот начин е да ги изолираш болните, во болница дома, другите нормално си живеат, грипот, короната ќе дојде, ќе ја помине цела земјина топка и ќе си отиде, догодина пак. Единствена мерка правена до сега била кога ќе дојде пикот затвараш школи, факултети, градинки, така малку ја намалуваш динамиката.
Не познавам некој полнолетен болен со COVID да не одел на работа, во школо. Малку со температура, по кашлаш малку и ти помине, не ти дават стално потврда од лекар да не идеш на школо или факултет, или на работа за една кашлица секој да зема болнички...
Лично кај мене е една голема канцеларија од тип хала сепарирано, од септември кога ќе почнат COVID и грип мора да те фати, никој никому не се лути, до пролет сите ги преболедувале овие работи. Имам предвид COVID 1... COVID18 мислам дека и новиов COVID 19 е исто срање.
Конкретно за оваа година имаше една гадна кашлица во јануари, некој колеги сега имаат направено COVID 19 тест, и имаат антитела, повеќето се кријат не кажуваат, пошто е голема гестаповштина секаде по светов.
Лично мое мислење е дека COVID 19 е од Август месец во Америка, случаен или вештачки создаден па испуштен, дури после иде во Кина и насекаде, а пикот му бил Декември-Јануари, ова сега се последни останати корончиња што на сила ги бараат. Последна информација од Франција, дека во мостри од умрени од пневмонија от декември е најден COVID 19, нема теориска шанса да има таму пред Ухан, така да кинеската теорија и тие молби и прашања до САД за таа затворената биолабараторија во САД се многу веројатно сценарио.
Убеден сум дека во моментов ова е политичко економски вирус, поврзан со крајот на глобализацијата и рушење на либерализмот, лично мој страв е кој ќе победи и каков систем ќе дојде.

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Главни мој тези се дека Епидемија се прогласува при 300 заболени на 10000,
Неточно, измислица. Епидемија може да се прогласи со само еден единствен случај на кој му е познат ланецот на пренесување. Никакви бројчани критериуми не постојат за прогласување епидемија, не измислувај работи за кои немаш знаење.
Ајде може од трет покушај ќе влезе во глава :)

Член од
1 февруари 2005
Мислења
1.323
Поени од реакции
1.869
Ајде може од трет покушај ќе влезе во глава :)
Аман од тебе човек, ајде сега кажими колку пати досега во светов има направено слично на сега, со карантин, полициски часови?
Која е разликата до сега меѓу COVID 19 и сличните грипови во минатото?
А имало и сида, заирски чуми, сарсови, ебола. Никогаш, никаде не се постапувало вака последниве сто години.
Во средните векови да, барем сме гледале по филмови, ти заковаат врати прозорци, после месец дена проверуваат. Евентуално Адолф правел слично, во Аушвиц напише парола «Arbeit macht frei» "Работата ослободува", незнам дали ги плашел со корони, но ги затварал таму, кој преживее преживее, сам си крив ако си без работа гладен, има многу аналогии со сегашниве диктатори
Земи ја Голдомората во САД триесетите години, 5 милиона умрени од глад, историски гледано слична економска ситуација е денеска, микроекономски, макроекономски, циклусот на Кондратиев.., со тоа што денес е во светски размери, дури и да измислиш метод нема физички простор каде да се шири глобализацијата, разликата е што тогаш не плашеле со корона буби, а денеска плашат.

Последно уредено:

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Аман од тебе човек, ајде сега кажими колку пати досега во светов има направено слично на сега, со карантин, полициски часови?
Која е разликата до сега меѓу COVID 19 и сличните грипови во минатото?
А имало и сида, заирски чуми, сарсови, ебола. Никогаш, никаде не се постапувало вака последниве сто години.
Во средните векови да, барем сме гледале по филмови, ти заковаат врати прозорци, после месец дена проверуваат. Евентуално Адолф правел слично, во Аушвиц напише парола «Arbeit macht frei» "Работата ослободува", незнам дали ги плашел со корони, но ги затварал таму, кој преживее преживее, сам си крив ако си без работа гладен, има многу аналогии со сегашниве диктатори
Не знам, не сум епидемиолог. Само цитирам што кажува доктор што учел 15 години за таа проблематика и во секој случај неговото држи повеќе вода отколку некакви си твои замислени пресметки.

Не знам ни тоа arbeit, arbeiten, еуросодомитска работа.

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.762
Поени од реакции
7.594
Во средните векови да, барем сме гледале по филмови, ти заковаат врати прозорци, после месец дена проверуваат.
Се гледа по муабетите дека си учен човек. Сеа знаеме од каде извира таа мудрост.

Член од
29 јуни 2018
Мислења
3.573
Поени од реакции
5.618
Многу важно е кој ја прави статистиката, можеш да броиш помалку, можеш повеќе, сето тоа зависи од тоа какви цели има системот-државата, можеш и да не броиш и ќе имаш нула заразени и нула умрени од корона.;) Наредбите се од горе, американска амбасада и други структури, но внатре некој политичари сакат повеќе да се покажат, некој помалку, од таму е целата разлика.
Стар просек за Македонија од 2011 година: 2058000 жители, 22 770 починати годишно, значи секој ден умираат 62 македонски граѓани. Незнам од кога точно е ова корона гестаповштината во Македонија, за 90 дена умреле 5629 граѓани, ова се стари податоци за 2011, кој од срце, мозочен удар, грип, запек, дрога, старост...
Ако разделиме ова новиве од COVID 116 тоа се 0,00563654%, пример ако не сме вовеле мерки би починале 300 души колку што си умираат од грип секоја година. Како што кажуваат доста вирусолози COVID 19 е опасен колку другите ковиди.

4,220 не e многу повеќе од 3500, башка има и колебања +-1000 во различни години, башка е и субјективно дали ќе го впишеш умрел од грип или од пневмонија.
Вистински показател за зголемена смртност отсекогаш бил Умрени/Население *100 во %
Ако стварно има голема разлика значи дека нешто не било во ред, пример втора светска војна, или шпански грип 3%.

Мислам дека се прави преголема параноја за за ова корона настинкава, иако сум македонец, по оваа тема сум на страната на браќава, сожители албанци. Низ светот сме повеќе корона скептици, чудно ми е што и обични учесници во форумов веруваат на тоа короните, немам предвид на ова дежурната трол група која оперира во форумов и за 200Е пишува што ќе и се каже, става плусови, минуси...

Главни мој тези се дека Епидемија се прогласува при 300 заболени на 10000, евентуално тогаш карантин, вонредна состојба полициски час, дури и тогаш никогаш до сега не се правело така.
Правилниот начин е да ги изолираш болните, во болница дома, другите нормално си живеат, грипот, короната ќе дојде, ќе ја помине цела земјина топка и ќе си отиде, догодина пак. Единствена мерка правена до сега била кога ќе дојде пикот затвараш школи, факултети, градинки, така малку ја намалуваш динамиката.
Не познавам некој полнолетен болен со COVID да не одел на работа, во школо. Малку со температура, по кашлаш малку и ти помине, не ти дават стално потврда од лекар да не идеш на школо или факултет, или на работа за една кашлица секој да зема болнички...
Лично кај мене е една голема канцеларија од тип хала сепарирано, од септември кога ќе почнат COVID и грип мора да те фати, никој никому не се лути, до пролет сите ги преболедувале овие работи. Имам предвид COVID 1... COVID18 мислам дека и новиов COVID 19 е исто срање.
Конкретно за оваа година имаше една гадна кашлица во јануари, некој колеги сега имаат направено COVID 19 тест, и имаат антитела, повеќето се кријат не кажуваат, пошто е голема гестаповштина секаде по светов.
Лично мое мислење е дека COVID 19 е од Август месец во Америка, случаен или вештачки создаден па испуштен, дури после иде во Кина и насекаде, а пикот му бил Декември-Јануари, ова сега се последни останати корончиња што на сила ги бараат. Последна информација од Франција, дека во мостри од умрени од пневмонија от декември е најден COVID 19, нема теориска шанса да има таму пред Ухан, така да кинеската теорија и тие молби и прашања до САД за таа затворената биолабараторија во САД се многу веројатно сценарио.
Убеден сум дека во моментов ова е политичко економски вирус, поврзан со крајот на глобализацијата и рушење на либерализмот, лично мој страв е кој ќе победи и каков систем ќе дојде.
Се сложуваме за многу работи што ги пиша.и јас бев протов полицискиот час. Муабетот горе што го пишав беше за нешто сосем друго. Логиката сеа да нема полициски а до пред 3 дена имаше викенд споен е траги комична. Статитиката е земена од тие извори на којшто и сзо и владите и сите "им веруваат". Затоа и тука ја пишав.

За тоа како коронава е фарса си во право. Се крена прашина на велико. Многу непотребни мерки, многу нелогичности... Ова се ми личи на една огромна теорија на заговор... Ваљда и вистинската причина нема никогаш да ја дознаеме.

Нај интересен факт е што "ја победивме" короната со 20 заболени дневно, и се магично се враќа у нормала. А во меѓувреме се чека втор бран во Септември. Интересно.

Член од
15 јануари 2008
Мислења
5.041
Поени од реакции
12.035
Се сложуваме за многу работи што ги пиша.и јас бев протов полицискиот час. Муабетот горе што го пишав беше за нешто сосем друго. Логиката сеа да нема полициски а до пред 3 дена имаше викенд споен е траги комична. Статитиката е земена од тие извори на којшто и сзо и владите и сите "им веруваат". Затоа и тука ја пишав.

За тоа како коронава е фарса си во право. Се крена прашина на велико. Многу непотребни мерки, многу нелогичности... Ова се ми личи на една огромна теорија на заговор... Ваљда и вистинската причина нема никогаш да ја дознаеме.

Нај интересен факт е што "ја победивме" короната со 20 заболени дневно, и се магично се враќа у нормала. А во меѓувреме се чека втор бран во Септември. Интересно.
Od koga toa izbori se vikaat zagovor?

Член од
29 јуни 2018
Мислења
3.573
Поени од реакции
5.618
Od koga toa izbori se vikaat zagovor?
♡ Избори ис лав, Избори из лајф ♡
♡Предизборна кампања ♡
♡ пенкалца и упаљачи ♡

Ако кажам избори ќе ме хејтаат после.... вака боље испери си гз и кажи си теории на заговор...

Шала на страна, као мислат изборо да се тераат вака... или пак ќе икочи дека короната не е толку страшна. Па џабе сме јаделе рестрикции и домашни притвори... :)

Член од
23 ноември 2011
Мислења
14.322
Поени од реакции
32.864

Kajgana Shop

На врв Bottom