Ова сега со кафичите и рестораните ќе биде глупости живи. Кафе треба да биде најмалку 150 ден. иначе нема смисла да се работи. Влези со маска, седи на маса без маска, па оди до ВЦ со маска....па дезинфекција, дератизација кур се тресе.
И додека овие мерки ние ги спроведуваме, у Арачиново и сл. места у чајџилница не можат да се разминат.
Конкретно за кафулињата, разбирам дека давачките се големи, сметки, придонеси, голема кирија, набавки итн ама дека требало кафето да се поскапи ма немој.
Во Битола имав прилика да работам еден локал на широк сокак 3 месеци поради отсуство на сопственикот, ќе ти кажам дека во зима е многу потешко, ама во лето не ме зафркавај, со прометот од една недела цел месец го покриваат.
Од 1 кг кафе 120 кафиња прават, 1200 денари набавна го земаат, сеа ти направи математика
Ќе ти направи едно нескафе со три капки млеко, мраз ќе ти настега и ќе пиеш ладна вода со вкус на нескафе
Ич не ги жалам ваквите.
Проблемот е шо сакаат преку една вечер милионери да станат, не дека нема да имаат есап.
Има помали фирми кои до пред коронава си работеле чесно и поштено и едвај крај со крај врзвале, тие се за жалење.
Конкретно за кафулињата, разбирам дека давачките се големи, сметки, придонеси, голема кирија, набавки итн ама дека требало кафето да се поскапи ма немој.
Во Битола имав прилика да работам еден локал на широк сокак 3 месеци поради отсуство на сопственикот, ќе ти кажам дека во зима е многу потешко, ама во лето не ме зафркавај, со прометот од една недела цел месец го покриваат.
Од 1 кг кафе 120 кафиња прават, 1200 денари набавна го земаат, сеа ти направи математика
Ќе ти направи едно нескафе со три капки млеко, мраз ќе ти настега и ќе пиеш ладна вода со вкус на нескафе
Ич не ги жалам ваквите.
Проблемот е шо сакаат преку една вечер милионери да станат, не дека нема да имаат есап.
Има помали фирми кои до пред коронава си работеле чесно и поштено и едвај крај со крај врзвале, тие се за жалење.
Знам точно колку се заработува.....да се убиеш од работа за да покриеш трошоци. Можеби некој стварно заработува, ама треба време и труд....офтопик е тоа.
Овие три месеци највеќе настрадаа угостителските објекти, а немаа никаква помош од државата. Барем кириите да ги преполовија...
Не бе што, таман е како за измислена болест. Башка во Италија сите имале дијабетес и висок притисок, тука кај нас енапот и метформинот прашина фаќаат во аптеки
Не знам што е толку проблем да се носи маска во затворен простор па и како се бунтуваат како мислиш коприви ги тераат да носат.
Ке излезе Филипче или Караџоски ке кажат дека на 41 год имале бројни болести и дека во последните 14 дена имаме многу мала смртност и затоа се олабавуваат мерките.Тоа било систем....
Знам точно колку се заработува.....да се убиеш од работа за да покриеш трошоци. Можеби некој стварно заработува, ама треба време и труд....офтопик е тоа.
Овие три месеци највеќе настрадаа угостителските објекти, а немаа никаква помош од државата. Барем кириите да ги преполовија...
А јас колку ќе земам ? 14 500? Ана ја сум во приватен сектор па кур ја боли владава за нас.
Да те прашам
Колку ќе земе обезбедувањето ? Работеше фул со луѓе, странки цела пандемија.
Колку ќе земат хигиеничарките ? Работеа во полна сила, секој ден, по 1000 пати пребришуваа и дезинфицираа.
Колку ќе земат продавачите ? Што цела пандемија ја поминаа со гужви и меѓу луѓе ?
Вработените на шалтер ? Не е битно каде, во приватен сектор. Секој ден со луѓе и гужви. Они колку ќе земат ? Ако имаат среќа цела плата.
Многу себично ми делува твоево размислување, извини.
Кажав дека нема да зборам лошо ни за полиција ни здраство ни администрација,не ме влечи за јазик. Цел април бев за жал искочен. Доста гледав што се дешава низ скопјево. А и имам познаници и пријателии во здраство и во полиција комуницирам и со тие што сега во кризава се нај погодени. ДА НЕ СИ ИМ ВО КОЖА НА НИВ. Размисли прво како им е на другите, што останале без работа или на тие што рмбале за минималец без никљква заштита а никој не планира ФАЛА да им каже а не па некаков бонус или одмор да им даде!
Од финанаиски бонус добиваш минималец и тоа - барем работиш ќе земеш плата. *шмрк*
Автоматски споено мислење:
Само дали ќе можеме да напраиме нешто со бојкот. Пак во 17:45 ќе искочат 40%од гласачите магично... ни фали сеа некоја Народна партија. Составена од обични смртници. Барем да им замати очи, и да земе гласови на Дуи,Всмро и Сдссм....
па тоа душо и те прашувам цело време..на иста страна сме..само јас ти велам дека сеуште никој ништо нема земено, полицајците што ги чуваа во карантин луѓето не се спомнати, ги избришаа од заслужен додаток а за во здравство прават глупости..на што личи 20% покачување на плата само за два месеца?
Прават спискови на кои се ставени дури и тие дома што седеле....ете, и да дадат толку, чистачката и болничарот ќе земат по 4000 денари а докторот што даваше инструкции по телефон ќе земе 32000 денари....Требаше на сите подеднакво да се даде награда......ако се даде, а не ваучер(кој знае и тоа кога ке биде)
За 4.ооо денари не би одела меѓу ковид заразени пациенти по 24 часа, облечена во скафандер ..вреди ли толку жртвување за тие пари????
Исто мислиме јас и ти.
Товарот на новиов мини бран кој не заплуснува, паѓа врз Албанците. Најголеми проценти вадат Сарај, Чаир, Тетово. Товарот е и религиски, а реисот у кризава се понашаше ко мало дете и немаше никаква кооперативност со државата и мерките од негова и од страна на муслиманските верници. Тоа не е ништо ново и е веќе кажано.
Власта на ова реагираше со попуштања и двојни аршини, како и секогаш, но, некако мислам дека на ДУИ оваа состојба, кај што реисот се заканува и после стварно еден куп Албанци се заразуваат, ептен некако покажа (по кој знае кој пат) дека Албанците можат да праат што сакаат, само што мувата на капата, овојпат е онаква грандиозна коњска мува и ептен се гледа. Затоа и го кркаат.
Во таква ситуација ДУИ мораше да го шутне реисот. Се спремаше терен, излегуваа снимки од Америка кај што беседи со другарите за Трамп и Албанец кој ги има сликите од неговата жена, гола. Се гледаше по пишувањата на режимските пера и сл.
Боље реисот да биде казнетиот виновник, неголи некој да праи слика како Албанците сите се утепани од Господ и затоа беа собиранките и кластериве. Мислам дека ова е добар начин, како во Втора Светска, поразениот целата вина на Хитлер да ја свали. Како и што се случи.
Оваа страница користи колачиња за персонализирање на содржината. Со продолжување на користењето, се согласувате со нашата политика за користење колачиња.