Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

Член од
29 јуни 2018
Мислења
3.573
Поени од реакции
5.618
па тоа душо и те прашувам цело време..на иста страна сме..само јас ти велам дека сеуште никој ништо нема земено, полицајците што ги чуваа во карантин луѓето не се спомнати, ги избришаа од заслужен додаток а за во здравство прават глупости..на што личи 20% покачување на плата само за два месеца?
Прават спискови на кои се ставени дури и тие дома што седеле....ете, и да дадат толку, чистачката и болничарот ќе земат по 4000 денари а докторот што даваше инструкции по телефон ќе земе 32000 денари....Требаше на сите подеднакво да се даде награда......ако се даде, а не ваучер(кој знае и тоа кога ке биде)

За 4.ооо денари не би одела меѓу ковид заразени пациенти по 24 часа, облечена во скафандер ..вреди ли толку жртвување за тие пари????
Исто мислиме јас и ти.:)
Само 1 рабта да расчистиме, МЕДИЦИНСКО ЛИЦЕ е ОБУЧЕНО како да се справува со вируси, инфекции. Нив рабта им е да лечат болни и да помагаат на луѓе на којшто им треба помош... И да, и 4000 денари е пак некој си бонус. Боље е од тапшање по рамо или од тоа " ќути барем платаќе земеш".
Душо, Медицинските лица секојдневно се со болни, заразни луѓе, короната е само нова болештија. Тоа што мнпгу се рашири, што се напраи пандемија е друг муабет, сепак и тоа е болест, вирус. А ЗДРАСТВЕНИТЕ РАБОТНИЦИ се обучени за справување со вируси и зарази. Пак ќе кажам, они треба да земат, греота е да не земат барем нешто минимално.
Само еве,ќе те прашам, ШТО СО НАС ШТО РАБОТЕВМЕ МЕЃУ ЛУЃЕ А НЕ СМЕ ОБУЧЕНИ НИТ ЗНАЕМЕ ШТО Е ТОА ВИРУС ШТО Е БАКТЕРИЈА И СЛИЧНО ?
Ме сфати што ми беше поентата така ? :)

*еидитирано заради премногу правописни грешки

Последно уредено:
Член од
13 јули 2006
Мислења
15.478
Поени од реакции
18.504
Не знам што да кажам а да не погрешам. Да покажат статистика на починати по старосни групи, сигурно ќе сме меѓу најлошо рангираните

Sent from my YAL-L21 using Tapatalk
Да ти кажам нормално е, еве сега баш бев низ град, се шетаат по продавнци баткиве ни маска ни бутур, а имаат барем 200 кила на 1.80м висина, некаде 40-годишни.

Шо мислиш дека ќе му се случи ако не дај боже фати Корона?

Член од
2 август 2011
Мислења
383
Поени од реакции
653
А во септември, староновата Влада толку лесно ке се справи со вториот бран, нема ни да го заприметиме. Караџовски пак ќе тврди како Владата се надрасна самата себе во секој поглед и слично:tapp:
Уште од сега страв ме фаќа.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.612
Поени од реакции
22.349
A sto e gluposta so pokazuvanje test ne postar od 72 casovi pri vlez vo drzavata za da ne odime vo karantin?

Znaci ne e problem da se testiraat lugjeto ete pri vlez ili izlez od edna drzava (pred kacuvanje vo avion na primer) ama so ogled deka niz drzavive ne te testiraat po difolt tuku ako imas simptomi ili kontakt so zarazeni, i plus trae nekoj den dur stasaat rezultatite, ova ne e nikakva sigurnost. Znaci vo tie 72 casovi na primer na aerodrom ili vo avion mozam da zakacam. Problemot e sto vo Makedonija sve se pusta i se otvara a za tie sto idat se pravat najrigorozni merki. Svasta.

Aj sega sto otvorija kafanite i se prvremeno zadovolni tuku tie prvi ke bidat sto ke baraat ukinuvanje na ogranicuvanjata za lugje koi idat, turisti ili iselenicite, posto neli ke trpat golemi zagubi.

Член од
29 јуни 2018
Мислења
3.573
Поени од реакции
5.618
Конкретно за кафулињата, разбирам дека давачките се големи, сметки, придонеси, голема кирија, набавки итн ама дека требало кафето да се поскапи ма немој.
Во Битола имав прилика да работам еден локал на широк сокак 3 месеци поради отсуство на сопственикот, ќе ти кажам дека во зима е многу потешко, ама во лето не ме зафркавај, со прометот од една недела цел месец го покриваат.
Од 1 кг кафе 120 кафиња прават, 1200 денари набавна го земаат, сеа ти направи математика :)
Ќе ти направи едно нескафе со три капки млеко, мраз ќе ти настега и ќе пиеш ладна вода со вкус на нескафе :)
Ич не ги жалам ваквите.
Проблемот е шо сакаат преку една вечер милионери да станат, не дека нема да имаат есап.
Има помали фирми кои до пред коронава си работеле чесно и поштено и едвај крај со крај врзвале, тие се за жалење.
7 грама се става во 1 еспресо.
И не заборавај, ако нарачате на маса 2 кафиња од дозерката со две "куриња" ја полни и на двајцата ви пушта од тие 7 грама зрнца. (Како голем фан на еспресо повеќе пати иам вратено кафе, нормално сум компезирал со бакшиш на келнерот/келнерката.)
Кафичите на сите продукти иделе со МИНИМУМ 100% ќар.
Не ги жалам нив. Ги жалам вработените што рмбаат таму за 600 денари. 1000рка се зима сано ако имаш среќа. Е сеа бакшиш ги вади ако ги бива да го земат...

Член од
5 март 2018
Мислења
17.177
Поени од реакции
19.568
7 грама се става во 1 еспресо.
И не заборавај, ако нарачате на маса 2 кафиња од дозерката со две "куриња" ја полни и на двајцата ви пушта од тие 7 грама зрнца. (Како голем фан на еспресо повеќе пати иам вратено кафе, нормално сум компезирал со бакшиш на келнерот/келнерката.)
Кафичите на сите продукти иделе со МИНИМУМ 100% ќар.
Не ги жалам нив. Ги жалам вработените што рмбаат таму за 600 денари. 1000рка се зима сано ако имаш среќа. Е сеа бакшиш ги вади ако ги бива да го земат...
Ако пуштиш две кафиња од една дозерка се познава одма, поготово еспресо ако пиеш :)
Не ми е целта да ги ругам тие од угостителскиот сектор туку познавам некои такозвани газди кои пред короната се прчеа, креваа цени на артикли како што ќе им текни, за сега да бараат помош од државата и да молат по медиуми.
Е сега на сметка на некои такви а ги има во изобилие, трпи целиот сектор.

Три месеци биле затворени, тие одамна требаше да бидат затворени ако имавме закон и ако законот важеше за сите исти, ни фискални куцаат, ни придонеси плаќаат

Член од
29 јуни 2018
Мислења
3.573
Поени од реакции
5.618
Ако пуштиш две кафиња од една дозерка се познава одма, поготово еспресо ако пиеш :)
Не ми е целта да ги ругам тие од угостителскиот сектор туку познавам некои такозвани газди кои пред короната се прчеа, креваа цени на артикли како што ќе им текни, за сега да бараат помош од државата и да молат по медиуми.
Е сега на сметка на некои такви а ги има во изобилие, трпи целиот сектор.

Три месеци биле затворени, тие одамна требаше да бидат затворени ако имавме закон и ако законот важеше за сите исти, ни фискални куцаат, ни придонеси плаќаат
И те како се познава... :)

Тотално се сложувам со тебе.
Имам пријатели во тој сектор, знам и некој газди, којшто се супер.
Секогаш тој мал процент ги ебе сите.
(Поздрав само до бкв, или кафе што даваат по таа цена. Коа сме веќе кај кафето. Мал ќар ама огромен квалитет.)

Иначе кафичи и кафани не треба сега да отворат ако се водиме по таа логика до сега што се водевме. Имаме исто заболени како во пикот, уште нема установена терапија, нема вакцина а наеднаш заради избори исчезна коронава. Ова е само глупост сега што го прават. Не држи вода. Требаше на време се да си редуцираме. Вака само се избрукавме на празно. Мме Црна Гора и Косово станаа самостојни држави у послесниве 15тина години а имаат помалце починати на 100000. А и не е проблемот нити во албанците. И Албанија има помалце починати на 100000. Барем Лидери во регионот за нешто станавме. Најдолг и нај глупо осмислен полициски час а најлоши резултати...
Северна фор д вин.

*ми се иде на кафе :( *

Член од
14 август 2006
Мислења
45.416
Поени од реакции
84.733
А и не е проблемот нити во албанците.
Не е ли?
Ако коза лаже, рог не лаже. Види ги статистиките и кажи ми после како ти се чини состојбата во Сарај, Чаир и Тетово.
Како не е проблем? Оние рекоа - тие се мерките, Албанците рекоа, кур не боли за тие каурски мерки, ние ќе си се собираме по миљон души на маса, секоја вечер у полициски час.
После, нормално дека ќе бидат тие статистики.

Член од
5 март 2018
Мислења
17.177
Поени од реакции
19.568
Во Шведска 4220 мртви засега, што е многу многу е.

Spo_Dex_Coquvaporte

Психолог со извод од банка
Член од
2 декември 2015
Мислења
94
Поени од реакции
41
Не е ли?
Ако коза лаже, рог не лаже. Види ги статистиките и кажи ми после како ти се чини состојбата во Сарај, Чаир и Тетово.
Како не е проблем? Оние рекоа - тие се мерките, Албанците рекоа, кур не боли за тие каурски мерки, ние ќе си се собираме по миљон души на маса, секоја вечер у полициски час.
Не е проблем во албанците,проблемот е во сите кои гласаме да дојдат на власт хоштаплери со гладен џеб.И од албанците има многу кои се против собири и сл.Но има многу не школувани и многу кои не веруваат и мислат дека сето ова е лага па ги боли мочалото,па на крај излегува онака како што е сега...лопата без рачка.
-----

Него што се случува со починатите од ковид?
Процедури што дрндаат лимен ковчег зашто како? Што се потребни тие работи и сл?? Не сум баш најј упатен па знае ли некој стручен нешто да каже??

Член од
14 август 2006
Мислења
45.416
Поени од реакции
84.733
Во Шведска 4220 мртви засега, што е многу многу е.
и миљон да има починати
па ќе дојде некој и ќе истресе - ееее, сите ја пцуевте Шведска а сега сакате ко нив
и сл.
али тое од неинформираност

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Процедури што дрндаат лимен ковчег зашто како? Што се потребни тие работи и сл?? Не сум баш најј упатен па знае ли некој стручен нешто да каже??
Посебен протокол е тоа за починат од епидемиолошка закана и многу други причини секаде во свет, не е од сега, од пред 100 години е. Го имаше некој постирано по форумов цел закон за тоа уште на почетокто ако добро памтам

Член од
14 август 2006
Мислења
45.416
Поени од реакции
84.733
Не е проблем во албанците,
не бе не е никад проблемот у нив

Али затоа секој ебан ден статистиките друго зборат.
Еве денес има 14 у скопски регион, од кои еден е од Карпош, еден од Кисела Вода и еден од Ѓорче, другите се од Чаир, Бутел, Гази Баба, Арачиново и Студеничани.

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.420
Поени од реакции
30.886
Procedurata e sledna: site otvori na liceto im se zatvoreni, i spremeni se vo kovceg od mrtovecnicata, i kovcegot ne smee da se otvora ni pod razno.
Zakopot treba mnogu brzo da se izvrsi.

Kovcegot nema potreba da e limen, ne se radioaktivni.

Член од
17 август 2009
Мислења
3.685
Поени од реакции
5.315
Не е ли?
Нејќам никого да напаѓам или бранам, али виде ли у Штип шивачките ?
Ги терале газдите болни да идат на работа, 6 комада од иста конфекција а се враќале со исти автобуси од 3 различни конфекции. У што се поразлични нашиве?
Плус чекале стотина од тие конфекциите за тестирање и не ги тестираат нив приоритетни ми ги прават од градинки вработените што 2 месеца дома седеле, и мислам дека од околу илјада до сега 2 имало само откриени.
Еве денес 600 тестирани, да ги направеле сите на жениве сироти по конфекциите којзнае колкава ќе беше вкупната бројка.
Дур се калкулира на сметка на човечки животи мизерија ќе си останеме. Мислам ова и на двете страни албанци, македонци или со партииве, сеедно.

Kajgana Shop

На врв Bottom