Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

Член од
15 јануари 2008
Мислења
5.041
Поени од реакции
12.035
И се бунат.
Јас би сите оние што рабитеа 24/7 во приватен сектор поради возрасни и родители на мали деца сега да добијат одмор кој секако им е заслужен или пак да добијат финансиски бонус (доколку може, секако).
Во поголемите фирми заради некаков баланс беа воведени дежурства за да не се оди секој ден на работа. Дополнително и тие што беа со посебни мерки одморите ги вклучија до крај на мај (старите) за да не испадне завршува корона сега ќе одам 10 дена да одмарам. Бонусите не се реални бидејќи секаде е паднат обемот на работата.

Член од
28 март 2015
Мислења
5.428
Поени од реакции
11.338
Е за ова плачеше народот последниов месец, кај може без афтерворк забави.

100981080_350333392606949_5388861424380411904_n.jpg

Член од
20 април 2012
Мислења
3.678
Поени од реакции
9.692
Кој мали фирми? Еве јас ја работев целата корона, за награда ќе земаж 14 500 плата. Малце по мала од тоа што зимам регуларно.
Пола фирми затворија, доста вработени беа пратени на принуден одмор. Неплатен одмор и слично. Државава за некој е мајка занекого маќеа.
Уште една причина за бојкот на избори.Пошто само администрација им е битна не знам шо бараат гласови од другите!

Член од
15 јануари 2008
Мислења
5.041
Поени од реакции
12.035

Да се смееме или да плачеме...

Член од
29 јуни 2018
Мислења
3.573
Поени од реакции
5.618
ме занима тоа ЌЕ земат. Дали знаеш кога и колку ќе земат?
незнаеш, сигурна сум.
Автоматски споено мислење:

Кој се тие административци што се три месеци на одмор?
А јас колку ќе земам ? 14 500? Ана ја сум во приватен сектор па кур ја боли владава за нас.
Да те прашам
Колку ќе земе обезбедувањето ? Работеше фул со луѓе, странки цела пандемија.
Колку ќе земат хигиеничарките ? Работеа во полна сила, секој ден, по 1000 пати пребришуваа и дезинфицираа.
Колку ќе земат продавачите ? Што цела пандемија ја поминаа со гужви и меѓу луѓе ?
Вработените на шалтер ? Не е битно каде, во приватен сектор. Секој ден со луѓе и гужви. Они колку ќе земат ? Ако имаат среќа цела плата.
Многу себично ми делува твоево размислување, извини.
Кажав дека нема да зборам лошо ни за полиција ни здраство ни администрација,не ме влечи за јазик. Цел април бев за жал искочен. Доста гледав што се дешава низ скопјево. А и имам познаници и пријателии во здраство и во полиција комуницирам и со тие што сега во кризава се нај погодени. ДА НЕ СИ ИМ ВО КОЖА НА НИВ. Размисли прво како им е на другите, што останале без работа или на тие што рмбале за минималец без никљква заштита а никој не планира ФАЛА да им каже а не па некаков бонус или одмор да им даде!

И се бунат.
Јас би сите оние што рабитеа 24/7 во приватен сектор поради возрасни и родители на мали деца сега да добијат одмор кој секако им е заслужен или пак да добијат финансиски бонус (доколку може, секако).
Од финанаиски бонус добиваш минималец и тоа - барем работиш ќе земеш плата. *шмрк* :D
Автоматски споено мислење:

Уште една причина за бојкот на избори.Пошто само администрација им е битна не знам шо бараат гласови од другите!
Само дали ќе можеме да напраиме нешто со бојкот. Пак во 17:45 ќе искочат 40%од гласачите магично... ни фали сеа некоја Народна партија. Составена од обични смртници. Барем да им замати очи, и да земе гласови на Дуи,Всмро и Сдссм....

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.416
Поени од реакции
30.885

Да се смееме или да плачеме...
Aha sigurno.

Licno, bev svedok kako vo park imase sobrano okolu 50 deca, pomina policiska patrola, ni zapra, ni svirna.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Ова сега со кафичите и рестораните ќе биде глупости живи. Кафе треба да биде најмалку 150 ден. иначе нема смисла да се работи. Влези со маска, седи на маса без маска, па оди до ВЦ со маска....па дезинфекција, дератизација кур се тресе.
И додека овие мерки ние ги спроведуваме, у Арачиново и сл. места у чајџилница не можат да се разминат. :facepalm:

Член од
17 август 2011
Мислења
10.384
Поени од реакции
18.529
И се бунат.
Проблем е што пак треба државата да го плати тој бонус, приватњак нема да дае денар вишок. А и јас сум во приватна фирма што работеше цело време, па имаше злоупотреби на ситуацијата. Ама луѓето општо сегде нејкат да влагаат у конфликт со колегите , иако правично е тие што работеа да земат поголема плата од тие дома.

Mr.Deni

Животна грешка си ми ти...
Член од
4 мај 2007
Мислења
3.566
Поени од реакции
2.784
Утврдени 26 новозаболени од Ковид-19 во последните 24 часа

Во последните 24 часа регистрирани се 26 нови случаи на заболени од Ковид-19. Од нив 25 се од рутински тестови, а 1 е од скрининг. Резултатот е добиен по изработени 622 тестови.

Распоредено по градови:
Скопје – 14
Штип – 4
Куманово – 2
Тетово 2
Прилеп – 1
Струга – 1
Велес – 1
Скрининг – 1

Истовремено, 17 пациенти се излекувани, а регистрирани се 3 смртни случаи.

На Клиниката за инфективни болести и фебрилни состојби почина пациент од Струга (58г) и пациент од Скопје (47г) и двајцата долго време поставени на механичка вентилација. Во ГОБ „8 Септември“ почина пациент од Тетово (41г) хоспитализиран на 19 мај.

Со ова вкупниот број позитивни случаи во земјава достигна 2041.

Важно ситуацијата им била под контрола и ги знаеле кластерите а од толку што знаат за Скопје просек по 14 нови имаат дневно и по 3 починати и тоа во средни години..Дебили политички неспособни....

Последно уредено:
Член од
15 јануари 2008
Мислења
5.041
Поени од реакции
12.035
Ова сега со кафичите и рестораните ќе биде глупости живи. Кафе треба да биде најмалку 150 ден. иначе нема смисла да се работи. Влези со маска, седи на маса без маска, па оди до ВЦ со маска....па дезинфекција, дератизација кур се тресе.
И додека овие мерки ние ги спроведуваме, у Арачиново и сл. места у чајџилница не можат да се разминат. :facepalm:
Па доста пиевме по дома по набавна цена :)

Види, се се сведува на лична одговорност. Ако носиш маска не си глуп туку самиот се заштитуваш. Тие во Арачиново нека му ја мислат.

Zaptija Stojkov

Комунист
Член од
23 февруари 2010
Мислења
3.179
Поени од реакции
2.858
Со оглед на тоа што Администрација си зема фул плата , полиција и здраство си лапна и бонус ( заслужено!), Ит секторот работеше од дома, плата ќе си лапне цела...
Ние обичните смртници што останавме без работа/дојдовме на минималец ради коронава ќе неаме. Другите 50% ќе си имаат,дури и заштеда. Сега ќе му ја навалат по кафиња и афтерворк журчиња. Особено Админиатрација...
Aj здравството имаат заслужено повисоки плати, ами цајканите што плати заслужија кога први тие најповеќе ги кршат правилата:

Eве кои правила ги кршат цајканите:

Правилото е за во кола не повеќе од двајца, а цајканите се нагнетиле пет души во Шкодата Јети, абе да се кабиљ уште пет да се нагнетат в скут да си седат...

Друго не ја бркаат совесно работата. Не ги казнуваат жителите во местата Велешта, Теферик, Горна и Долна Белица, Октиси, Зајас, Џепчиште, Врапчиште, Тетово, Арачиново, Чаир, Ваксинце, Слупчане, Матејче, Лопате, Липково...

Член од
22 јули 2010
Мислења
32.528
Поени од реакции
81.967
Проблем е што пак треба државата да го плати тој бонус, приватњак нема да дае денар вишок. А и јас сум во приватна фирма што работеше цело време, па имаше злоупотреби на ситуацијата. Ама луѓето општо сегде нејкат да влагаат у конфликт со колегите , иако правично е тие што работеа да земат поголема плата од тие дома.
Злоупотребата е најголемиот проблем и се јавува фрустрација. Само што воведоа полициска час, нас не дислоцираа од канцеларија директива дома и од дома работевме турбо. Стварта е што солиден број од колегите работата од дома си ја сфатија како неработење или само дремење на компјутер додека апликацијата покажува дека се активни.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Па доста пиевме по дома по набавна цена :)

Види, се се сведува на лична одговорност. Ако носиш маска не си глуп туку самиот се заштитуваш. Тие во Арачиново нека му ја мислат.
Да, ама "нашиве" фирми почнаа веќе да ги утепуваат од казни за некој што си влегол без маска, додека некој друг нема гајле. Знам еден маркет кој е казнет со 10000 евра за некој што влегл без маска. Незнам што треба, дали со сачмарка некој на врата да не пушта муштерии без маска.

Член од
29 јуни 2018
Мислења
3.573
Поени од реакции
5.618
Aj здравството имаат заслужено повисоки плати, ами цајканите што плати заслужија кога први тие најповеќе ги кршат правилата:

Eве кои правила ги кршат цајканите:

Правилото е за во кола не повеќе од двајца, а цајканите се нагнетиле пет души во Шкодата Јети, абе да се кабиљ уште пет да се нагнетат в скут да си седат...

Друго не ја бркаат совесно работата. Не ги казнуваат жителите во местата Велешта, Теферик, Горна и Долна Белица, Октиси, Зајас, Џепчиште, Врапчиште, Тетово, Арачиново, Чаир, Ваксинце, Слупчане, Матејче, Лопате, Липково...
Спиење во јети за време на полициски час,не застанување на секое возило што ќе помине, оставањена пешаци даседвижат без да ги проверат далиимаат дозвола и сл.

И Здраствените работници не се цвеќиња. Коа им дадоа гага кафесите беа пред таа количката без маски набутани едни до други. Тоа што одбиваа да примат пациент и слично.
Директорката си беше и на скијање во Италија, да не го заборавиме тоа. Сегде има и добри и лоши страни. Треба да земат заради тие 50%најмалце што работеа по пропис.

Кривицата ево раководниот кадар. И во здраството и во мвр. Не беа криви медицинските сестри штопод кључ им седржеше заштитна опрема на некој, како што не се криви полицајците затоа што ги бутаат по 3 ца во кола, неим даваат одврзани раце, не ги организираа како што треба и слично.

Мало е Скопје, мала е Македонија, се се слуша,се се дознава. Сите имаме по некој познаник полицаец, доктор, таксист итн...

Mr.Deni

Животна грешка си ми ти...
Член од
4 мај 2007
Мислења
3.566
Поени од реакции
2.784

Дека беше врзан за темава....А баш се ожени човекот....Не се израдува на невестата со титула....

Kajgana Shop

На врв Bottom