Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

Член од
28 март 2006
Мислења
17.787
Поени од реакции
12.270
Па до кога би можело оваква ситуација да се контролира, ете, да бидеме разумни и реални!?
Мислам дека е подобро да не остават да си живееме како и до пред короната..оти фактички, нас ни фалат болници и медицински персонал...Затоа, да уживаме како и да не постои корона.:)..нема друго, оти и Бардовци е полн.
проблем е што веќе не ја ни контролираат. Денеска како што разбрав 20% од тестираните се заболени. И повторно дури 9 лица починати. Пуштени се на најјако на реклами и кампањи за изборите ко да е тоа најбитно на свет. На толкав % згрижени болнички и уште поголем на новозаразени и починати, да ги поништиш сите мерки освен носење некое крпче на уста и нос и надеж за самосвест е против секоја логика.

Член од
28 август 2013
Мислења
4.427
Поени од реакции
13.473
проблем е што веќе не ја ни контролираат. Денеска како што разбрав 20% од тестираните се заболени. И повторно дури 9 лица починати. Пуштени се на најјако на реклами и кампањи за изборите ко да е тоа најбитно на свет. На толкав % згрижени болнички и уште поголем на новозаразени и починати, да ги поништиш сите мерки освен носење некое крпче на уста и нос и надеж за самосвест е против секоја логика.
Иам чуство дека пак ќе ги вратат мерките после избори, а со тоа уште толку ќе го доуништат угостителството и други засегнати бизниси.

Член од
1 септември 2018
Мислења
248
Поени од реакции
642
Познавам некои кои стигнале Германија без поголеми контроли, ни тест ни ништо.
Си го измисли ова ама па шо има врска, скроз е можно да има некои таму шо стасале во Германија.

Член од
15 ноември 2013
Мислења
1.534
Поени од реакции
2.649
Ќе се тера вака лабаво и бројките нема медумски да се експонираат до избори, после сигурно ќе размислуваат за нови мерки.
Овие две недели е тотален фри пас, ниту за маски се казнува, ниту дистанца меѓу луѓе, ресторани и кафани работат како порано, ниту протокол, ниту двајца на маса, едноставно животот е вратен во нормала.

А зошто бројките се огромни и сега, тоа пред се претпоставувам е од непочитување на никакви елементарни правила за превенција на поголем дел од луѓето, ако немаш среќа и живееш или си во честа комуникација со лице од веќе раширен кластер си наебал.

Онаму каде вирусот не е раширен, и со сите групирања и дружби нема зараза, но Ресен е пример како само од мала работа може да дојде до епидемија низ цел град.
Јас лично досега невидов никаква агенда на ниедна партија за справување на корона кризава , и ДПНЕ што викаа повеќе тестови ова она , никаква пред изборна агенда немаат , така да неверувам дека нешто ќе се смени од ова што е сега , а со оглед на тоа што најверојатно тие ќе бидат на власт после избори , ќе си го задржиме статус-квото и ќе си билдаме колективен имунитет.

Последно уредено:
Член од
3 мај 2019
Мислења
19.330
Поени од реакции
10.201
Sekojdnevno se hospitaliziraat po 10 - 15 pacienti oboleni od virusot, a Filipce ja mavta javnosta deka ke pocnat so redovni pregledi na drugi pacienti...kolku sto znam, gradinkite se na kolektiven odmor do 01 avgust, tie sto ne odat na rabota I ponatamu ke sedat doma....taka da ne me cudi posle izborite da imame povtorno karantin I policiski case..:(:(

Член од
5 март 2018
Мислења
16.656
Поени од реакции
18.911
Си го измисли ова ама па шо има врска, скроз е можно да има некои таму шо стасале во Германија.
Не го измислив , другарка ми со сопругот пред два дена тргнаа за Берлин, никаде не им направија проблем, ни тест ни некој документ им побараа.
Читам и низ групите дека со МК пасоши поминале некои.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.787
Поени од реакции
12.270
Sekojdnevno se hospitaliziraat po 10 - 15 pacienti oboleni od virusot, a Filipce ja mavta javnosta deka ke pocnat so redovni pregledi na drugi pacienti...kolku sto znam, gradinkite se na kolektiven odmor do 01 avgust, tie sto ne odat na rabota I ponatamu ke sedat doma....taka da ne me cudi posle izborite da imame povtorno karantin I policiski case..:(:(
ако остане Филипче и компанија. Карантинот и протоколите се потребни (погледни ги другите држави) во секој случај. Полициски не баш, нема резултати од тоа.

Ivica^

Confident Liar
Член од
14 август 2007
Мислења
11.425
Поени од реакции
16.727
Не го измислив , другарка ми со сопругот пред два дена тргнаа за Берлин, никаде не им направија проблем, ни тест ни некој документ им побараа.
Читам и низ групите дека со МК пасоши поминале некои.
Што се чудиш, границите низ ЕУ се отворени.

Ivica^

Confident Liar
Член од
14 август 2007
Мислења
11.425
Поени од реакции
16.727
Нели за нас викаа дека е забранет влез во тие земји ?
Ако имаш регулиран престој не е забранет. Ама секако ќе мораш да седиш у самоизолација 14 дена.

Член од
18 јули 2018
Мислења
1.068
Поени од реакции
4.260
Нели за нас викаа дека е забранет влез во тие земји ?

Еве ти линк каде е објаснето каква е процедурата за влез во Германија за различни категории на луѓе. Ама во суштина е така како што кажа Ивица, истото го пишува и на линков.

Solid

Зона на самракот
Член од
26 август 2007
Мислења
7.176
Поени од реакции
4.133
Абе нешто масовно има оздравени вака пред избори.

Kajgana Shop

На врв Bottom