Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

B

Beginner

Гостин
Ајде малку со посериозни проблеми :D
Дава надеж дека ќе не примат ама со 2 дена пред време потполнување ќе биде заебано. Ако земат да гледат на секоја кола баркод времето потребно за да се помине границата ќе биде дупло ако не и повеќе од претходната година. Ова што го планираат или ќе функционира ама ќе биде мноогу бавно или ќе гледат баркод на секоја 100та кола. Сепак поверојатно ми е второто :D

Sent from my SM-A705FN using Tapatalk

Jax Rebel

Navajo Rider
Член од
6 јули 2008
Мислења
5.265
Поени од реакции
2.261
Едно наивно прашање: Дали комарците се пренесувачи на вирусот? Хипотетички, ако комарец каснал некој заболен, па те касне, логично ми е да може да те зарази.

Член од
17 август 2009
Мислења
3.678
Поени од реакции
5.305
Не знам кои се тоа штабски глуперди кога гледам се една група исти членови пишуваме горе долу исти работи. Не дека е тоа толкав проблем, проблемот е што нема кој да го регулира тоа. И што уствари значи тоа општа дискусија за коронавирусот? Ако е општа дали тоа вклучува и мерење на кој му е подолг по партиска линија? Темава се претвори во некој клон на ,,Случувањата во Македонија". Дај барем таа нека ја вратат во функција па барем да знаеме на што сме.
Има бе друже ете нови ликови со од пред два дена креирани акаунти...

TrendS

Work Smart, Not Hard
Член од
14 декември 2018
Мислења
4.419
Поени од реакции
30.015
Од многу сигурен извор (пријател кој е на терен од Институт за јавно здравје) ми е потврдено дека Албанските села низ Македонија се попара. Не можеле ниту можат да влезат за да ги тестираат, пречекувани биле од барикади со возила поставени од тамошното население. Истиот човек ми кажа дека од тоа население единствено пристапиле на тестирање само локални медицински лица и фармацевти, со нивните фамилии (кои резултирале позитивни).......најлошото и најопасно нешто е што истото население се движи слободно во градските средини, каде што има и наше население.

C

CoolIris

Гостин
Едно наивно прашање: Дали комарците се пренесувачи на вирусот? Хипотетички, ако комарец каснал некој заболен, па те касне, логично ми е да може да те зарази.
Не. Не се вектори на sars-cov-2. Не може да бидат инфицирани од вирусот.

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.184
Поени од реакции
84.051
imo, не

Член од
5 март 2018
Мислења
16.656
Поени од реакции
18.911
Не знам ова со протоколите како е ама некои патници поминуваат со МК пасоши без проблем.
Познавам некои кои стигнале Германија без поголеми контроли, ни тест ни ништо.
Едни викаат едно, други друго.
Еве и во групите читам различни одговори од оние кои патувале :toe:

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.184
Поени од реакции
84.051
Од многу сигурен извор (пријател кој е на терен од Институт за јавно здравје) ми е потврдено дека Албанските села низ Македонија се попара. Не можеле ниту можат да влезат за да ги тестираат, пречекувани биле од барикади со возила поставени од тамошното население. Истиот човек ми кажа дека од тоа население единствено пристапиле на тестирање само локални медицински лица и фармацевти, со нивните фамилии (кои резултирале позитивни).......најлошото и најопасно нешто е што истото население се движи слободно во градските средини, каде што има и наше население.
Ова што го збориш ти, ми го има кажувано еден комшија што работи за некоја голема фирма, разнесувач на сладолед со камион. Уште одма он знаеше и од фирмата му наложија да не иде по тие места.

Ама сега како ние да се затворме и ограничуваме тие луѓе, кога цела Европа се отвара?
(Теута Арифи за постифтарските кластери)

Член од
17 август 2009
Мислења
3.678
Поени од реакции
5.305
Со ваков процент, 20% заболени од вкупниот број тестови, не знам кој нормален ќе гласа на избори.
Никој нормален не би се изложувал на таков ризик... а најјака е споредбата идење у продавница, што мораш за да не умреш да јадеш и да си купиш нешто, и одење без ама баш никаква цел да гласаш у тие собчињана таму за едни исти преваранти.
Поготово ги жалам оние кај што ќе гласаат у мешани средини со албанцине.

C

CoolIris

Гостин
Никој нормален не би се изложувал на таков ризик... а најјака е споредбата идење у продавница, што мораш за да не умреш да јадеш и да си купиш нешто, и одење без ама баш никаква цел да гласаш у тие собчињана таму за едни исти преваранти.
Поготово ги жалам оние кај што ќе гласаат у мешани средини со албанцине.
Партиски бот само. :toe:
Всушност тоа и беше целта на СДС.

Член од
5 март 2018
Мислења
16.656
Поени од реакции
18.911
Чекајте малце тоа што ни една партија моментално не го заслужува гласот на граѓаните е друг муабет, ама кога веќе теретани, кафичи и ресторани се отворија и фураат без проблем, значи ризикот да се заразиш таму е десет пати поголем од колку на гласање, освен ако ги лижиш кутиите :)

Член од
17 август 2009
Мислења
3.678
Поени од реакции
5.305
Партиски бот само. :toe:
Всушност тоа и беше целта на СДС.
Ако влагаме у теории на заговор, могуче :)
Амс искрено не ми се верува, едноставно ситуацијава излезе од контрола и тоа е.

Член од
23 ноември 2011
Мислења
14.322
Поени од реакции
32.864
Ќе се тера вака лабаво и бројките нема медумски да се експонираат до избори, после сигурно ќе размислуваат за нови мерки.
Овие две недели е тотален фри пас, ниту за маски се казнува, ниту дистанца меѓу луѓе, ресторани и кафани работат како порано, ниту протокол, ниту двајца на маса, едноставно животот е вратен во нормала.

А зошто бројките се огромни и сега, тоа пред се претпоставувам е од непочитување на никакви елементарни правила за превенција на поголем дел од луѓето, ако немаш среќа и живееш или си во честа комуникација со лице од веќе раширен кластер си наебал.

Онаму каде вирусот не е раширен, и со сите групирања и дружби нема зараза, но Ресен е пример како само од мала работа може да дојде до епидемија низ цел град.

Член од
18 јули 2018
Мислења
1.068
Поени од реакции
4.260
Не знам кои се тоа штабски глуперди кога гледам се една група исти членови пишуваме горе долу исти работи. Не дека е тоа толкав проблем, проблемот е што нема кој да го регулира тоа. И што уствари значи тоа општа дискусија за коронавирусот? Ако е општа дали тоа вклучува и мерење на кој му е подолг по партиска линија? Темава се претвори во некој клон на ,,Случувањата во Македонија". Дај барем таа нека ја вратат во функција па барем да знаеме на што сме.
Па како тогаш се претворила темава во клон на таа политичката, ако пишуваме исти работи едни исти членови? Мислев алудираш на тие неколку ликови кои се појавија деновиве на темата, со партиски испади и слични глупости, а и плус да не се правиме мрднати, многу добро знаеме дали некој е член на партија или не на форумов. Затоа и треба што е можно повеќе да се игнорираат таквите ликови, за да не се труе темата. И проблем е тоа нормално, си имаат онаму теми за секоја партија посебно, нека прават двобои или што и да сакаат да прават. Плус гледам дека има и тема за политички случувања поврзани со вирусот, па ако гледаме толку по правила и регулации, овие мислења и сличните на нив би требало таму да се пишуваат, а тука да имаме казна за офтопик.

Општа дискусија значи се поврзано со вирусот кое не ја вклучува здравствената страна, односно се што не е поврзано со чисто медицинската дискусија за болеста, симптомите и слично. Тука може да се дискутира политичката перспектива на ситуацијата, однесувањето на луѓето, мерките кои се преземаат за заштита и слично. Тоа што на две недели пред изборите се натопоруваат ликови кои отворено тераат пропаганда само го покажува нивото на општествово и ништо повеќе, односно до каде се спремни да одат некои ликови само за да одработат за нивната страна (што и да значи тоа нивна и страна, ама тоа е веќе муабет за други теми и времиња).

Kajgana Shop

На врв Bottom