Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.533
Поени од реакции
37.376
Со други зборови, вакцината се дава ред да за развијат симптоми со цел да се спречи болеста? :icon_lol:
Вакцината против беснило се дава и на лица кои имаат висок ризик на изложеност, пред да бидат во контакт со болеста на било кој начин, тако звани ујед. Она венеринари, биолози, туристи кое кои патуваат во ризични зони.
Вакцината против беснило се вакцинираат домашните животни и ако не грешам пред неколу години орална вакцина им даваа на дивите лисици(?).
Олабави се малку.
...па нормално ветеринар на работно место добива ПРЕВЕНТИВНА вакцина, персонал во истражувачки дијагностички лаборатории кои работаат со ризик со вирус на беснило, таман работа да се случи „ујед“ па да трчаат да се вакцинираат (примарна вакцинација или примарна ПРЕВЕНЦИЈА против беснило).

...јас зборувам за другите здрави индивидуи, па и тие што имаат миленици се
вакцинираат против беснило како со другите вакцини?? НЕ! вакцината ја земаат после уједот (постинфективна ПРЕВЕНЦИЈА ОД БЕСНИЛО или ПОСТИНФЕКТИВНА вакцинација)

и веќе кога се вмеша, ама делимично со делот кој ТИ одговара во моментот на завземање страна, а не со целосно објаснување, молим те објасни ми го зборот, изразот како сакаш- „ПРЕВЕНИРА“, оти вакцините „ПРЕВЕНИРАЛЕ“, ПРОФИЛАКСА е ПРЕВЕНЦИЈА, а тоа не е поврзано со вакцините!:toe:

Пак редактираш.... :icon_lol:Е не те можам докторке со ГУГЛ ДИПЛОМА!АЈ ТИ ПОБЕДИ, ЖИВЕЛА ТВОЈА МЕДИЦИНА.
...прекини со тоа „докторка“ знам дека си медицинска сестра по твое однесување, ама ниеднаш тоа не го спомнав, ова е форум и дебатирај како член на форумов не си на работно место... да превенираш! :facepalm:
П.С.
смешки, па денес сите завршиле средно со гугл испитување и без полагање државен испит матура со гугл диплома без матура, прашање што медицински кадри ќе бидат тие! :pos:

Последно уредено:

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.761
Поени од реакции
7.593
...па нормално ветеринар на работно место добива ПРЕВЕНТИВНА вакцина, персонал во истражувачки дијагностички лаборатории кои работаат со ризик со вирус на беснило, таман работа да се случи „ујед“ па да трчаат да се вакцинираат (примарна вакцинација или примарна ПРЕВЕНЦИЈА против беснило).

...јас зборувам за другите здрави индивидуи, па и тие што имаат миленици се
вакцинираат против беснило како со другите вакцини?? НЕ! вакцината ја земаат после уједот (постинфективна ПРЕВЕНЦИЈА ОД БЕСНИЛО или ПОСТИНФЕКТИВНА вакцинација)

и веќе кога се вмеша, ама делимично со делот кој ТИ одговара во моментот на завземање страна, а не со целосно објаснување, молим те објасни ми го зборот, изразот како сакаш- „ПРЕВЕНИРА“, оти вакцините „ПРЕВЕНИРАЛЕ“, ПРОФИЛАКСА е ПРЕВЕНЦИЈА, а тоа не е поврзано со вакцините!:toe:
Иста вакцина примаат и имуниот одговор е сосема ист. Превентивна мерка е. Не ја лечи болеста. Го спречува развојот и појавата на истата. Заштита, спречување, превенција и профилакса во случајот со вакцината ти се синоними. Не знам шо толку напнувате, лектори ќе помисли човек дека сте.

Член од
5 март 2018
Мислења
16.549
Поени од реакции
18.800
Lugje, pomos:(
Vo petokot Bev so koleska, koja denes dozna deka e pozitivna na kovid:(

Pritisok krenav od strav...se zaboraviv sto sum procitala:(

Kako bese, posle kolku dena moze da dobijam simptomi ako slucajno sum se zarazila of nea!????
Смирено, и најбитно да се самоизолираш, макар и да не развиеш никакви симптоми, со лесно(y)

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204
Добрата работа е ваљда што не е корона, ама од друга страна три месеци температура со болки во зглобови може да имплицира нешто посериозно, никако не чекај и оди на лекар. Јас еднаш кога имав 10 дена температура се чудеше матичната триста испитувања правев.. а не па 3 месеци :eek:
Колку ти се качува температурата?
38.1 температура,почиња склет,прекумерно потење и за 2-3 саати се враќам у нормала.

Член од
16 мај 2010
Мислења
6.280
Поени од реакции
5.534
...не ти се чита, тоа што ти пишувам? дискриминација за тебе е исто, а се заразуваме од тие што се привилегирани ем малцинство кое го еб_е у здрав мозок мнозинството! за нив не важи за нас важи, а ние се заразуваме од нив, а седиме дома во карантин? логиката кај тебе не работи така да нема смисла објаснувањето..

...и точно повеќе боли за татко отколку за дедо, ПОВЕЌЕ, не реков дека не боли, ама неспоредливо, освен ако некој немал воопшто татко па не знае што значи татко, во состојба си да ми објаснуваш дека црното е бело и дека симболично сунетот е хигенски, за колку пари, а?
Меѓу првите бев тука што заземав став против славење на Бајрам, само викам дека Задушница само ќе ја влошеше веќе и онака лошата ситуација. Ете отиди следниот викенд пак запали си свеќа исплачи си се, никој не ти брани ама тоа масовното собирање немаше да донесе ништо добро него само ќе си ги мервме патлаците на етничка база. Тоа дека се попривилигирани го знаат и славејчињата и дека полиција нити влага во тие краеви нити контролира, 20 години е тоа така зарем сеа го приметивте?

C

CoolIris

Гостин
...прекини со тоа „докторка“ знам дека си медицинска сестра по твое однесување, ама ниеднаш тоа не го спомнав, ова е форум и дебатирај како член на форумов не си на работно место... да превенираш!
Зошто докторка, да не ти викам докторка? Па нели со тоа се занимаваш. Баш е професионално, учтиво и коректно.

И што ако сум сестра? Зошто ја потценуваш таквата професија?
Докторка, сестра, негователка, шалтеруша, сите соработуваат, придонесуваат и се еднакво важни за доброто на пациентот!

На работно место п р е в е н и р а м!
Превенцијата е многу важен аспект во водењето на пациентите. :)

Член од
13 август 2013
Мислења
1.052
Поени од реакции
2.060
Многу ја тупите.медицината тргна напред од антибиотиците, за време на шпанскиот грип немало користење на антибиотици за секундарните инфекции и затоа имало голема смртност.
Вакцината никој не негира дека е позитивна, само има неколку негативности во поново време. Се повеке се користи поливалентна вакцина од 4-5-6 активни состојки кои може да направат чорба од имунолошкиот систем. Вакцината за грип е комбинација од 3-4 вида на инфлуенца вируси и плус некои други вируси кои може да предизвикаат респиаторни симптоми. Производството како и се друго во поново време е преместено во Кина, дали од кинески фирми или евро-амерички со погони во Кина за поефтини производи. Кина не подлежи на толку строги критериуми и стандарди како Европа во производството и тоа никој не ви го кажува. Вакцината освен активната супстанца содржи и многу други споредни делови и во зависност од нив имате чиста квалитетна вакцина или недоработена која може да биде и опасна за организмот. Од тие споредни делови се развиваат разни алергиски реакции кои може да ве пратат потоа во животот.
Евентуалната вакцина за корона секако нема да биде моновалентна вакцина, затоа што нема да биде исплатива за фармацеутските компании. Ќе биде поливалентна и вметната во вакцината за грип, кој сака да се клади прифаќам облози. Колку ќе биде успешна?? толку колку што е сега вакцината за грип, не е лошо да ја примиш на своја одговорност, за што се потпишуваш, а колку ќе ти помогне тоа е друга прича.

Член од
5 март 2018
Мислења
16.549
Поени од реакции
18.800
Кога сте кај вакцините не е лошо на темата да се напрај една анкета доколку би излегла вакцина за Ковид дали ќе се вакцинирате, чисто информативно да знаеме тука на форумот кој што би прифатил. :)

Harald

King of Norway
Член од
12 јули 2009
Мислења
3.425
Поени од реакции
9.761
Кога сте кај вакцините не е лошо на темата да се напрај една анкета доколку би излегла вакцина за Ковид дали ќе се вакцинирате, чисто информативно да знаеме тука на форумот кој што би прифатил. :)
jas rabotam 2 godini istrazuvanje/akademija svedska (inzinerstvo, ne medicina), i koga gledam koj se raboti po istrazuvacki centri i kako, za vakcina ne sakam da slusnam.
no way pedro!

A__

Супер модератор
Член од
16 март 2005
Мислења
5.060
Поени од реакции
11.246
jas rabotam 2 godini istrazuvanje/akademija svedska (inzinerstvo, ne medicina), i koga gledam koj se raboti po istrazuvacki centri i kako, za vakcina ne sakam da slusnam.
no way pedro!
Poleka so vakcinite, zdravje dogodina ke istrazis kirilica, za posle so gospot napret

Член од
28 октомври 2019
Мислења
105
Поени од реакции
117
koga veke spomnuvate vakcini,nekade procitav deka MMR vakcinata stiti od covid-19 t.e ako se zarazat ke pominat bez ili so slabi simptomii preporacuvaa zdravstvenite rabotnici da ja primat,ama mene me cudi zosto samo tie a ne site
a dali stvarno stiti pojma nemam,no mozno e ,kolku spocitav po net taa vakcina go podobruva imunitetot
dali e mozno zatoa decata da se bez simptomi ili so slabi simptomi deka taa vakina gi stiti,verojtno otkako ke se primi ima pogolemo dejstvo odreden broj godini i so starosta se gubi

Solid

Зона на самракот
Член од
26 август 2007
Мислења
7.176
Поени од реакции
4.133
Да ја спомниш Индустријализацијата а да не го спомниш напредокот на медицината во 20ти век ти е во најмала рака селективно...
Да, Сапунот, пронајдените факти истражувања за режимот на исхрана, Медицината се главни фактори зошто сме во 2020 8 милијарди спрема 3 милијарди во 1920.
Продолжете со полувистини да се докажувате. whatever flows that boat.
А затоа значи во Африка толку брзо расте населението. Имаат одлична медицина и хигиена.

Член од
10 декември 2015
Мислења
68
Поени од реакции
205
Cela familija , jas , soprugata i decata dobivme pozitiven test na antitela. PCR testot negativen kaj site. Da sme go prosle site bez simptomi , ne znam sto da kazam.
Vo Milano ziveeme taka da se e mozno. Samo kolku e verodostoen ovoj test na antitela? Od druga strana pa 4 testa da bidat netocni , nema logika. Ke ne vnesat vo statistika deka sme del od imunoto naselenie , bidejki dobrovolno se sproveduva testiranjeto.

Kajgana Shop

На врв Bottom