Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204
И ифтари и се помина, бројкиве си тераат по старо. Во Аеродром, општина која има доста повеќе жители од Чаир за 24 часа има само еден нов случај, во Чаир 20... И не е само Аеродром таков случај, другиве општини имаат горе-долу стабилна ситуација.

Еве и ова:
Пoчекaј,се ближи курбaн бaјрaм.Ситимoл ке биде преaдaптирaн у бoлницa

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
најстрашно е, што и пред ковид оваа работа не идеше баш најдобро
Природна селекција, некој ќе преживее, некој не, како оној скечот на фчерашни новости со аптеката, до 15ти имало лекарства, а после 15ти...природна селекција. Сега била лоша состојбата во здравството, ајде бе, а претходно па цветаше, пред да почне оваа корона криза. Здравството уште оној министерот за смрт доктор Тодорофф го сардиса додека беше министер неколку години, а Филипче само си продолжи по истите тие стапки !

Член од
18 јули 2018
Мислења
1.068
Поени од реакции
4.260
кога и да идам у црква, 95% од времето нема жив човек унутра
8-мица е пресмешно, најобективно е нула
сериозен сум

е сега, ко ќе видиш има и друга една религија...
Затоа треба да се одвојат верските објекти едни од други, ништо чудно доста од овие работи и да се преведени и препишани од странски медиуми/портали. Си знаеме ние кај нас каква е ситуацијата, во црквите има гужва само за најголемите празници, а тоа е 2-3 пати годишно реално, додека во џамиите истата ситуација е секој викенд, немам видено еднаш отстапка кога и да поминам кај џамијата во Бутел. Затоа секаква генерализација кога станува збор за нашево мрднато секојдневие е една од најлошите работи што може да се направи, посебно за статистика.

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.523
Поени од реакции
37.361
Не е баш логично да се споредува крвна плазма со човечки орган. Зошто би било погрешно да се потпише изјава дека пациентот се согласува да донира плазма во услови на пандемија кога ќе биде излечен?
... точно така, давање крв не може во ниеден случај да се спореди со трансплатација на човечки органи, но двата случаи спасува живот и воопшто не е погрешно да се примени ова метода за лечење, па и за создавање на колективен имунитет!
Причини колку сакаш. Не е толку битно. Ако нејќе, нејќе. На сила не можеш да му земеш. :toe:
... а зошто тогаш на сила да му внесеш во телото во име на здравје, а во исто време во име на здравје не можеш да му земеш крв? (со здравствени прараметри што дозволува донирање крв), зошто тогаш има закон (задлжително) да на здрава особа да му се вбризгува нешто т.н. „вакцина“ ако нејќе- нејќе нели, зашто да го вакцинираме? ...зашто не би важело и обратно со законска обврска да се спаси живот да се даде крв (плазма)?
Abe strav mu bilo...I jas sum klautrofobicen, moram da se dvizam, pravo na sloobda ama ete karantin sedev Nejkam nejkam ama mora :D
...токму така, дали некој некого прашуваат кога ќе се роди новородено дете веднаш му се дава за 72 часа две вакцини и Витамин К, некого прашуваат дали сака мајката, родителите воопшто не се запознати со тоа, едноставно тоа е законска процедура, се прескокнува бесеже вакцина некое време ако новороденото во моментот не може да прими по одлука на педијатар (неонатолог) и толку, по некој месец ќе ја прими вакцина, нема тука сака- нејќе, исто и ова со давање конвалесцентна плазма (таа плазма што има антитела против коронавирус) да се спаси тешко загрозувачки пациенти, а и да се даде и на тие што не прележале болеста КОВИД19 така ќе се направи токму колективен имунитет... без класична вакцина, „вакцината“ ќе биде токму конвалесцентната плазма!
Ок Њот, еве тебе ќе те пратиме да тропаш од врата на врата со кеса в рака. Право коледарче.:icon_lol:
... нема потреба @wot да тропа на врата со кеса во рака, иронијата не ти е баш на место, за кратко време ќе биде тоа реалност, да сите што ја прележале болеста КОВИД19 со полесни симптоми или биле асимптоматски, да имаат обврска да донираат конвалесцентна плазма (доколку здравствено и др.параметри дозволуваат тоа ќе каже трансфузиолог) и тоа со закон регулирано, токму како што е со закон регулирано вакцинирањето и го кажува педијатарот (неонатолог)!

index.jpg

Последно уредено:
Член од
24 март 2010
Мислења
15.286
Поени од реакции
26.168
... а зошто тогаш на сила да му внесеш во телото во име на здравје, а во исто време во име на здравје не можеш да му земеш крв? (со здравствени прараметри што дозволува донирање крв), зошто тогаш има закон (задлжително) да на здрава особа да му се вбризгува нешто т.н. „вакцина“ ако нејќе- нејќе нели, зашто да го вакцинираме? ...зашто не би важело и обратно со законска обврска да се спаси живот да се даде крв (плазма)?
Вакцинацијата не е задолжителна за да го спасиш тој што го вакцинираш, туку затоа што ако имунитетот не е колективен, нема да функционира за никој. Во случајов со крвната плазма, не е баш иста ситуација.

Solid

Зона на самракот
Член од
26 август 2007
Мислења
7.176
Поени од реакции
4.133
Оф леле, мала била... стај график да ти покажува од 15.03 до 20.04 и ќе видиш дали е мала.
Тој график ќе покажува нагорнина поголема отколку график од 20.05 до 20.06.
Ама ти смислувај си Еверести и пали се на визуелностиве...
Или нека стави график кога имаше 0 заразени и наредниот ден кога се јави првиот случај. Океј???

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.733
Поени од реакции
27.721
Или нека стави график кога имаше 0 заразени и наредниот ден кога се јави првиот случај. Океј???
Да, може и така. Убави аналогии праите, блиски со мојата.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.484
Поени од реакции
24.724
Здравството уште оној министерот за смрт доктор Тодорофф го сардиса додека беше министер неколку години, а Филипче само си продолжи по истите тие стапки !
Ако Тодоров бил министер за смрт што е овој сега? На овој му умираат во амбулантни возила пациенти што не ги ни пуштаат во болница...

Кико Д.

ULTRAS - way of life
Член од
26 јануари 2010
Мислења
11.435
Поени од реакции
9.676
Ne treba da ima doniranje i da barame lugje po fb
3.000 slucai imame, ne e tesko da se vodi statistika na odzraveni i koja krvna grupa se
Pa ako ima potreba, bez prasanja se kontaktiraat i mora da dadat po brza postapka

Ja bi taka
Не треба да биди задолжително нешто што е најчоечки потег, да спасиш живот со 50 мл крв или колку и да е потребно.
Или пак дека сум јас редовен крводарител па ми е чудно некој да одбие да спаси живот со таков потег.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.264
Поени од реакции
18.225
10% за тебе малце е? За човечки животи зборуваме, не за компири.
Проблемот е што за да ги заштитиме едните компири, ни одат другите. На крајот од денот треба да има човек на чело што ги гледа луѓето како компири, зашто не си постигнал ништо ако си спасил 100 луѓе а од мерките за заштита ти умреле 200. Еве ти пример подоле.
Повреден од сообраќајка не го примиле во 8-ми и на клиника оти не бил ковид, починал од внатрешно крварење...

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.523
Поени од реакции
37.361
Вакцинацијата не е задолжителна за да го спасиш тој што го вакцинираш, туку затоа што ако имунитетот не е колективен, нема да функционира за никој. Во случајов со крвната плазма, не е баш иста ситуација.
... зависи за која вакцинација и вакцина зборуваш, антитетанична вакцина (Tetatox, Тe-Al) нема врска со колективен имунитет, таа вакцина е токму за лично „спасение“ па и се ревакцинира, зошто тогаш да ја дадеме ако нема колективен имунитет? ...антитетанична антителата ја имаме во крвта зависно до 5-10 години, а не е дава колективен имунитет, туку САМО ЛИЧЕН ИМУНИТЕТ против бактеријата (clostridium tetani)!

...антирабична вакцина (против беснило Verorab) исто се дава во моментот на каснување на куче, маче, лично да се спаси тој што се вакцинира и нема врска со колективен имунитет!

... кога некој ќе ја прими антителата што ќе делува против коронавирус, а не ја прележал болеста, ако дојде во контакт со коронавирус нема да се разболи, за разлика ако ја нема по вештачки пат внесена таа конваленсцетна плазма (антитела IgG) тоа не е еден вид колективен имунитет? да човек кој не прележал болеста КОВИД19 при контакт со коронавирус нема да се разболи?

Последно уредено:

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.761
Поени од реакции
7.593
Вакцината помага и на лично ниво и на ниво на колектив. Кога јас ќе се вакцинирам очекувам дека јас ќе сум имун на .. што и да сум вакциниран, ама во случај да не биде работата кај мене, колективниот имунитет би ми понудил можна заштита.

Донација на крв - јас му помагам на трето лице. Далеку од иста ситуација.
Него баш ме интересира како @bijons мисли дека ќе се организира присилното собирање на крв во пракса. :icon_lol:
Автоматски споено мислење:

Не треба да биди задолжително нешто што е најчоечки потег, да спасиш живот со 50 мл крв или колку и да е потребно.
Или пак дека сум јас редовен крводарител па ми е чудно некој да одбие да спаси живот со таков потег.
Не сакаат од XX причини. "Да се спаси живот" не е мотив за секој.

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.523
Поени од реакции
37.361
Него баш ме интересира како @bijons мисли дека ќе се организира присилното собирање на крв во пракса. :icon_lol:
... на ист начин како „присилно“ се организира вакцинирање!

tabela-vakcinacije-bhbebe.jpg

... или на ист начин како вбризгуваат Витамин К по нашите родилишта, без да биде прашан ниеден родител, токму според Светската педијатриска асоцијација од 1961 година како задолжително за секое новородено!

... односно како што е сега, да не се може многу работи да се направат ако не се приложи доказ за примени вакцини, да се запишат децата на училиште, да полагаат испит, да се добие лекарско уверение, вработување, полагање за возачка дозвола, банкарска, адвокатска, нотарска, медицинска, градежна, архитектонска и друга услуга, ако не се приложи токму таа листа на примени вакцини, дополнето со тој тест кој бил позитивен како доказ за инфекција со коронавирус, и двата негативни теста за доказ на содадена антитела IgG и излечена болест КОВИД19, за истиот вирус и прилог донирана плазма по препорака на трансфузиолог или оправдување за неможност на донирање!

...и дополнително како секој што дарува крв- крводарител сите бенифиции и предности, иако беше поценето порано, ќе ги добие од државата!

за 24 часа средувам со закон!

Последно уредено:

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.761
Поени од реакции
7.593
... на ист начин како „присилно“ се организира вакцинирање!

Прегледај го приврзокот 256173

... или на ист начин како вбризгуваат Витамин К по нашите родилишта, без да биде прашан ниеден родител, токму според Светската педијатриска асоцијација од 1961 година како задолжително за секое новородено!
Пошто сосема две различни ситуации се и веројатно е дека методот применет кај погорната нема да функционира, мој предлог е кога Њот се предомисли, тебе ќе ти ја даде кесата да одиш од врата на врата. Тропај им на луѓето и викај "Крвта дојдов да ви ја земам". Види како ќе поминеш. (y)

Член од
18 јули 2018
Мислења
1.068
Поени од реакции
4.260
Види ги овие неписменава багра Фактор... Земале објавуваат небитни апсолутни бројки, сигурно и сами не знаат која им е поентата на објавава. Апсолутно ништо не се дознава за реалната состојба во ниедна од наведените држави. Ама тоа е, мора да се штанца на норма секој ден, гниди забегани.

Kajgana Shop

На врв Bottom