Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

Член од
17 јануари 2019
Мислења
3.444
Поени од реакции
7.726
Ќе напишиш некоја изјава, ќе ја завериме на нотар и така. Во случај да влезиш, казна 2 000 евра :)

Сега си или не си за да биди се отворено за да можат работниците колку толку да земат плата?
Кој рече да се отвори се и сешто без никакви мерки?
Jaс сум се да се отвори ама и да се казнува ако не се носат маски. Значи буквално сите да носат маски од вработените во било која бранша, кафичи и кафани со отворени тераси и одделени маси со намален капацитет, келнерите цело работно време под маска итн. итн. И нормално огромна хигиена и темелно пребришување и дезифинцирање на маси после секој гостин, па макар и се да биде поскапо поради овие мерки...

Кико Д.

ULTRAS - way of life
Член од
26 јануари 2010
Мислења
11.435
Поени од реакции
9.676
Jaс сум се да се отвори ама и да се казнува ако не се носат маски. Значи буквално сите да носат маски од вработените во било која бранша, кафичи и кафани со отворени тераси и одделени маси со намален капацитет, келнерите цело работно време под маска итн. итн. И нормално огромна хигиена и темелно пребришување и дезифинцирање на маси после секој гостин, па макар и се да биде поскапо поради овие мерки...
Тогаш нема потреба да потпишуваш дека нема да влезиш во ниеден објект дури сзо не прогласи крај на пандемијата :)

Член од
6 април 2010
Мислења
1.578
Поени од реакции
10.590
Фала Богу што заврши оваа фарса со меркиве и глумењето дека сме некаква функционална држава. Ми скурчи од пиар парадите по телевизии, дајте сега едни брзи избори да се олабавиме малку, да ја осетиме таа слобода за која што толку многу се зборуваше изминативе недели на форумов, уз едно макијато да соочиме политички ставови, да пуштиме стотче во кладилница и на апарати. Па матер му е*ем ова е културна држава, општество во кое што се негува слободарскиот дух, религиските слободи, мултикултурализмот, и нема еден кинески вирус појачан со 5г кинеска мрежа да ни го растури тоа што сме го граделе децении уназад.

Ваљда до толку сме отепани, па кога виде вирусот со што луѓе си има работа му падна грев, па уште кога слушна оти се спремаме за избори веројатно сфати оти колку и да се труди не може да ни напакости онолку колку што самите на себе си можеме да си напакостиме.
Смешно само ми беше кога некој ќе речеше - дај веќе да се вратиме во нормала. За која нормала во оваа држава зборат да ми е да знам.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.064
Поени од реакции
34.491
Мене баш ме интересира кој е кредибилитетот на заклучокот на Венко, дека ер-нот (R0) факторот на заразата е помал од еден, знаејќи дека го намалија бројот на извршени тестирања а условите за номинација (за тестирање) се уште побезвезни од порано?

...зошто сакавме да прошетаме на сонцето и баравте ништо да не биди отворено?
Зошто кафичите (и друго) е потребно да се отворени како услов за да се „прошетаме на сонцето“? :)

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.546
Поени од реакции
22.234

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.188
Поени од реакции
84.060
А да потпишите сите дома што сакате да седите дека дури не заврши пандемијата нема да влезите во кафич, кафана, спортска сала, продавници во моловите и кладилници како што сакавте ние да потпишиме дека нема да користиме болнички кревет во случај да се заразиме зошто сакавме да прошетаме на сонцето и баравте ништо да не биди отворено?
И пред епидемија не влегував нешто многу-многу во овие.

Патем,
nemojte be glupi dobro vie!!!!!!1!!!

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204
Ја би ги прашал овие дегенерици зошто ке дремеме дома после 19часот на топлово,ако се отвораат кафичи,џамии и градинки? За да испадне дека мерки имаме превземено?

Кико Д.

ULTRAS - way of life
Член од
26 јануари 2010
Мислења
11.435
Поени од реакции
9.676
Мене баш ме интересира кој е кредибилитетот на заклучокот на Венко, дека ер-нот (R0) факторот на заразата е помал од еден, знаејќи дека го намалија бројот на извршени тестирања а условите за номинација (за тестирање) се уште побезвезни од порано?

Зошто кафичите (и друго) е потребно да се отворени како услов за да се „прошетаме на сонцето“? :)
Две различни работи се тие, независни една со друга. Со селективниот полициски час од 16:00 прошетката во природа беше ограничена заради работните обврски. :)

Едит: за првиот дел од постот и јас прашав пред некоја страна која е причината и зошто се намалил. Што придонесило да се намали?

Член од
12 март 2015
Мислења
1.569
Поени од реакции
3.215
Ја би ги прашал овие дегенерици зошто ке дремеме дома после 19часот,ако се отвораат кафичи,џамии и градинки?
Без да размислува човек... Зар веруваш дека имаат некој план овие?

Освен доброто држење на филипче по пресови во однос да не шири паники, во спроведување мерки потфеливме ко фаворит коа ќе прими гол на домашен терен во '93 за конечни 1:1
Јеботе 1.20 коеф :ROFLMAO:

k3b

Член од
17 декември 2010
Мислења
2.811
Поени од реакции
4.287
Ќе потпишеме ако вие потпишете дека ќе ги покриете сите загуби во економијата и нашите плати...

Ваков одговор даваше секој 5г теоретичар на темава на истово прашање ама свртено...

Инаку јас потпишувам се да биде отворено со намалени капацитети, ненормална хигиена и задолжително носење маски. Значи не у стил абе како дишете со тие маски или мене ме чеша не можам да носам... Одма казна 200 евра и под мач бато.

Келнер да биде под маската, секој во фабрика под маската се тоа регулирано...
Друже со кого бе хигиена и маски? Со луѓе што со цел памет планираат да протестираат против мерка која е имплементирана токму поради нивното неразбирање? Со луѓе кои веруваат дека 5г антените ширеле Ковид? Незнам што не е јасно, полицискиот час е воведен за народ токму како што живее тука. Па уште примери со други држави некој прави :pos:

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.188
Поени од реакции
84.060
Ја би ги прашал овие дегенерици зошто ке дремеме дома после 19часот на топлово,ако се отвораат кафичи,џамии и градинки? За да испадне дека мерки имаме превземено?
Да ги видиш правилата за работа во овие услови, за градинки, кафичи... какви се, одма ќе ти стане јасно дека ништо тоа нема да функционира така како што е замислено.

Член од
16 мај 2010
Мислења
6.287
Поени од реакции
5.550
Ако сум премиер или министер за здравство, не би ме болело кур што вирусот уништува. Не може стратегија да се носи на база на стравови, туку на база на бројки.

Првичната реакција би ми била иста како на сите, строги мерки. Flatten the curve беше општоприфатена стратегија. Ама таа стратегија предвидуваше поминување на пик, и природно намалување на бројот на заболени. Јужна Кореја, Германија, Италија, сите во пракса покажаа дека тоа не е точно. Олабавуваш мерки, и пикот се враќа. Што значи предвидувањето дека постои пик што може да се запре е погрешно.

Наредно би ги прашувал докторите дали сме 100% сигурни дека ќе се случи лекот или вакцината? Ако се, тогаш треба предвидување кога, и да продолжи некаква олеснета flatten the curve до тогаш. Ако не се, како што СЗО тврди дека не може со сигурност да се гарантира вакцина, тогаш таа стратегија е тешка глупост.

Наредното што треба да се открие дали тој вирус создава траен имунитет. Ако создава, шведската стратегија на тргање на сите мерки би била најефикасна. Би имало најмногу мртви на краток рок, ама најмалку на долг. Доколку и за трајноста на имунитетот не се сигурни, тогаш не преостанува ништо освен екстензивно инвестирање во медицински капацитети на молење на госпот дека вирусот ќе се прилагоди во некоја поблага форма што не го убива носителот.
Можеби еден од најдобрите постови на темава опфаќајки ги двете страни а како треба да се пристапи, проблемот е што не можеш да веруваш на никој зашто излегоа милион тврдења и се играат прљави игри под маса од гео-политичко значење

Sent from my SM-A705FN using Tapatalk

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.188
Поени од реакции
84.060
Ова се тролови. Ја би ги казнил некако.
ја би ги казнил само затоа што се обидуваат да прикажат дека има двојни аршини во државава, во која им се дозволува на Албанците да прават што сакаат

Kajgana Shop

На врв Bottom