Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Иначе еве за тоа што разговаравме за производството, Бионтек сега отвара нова фабрика која ќе ги покрива потребите на ЕУ.

Трамп, беше урнебес, во февруари тврдеше дека нема да им корона во САД. Потоа во март тврдеше дека ќе си замини сама од себе.
Немој да си го расипал девојчето со твоето левичарење.

Трамп им остави 400 милиони вакцини и план за вакцинација. Сега тој план се реализира. Џо додатно набави 200 милиони вакцини, што ќе рече имаат за секој граѓанин (без деца и без илегални). Плус Џо рече дека ќе донира одреден процент од истите.

Кажи ми кои лидери од Европа го направија тоа? Макрон и Меркел просат кај Путин. Можеби само Џонсон и Вучиќ. А во светот тоталитаристите во Кина и Израел. Чиле успеа да ги набави скоро сите вакцини. И Канада читам дека трупа, ама не знам каква е состојбата кај нив. Но Европа е на колена. Меѓусебно се грабаат за вакцини. :)

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.470
Поени од реакции
18.486
Немој да си го расипал девојчето со твоето левичарење.

Трамп им остави 400 милиони вакцини и план за вакцинација. Сега тој план се реализира. Џо додатно набави 200 милиони вакцини, што ќе рече имаат за секој граѓанин (без деца и без илегални). Плус Џо рече дека ќе донира одреден процент од истите.

Кажи ми кои лидери од Европа го направија тоа? Макрон и Меркел просат кај Путин. Можеби само Џонсон и Вучиќ. А во светот тоталитаристите во Кина и Израел. Чиле успеа да ги набави скоро сите вакцини. И Канада читам дека трупа, ама не знам каква е состојбата кај нив. Но Европа е на колена. Меѓусебно се грабаат за вакцини. :)
Не туку ми вртете муабет. Значи јас само кажав дека единствен кој вложи пари на почеток беше Бил Гејтс.

Сите други беа бескорисни во период од неколку месеци.

Јас не тврдам дека ЕУ беше добра. Не туку рипај да си го браниш идолот.

Член од
8 мај 2013
Мислења
11.884
Поени од реакции
36.939
И каков таков Трамп пак подобро се припреми од генијалците од Еу :)
Абе реално тоа е предноста на САД кон сите останати во светот. Имаат пари, многу многу пари. Имаат и компании со знаење и инфраструктура. Таму кај што им фали тоа знаење (BionTech) ќе го купат со многу пари. Они го имаат луксузот да им дадат милијарди на многу фирми па макар и парите пропаднале во вода. Плус кај нив моќта е концентрирана во институциите и релативно брзо носат одлуки, за разлика од ЕУ каде што има 29 различни интереси и бирократија. Во 20ти век било така во секоја област. Кина почнува пополека да ги стига и во кеш што може да го извади на маса и во наука, ама уште не е на тоа ниво, засега.

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Не туку ми вртете муабет. Значи јас само кажав дека единствен кој вложи пари на почеток беше Бил Гејтс.

Сите други беа бескорисни во период од неколку месеци.

Јас не тврдам дека ЕУ беше добра. Не туку рипај да си го браниш идолот.
Тоа е генералната слика, вирусот се повлекува кога е потопло. Тука има вистина. И Трамп си остана на зборот- вакцина до крајот на годината (2020), нешто што ти, Фаучи и Бил Нај "научникот" што шири теории на заговор, тврдевте дека е невозможно.

Гледам дека последниве 2-3 дена дискусијата стагнира, па малку морав да ја боцнам мечката.
Автоматски споено мислење:

Абе реално тоа е предноста на САД кон сите останати во светот. Имаат пари, многу многу пари. Имаат и компании со знаење и инфраструктура. Таму кај што им фали тоа знаење (BionTech) ќе го купат со многу пари. Они го имаат луксузот да им дадат милијарди на многу фирми па макар и парите пропаднале во вода. Плус кај нив моќта е концентрирана во институциите и релативно брзо носат одлуки, за разлика од ЕУ каде што има 29 различни интереси и бирократија. Во 20ти век било така во секоја област. Кина почнува пополека да ги стига и во кеш што може да го извади на маса и во наука, ама уште не е на тоа ниво, засега.
Принтаа пари. :D

@Fluffy_bunny

Зајко кокорајко
Член од
24 декември 2020
Мислења
1.802
Поени од реакции
2.353
Која е логиката да казнуваш граѓани за неносење маска на отворено, а во државни институции скоро никој од вработените не носи маски? Поголема е шансата да се направи трансмисија во овие институции отколку овие кои не носат маска на отворено. Или поентата е да се полни буџетот само, а не да се спроведуваат мерките секаде?

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.714
Поени од реакции
37.693
Која е логиката да казнуваш граѓани за неносење маска на отворено, а во државни институции скоро никој од вработените не носи маски? Поголема е шансата да се направи трансмисија во овие институции отколку овие кои не носат маска на отворено. Или поентата е да се полни буџетот само, а не да се спроведуваат мерките секаде?
...или цела година постарите пациенти не отишле ни до матичен, а сега се редат по болници, здравствени домови, да се вакцинираат, мешајќи се со луѓе кои се можеби инфицирани, ме плаши да помислам што ќе биде после недела дена!

Член од
15 јануари 2008
Мислења
5.041
Поени од реакции
12.035
...или цела година постарите пациенти не отишле ни до матичен, а сега се редат по болници, здравствени домови, да се вакцинираат, мешајќи се со луѓе кои се можеби инфицирани, ме плаши да помислам што ќе биде после недела дена!
Значи подобро е да не се вакцинираат?

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.714
Поени од реакции
37.693
Значи подобро е да не се вакцинираат?
... не го реков тоа,
организацијата е слаба, посебно непознавање на својата улога на преседателката на комисија со се членството одговорни за имунзација и вакцинација во МКД, требаше друга локација независна од болниците,
излези и погледни како поминуваат покрај други пациенти, пензионерите влегуваат во болнички простории да се вакцинираат, тие година дена не посетиле ниту матичен ниту болница, што мислиш колку од овие пензионери ќе се заразат токму од влегување и излегување во вакви простори или надвор поминуваат покрај други пациенти и здравствен персонал?
за ваква осетлива категорија пациенти вакцинација ќе се организира во некој старски дом, некаде независно и неутрално, а не во болница и здравствени домови, ете на пример ти каде ја прими вакцината во болница?

imagesдр.jpg ice_screenshot_20210402-170320.jpeg

... џабе примена вакцина кога условите не се запазени, а да не пишувам за погрешно аплицирање на истата во рамо, без веза лево десно подоле од местото каде треба да се биде боцкањето на вакцината во делтоиден мускул, затоа имаме проблеми, погледни ги шприцевите нивните игли колкави се,

55544158_401.jpg ice_screenshot_20210402-181459.jpeg

види каде му ја аплицира ова медицинска сестра вакцина на стариов на првата фотка, без веза позади скоро под мишка, толкава игла и погрешно место на рамо само дава внес на вакцината директно во крвен сад што можеби е причината за можната брза каскадна реакција на коагулација,тромбоза, кај смее вакцина да влезе директно во крвен сад или покрај крвен сад? правилно е на втората фотка, види го шприцот и игла минијатурна од турбекулински или инсулински шприц и точно место во делтоидниот мускул, тука вакцината е правилно аплицирана,

ice_screenshot_20210402-181240.jpeg igla-mezoterapija.jpg hospitals-and-clinics-3.jpg

...толкави игли, на погрешно место вакцината ќе направи проблем, може да навлезе и во крвен сад директно, што може е токму човечки фактор за појава на тромбоза при внес на вакцина директно во крв со што се активира веднаш процесот на коагулација, за разлика да биде во делтоиден мускул, а не е крива самата вакцина била Астра Зенека била некоја друга вакцина!

Последно уредено:

@Fluffy_bunny

Зајко кокорајко
Член од
24 декември 2020
Мислења
1.802
Поени од реакции
2.353

Тука веќе проблемот е кај оние кои го организираат вакцинирањето. Ете постарите лица решиле да се вакцинираат доброволно, а на надлежните е да обезбедат услови и да нема чекање во редици. Инаку во право си дека треба да се најде начин да не се создаваат гужви.

Зборот ми беше дека по државните институции не одиме доброволно, туку не повикуваат да однесеме документи и би требало и вработените да ги почитуваат мерките. А не ми се раздрал таму има вирус излегувајте надвор, а не носи маска воопшто. Од друга страна бев сведок каде што казнија помлад дечко оти не ја носел маската на отворено, а на дечкото пред мене му се скина ластичето од маската и затоа ја носеше во раце. И дали е праведно тоа?

Член од
3 мај 2019
Мислења
19.431
Поени од реакции
10.357
Бјонс душо, денес, поради оној мочан протест, градските автобуси беа преполни со патници, натискани, залепени еден до друг...ова што се случува со тисканиците во јавниот превоз е за осуда..замисли од 60 и кусур луѓе, гарант неколкумина имаат корона...прозори не се отвараат..за срамота, БРУКИ .

Ivica^

Confident Liar
Член од
14 август 2007
Мислења
11.431
Поени од реакции
16.748
Стварно ќе се затвара све за Велигден?

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.714
Поени од реакции
37.693
Тука веќе проблемот е кај оние кои го организираат вакцинирањето. Ете постарите лица решиле да се вакцинираат доброволно, а на надлежните е да обезбедат услови и да нема чекање во редици. Инаку во право си дека треба да се најде начин да не се создаваат гужви.

Зборот ми беше дека по државните институции не одиме доброволно, туку не повикуваат да однесеме документи и би требало и вработените да ги почитуваат мерките. А не ми се раздрал таму има вирус излегувајте надвор, а не носи маска воопшто. Од друга страна бев сведок каде што казнија помлад дечко оти не ја носел маската на отворено, а на дечкото пред мене му се скина ластичето од маската и затоа ја носеше во раце. И дали е праведно тоа?
...затоа ќе биде све похаотично, а може да се среди, но нема кој, тука треба само добро водство како „генерал војске“ и све ќе се среди, овде имаме многу шерифи, непознавање тотално, неангажираност самоиницијативност никаква,

...само „ќе следеле“ што ќе каже СЗО, што ќе каже некој во ЕУ, ќе следеле на НЕТ, па и ние следиме, тоа ли е важноста на Комисија на заразни болести или Комисија за вакцинација и имунизација на МКД, да следат, тоа се нашите експерти??
... кога партиските интереси и партиски неписмени луѓе на функција зборуваат преку медицинска професија не очекувај напредок !

...да имаме успех и да ја победиме пандемијата, сите комисии, директори, министер за здравство треба да бидат апартиции (независни), токму услов да биде да не бидат членови во ниедна партија, тогаш здравството ќе иде напред, све друго е продавање магла, а народот ќе биде колатерална штета, све што ќе се случи ќе биде демек „така било пишано“ !

...кај го има во оглас за советник за агенција на лекови кои се под ингиренции на влада да има услов за конкурирање со диплома за завршено ,, ликовна уметност,,?
-крај коментар не треба!

Последно уредено:
Член од
8 мај 2013
Мислења
11.884
Поени од реакции
36.939
Жан Митрев цела клиника е претворена во Ковид центар. Ептен ретко да примаат нешто друго или само ако е итно. Едни од Прилеп ги вратиле вчера поради немање место.

Член од
23 ноември 2011
Мислења
14.322
Поени од реакции
32.864
Стварно ќе се затвара све за Велигден?
Не, не знам од каде тие идеи и муабети, јас бар не верувам искрено. Овие ги фатило некој инат макар и по сто умрени на ден нема да предложат нови мерки оти се изгореа лани, сега свесно веќе препуштиле се на судбината, на вакви проценти и бројки пред се угостителски објекти да оставаш да работат како ништо да не е е показател дека дигнале раце дури и да глумат веќе менаџирање на кризата.

Kajgana Shop

На врв Bottom