Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

Член од
17 август 2011
Мислења
10.381
Поени од реакции
18.521
However,official believe that the benefits of the vaccine FAR OVERWEIGH ANY POSSIBLE RISK of blood clots
Почекај, се мењаат мислења на неколку дена. Моментално не изгледа добро работава, за вакцината, за нас што не сакаме да умираат од вакцинирање е океј :D

Член од
28 април 2020
Мислења
237
Поени од реакции
321
Mnogo vam je veći rizik od tromba i hemoralgije ako obolite od kovida nego ako se vakcinišete Vakserviom (Astrazenekom). Uostalom, ko se plaši dotične vakcine može slobodno da izabere neku drugu ili nijednu.

Послато са SM-A520F помоћу Тапатока

Член од
17 август 2011
Мислења
10.381
Поени од реакции
18.521
од појавените случаи во Британија не успеав да најдам стапка на смртност со оглед дека ова се третира со терапија.
Е тој дел не сум го читал. Не знам ни колку е ефикасна терапијата, дали е моментално или си сјебан цел живот. У секој случај Британциве нема да кријат, ќе видиме за недела две.
Автоматски споено мислење:

Mnogo vam je veći rizik od tromba i hemoralgije ako obolite od kovida nego ako se vakcinišete Vakserviom (Astrazenekom). Uostalom, ko se plaši dotične vakcine može slobodno da izabere neku drugu ili nijednu.

Тука у третиот свет е малце поразлично, неаме некој избор.

Инаку никој не ти става пиштол на глава дека утре ќе фатиш ковид ако не се вакцинираш, има луѓе што успешно се пазат 1 година. А дискутабилното е колку е повисок ризикот за младо девојче/жена пример, според бројките од норвешка и не е баш така.

Член од
28 април 2020
Мислења
237
Поени од реакции
321
Е тој дел не сум го читал. Не знам ни колку е ефикасна терапијата, дали е моментално или си сјебан цел живот. У секој случај Британциве нема да кријат, ќе видиме за недела две.

Тука у третиот свет е малце поразлично, неаме некој избор.

Инаку никој не ти става пиштол на глава дека утре ќе фатиш ковид ако не се вакцинираш, има луѓе што успешно се пазат 1 година. А дискутабилното е колку е повисок ризикот за младо девојче/жена пример, според бројките од норвешка и не е баш така.
Da sad imam izbor da li da primim AZ ili da se ne vakcinišem, bez oklevanja bih se vakcinisao. Na mom spratu zgrade u kojoj živim ima 4 stana, već je troje ljudi umrlo. Danas mi je priključen ujak na respirator, deda umro pre neki dan, moje okruženje i familiju je kovid "pokosio".

Член од
17 август 2011
Мислења
10.381
Поени од реакции
18.521
Da sad imam izbor da li da primim AZ ili da se ne vakcinišem, bez oklevanja bih se vakcinisao. Danas mi je priključen ujak na respirator, deda umro pre neki dan, moje okruženje i familiju je kovid "pokosio".

Жал ми е за тоа, ама при само еден викенд вакцинирање имаме девојка која е хоспитализирана. Во нејзина категорија починати од ковид се бројат на една рака, а до сега третина од народот го прележал кај нас. Нема потреба да влагаш од една беља у друга. За различни категории е различен ризикот и не треба да чекаат, иако ако ме прашаш мене ризик не треба да има. Еве у најлош случај, да биде 1 во милион.

Член од
28 април 2020
Мислења
237
Поени од реакции
321
Жал ми е за тоа, ама при само еден викенд вакцинирање имаме девојка која е хоспитализирана. Во нејзина категорија починати од ковид се бројат на една рака, а до сега третина од народот го прележал кај нас. Нема потреба да влагаш од една беља у друга. За различни категории е различен ризикот и не треба да чекаат, иако ако ме прашаш мене ризик не треба да има. Еве у најлош случај, да биде 1 во милион.
Mislim da će više ljudskih života koštati propaganda protiv AZ, nego fatalni ishodi komplikacija kada se primi dotična vakcina.

Член од
28 април 2020
Мислења
237
Поени од реакции
321
Još nešto, to što je neko preležao virus mu ne daje nikakvu sigurnost da se neće opet razboleti. Antitela stečena od vakcine su neuporedivo jača i dugotrajnija od prirodno stečenih ali čak ni vakcina ne štiti od zaražavanja ali znatno umanjuje rizik od teškog oblika bolesti i smrti.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.381
Поени од реакции
18.521
Mislim da će više ljudskih života koštati propaganda protiv AZ, nego fatalni ishodi komplikacija kada se primi dotična vakcina.

Нема никаква пропаганда во прашање тука. Тоа што има памдемија е единствената причина зашто вакцинава е уште во употреба. Не му е на никој од интерес да пропадне.

Još nešto, to što je neko preležao virus mu ne daje nikakvu sigurnost da se neće opet razboleti. Antitela stečena od vakcine su neuporedivo jača i dugotrajnija od prirodno stečenih. Čak ni vakcina ne štiti od zaražavanja ali znatno umanjuje rizik od teškog oblika bolesti i smrti.

Не му дава ни вакцина таква сигурност и уште не е докажано што трае подолго. Најверојатно секоја година ќе треба да се вакцинира, и пак да го става животот на коцка. Нема никаква логика.

Член од
28 април 2020
Мислења
237
Поени од реакции
321
Нема никаква пропаганда во прашање тука. Тоа што има памдемија е единствената причина зашто вакцинава е уште во употреба. Не му е на никој од интерес да пропадне.

Не му дава ни вакцина таква сигурност и уште не е докажано што трае подолго. Најверојатно секоја година ќе треба да се вакцинира, и пак да го става животот на коцка. Нема никаква логика.
Tako je, najverovatnije ćemo morati da primamo takozvane bustere za nove sojeve na svakih godinu dana. Što više dopuštamo virusu da cirkuliše, to će biti veća šansa da on mutira. Vakcina ograničava širenje virusa i samim tim njegovu mogućnost za mutaciju. Ako ne budemo postigli kolektivni imunitet u sledećih 6 meseci, a to je najbezbolnije postići vakcinacijom, postoji velika šansa da će virus postati imun i na vakcine pa ćemo se vratiti na početak.

• Ми се допаѓа
Reactions: wot
Член од
17 август 2011
Мислења
10.381
Поени од реакции
18.521
Tako je, najverovatnije ćemo morati da primamo takozvane bustere za nove sojeve na svakih godinu dana. Što više dopuštamo virusu da cirkuliše, to će biti veća šansa da on mutira. Vakcina ograničava širenje virusa i samim tim njegovu mogućnost za mutaciju. Ako ne budemo postigli kolektivni imunitet u sledećih 6 meseci, a to je najbezbolnije postići vakcinacijom, postoji velika šansa da će virus postati imun i na vakcine pa ćemo se vratiti na početak.

Нема теоретски шанси да се постигне. Прво нема вакцини за деца, второ вакцинацијата е многу поспора од тоа, и задњо вирусот најверојатно го фаќаат и животни. Така да вакцинација секоја година ко за грип, со вакцина што нема да има шанси да те убие.

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.470
Поени од реакции
18.486
Antitela stečena od vakcine su neuporedivo jača i dugotrajnija od prirodno stečenih
Тоа не е точно.

Имунитетот е ист, разликата е само кај човекот како индивидуа.

Овие тврдења за да им се помага на вакцините, реално можат од глава да им се акнат на сите што ги тврдат.

Член од
28 април 2020
Мислења
237
Поени од реакции
321
Тоа не е точно.

Овие тврдења за да им се помага на вакцините, реално можат од глава да им се акнат на сите што ги тврдат.
Tačno je i dokazano. Govorim o proseku. Naravno da će biti nekih osoba koja će u smislu antitela bolje reagovati na prirodnu zarazu nego li na vakcinu ali u proseku su antitela brojnija i dugotrajnija kada se primi vakcina nego kada se prirodno preleži bolest. Mogu ti poslati i linkove objava referentnih institucija koje stoje iza takvih tvrdnji. Ja sam dva puta preležao kovid po PCR-u, a tri puta ako bismo se vodili po serološkom testu i nisam razvio IGG antitela u smislu željenog brojčanog skora (radio sam Eliza kvantitativni test). Uskoro ću ga opet odraditi pošto sam krajem februara primio drugu dozu vakcine pa ću vam javiti da li je vakcina uspela da mi prouzrokuje antitela.

Последно уредено:
Член од
17 август 2011
Мислења
10.381
Поени од реакции
18.521
Тоа не е точно.

Веќе прават штета. Од сите вакцини се безбедни стигнавме до од сите вакцини може да умреш. Гуд лак убедување на помладите и децата да се вакцинираат со тој муабет.

Последно уредено:
Член од
13 јули 2006
Мислења
15.470
Поени од реакции
18.486
Иначе еве за тоа што разговаравме за производството, Бионтек сега отвара нова фабрика која ќе ги покрива потребите на ЕУ.

Сите власти во светот претходно беа бескорисни, затоа што ги затекна ситуацијата.

Трамп, беше урнебес, во февруари тврдеше дека нема да им корона во САД. Потоа во март тврдеше дека ќе си замини сама од себе.

Во март реши и бизнис да си прави и сакаше да ја купи германската CureVac која беше прва што равеше mRNA вакцина (сега ќе се појави на пазарот).

Дууууууури во мај кога се виде дека короната ќе му влијае на изборите, ја направи Operation Warp Speed.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.381
Поени од реакции
18.521
Иначе еве за тоа што разговаравме за производството, Бионтек сега отвара нова фабрика која ќе ги покрива потребите на ЕУ.

Сите власти во светот претходно беа бескорисни, затоа што ги затекна ситуацијата.

Трамп, беше урнебес, во февруари тврдеше дека нема да им корона во САД. Потоа во март тврдеше дека ќе си замини сама од себе.

Во март реши и бизнис да си прави и сакаше да ја купи германската CureVac која беше прва што равеше mRNA вакцина (сега ќе се појави на пазарот).

Дууууууури во мај кога се виде дека короната ќе му влијае на изборите, ја направи Operation Warp Speed.
И каков таков Трамп пак подобро се припреми од генијалците од Еу :)

Kajgana Shop

На врв Bottom