Можеби да, можеби не - останува да видиме.Mislam vekje se nad 200 milioni. Ima povekje problemi. Najgolemata zasega e deka nema dovolno vakcini. Mislam deka zapadnite zemji, primer EU ili SAD no i drugi razvieni kako ete Izrael, ke bidat do krajot na godinata prilicno kompletno vakcinirani odnosno bez tie sto ne sakaat. Ama ima primer zemji vo Afrika koi vooposto nemaat vakcini ni poracano ni sansa da gi dobijat pobrzo. Ke ostanat posledni. So novi vakcini i pogolema dostapnost i brojkata na dveno daeni vakcini ke bide pogolema. Primer Germanija od April ke pocne da dava AstraZenica i preku maticni doktori. Ako sekoj maticen doktor dnevno dava po 5 dozi, na den samo tuka imas 5 milioni. So ogled na toa sto sege preku mobilni timovi za domovi ili centri se dadeni, vkupno zasega imaat 6 m dozi dadeno. Ke se ubrza drasticno sakam da kazam, sekade.
Има пример и за земја во Европа дека нема порачано. Разликата е што во таа земја секојдневно го дупат народот дека нарачале, па дека утре ќе стигнат, па аванс , па само на полна месечина може да стигнат . Тоа не верувам дека го има во тие пример земји од Африка.Mislam vekje se nad 200 milioni. Ima povekje problemi. Najgolemata zasega e deka nema dovolno vakcini. Mislam deka zapadnite zemji, primer EU ili SAD no i drugi razvieni kako ete Izrael, ke bidat do krajot na godinata prilicno kompletno vakcinirani odnosno bez tie sto ne sakaat. Ama ima primer zemji vo Afrika koi vooposto nemaat vakcini ni poracano ni sansa da gi dobijat pobrzo. Ke ostanat posledni. So novi vakcini i pogolema dostapnost i brojkata na dveno daeni vakcini ke bide pogolema. Primer Germanija od April ke pocne da dava AstraZenica i preku maticni doktori. Ako sekoj maticen doktor dnevno dava po 5 dozi, na den samo tuka imas 5 milioni. So ogled na toa sto sege preku mobilni timovi za domovi ili centri se dadeni, vkupno zasega imaat 6 m dozi dadeno. Ke se ubrza drasticno sakam da kazam, sekade.
Од тоа што читам на DW на Македонски голем број Германци не одат на термините за вакцинирање со Астра Зенека и едвај 10-20 посто се искористени од оваа вакцина, за разлика од Фајзер кои што 75% се искористени.Vo Germanija izgleda ima dovolno AstraZeneca i se ocekuva denojve uste golema dostava (nad milion dozi) so sto nekoi pokraini pocnaa i del od vtora grupa da vakciniraat. Uciteli, neguvateli vo gradinkite i red drugi grupi. Posto ispolnuvam eden kriterium i ja imam moznost da se prijavam pa uspeav preku net da dobijam termin za tri nedeli. Vtoriot termin e krajot na Mai. Znaci 9 nedeli pdoocna. Go smenile vremenskiot interval barem za AZ i vtorata doza ja davaat po 9-12 nedeli.
Tocno, ima vpecatliv broj sto odkazuvaat poradi AstraZeneka. Imaa losi vesti no i faktot sto Bionteh-vakcinata, koja e Germanska vo sustina, e podobra, dava psiholoski efekt. Oti da primam AZ koga ima podobra vakcina. Zatoa se pustaat sega i lugje od vtora grupa da ja primat i sega citav deka sepak raste doverbata vo taa vakcina i se povekje ja primaat. AstraZeneca e dobra vakcina, zastituva od teski zaboluvanja, i e vekje multimilionski pati dadena. Ima nus efekt sto bese poznato. Ja sum blagodaran sto ke mi se pruzi prilika da ja primam iako ako mozev da biram bi ja zel Biontech. Ama pred leto/esen tesko a i ne e garantirano deka togas ke mozev da biram. AZ sega prati blizu milion dozi i za skoro uste tolku. Idealna vakcina za masovna upotreba so ogled, sto ne e odobrena za postari od 64 godini iako i toa ke padne posto od UK i drugi drzavi imaat vekje dovolno podatoci za taa grupa.Од тоа што читам на DW на Македонски голем број Германци не одат на термините за вакцинирање со Астра Зенека и едвај 10-20 посто се искористени од оваа вакцина, за разлика од Фајзер кои што 75% се искористени.
Наш единствен спас се ЕУ и Ковакс системот, пошто очигледно сами тешко дека би можеле нарачаме. Е сега, ЕУ ако не се лажам има 1 милијарда вакцини нарачано, а членките башка нарачуваат и самите, па за 2-3 месеца би требало и ние голема количина да добиеме(под тоа подразбирам 100-200 илјади). Поентата е сега да се пополни тој вакум со Кинески, Руски или Ковакс вакцини, откако ќе се снабди асално ЕУ ќе биде полесно. Мада тогаш проблем ќе биде кај нас брзината со вакцинирањето. Најмалку 5-6 месеци ќе требаат за да ги пребродиме овие системски проблеми.
Точно. Денови се во прашање.
Убаво рече Бил Гејц, богатите до крај на годинава, другите здравје ќе видиме.Не знам колку е ова точно, слика која ја најдов на нет, но ако е вака тогаш замина најмалку и оваа година во неповрат.
Прегледај го приврзокот 286350
Америка вчера 2.5 милиони во ден. Ќе расте нивото се поише, работата е дур да стигне потребното ниво дали ќе има поента веќе за нас, односно колку останати незаразени ќе имаме.Не знам колку е ова точно, слика која ја најдов на нет, но ако е вака тогаш замина најмалку и оваа година во неповрат.
Прегледај го приврзокот 286350
Ako ja utnaa na start od pandemijata sega zapnaa sto pobrzo da ja resat. Mora da im se pruzi kapa od samata masovnost koja dosega ja vakcinirale.Америка вчера 2.5 милиони во ден. Ќе расте нивото се поише, работата е дур да стигне потребното ниво дали ќе има поента веќе за нас, односно колку останати незаразени ќе имаме.
САД за ниту една непогода не беа спремни, како што беше со ураганите во Флорида, Џорџија и Алабама и за рекордно ниските температури сега во Тексас. Преголема бирократизација, дигање рамена и префрлање на вината низ органите.Ako ja utnaa na start od pandemijata sega zapnaa sto pobrzo da ja resat. Mora da im se pruzi kapa od samata masovnost koja dosega ja vakcinirale.
... што ако се добри со набавки, кога целиот ланец од набавка, транспорт, складирање, организирање, па се до раката на пациентот имало утки,Мало демонстрирање на моќ...Ама како и да е, секоја чест за тоа како се организираат со набавки.