Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.880
Поени од реакции
25.349
Sto ti se krivi kinezite sto ostatokot na svetot nema sila i volja da se spravi so virus koj e veke godina plus naokulu?

Koga ginea i prskaa tamu ostatokot na svetot im se smeese. Koga sproveduvaa karantin svetot serese za nepocituvanje na covekovi prava itn...

Deka treba da ima promeni vo kina i deka treba da ima nekoj sankcii DA ama ova ustvari dokaza kolku e trula zapadnata civilizacija kolku e nesposobna osnovni merki da sprovede.

Емкаа

the worst thing about prison was the dementors.
Член од
14 мај 2008
Мислења
5.026
Поени од реакции
12.700
Во моментот кога западните земји ја сфатија опасноста веќе беше касно, воглавном и поради прикривањето на Кина и нивниот молк и неспроведување мерки на почетокот. Впрочем заразата во Европа дојде после Кинеската Нова година, кога вирусот веќе беше распространет низ цела Кина, а не само Вухан.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.406
Поени од реакции
18.568
Може да плачат сеа само, кога за ситна пара не можеа да им ги затворат границите. Истиве што кукаат сеа за ова лани беа против дискриминација на кинезите и промовираа open borders.
Само што кинезите кур ги боли за останатите.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.406
Поени од реакции
18.568
Во моментот кога западните земји ја сфатија опасноста веќе беше касно, воглавном и поради прикривањето на Кина и нивниот молк и неспроведување мерки на почетокот. Впрочем заразата во Европа дојде после Кинеската Нова година, кога вирусот веќе беше распространет низ цела Кина, а не само Вухан.
Имаа доволно информации, уште у декември глеавме на вести дека има нешто. Има 3 месеци хеад старт у најмака рака пред кинезите во врска со информациите за вирусот.
Едино што можеле е во знак на почит да не слават, ама од кинезите не се очекува тоа :D

Член од
19 ноември 2020
Мислења
2.524
Поени од реакции
9.405
Во Израел 1милион од 10м народ веќе вакциниран, 10%. Е не, ќе се заебаваме.
Штом овие се вакцинираат толку брзо, плус ко што читав пак прават дискриминација и превенствено на евреите ја даваат отколку на палестинците кои биле и скептични за вакцината доволно говори дека не е штетна. Има шпекулации дека ја платиле 3 пати поскапо од Америка и затоа толку брзо и многу вакцини добија.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.650
Поени од реакции
22.384
Кина врши многу пропаганда околу коронава. Од заташкање до касно јавување до лажирани вести и затворени новинари кои известувале. Ништо чудно и ова да е дел од пропагандата дека го победиле.
Автоматски споено мислење:

Sto ti se krivi kinezite sto ostatokot na svetot nema sila i volja da se spravi so virus koj e veke godina plus naokulu?

Koga ginea i prskaa tamu ostatokot na svetot im se smeese. Koga sproveduvaa karantin svetot serese za nepocituvanje na covekovi prava itn...

Deka treba da ima promeni vo kina i deka treba da ima nekoj sankcii DA ama ova ustvari dokaza kolku e trula zapadnata civilizacija kolku e nesposobna osnovni merki da sprovede.
Тоа е борба помеѓу човечки слободи и ограничувања на нив во борба против вирусот. Со такви мерки и западот ќе имаше ист резултат. Ама дали ги сакаме тие мерки? Нормално не. Ако цукнеш големи санкции и репрезија да очекуваш. Фала Богу не сме Кина, макар и полошо да се справуваме.
Автоматски споено мислење:

Штом овие се вакцинираат толку брзо, плус ко што читав пак прават дискриминација и превенствено на евреите ја даваат отколку на палестинците кои биле и скептични за вакцината доволно говори дека не е штетна. Има шпекулации дека ја платиле 3 пати поскапо од Америка и затоа толку брзо и многу вакцини добија.
Евреите толку пати преживеале геноциди и бришење што едноставно си го ценат секој поединец и не сакаат да губат луѓе од вирусот. Многу јасно ќе се штитат.

Последно уредено:
Член од
12 декември 2010
Мислења
10.687
Поени од реакции
11.786
колку случаеви имаше у Пекинг?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Член од
12 април 2020
Мислења
471
Поени од реакции
886
Не! Западните, а и сите останати се сами криви за ситуацијата во која сами се доведоа. Прво и прво се знаеше со години дека не чека вирус, второ се знаеше дека ќе дојде од државите кај што има многу народ, фарми и птици на исто место. Кина со други зборови. Пред се се мислеше на некој опасен вид од птичји грип. Се деси друг вирус, ама не е далеку од очекувањата.

Едноставно не се опишува колку многу се луѓето неодговорни и себични. Миљон пати повторено маски, дистанца, миење раце. Ама не, пошо многу памет не оди тоа некако ден денес.

Не може Кина да е виновна за дводецениско уништување и недоволно финансирање на здравствените системи за сметка на тоа богатите да можат да купат една лукзусна кола повеќе.

Како е можно веќе еве 10 години глабоко во епидемија влезени од сите западни медиуми да излегуваат приказни за медицински персонал кој работи без доволна опрема. И тоа сред таа напредна западна Европа која на нас гледа како Африка да сме божем. Цела година не успеаа да стартуваат производсство на заштитна опрема. За пластика правиме муабет, не за вселенски бродови.

Нека не ја бара никој вината во Кина. Пред се во себе треба да ја бараме.

Тамам си е се. Бројките се повеќе од заслужени. Меритократски како што е редот.

Последно уредено:

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.880
Поени од реакции
25.349
Тоа е борба помеѓу човечки слободи и ограничувања на нив во борба против вирусот. Со такви мерки и западот ќе имаше ист резултат. Ама дали ги сакаме тие мерки? Нормално не. Ако цукнеш големи санкции и репрезија да очекуваш. Фала Богу не сме Кина, макар и полошо да се справуваме.
Ne sum siguren deka ke imase isti rezultati gledajki kako se odnesuvaat na primer u Paris ili eve vo MKD kade ne se pocituvaat merkite koga se voveduvaat. Moze GER, AUS, UK ama drugive se i te kako truli sistemi i ne mislam deka ke mozea bas da sporvedat karantin na nivo na ovie 3 ili Kina.

Ako e OK da se spravuvame "poloso" togas nema sto da se zalime za toa sto oni si sredile pa si slavat nova godina a nie ziveeme vo limbo posto ne sme sposobni da sredime tolku brzo.

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.205

Scirea

ZARDOZ
Член од
4 август 2010
Мислења
27.694
Поени од реакции
88.679

Емкаа

the worst thing about prison was the dementors.
Член од
14 мај 2008
Мислења
5.026
Поени од реакции
12.700
Толкава летаргија ме има фатено не ми се пишува надолго нашироко.
Ниеден од последните вируси во последните 30 години ( btw сите со потекло од Кина ) немаше вакви последици. Се согласувам дека има недостаток на медицински кадар, впрочем Европа ќе мора ова брзо да го среди. Квотите за упис на медицина се толку ниски во секоја од ЕУ земји, се држи некој престиж со години уназад и цела Западна Европа спие на готовите кадри испорачани од југоисточните земји.

Од друга страна не може цел свет да е заложник на Кина. Шо треба сеа за 5 години кога колку толку ќе се опоравиме од оваа криза да скокнеме главачки во нова пандемија? Девизата на секој доктор е спречи наместо на лекуваш. Никој не им вели на пушачите супер братчиња, пушете цел живот коа ќе дојде време за лечење рак на плуќа тоаш ќе го бериме гајлето. Ако се знае и ако се очекува следната пандемија да избие таму, зошто не се спречи? Зошто не се регулираат дивите пазари на месо и секој потенцијален извор на зараза? 2021 сме некој уште продава диво месо на пазар во никакви санитарни услови. Зошто? Западните земји се многу брзи во испорачување санкции, али излеа тоа е само за бизнис и политички цели.

И никој не може да ме убеди дека Кина е и беше транспарентна со статистиките, посебно на почеток, кога се прикриваа детали за вирусот. Ако се сеќавам добро долго време не ја пуштија ДНК секвенцата на остатокот од светот. И мистериозно сите доктори кои имаа прв контакт со вирусот погинаа, а новинарите кои известуваа за тоа магично ги снема. И сеа ќе дојде некој ќе сере тука дека кривицата е во Трајанка од Аеродром и тие како неа шо не почитуваат 2 метра дистанца. Секогаш сум за индивидуална одговорност, ама не може прстот константно да се вперува кон западниот свет кој, btw помина низ економска и здравствена криза, и непочитувањето на мерките, а Кина да ни сере со години над глава, thanks but no thanks.

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.205
Толкава летаргија ме има фатено не ми се пишува надолго нашироко.
Ниеден од последните вируси во последните 30 години ( btw сите со потекло од Кина ) немаше вакви последици. Се согласувам дека има недостаток на медицински кадар, впрочем Европа ќе мора ова брзо да го среди. Квотите за упис на медицина се толку ниски во секоја од ЕУ земји, се држи некој престиж со години уназад и цела Западна Европа спие на готовите кадри испорачани од југоисточните земји.

Од друга страна не може цел свет да е заложник на Кина. Шо треба сеа за 5 години кога колку толку ќе се опоравиме од оваа криза да скокнеме главачки во нова пандемија? Девизата на секој доктор е спречи наместо на лекуваш. Никој не им вели на пушачите супер братчиња, пушете цел живот коа ќе дојде време за лечење рак на плуќа тоаш ќе го бериме гајлето. Ако се знае и ако се очекува следната пандемија да избие таму, зошто не се спречи? Зошто не се регулираат дивите пазари на месо и секој потенцијален извор на зараза? 2021 сме некој уште продава диво месо на пазар во никакви санитарни услови. Зошто? Западните земји се многу брзи во испорачување санкции, али излеа тоа е само за бизнис и политички цели.

И никој не може да ме убеди дека Кина е и беше транспарентна со статистиките, посебно на почеток, кога се прикриваа детали за вирусот. Ако се сеќавам добро долго време не ја пуштија ДНК секвенцата на остатокот од светот. И мистериозно сите доктори кои имаа прв контакт со вирусот погинаа, а новинарите кои известуваа за тоа магично ги снема. И сеа ќе дојде некој ќе сере тука дека кривицата е во Трајанка од Аеродром и тие како неа шо не почитуваат 2 метра дистанца. Секогаш сум за индивидуална одговорност, ама не може прстот константно да се вперува кон западниот свет кој, btw помина низ економска и здравствена криза, и непочитувањето на мерките, а Кина да ни сере со години над глава, thanks but no thanks.
Вечином од дркаџииве на форумов што свршуваат на една таква мизерна нација и што бараат кривица во себе,е само поради тоа што уживаат во благодетите од напредна технологија за ич пари.Што го боли к.р некој циган од Струмичко Босилево дека Кина го усра светот,кога тој има телефон со камера од 7373848595 мегапиксели за 100€?

Kajgana Shop

На врв Bottom