Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

D

Deleted member 12196

Гостин
А ти има логика да ти лепнат казна за маска дур пушиш цигара сам на улица, а карши тебе полн кафич со луѓе без маски :D ?
Треба да си дебил да пријавуваш луѓе за нова година дека се собирале.
Море ќе ги пријавам сите комшии, дури и празните станови. :)

Член од
7 јуни 2011
Мислења
4.319
Поени од реакции
3.380
За колку време те известуваат дали си позитивен или негативен??

Член од
19 септември 2009
Мислења
5.081
Поени од реакции
4.932
Нормално дека научниците ќе кажат највероватно ако се сомневаат дека е нешто така а немаат докази, така работат. Иначе све жто знаеме за вирусот од нив го знаеме треба да имаме одредена доверба кон нив кога ние самите во таа гранка сме неуки. Да, може и да се правиме паметни ама не е корисно.

Иначе луѓето до некаде во однесувањето се нерационални тоа е нормално. На пролет мислевме овој вирус ќе коси сега знаеме дека само мал дел умира а друг помал дел има последици. Се навикнавме, не се плашиме повеќе од него. Но факт е дека може да доведе до смрт, некој има поголем ризик некој помал. Некои мерки помагаат некои не некои многу не ограничуваат некои не. Тоа е.

А за вакцината пак ќе речам разбирам да си скептичен, треба повеќе да информираат околу прашањата оти толку брзо се направи, дека не ја менува ДНК во телото, да се покажат резултатите од тестните фази итн. Само со факти може народот да ја разбере и да добие доверба.
Колку што пратам научнициве убаво си кажуваа, но не со „најверојатно“ квалификации, пааниката и забуните ја правеа политичари, СЗО и некои доктори, луѓето секако дека се неуки но еве пример една од препораки на СЗО а на која подлегнаа и некои влади беше и носење ракавици, што нема благе везе со разум и не треба да си научник за да го приметиш истото, исто така и маска за на отворено, како и за на затворено оние од 10 денари хартии преку уста, значи премногу неелогичности створија луѓето да незнаат како да се понашаат и едноставно сега имаат таква курчобоља да мерките и препораките на владаа не ги зарежуваат 2 посто.

Инаку јас за вакцина не сум скептичен воопшто, сите кои се ризични групи и кои работат со ковид пациенти треба да се вакцинираат, останати на доброволна основа, не сум од оние што мислат дека ке ме бил гејтс чипира и останати срања...

TrendS

Work Smart, Not Hard
Член од
14 декември 2018
Мислења
4.419
Поени од реакции
30.017
За колку време те известуваат дали си позитивен или негативен??
За класичен ПЦР
Приватно, истиот ден или најдоцна утре до пладне.....зависи кога си се тестирал (претпладне/попладне).
За државно не знам.

Marquess

Ербап
Член од
20 јули 2009
Мислења
6.276
Поени од реакции
13.238
Ако не знаеш ќути си ебате шупакот
За саат-два откако ќе се тестираш ќе се јават кај матичниот лекар,па они на тебе.
Ова ти зборам за на државно.

Sent from my SM-G975U using Tapatalk

Член од
19 ноември 2020
Мислења
2.524
Поени од реакции
9.405
Фино би било да се објави сумата, да се види за која ситна пара ќе се спасеа стотици граѓани. Дека се дискутираше цела година што е побитно економијата или граѓаните, а ова некако тивко проаѓа.
Eве Белгија колку ќе плати каде по грешка беше објавено ова.
1609173771205.png
Ако си играме со бројки и да речеме дека да сме зеле 2 000 000 дози од најскапата(Модерна 18 долари) ќе кошта колку што државата ќе плати сега на Макпетрол. Даниловски изјави до крај на март претпоставка е дека веќе и 60% ќе го имаат прелегано.
Постарите и хронично болните потешко го поминуваат вирусот и за нив мораше да се набават вакцини.

Треба да сфатиме дека животот на просечниот гласач не е битен, да гласач пошто никоја власт не не гледа како народ туку само како бројка на гласови за избори и така се водат и според нивните одлуки. Цело глумење на загриженост и затварање пролета и летото беше да прикажат филм дека еве се грижиме пошто се ближеа избори и дека мора да има избори за подобро да се справат со короната. Пролет и лето кога беше убаво време, можеш да отвориш прозори овие затворија се за да сега есен и зима да има полабави мерки отколку пролет/лето.

Поминаа избори се виде дека побитно е кои директорски места да се земат што ќе носат тендери отколку да се набави вакцина за која нема да можат да лапнат провизија.

Член од
6 септември 2007
Мислења
8.236
Поени од реакции
8.340
Ако не знаеш ќути си ебате шупакот
види прво какво прашање си поставил па после истреси дал сум шупак или не, ни си навел каде тоа си правел тест ни бутур и како сакаш да ти одговорам на тоа, еве кај мене на ГАК брзи тестови ти се за 10мин готови и ред други работи.

Член од
19 септември 2009
Мислења
5.081
Поени од реакции
4.932
Не душо, не ја споредувај оваа ситуација на отворен простор, насмеани слатки мали фацичиња, со луди прослави во затворени простории каде ке се соберат повеќемина луѓе.
Јас ке пријавам ако знам дека во некој стан се собрале 15 души.
Сигурно си од оние кога бегавме цел клас од часови ти остануваше бидејќи така требало...

Инаку баш ме занима се организиравме во еден стан со друштво 10 души, ме интересира ако чукнат на врата џандариве немаме намера да отвараме, како ке пишат пријава, кого ке легитимираат или ке не чекаат до сабајле да излеземе...

Con Artist

the man with the key
Член од
1 мај 2012
Мислења
5.361
Поени од реакции
21.792
Можно ли е за вака важни и одговорни работи, кои чинат животи, да се толку неспособни и неодговорни!? Просто неверојатно е што се случува во Орвелова Македонија.

Член од
7 јуни 2011
Мислења
4.319
Поени од реакции
3.380
види прво какво прашање си поставил па после истреси дал сум шупак или не, ни си навел каде тоа си правел тест ни бутур и како сакаш да ти одговорам на тоа, еве кај мене на ГАК брзи тестови ти се за 10мин готови и ред други работи.
Точно ама можеше да прашаш.. Или едноставно да го заобиколиш прашањето..
Еден член баш добро одговори..
Извини у нервоза го пишав..

TrendS

Work Smart, Not Hard
Член од
14 декември 2018
Мислења
4.419
Поени од реакции
30.017
Инаку баш ме занима се организиравме во еден стан со друштво 10 души, ме интересира ако чукнат на врата џандариве немаме намера да отвараме, како ке пишат пријава, кого ке легитимираат или ке не чекаат до сабајле да излеземе...
Едноставно.....со налог од јавен обвинител....се води како кривично дело „Непостапување според здравствените прописи за време на епидемија„ казниво по чл.206 од Кривичниот законик.

Последно уредено:

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.650
Поени од реакции
22.381
Можно ли е за вака важни и одговорни работи, кои чинат животи, да се толку неспособни и неодговорни!? Просто неверојатно е што се случува во Орвелова Македонија.

Можно е. По ова се гледа како се договараат и за политички работи, крајно несериозно. Имаш јасни услови и рокови. А овие на Северен начин некако се согласуваат ама онака не сериозно а плаќањето не на рок туку онака кога ќе им се сака. Ваљда од ко видоа дека шверцерскиот начин не им помина.

Kajgana Shop

На врв Bottom