Контактни леќи

Член од
30 октомври 2009
Мислења
363
Поени од реакции
261
Цел месец веќе кога носам полутврди леќи и уште се немам навикнато ко што треба :):). Значи до некни се мачев 10 минути да ги извадам, али сега си најдов добра техника и ги вадам за 5 секунди. Ставањето уште ми е проблем, дека трепнувам често пред да ги наместам и мора да ги мијам одново и одново да не се закачи нешто на нив ..... Како и да е, поарно ми е од отколку со наочари ..... Ма да, месецов се исплакав многу ради нив :):):)
Мој совет ти е да земеш меки леќи... не се чувствува дека носиш нешто:)

--- надополнето ---

јас планирам да земам леки и сакав да прашам дали со леките можеш да спортуваш и да се бањаш ?
Можеш да се бањаш, само треба да бидеш внимателен, првпат кога се туширав едната ми испадна, но за среќа ја најдов после тоа.Значи внимателно :)

Anne.

~
Член од
4 декември 2009
Мислења
4.629
Поени од реакции
10.284
@ ~Redhead~ Цената не зависи само од бојата и од диоптерот. Види дали имаш и цилиндар на некое око.
Иначе мое мислење ти е дека светло зелени ти се каде каде подобри од плави очи, така да земи си најобични меки леќи :wink:
Мислам дека иам и такво нешто. Значи ништо вака, а? Ке треба да си се прошетам и да прашам. Ме интересираше чисто отприлика колку би излегло. Фала сепак :)

Иначе, кога се бањате мора да сте внимателни зашто не треба леќите да дојдат во контакт со водата.

Член од
14 јуни 2008
Мислења
1.369
Поени од реакции
1.075
Мислам дека иам и такво нешто. Значи ништо вака, а? Ке треба да си се прошетам и да прашам. Ме интересираше чисто отприлика колку би излегло. Фала сепак :)

Иначе, кога се бањате мора да сте внимателни зашто не треба леќите да дојдат во контакт со водата.
Ќе си отидеш со тој листот од лекарот на оптичар и ќе ти ја кажат цената.
Јас имам цилиндар само на едното око и ми доаѓа негде околу 100 евра за една година т.е 6 пара леќи.
п.с ова за безбојни леќи зборам, мада и тие што се безбојни удараат на некоја светло сина нијанса =)

Член од
14 октомври 2010
Мислења
5.152
Поени од реакции
16.095
Мој совет ти е да земеш меки леќи... не се чувствува дека носиш нешто:)

Епа дека сум имала цилиндар, тие биле поарни демек. Појма неам што ми кажаа тогаш оти овие биле поарни, али демек немало да се менува многу диоптерот со овие. Не ми сметаат многу иначе, траеле по 2 години и тоа :):)

Anne.

~
Член од
4 декември 2009
Мислења
4.629
Поени од реакции
10.284
Епа дека сум имала цилиндар, тие биле поарни демек. Појма неам што ми кажаа тогаш оти овие биле поарни, али демек немало да се менува многу диоптерот со овие. Не ми сметаат многу иначе, траеле по 2 години и тоа :):)
Ти дале ваљда полутврди за да ти се стабилизира диоптерот. Откако тоа ке се постигне ке те пребацат на меки. Иначе многу се непрактични :ѕ Доволно е мала прашинка и почнуваат да ти солзат очите.

Член од
14 октомври 2010
Мислења
5.152
Поени од реакции
16.095
Ти дале ваљда полутврди за да ти се стабилизира диоптерот. Откако тоа ке се постигне ке те пребацат на меки. Иначе многу се непрактични :ѕ Доволно е мала прашинка и почнуваат да ти солзат очите.
И ти носиш такви? Јас имам проблем кога ги ставам, тогаш ми солзат, али се помалце се случува тоа. Вака, на факултет, или по дома, ретко се случува да ми се насолзат. Али за непрактични дека се, во тоа се уверив :):)

Anne.

~
Член од
4 декември 2009
Мислења
4.629
Поени од реакции
10.284
И ти носиш такви? Јас имам проблем кога ги ставам, тогаш ми солзат, али се помалце се случува тоа. Вака, на факултет, или по дома, ретко се случува да ми се насолзат. Али за непрактични дека се, во тоа се уверив :):)
Нуп, за среќа сега сум на меки. Ама порано носев. Совет од мене: на факс обавезно да си ги носиш средствата со тебе зашто се дешава да мора да ја измиеш леќата за да може нормално да гледаш.

Член од
14 октомври 2010
Мислења
5.152
Поени од реакции
16.095
Нуп, за среќа сега сум на меки. Ама порано носев. Совет од мене: на факс обавезно да си ги носиш средствата со тебе зашто се дешава да мора да ја измиеш леќата за да може нормално да гледаш.

Фала за советот :), иначе ги носам средствата на факс и фала богу до сега не ми притребале :):)

Фокси

Talk nerdy to me
Член од
11 октомври 2007
Мислења
2.358
Поени од реакции
1.390
Ај поупатените да ми кажат како се движат цените за меки леќи во боја со диоптер.
И ако има некој што носи да ми каже дали природно изгледа бојата? Ја сакам да земам плави, а природната боја на очи ми е светло зелена. Мислам дека не би требало чудно да изгледа :ѕ
Јас имам диоптер -1 и -0.75 и леќиве ги земам 4 000.Значит имаш два пара леќи и мојш да ги носиш околку 6 месеци.
Бојата си ја бираш каква сакаш.Јас имав едни многууууу шо идаја до израз.Од 1 километар се познаваше дека не се мој,многу беа вештачки.
Сега си седов нешо ко жолто-зелено и многу се убај.Не се познават ич дека носам леќи,изгледам ко да имам многу убај очи :)

Член од
30 октомври 2009
Мислења
363
Поени од реакции
261
Ќе си отидеш со тој листот од лекарот на оптичар и ќе ти ја кажат цената.
Јас имам цилиндар само на едното око и ми доаѓа негде околу 100 евра за една година т.е 6 пара леќи.
п.с ова за безбојни леќи зборам, мада и тие што се безбојни удараат на некоја светло сина нијанса =)
Air Optix имаш така? Колку време ти трае еден пар леќи, два месеци?

P

Princ

Гостин
После 100 обиди и неуспех, безброј нервози, пцовки по туѓи ќерки, жени и мајки... ќе ми посакате добредојде во друштвото? :smir:
Инаку пред 2 години имав преглед бидејќи далеку гледав замаглено. Не ми сметаше многу, ама едноставно ми беше замаглено, не читав табли во далечина, таблици на кола на некои 5-10 метри ми беа замаглени... и ми препишаа наочари со диоптер 0.75. Ги носев ден два и прекинав :/
Сега пак се изнервирав, и барав чаре. Денес пак бев на очен, ми пораснал диоптерот на 1 :/
Земав и наочари (претходните ми се уништиле од некористење) и контактни леќи. Ми препорача лекарот Bausch&Lomb SofLens (hilafilcon B), 6 парчиња има во кутијата, на 2 месеца се заменуваат (значи за 6 месеци имам) и може да се носат максимум 18 часа на ден што ми е доволно. 1950 ги земав, ако ве интересира.
Пробав таму да ги наместам, 50 пати, и за жал Princ ве посрамоти, па ги бапнав наочарите.
Сега од дома пробав уште неколку пати, малку пцовки ово-оно... па пуштив Buckethead - Soothsayer, се релаксирав, и после неколку обиди успеав.
Чувството е убаво (во споредба со очилата, навистина ми сметаат) гледам све убаво итн, само малку осеќам на очите ко да им сметаат, ко да ме гребат, ко да сакаат да ги исфрлат... и цело време со рака под очи сум, ко да ќе ми паднат (иако верувам нема врска). И така :)

Srcee

Unforgettable
Член од
29 април 2008
Мислења
5.275
Поени од реакции
3.496
После 100 обиди и неуспех, безброј нервози, пцовки по туѓи ќерки, жени и мајки... ќе ми посакате добредојде во друштвото? :smir:
Инаку пред 2 години имав преглед бидејќи далеку гледав замаглено. Не ми сметаше многу, ама едноставно ми беше замаглено, не читав табли во далечина, таблици на кола на некои 5-10 метри ми беа замаглени... и ми препишаа наочари со диоптер 0.75. Ги носев ден два и прекинав :/
Сега пак се изнервирав, и барав чаре. Денес пак бев на очен, ми пораснал диоптерот на 1 :/
Земав и наочари (претходните ми се уништиле од некористење) и контактни леќи. Ми препорача лекарот Bausch&Lomb SofLens (hilafilcon B), 6 парчиња има во кутијата, на 2 месеца се заменуваат (значи за 6 месеци имам) и може да се носат максимум 18 часа на ден што ми е доволно. 1950 ги земав, ако ве интересира.
Пробав таму да ги наместам, 50 пати, и за жал Princ ве посрамоти, па ги бапнав наочарите.
Сега од дома пробав уште неколку пати, малку пцовки ово-оно... па пуштив Buckethead - Soothsayer, се релаксирав, и после неколку обиди успеав.
Чувството е убаво (во споредба со очилата, навистина ми сметаат) гледам све убаво итн, само малку осеќам на очите ко да им сметаат, ко да ме гребат, ко да сакаат да ги исфрлат... и цело време со рака под очи сум, ко да ќе ми паднат (иако верувам нема врска). И така :)
Зарем може наочари да се расипат?

Член од
5 август 2008
Мислења
558
Поени од реакции
180
Ај едно прашање и од мене. Што значи цилиндер? Носам наочари 1 година и кога бев на преглед ми вика докторот со цилиндри ти се наочарите. И уште нешто, диоптерот ми е -0,5 на двете очи, докторот ми вика дека сега за сега не препорачува леќи, зошто? Мал е диоптерот за леќи или...?

P

Princ

Гостин
Ај едно прашање и од мене. Што значи цилиндер? Носам наочари 1 година и кога бев на преглед ми вика докторот со цилиндри ти се наочарите. И уште нешто, диоптерот ми е -0,5 на двете очи, докторот ми вика дека сега за сега не препорачува леќи, зошто? Мал е диоптерот за леќи или...?
Da, i mene so 1 mi go rece istoto, odnosno ne mi preporacuvase lekji.
Pretpostavuvam premal e diopterot za rizikot i makata vo koja se vnesuvas so toa stavi-vadi lekji, baska muabet trosokot (stotina evra godisno) koj go imaat lekjite.
Jas sepak zasega se odluciv za lekji od licni pricini pa ke vidam dali i kolku ke mozam da gi nosam. Za sekoj slucaj imam i ocila :)

Kajgana Shop

На врв Bottom