Кои се македонските муслимани (торбешите)?

Член од
12 април 2010
Мислења
10.060
Поени од реакции
15.032
Неколку дена се мислам дали да ти одговорам на ова или само да те отерам у три лепе пичке материне.

Прво,многу е глупо да кажуваш дека некој крадел трудови а немаш доказ за тоа,и да ги украл од татко ти сигурно ги нема украдено.

Второ,за војната во Босна и за Алија Изетбеговиќ.ТЕ МОЛАМ да не разговараме на оваа тема.
http://www.youtube.com/watch?v=wILBMsRlSXQ
Секој нормален и просечно интелигентен човек без оглед на вера и нација ќе се запраша КОЈ КУР БАРАА СРБИТЕ ВО БОСНА?
Само ти примитвна кокошко јадеш гомна.
Срам да ти е.
како прво за пцовки можеш да заработиш банирање
значи оправдуваме кражба
како што знам србите си живееа во Босна...до 91ва немаа проблеми....имал и мешани бракови, и сега има...
не гледам врска со Македонците и Бошњаците

karan

бивш поет, плукач, вљубеник во слободата
Член од
31 мај 2006
Мислења
3.595
Поени од реакции
2.720
macedonian.png

With the Serbs in Macedonia - Douglas Walshe - 1920.

Член од
16 ноември 2011
Мислења
3
Поени од реакции
2
torbesite se makedonski muslimani koji go prifatile islamot samo za da gi cuvat nejzinite interesi i da ne plaqat danok no imale nekoi makedonci sto go primale isamot samo na sabajle a navecer pak mu se molele na hristos i iminjata taka gi smenile ima edna pogovorka za ova "na sabajle alija na vecer ilija"

Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.266
torbesite se makedonski muslimani koji go prifatile islamot samo za da gi cuvat nejzinite interesi i da ne plaqat danok no imale nekoi makedonci sto go primale isamot samo na sabajle a navecer pak mu se molele na hristos i iminjata taka gi smenile ima edna pogovorka za ova "na sabajle alija na vecer ilija"
Имало и доста кои доброволно го прифаќале Исламот, затоа што едно тој бил сепак државна религија, но и поради доследноста во верувањето и спазување на религиските обичаи кои во Христијанството на многу начини не се спазувале.

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Bosancite se poseben narod isto ko sto hrvatite se baska a srbite baska, Bosanski jezik postole pred Vuk kradzic da napise literaturen srpski jazik. A za torbesive se muslimani onaka po tradicija ko sto prosecen musliman ne e musliman mumin nego onaka musliman, za da bides epten musliman treba da si filozof sto se vika da te zanimaat stvarno metafizicki prasanja i tie raboti. E sea ako makedoncite ovie demek risjani so se ne gi prifakaat torbesite u smisla ko sto rece toj eden na A1 ne ste vie makedonci vie ste torbesi togas znaci ne gi primate vo zaednicata i ne lutete se posle so vikaat dobro be ne sme makedonci aj torbesi sme. Vo vrska so Bosnjacite i makedoncite ima edna zaednicka karakteristika i na dvata naroda im se spori identitetot, vikaat kako moze da ne e srbin ili hrvat musliman koj zbori ist jazik, epa kako sto moze makedonec da e baska od bugarin i srbin taka moze i ova.
Znaci torbesi se ko sto bese kazano pogore makedonci so islamska vera a zasto presle u islam prasajte zasto vie ne ste presle u islam??

Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.266
Како тоа, не ги признаваме Македонците Муслимани? Никој во ништо не ги дискриминира ништо повеќе од онолку колку што се дискриминирани Македонците Христијани (ако веќе правиме за тоа муабет, во Македонија се дискриминирани само Македонците, само ние не можеме да си бидеме свои на своето и да се викакме онака како што треба, напротив, за другите има позитивна дискриминација, слободно можат да мафтаат со туѓи знамиња (Албанско), а ние не можеме, Ромите имаат “Декада на Ромите“ (ние имаме две изгубени декади) сите други се вработуваат по клуч, така речи неписмени, а ние и со докторат не можеме да се вработиме и т.н.). А Босанците и Македонците не се воопшто во иста ситуација, ама елаборацијата ќе одвлече многу време и тоа во оф-топик, па можеби другпат...

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Ok samo za ova poslednovo za bosancite rekov i na dvata naroda im se spori identitetot, primer kako sto nekoi velat kako moze musliman koj zbori jazik koj vo sustina e ist ko srpskiot i hrvatskiot da bide nesto drugo osven ili hrvat ili srbin taka i za nas vikaat demek sme bile vestacka nacija deka sme bile bugari i sl u taa smisla rekov.

Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.266
Босна може да се спореди со Албанија. Народот кој се затекнал во таа земја (во Босна - Хрвати и Срби) името го добил според територијата и со време се “оформува“ во нација (колку е тоа нација во Босанскиот пример ќе видиме, додека во Албанија веќе се формирала нација, оти процесот е започнат поодамна.

Член од
1 ноември 2010
Мислења
595
Поени од реакции
241
Босна може да се спореди со Албанија. Народот кој се затекнал во таа земја (во Босна - Хрвати и Срби) името го добил според територијата и со време се “оформува“ во нација (колку е тоа нација во Босанскиот пример ќе видиме, додека во Албанија веќе се формирала нација, оти процесот е започнат поодамна.
ќе ти реплицирам тебе, а не на нихилиста, бидејќи тој несвесно е во право.
Босна не може да се спореди со Албанија.
Босанското население е генетски покомпактно отколку србите и хрватите, со други зборови, Босанците (сите 3 етноси) се поразлични од хрватите / србите.
Таа компактност потекнува од пред 6-от век (демек славската врска).
босанците, не можат да бидат словени, тие се негација на словенската теза, тие се доказ и дека ние сме присутни на балканот од пред словените.
Босанците живееле во опкружување од срби/хрвати и неможеле како и ние да формираат нација, но тие се во право кога велат дека се посебна нација, кај нив има упад на хрвати/срби, но асимилацијата направила да многу оригинал босанци постанат хрвати/срби.
генетската посебност на босанците е потврдена во повеќе студии и таа е најсилен доказ, несоборлив за нивната етно генеза.

зошто не се споредливи со Албанците?
Албанците се генетски некомпактибилни со босанците, соодносот е до 80% спрема 2.5% , такви разлики на 100-на км воздушна линија нема никаде во светот.
албанците (косоварите 50.0% + уште 1/3% ) се компактибилни со северна африка, и е неумесно да се споредуваат со кои и да било балкански народи, посебно босанците, кои се нај европски народ (веројатно и најстариот еу народ).
не се чудите, нај европските народи се со потекло од Анадолија и можеби Кавказ, а можеби и од кај денешните Арапи и не се постари од 3.000 г.

Македонците муслимани се потомци на Македонците христијани, тие се Македонци, суфиксот муслимани е неприкладен, за срамота, верската припадност не треба да има конотација за народност, во франција нема французи муслимани и такви будалштини.
Ако некои Македонците муслимани сакаат да формираат посебна нација, тоа е нивно право, така е создадена на пример и грчката нација.
Кој мислел дека е грк и кој сакал да биде грк, но проблем.

Но, нека размислат, кое наследство ќе го имаат во чеизот....

Член од
21 ноември 2011
Мислења
884
Поени од реакции
410
---- ova e edna tema za koja nema potreba voopsto da se diskutira, religijata si e religija, nacijata si e nacija , ednoto so drugoto nema vrska, i mnogu e glupavo da se delime poradi religijata ( ovde ne gi stavam ideite na fiat canovski, koj zaradi svoi licni interesi e podgotven da ni ja deli nacijata( samo za da fati nekoe pratenicko mesto poveke))

Член од
3 октомври 2011
Мислења
53
Поени од реакции
40
"Торбешите" се Македонци. Не се ниту Турци, ниту Албанци а најмалку Босанци. Македонските муслимани највеќе се декларираат како Албанци за полесно да добијат работно место, тоа ти е исто како што христијаните вадат бугарски пасоши за да можат да возат поефтина кола или да можат без проблем да работат во Европа.
Јас како Македонец муслиман никогаш не би се декларирал како нешто друго. Знам и турски и албански ама мојот мајчин јазик е македонскиот. Нема ниедна причина зошто би се декларирал како нешто друго кога најисправно е да се декларирам како Македонец. Таков и се чувствувам.
Она што го сметам за најголема глупост е Македонските муслимани да се декларираат како Албанци. Поприфатливо е да се декларираат како Турци него Албанци. Мислам, од каде Албанци ? Нема смисла некако. За Босанци па ич да не праиме муабет.
Што се однесува до мене, јас ја сакам и почитувам Турција исто колку што ја сакам нашата земја. Турција ја сметам за своја татковина а Турците за свој народ. Кога сум во Турција исто како да сум дома. Мене не ми смета ако некој ме нарече Турчин, ама не се чувствувам така. Се чувствувам како Македонец и само таков ќе се декларирам.
А некој кога би ме нарекол Албанец не би ми било сеедно. Да ме нарече Босанец е крајна глупост. За тоа торбеш нејќам ни да дискутирам. Тоа е навреда колку што е навреда христијаните да ги наречеш каури.

Член од
25 февруари 2010
Мислења
1.158
Поени од реакции
879
"Торбешите" се Македонци. Не се ниту Турци, ниту Албанци а најмалку Босанци. Македонските муслимани највеќе се декларираат како Албанци за полесно да добијат работно место, тоа ти е исто како што христијаните вадат бугарски пасоши за да можат да возат поефтина кола или да можат без проблем да работат во Европа.
Јас како Македонец муслиман никогаш не би се декларирал како нешто друго. Знам и турски и албански ама мојот мајчин јазик е македонскиот. Нема ниедна причина зошто би се декларирал како нешто друго кога најисправно е да се декларирам како Македонец. Таков и се чувствувам.
Она што го сметам за најголема глупост е Македонските муслимани да се декларираат како Албанци. Поприфатливо е да се декларираат како Турци него Албанци. Мислам, од каде Албанци ? Нема смисла некако. За Босанци па ич да не праиме муабет.
Што се однесува до мене, јас ја сакам и почитувам Турција исто колку што ја сакам нашата земја. Турција ја сметам за своја татковина а Турците за свој народ. Кога сум во Турција исто како да сум дома. Мене не ми смета ако некој ме нарече Турчин, ама не се чувствувам така. Се чувствувам како Македонец и само таков ќе се декларирам.
А некој кога би ме нарекол Албанец не би ми било сеедно. Да ме нарече Босанец е крајна глупост. За тоа торбеш нејќам ни да дискутирам. Тоа е навреда колку што е навреда христијаните да ги наречеш каури.
ех, ако сите на овој посран балкан би биле реални како тебе не би постоеле ниту омрази ниту војни, да си поблиску до Прилеп па да те честам едно ручече:)

Член од
9 јуни 2011
Мислења
14
Поени од реакции
7
Фала, исто како да си ме честил (y)
Најголемата грешка е што се користи додавката /муслиман/.По нација ти си македонец , како што и самиот си кажуваш , а тоа дали си муслиман или будист или католик тоа си е твоја приватна работа и никој поради тоа не треба де те двои од другите македонци.Е тука беше грешката на минатиот систем што ја измисли таа кованица / македонец муслиман/.Сето тоа многу успешно го искористија господаат Ш. и сега 90% од нив се дури и убедени дека се Ш
--- надополнето: 23 декември 2011 во 16:01 ---
Фала, исто како да си ме честил (y)
Најголемата грешка е што се користи додавката /муслиман/.По нација ти си македонец , како што и самиот си кажуваш , а тоа дали си муслиман или будист или католик тоа си е твоја приватна работа и никој поради тоа не треба де те двои од другите македонци.Е тука беше грешката на минатиот систем што ја измисли таа кованица / македонец муслиман/.Сето тоа многу успешно го искористија господаат Ш. и сега 90% од нив се дури и убедени дека се Ш

Член од
8 мај 2005
Мислења
542
Поени од реакции
76
Сосем нов доклад на турски професор, Ахмед Гjуншен, од маj 2012 во Смолjан, дека Помаците во Родопите но исто и Торбешите и Гораните биле Турци, по потекло и по култура. - Статиjа во родопскиот весник Отзвук, и оригиналниот доклад - Prof. Dr. Ahmet Gunsen. Pomaks as a Balkan community and evidence of Turkishness in their perceptions of identity. Специално видете глава 3.2 - Are the Pomaks/Torbesh/Gorali of Turkish Origins?

Kajgana Shop

На врв Bottom