Само ти знаеш како се чувствуваш..Ај кажи како се чуствувам јас како Македонец или не?
Еве јас живеам во најголемото село во РЕКА (општина Маврово и Ростуше) и има места со имиња како
-Манастир
-Цркишта
И во селото иаку се муслимани слават Ѓурѓов ден и го викат ( Ѓурен ) и секоја година има традиција на 5 мај одат до едно место надвор од селото има тапани и свекрви со невести и ред други работи.
Се слави уште нешто што нее ни исламски ни христијански празник според некои работи што сум слушнал има потекло Циганско и се вика ( Летник ) се палат огнови секоја година негде Март или Април мислам дека беше и се дава подароци на најблиските со овошје и јајца итн.
Има гробишта со старо Турски или Арапски натписи инеможам да кажам бројот на гробиштата (огромен број)
Само ти знаеш како се чувствуваш..
Ѓурен => Ѓуроен - Ѓурѓоен- Ѓурѓовден.
Тешко дека Летник е цигански обичај, не знам кој би можел да ти каже и да верува во такво нешто. Летник со различни имиња и варијации во обичаите се среќава на целата територија на Македонија од крајниот запад до крајниот исток. Се работи за стар антички - пагански обичај.
Што има чудно што има гробишта со турски или арапски натписи ако се знае дека таму живее(ло неколку векови наназад) население од муслиманска вероисповед ?? Турците се тие кои го донеле исламот на овие простори, во тој период се случило и примањето на исламот од страна на македонското население. Во службена употреба во времето на Отоманската Империја било арапското писмо (малку видоизменето за да можат Турците да го употребуваат за нивниот јазичен систем), и долго време тоа се поистоветувало со Исламот. Токму заради тоа поистоветување на арапската азбука со исламот, православните Турци (Караманите) кои денес се сметаат за Грци користеле грчка азбука.
како прво имаме наш мајчин јазик и тој е МАКЕДОНСКИ ,како второ го зборуваме нај литературно во Македонија и како трето барем малку едуцираниот "торбеш " кога ке ја слушне химната македонска или пак на секоја победа на македонската репрезентација (било кој спорт) го лазат моорници ( се ези) !!!!!да се пишиш албанец или турчин само за да не бидиш христијан демек ако се пишиш македонец ....мене тие ми изгледаат како изгубени во времето и во просторот.....толку не знаат дека претците му ја продале верата за една торба или треба да му цртаме зошто ги викаме торбеши ...ако нејча да бида македонци аи сиктр од тука нека си бида то шо се пишува во таја држава...ни работа протиф интересите на државата и ние че ги тинтриме овдека...нема ни мајчин јазик ...прости ...неписмени се ....шо да кажам за ниф ...тие че ми продава пуфки за исламо оти си го потсекле тро курето....го држа воло за јајца и ми вела дека е крава....секоја чест за исклучоците шо ги нема...
Се согласувам во целост со твојот став! БРАВО!!Македонец си е Македонец без разлика на религиска припадност. Што ви е бе луѓе дај олабавете па утре ќе ми текне од Македонец со православна традиција да станам будист или било што друго. Тоа помалце ќе ме прави Македонец?? Односот кон верата е интимна работа и се двои од религијата. Нека не им се суди на Македонците со муслиманска вероисповед, ако тој се чувствува дека е Македонец е Македонец и крај на приказната.