Кога треба да кажеме ”извини”?

Член од
24 јануари 2009
Мислења
18
Поени од реакции
2
Mnogu cesto,sekogas koga nesto ke pogresam.Gledajki gi drugite okolu mene,koi nikogas ne kazuvaat izvini,mi se cini deka preteruvam,oti toa se sitni greski,ama si teram ja po svoe!

Член од
8 февруари 2009
Мислења
911
Поени од реакции
173
Кога ке усереме нешто

Член од
19 мај 2008
Мислења
1.931
Поени од реакции
507
Треба да кажеме извини кога навистина ќе згрешиме и кога ќе сфатиме дека сме направиле грешка која некого повредила.

R

RAYTHEON23

Гостин
кога појке од очигледно грешиме,нејсе ако некој навредиме или наштетиме тогаш...:toe:

Член од
3 декември 2007
Мислења
3.718
Поени од реакции
772
Па, јас во глобала многу лесно прифаќам извинување. Особено од личности кои не ми значат. Од нив и најлесно го прифаќам. Бидејќи да ме повреди некој што ми е близок, ќе очекувам покрај тоа што ќе ми се извини, понатаму и да се окози од работа за да ја врати назад довербата. Треба да се каже извини, тогаш кога некој навистина ќе почувствува дека повредил некој друг. Исто така е многу важно кога се вели ,,извини", тоа да не биде од узречица, туку навистина да го чувствува тоа.

Член од
8 ноември 2008
Мислења
224
Поени од реакции
2
Извини кажувам само ако навистина го мислам тоа... многу ми е глупо да речам извини онака ради реда ( што никогаш и не правам). Кога некој ќе ми рече извини ми значи доколку е кажано од срце ако не воопшто не го земам во предвид.

John Doe

Not handsome enough to tempt me
Член од
29 мај 2007
Мислења
784
Поени од реакции
7
Кога акцијата што сме ја направиле без разлика дали е добра или лоша е врвот на некој што имал лош ден и ти се распукува тебе.

Колку и да не е во право твоето извини многу ќе значи.

Член од
7 јануари 2009
Мислења
391
Поени од реакции
20
Dali vi e tesko da kazete ´´izvini´´ bez razlika dali se raboti za sitnica ili nesto pogolemo ? Dali vi znaci nesto koga nekoj ke vi se izvini ili isto vi e? Dali so izvinuvanjeto se obiduvame da ja popravime greskata ili samo pokazuvame deka imame kultura ?
Mene ne mi e ic tesko da kazam izvini dokolku znam deka sum zgresila ili preterala vo nekoja situacija.No ako sum vo pravo za nesto ne bi se izvinila ni poradi kultura ni poradi nesto drugo.Mi znaci koga nekoj ke mi rece izvini isto taka ,no go prifakam toa samo ako ne se povtoruvaat istite greski ,ako ne togas ne mi znaci necie izvini.Mislam deka site velat izvini dokolku sakaat da si ja poravat greskata ,a ne da pokazat kultura

Sally

Paranoid android
Член од
22 август 2008
Мислења
1.279
Поени од реакции
170
Ретко го кажувам. Голема инаетчивка сум и имам преголема гордост, ги бранам своите ставови, се правам дека сум во право дури и кога не сум во право. Кога грешам, единствена работа што би ја направила како еден вид „надомест“ за штетата, би го прекинала секој контакт со личноста, бидејќи нели, инаетот е ужасна работа:) или би почекала извесно време да помине да се смири ситуацијата.
Од друга страна, зборот „извини“ не ми значи воопшто. Со исклучок на најблиските, нив им простувам кога и да ми згрешиле. Али никогаш нема да има влијание тој збор врз мојата одлука дали би опростила некоја грешка или не.

Член од
17 август 2008
Мислења
194
Поени од реакции
3
Го кажувам овој збор по потреба доколку згрешам нешто и слично и воопшто не ми е тешко да се извинам.

I

InF3cTeD

Гостин
кога сме сигурни дека сме направиле голема грешка и дека сме виновни за истата

PokerFace

I'll never be the same..
Член од
30 март 2009
Мислења
1.212
Поени од реакции
623
Кога знам дека сум згрешила не ми е тешко на некого да му се извинам, но сакам и кога ми згрешиле да ми се извинат.
Не сум од оние личности кои мислат дека ако му се извиниле некому си ја погазиле својата гордост или слично ... таквите искрено ги жалам :(

... многу ми значи кога некој ке ми се извини, тоа значи дека сепак се кае за тоа што ми го направил/а (не баш секогаш,али јбг) .... битно ценам кога некој ке ми се извини иако тоа не делува многу на мојата одлука.

И мислам дека тие кои што го кажуваат зборот извини сепак покажуваат дека сакаат да ја исправат грешката ... не само поради култура.

Фокси

Talk nerdy to me
Член од
11 октомври 2007
Мислења
2.358
Поени од реакции
1.390
Абе ќе го згазниш некој по патика и извини ќе му речиш.
Иначе збор ко збор.
Ќе ми значит само ако гледам дека на некој искрено му е криво за то шо го напрајл и од се срце ми се извинвит.Јас исто така го кажвам ко ќе сметам дека има потреба и сакам да исправам нешто.Сепак незнам колку едно 'извини' може да ги поправи работите.Затоа се трудам да не правам големи грешки кои потоа тешко можат да се исправат...

А

Аниии

Гостин
Извини за мене е многу значаен збор многу кажува (ако е вистински кажано). Ако знам дека сум згрешила не ми е тешко да кажам ИЗВИНИ... Но ако не сум згрешила а сум принудена ми е претешко (имав многу такви случаи), но за среќа им дојде крајот:)

Kajgana Shop

На врв Bottom