Покрај сите фалсификати за кои кинезите се лидери у свет, почнувалќи од CD-а, облека, обувки... успеаа и во фалсификат на јајца , кои многу , многу и не се разликуваат надворешно од вистинските, па и внатрешноста им е иста -белка и жочка, но откако испржите едно такво јајце - ќе се уверите по мирисот и вкусот дека е „лажно“ .мириса на химикалии, која едино може да се осети за време на готвењето. Освен тоа, ако се пржи такво „јајце“, „белката“ му прави многу поголеми меури од природниот продукт.
Оваквите јајца се по-евтини и се добиваат многу побрзо, отколку оние кои идат по природен пат.
Значи: Фалсификатите се многу блиски до оригиналните и имаат се: черупка, белка и жочка. Но, во себе содржат : бензоат, сода, лактан, целулоза, карбоксиметилцелулоза, калциев карбид, лизин и други химикалии.