Како и зошто престанавте да верувате?

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Хронолошки...формален православен рисјанин - латентен католик - њу ејџ ванаби паган - атеист - ха-це атеист - гневен ха-це атеист - дел од тоа што било, е и ќе биде (анти-догматик). :vozbud:

Престанав да верувам дури не ја открив својата перцепција околу верувањето.
Дотогаш верувањето имаше значење кое го имав сфатено како што ме лоботомираа религиските и секуларните извори.

Се е илузија и реалноста е консензус.

Член од
19 јули 2006
Мислења
3.157
Поени од реакции
129
Лелееееее, си го читал Бенедикт? Прва книга од него ми беше Паралелни Свет и после кога дојодв у Скопје на Саем ги најдов и остали негови книги. Супер е човекот!
Таа книга беше лудница пошто ми е една од првите за тие „другите“ подрачја :). Верувам слична литература сме поминале сите пошто тоа што е добро и квалитетно кога тогаш ќе ни дојде до рака :).

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Таа книга беше лудница пошто ми е една од првите за тие „другите“ подрачја :). Верувам слична литература сме поминале сите пошто тоа што е добро и квалитетно кога тогаш ќе ни дојде до рака :).
Most definitely! Ја ја прочитав уште тинеџерка додека бев, па кога си се вратив дома морав да ја купам. Мислам дека ја имам прочитано едно 5 пати сигурно. Бенедикт дефинитивно има удел у мојот пресврт.

Член од
19 јули 2006
Мислења
3.157
Поени од реакции
129
Most definitely! Ја ја прочитав уште тинеџерка додека бев, па кога си се вратив дома морав да ја купам. Мислам дека ја имам прочитано едно 5 пати сигурно. Бенедикт дефинитивно има удел у мојот пресврт.
И кај мене, таа книга ми смени ставови за многу работи само сега ме заинтересира и другите да му ги најдам иако малку каснам :).

Член од
19 август 2007
Мислења
941
Поени од реакции
302
Сум веруел у Бог, како да не. И тоа долго, долго време.
Напунив 7 години.
И отприлика толку.

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Јас како мал верував во атеизмот. Верував дека светот е случајно создаден. Верував исто така дека и животот е случајно тики така создаден. Верував во Дарвинизмот, верував дека имаме ист прадедо со мајмуните, верувам дека имаме иста пра пра пра баба со жабите итн. Таа своја вера ја наследив од моите родители и наставничките во школо. Така бев надоен (индоктриниран) од раѓање се додека не започнав да се занимавам малку посериозно и подлабоко со природните науки. Тогаш ми се разбистрија многу работи. Сфатив дека сите тие работи кои што ги верував беа само една обична пропаганда машинерија добро втемелена во државното сега атеистичко образование. Сфатив дека порано не било така и дека порано универзитетите биле главно основани од христијани. Сфатив дека многу од основоположниците на науките (како што се на пример: Јоханес Кеплер, Роберт Бојл, Исак Њутн, Леонардо Ојлер, Мајкл Фарадеј, Луј Пастер, Вилијам Томсон (Лорд Келвин), Џејмс Клерк Максвел, Сер Амброз Флеминг, Вернер фон Браун, Грегор Мендел, браќата Рајт, Франсис Бекон, Блејз Паскал, Исак Бароу, Готфрид Лајбниц, Самуел Морзе, Томас Андерсон итн.) исто така биле христијани и тоа воопшто не им пречело во нивната научна дејност. Тука ми се прошираа видиците. Конечно се ослободив од атеистичките предрасуди и прангите на семејната традиција и почнав објективно да ја преиспитувам мојата наследена вера - атеизмот во комбинација со дарвинизмот. По кратко истражување сфатив дека атеизмот е најфанатичната вера т.е. вера која бара најсилна вера за да веруваш во неа. Сфатив дека е крајно невозможно да верувам дека хемиските соединенија само од себе оживеале, се создал некаков молекул и потоа тој, наспроти законите на природата, почнал да се самоорганизира, да се усовршува и по доволно долго време, децата на молекулот да станат луѓе. Тоа за мене беше крајно бесмислено, да верувам дека мојот најстар пра пра пра... пра дедо всушност бил некој самооживеан молекул. Веројатноста на само еден дел од претпоставките беше апсолутна нула, а камо ли пак претпоставките на целата вера. Исто така се уверив дека и фосилите ја оспоруваат еволуцијата, дека и експериментите со генетските мутации ја оспоруваат и дека цела разумна наука ја оспорува и дека всушност се работи за една обична ненаучна догма вметната во образованието.

Ете така јас престанав да верувам во атеизмот и дарвинизмот.
верував, верував, верував....... верував.......

Изгледа нешто си згрешил...или си во заблуда...:helou:

Атеизмот го исклучува верувањето...по било која основа....

Тој е базиран на факти и докази....

.... атеизмот за разлика од верите има доблест да признае дека се уште не се одговорени сите прашања и дека на некои прашања уште многу долго ќе се чека за рационален одговор.... јбг... тука религиите се обидуваат да го пополнат празното..

..атеимот не го признава она ...хокус покус, абракадабра, појави се...:toe:

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858
Моите родители се православни христијани, иако не нешто трагично посветени. Јас одескогаш знаев дека не е во ред да се слави тоа што се слави и да се доживува онака како што се доживува. Растејќи се помалку воопшто верував во христијанството во целина (мислев не постои друго освен МПЦ) за на крајот да станам атеист. Најмногу станав атеист од непознавање. Всушност, јас имам религија, но тоа не е ниту атеизмот, ниту некоја друга. Ќе објаснам што е можно пократко :) Имено, јас бев (и сум) револтирана од преголемото натрупување на правила и норми во религиите, нивно очигледно непочитување и од демек верниците, и на крајот од нивната нелогичност. Си реков - ако е Бог семоќен, нема да дозволи да се создадат толку многу верувања.
И тука престанав да верувам во било што. Во мене се роди хуманиот карактер, односно, станав тоа што сум - поголем христијанин од многу т.н. верници. Исус мене не ми е приказ за тоа како изгледа Бог, туку приказ за каков човек јас треба да бидам, и со годините станував без да знам. За мене најважна беше љубовта (не мислам на леле ама е добар дечково) , онаа која ја давам на најблиските, но која ја давам и на непознатите, на сиромасите, на оние кои не ме сакаат, на сите суштества, на сите животни. Поттикнувам и практикувам солидарност, чесност, искреност, достојност, недволичност. Сето она што го проповеда и самиот Исус. Сето она што го проповеда и мајка Тереза, мојот идол, се надевам дека во животот ќе бидам една стотина од тоа што е таа.
Бог за мене не е во никој случај брадест дедо или џелат или судија. Бог не е материја - христијанството наведе да мислиме дека е. Бог сме ние, нашата душа, а Исус тоа го учи преку заповеди, кои мораат своевремено да бидат заповеди, во недостаток на правен систем. Тие заповеди се имплементирани во денешните наши правни закони.
Не треба да бидеш христијанин, за да: не крадеш; не лажеш; не убиваш; не љубомориш; не изневеруваш; почитуваш авторитети; бидеш солидарен, бидеш добар човек;.
Затоа и велам, Бог е субјективно сфаќање, и потпора во тешките периоди, Бог е поим за надеж (за себе зборувам), но не за надеж на друг свет, туку на овој свет дека ќе дојде и подобар ден, само да бидам истрајна и посветена на моите каузи.
Намерно или ненамерно, јас цело време постам, како вегетеријанец, па смешно ми е кога некој ќе ме праша ,,постиш ли за Велигден,,.

Како што реков, поголемиот дел од животот го поминав како атеист, не знаејќи дека реално сум похристијанин од многу други што се декларираат како такви :) Барем похристијански живеам, што знам.

Никогаш нема да бидам дел од православна или католичка црква, зошто е ШОВИНИСТИЧКА, и ја подредува жената премногу. Сеуште ги преиспитувам опциите, од аспект дали постојат луѓе со слични сфаќања како моите...........

V

Vollstandig

Гостин
Како мал ме носеа по цркви манастири на излети и сл, али никогаш немало некое посебно верување во мене, се дури еден ден не се замислив длабоко длабоко и најдлабоко во мене, па ми светнаа некои фикс идеа, од типот, ние сме богови сами на себе, џон траволта е глуп, барак обама црнец и сфатив дека господ не постои :)

Член од
9 март 2009
Мислења
212
Поени од реакции
24
1.Бог е семоќен така? Зошто не го победи злото?
2.Се е божјата волја? Зошто остава милони невини луѓе да страдаат?
3.Како прво бог е нелогичен а очеква од логични суштества да веруваат дека пости... зошто секој не се раѓа со знаењето дека бог нависина постои. (најголемотоооооо прашање кај атеистите)

За крај најбитно бидејки немам причина за да верувам.

Кога размислив на овие прашања сватив дека ако постои бог е многу поразличен од оној кој ние го учиме во библијата..
Рака на срце учењето на Исус (неговите цитати) се вистинско богатство!

С

сашенко

Гостин
3.Како прво бог е нелогичен а очеква од логични суштества да веруваат дека пости... зошто секој не се раѓа со знаењето дека бог нависина постои. (најголемотоооооо прашање кај атеистите)

За крај најбитно бидејки немам причина за да верувам.

Кога размислив на овие прашања сватив дека ако постои бог е многу поразличен од оној кој ние го учиме во библијата..
Рака на срце учењето на Исус (неговите цитати) се вистинско богатство!
И јас се прашувам тие работи ама ај ке ти одговорам пред некој од нив да го направи тоа.Значи тие веруваат дека така треба да биде зошто адам и ева кога го направиле првиот грев се определиле за тоа и затоа бог им го дал знаењето така и зло и омраза и сите тие работи да ги знаеме и да страдаме од нив..:tapp:

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Бог сака и може да го уништи злото, но Тој го одложува уништувањето не затоа што е злобен, ниту пак немоќен, туку затоа што не љуби нас луѓето. Навидум контрадикторно нели?
Да појасниме: ние често се прашуваме зошто Бог не ги уништи сите зла и неправди. Но, што е тоа што Бог треба да го уништи, во тој случај?

Тоа сме ние луѓето. Тој треба да ја уништи нашата омраза, насилство, алчност, себичност, љубомора, нечесност.. и уште многу други работи.
Што мислиш, ако Бог утре реши да го уништи сето зло, неправда и грев на овој свет, колкумина од нас ќе останат живи? Кој е тој човек кој не направил грев во својот живот?
Еден филозоф (Созеницин) рекол: Линијата што го одделува доброто од злото поминува низ човековото срце, низ сите човечки срца.
Бог може во еден момент да ги уништи сите луѓе, и го има тоа право, бидејќи сите ние имаме грев и заслужуваме казна. Но Тој не ја сака смртта на грешникот, туку сака сите да се покајат, да се одвратат од гревовите, да поверуваат во Него и вистински да живеат.

"Господ нема да задоцни со својот суд, како што некои мислат, туку долго време трпи, бидејќи не сака да изгинат некои, туку сите да се покајат" (2 писмо на апсотол Петар 3:9, Библијата)

Ете го одговорот зошто Бог го одложува нокаутот на злото. Бог е свесен дека како праведен Бог мора да го казни гревот и неправдата. Но Неговата огромна љубов кон нас луѓето не му го дозволува тоа. Затоа Бог, не деградирајќи ја Својата Праведност, ниту Својата Светост, ниту пак Својата огромна Љубов кон човекот, Божествено одлучи пресудата за човекот да ја премости од Едемската градина, на Голготскиот Крст.
Казната за нашите гревови ја презеде Божјиот Син, Исус Христос. Тој, на крстот, со Својата смрт плати за секоја неправда и грев на секој еден поединец на планетава кој ќе се покае и лично ќе ја прифати Неговата жртва.

Но Бог нема вечно да го одложува судниот ден. Бог е долготрпелив, ама не е вечно трпелив. Се ближи денот на Божјиот конечен суд. Тогаш ќе биде суден секој човек, според делата негови и ќе биде казнет за неговите недела. По тој чин, целосно ќе биде задоволена Божјата правда. Ќе бидат помилувани само оние кои се покајале и го прифатиле Христос како нивен Спасител. До тогаш, на земјата сеуште ќе има неправди, зло, страдање, бидејќи Бог сеуште го одложува својот суд затоа што чека уште некој да се покае, да се спаси и преку Христос да стане Негово чедо.

Кога некои луѓе дојдоа и го известија Исус за едно злодело на Пилат и за дена трагедија што се случила во Ерусалим, Исус им одговори:
"Тој одговори и им рече: „Мислите ли дека тие Галилејци беа повеќе грешни од сите други Галилејци, зашто настрадаа така? Не, ви велам, но ако не се покаете, сите ќе загинете така. Или мислите дека оние осумнаесет души, врз кои падна Силоамската кула и ги уби, беа повиновни од сите луѓе, кои живеат во Ерусалим? Не, ви велам! Но ако не се покаете, сите ќе загинете така.
(Исус Христос, ев. Лука 13:2-5, Библијата)

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Бог сака и може да го уништи злото, но Тој го одложува уништувањето не затоа што е злобен, ниту пак немоќен, туку затоа што не љуби нас луѓето. Навидум контрадикторно нели?
Да појасниме: ние често се прашуваме зошто Бог не ги уништи сите зла и неправди. Но, што е тоа што Бог треба да го уништи, во тој случај?
Повторно истите глупости:

Бог е совршен, ама не е.

Бог е многу добар, ама не е скроз добар, пошто е малку суетен, ама многу.

Бог ни ги зема гревовите, ама не ги зема и ние веќе не сме грешни, ама сме грешни.

Господ не' сака сите, ама ќе ни е*е матер ако не му се покориме потполно.

Бладања на сериознои ндоктринирани умови кои немаат никаква врска со реалноста. Освен сребреници платени за лажење прост народ.

* * *

Интересна аналогија. Те начекува лопов у темна уличка и ти вади пиштол и ти вика: „Дај ми ги сите пари или ќе те убијам“.

Лоповот ти дава избор. Он не е лош и злобен!!! Ако му ги дадеш парите - нема да те убие. ТИ САМИОТ ИЗБИРАШ!!!

Исто и со Господ. Господ те сака најмногу у свет. Никој не те сака толку многу. Ама има да ти го е*е пиперот ако не веруваш во него. Ти дава избор. Он не е лош и злобен!!! Ако веруваш во него - ќе те сака, ама ако не веруваш - вечно ќе гориш во пеколот! ТИ САМИОТ ИЗБИРАШ!!!

Никаква разлика нема. Господ е лопов кој ја ограбува твојата верба.

Иначе ќе гориш вечно.

Ебати религијата со култ кон смртта: Зомби, живи мртовци, канибализам и вампиреење на секој празник.

Misery

30% off
Член од
3 април 2011
Мислења
1.598
Поени од реакции
2.394
Бев жигосан од мал да бидам христијанин - бев тешко инфлуенциран од атеисти во мојот понатамошен развој - оформив став како агностик.
Иако не е ретко да зборувам против религии и црковни организации - многу сум анти-комерцијалномонтеистички религии настроен најповеќе поради големиот број на непромисленици кои ги следат истите. Чесни исклучоци.

AntiZionist

undergoing construction
Член од
31 март 2009
Мислења
305
Поени од реакции
144
Никогаш во животов немав строго религиско влијание, изборот беше делумно мој иако мојата фамилија е Православна. Можам да кажам дека секогаш верував во Бог и сеуште верувам, но сега различно го доживувам тој концепт, проширен и целосен (во вистинската, чиста форма далеку од било која "пропаганда")

Kajgana Shop

На врв Bottom