Убедливо најгадниот сендвич (хамбургер го викаше продавачот) сум го јадел во скопската стара чаршија, со никакво лепче и „плескавица“ како да е правена од месо на локална, неухранета џукела. Се разбира дека го фрлив по првиот залак.
Најдобриот сендив го јадев во Велес, одамна. Се расипа нешто возот, па во тој град останавме неколку сати. Во близина на железничката станица има некаква неугледна сендвичарница/киоск (не го памтам името) а мене ми се јадеше. Имав 14/15 години (сега се дупло повеќе) и цените тогаш не беа нешто високи. За 30 денари, одлично памтам, ја јадев најдобрата плескавица што сум ја купил, сочна, голема, вкусна, од месо (изгледа тогаш сојата не беше најраширена работа по сендвичарниците), а лепчето свежо и меко. Изедов три, не наеднаш
. А ми се чини дека не беше некоја луксузна сендвичарница со големо мени, ниту пак имаше гужва. Онака, не баш угледно место, со вообичаена македонска услужливост, ама затоа пак сендвичите си беа супер.
Година или две подоцна, јадев навистина добри хамбургери/чизбургери во Парадизо , ама разбрав дека оттогаш доста го расипале рецептот. Ако памтам добро, Емил се викаше газдата? Сум јадел и на други места ваков тип храна во Прилеп и мислам дека може да се пофали, како ретко кој македонски град со скара, сендвичи и сл.
За Скопје - Попе или Кинбургер. Седмица никогаш не ми го правела меракот. Големи им се хамбургерите и не се невкусни, но по секој сендвич ми се лошеше. Тука некаде ги ставам и Жужу, Вили и др.
Не сум многу по сендвичи во последно време. Си јадам пици, чорби, бели печива...