Влијанието на нездравата храна врз Македонците
Кај нас во радиус од 200 метри имаш 7 сендвичари а во ниедна од нив нема да јадеш квалитетно.
Во Европа во радус од 200 метри може ќе има 4-5 ама знаеш дека ќе јадеш квалитетно.
Пријател, не дека и тие се до јаја...ама сепак, храната е каде каде поквалитетна и зарзаватот, се комплет. Овде кај нас се знае како се работи, порано беше труење принцип, денес е тивко убивање ради хасапот.
Ама нели народов е освестен
па затоа повеќе црвено месо од којзнае што, се пазари отколку овошје, зеленчук, зошто тоа не најадува и е педерски да се конзумира (сањам за иднина без комплекси и стереотипи).
А најзаебаното е што сум приметил, народов не џвака бе пријателе бе...мислат ќе им го земеш и онака огромниот леб со сваштарии во него. И после чир на желудник, па малце е и тоа.
Секој ден проаѓам покрај вили (или било која сендвичара шо и да е) и си бројам 1 инфаркт, 2 инфаркта, 3 мозочни удари, 4 шеќер, 5 холестерол, 6...итн
не ми се јасни луѓево, викаат имаме отворена свест спремна за во европа демек знаеме се, а не се свесни што е здраво, туку што најадува пред се - АЛО па животни ли сме?
Друга работа е ко ќе се грабнеме на тема, па скапо е овошјето, арно ама имаш мозок да ги распоредиш парите и да не ги фрлаш за глупости, иако тоа не е мој проблем на крај краева.
Па после го имаш оној познатиот синдром леле ќе умрам, докторот ми рече дека имам тело ко на 70годишник, и после мачен и напорен едно-неделен режим, повторно се враќаат во дувлото.
И умирале млади, епа ќе умирате бе шо си мислевте, зарем витамини има во шитот што го гнетете
Проста маса што да кажам, цел свет гледа како да го извлече најпозитивното од храната, нашиве се ложат на бургер кинг, кфц и шо ти ја знам таму...смешки. Па на крај корпорациите им биле криви нив, седи не ме оваквај...
Иди во Турист и порачај си една десетка прсти ќе излижеш
Незнам дали имам пишано овде, најдобар хамбургер беше во Анвива во Охрид сендвичара на старата автобуска со Скопски газдиж
Турист мислам дека остана единствената скопска кафана, каде месото е коска сеуште, свежо и на ниво. Моментот кога после ќебап, ждригот ти е милина да го споделиш со пријателите/блиските бидејќи го нема стандардниот коњско/кучешки издув, туку некоја внатрешна убавина која тихо извира од тебе, а стомакот не ти е подуен и 2 дена после тоа, здивот (со помош на желудникот) не ти копа на изнутрици. Милина, нема што да коментирам понатаму...
Анвива ја памтам исто, ок храна имаше само што слабо сум седел таму, повеќе гледав отколку што конзумирав
(хинт : не сум циган)
Писателот сака да каже дека морате конечно да се освестите за тоа што го јадете. Нормално е човек да се откачи еднаш во 2 недели и да си го дозволи тоа мрсно и не толку здраво задоволство, но и притоа да пази каде јаде и колку јаде. И јас сум бил вол настрвен, но среќа на време сум се освестил за последиците, па затоа сега се осеќам ко полетарче и топ ми е.
Не дека ја хејтам темава и не дека нема теми за здрава исхрана, али нека стои постов ко опомена, а што би ако би и кад би били ми и тако даље...зз