КОД: Сојуз меѓу Грција и Србија за поделба на Македонија?

Член од
4 ноември 2010
Мислења
305
Поени од реакции
50
Ченто со навредуване, па и бришене дискусиа не се води.
Ако ти кажам доводи, дури и од нас од пиринот, тие кои ги мислеме и не можете
да ми отговорите ке добиам доживотен бан овде. Така што ке си замолчам да чажам кои е смешен.:toe:
 

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Хаха, еве ги се јавија благополучните стипендисти на правителството...
Абре смешник без потреба се препелкаш тука, ти дадов погоре 100% ВИСТИНСКИ изјави на Желев, повели коментирај ги нив?

И кажано ви е 1000 пати до сега, НИЕДНА друга држава која не признала во светот не правела такви глупости како вашата.
Нормални држави НЕМААТ проблеми да потпишуваат документи и други спогодби за соработка на своите јазици, ама ВИЕ сте тие коишто имавте и сеуште имате со нашиот јазик, па мораше специјална спогодба (мошне килава) да се прави со вас за да се регулира тоа "прашање" коешто ве мачи ВАС, а не нас!

"Миновски ја истакна средбата меѓу претседателите Глигоров и Желев на 12 август 1992 година, на која бугарскиот претседател изјавил дека во Бугарија не признавале и не можеле да признаат постоење на македонски народ, нација и јазик. Односите се влошуваат во 1993 година, откако Бугарија одбива билатералните договори, спогодби и други акти да ги потпишува на македонски јазик."

Сега кој има проблем и е СМЕШЕН, ние или вие..?!?

А, ова што е бре:

"На Бугарија и биле потребни две години по признавањето на Македонија за да воспостави дипломатски односи, што се случи на 20 декември 1993 година"

Или бидејќи сме многу далеку, па не можевте толкави патни трошоци да им исплаќате на вашите дипломати, па затоа ви требало цели 2 години..?!?

ИЗВОР
Проблема премина... намери се формата да се подпишуват документи според устава на едната и на другата држава, а според вашиот устав това е .... коj jaзик?
 

Ч Е Н Т О

Методија Андонов
Член од
3 јули 2008
Мислења
1.698
Поени од реакции
1.612
И веднага Желев все едно е знаел што ке напише нашиот Ченто и вели вчера...
http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=132750
Еми "сичко хубаво" бре момчета, го гледав интервјуто уште вчера.
Од него може да се изведат два заклучока:
1. Желев (јас искрено се надевам) ретерира и си ја менува позицијата кон нас Македонците, и кон нашето минато.
2. Апсолутно и недвосмислено Желев ви потврди и на вас, и на грците дека древните Македонци, Филип и Александар НЕ БИЛЕ грци..!
:wink:
Ченто со навредуване, па и бришене дискусиа не се води.
Ако ти кажам доводи, дури и од нас од пиринот, тие кои ги мислеме и не можете
да ми отговорите ке добиам доживотен бан овде. Така што ке си замолчам да чажам кои е смешен.:toe:
Другарче мило, следниот пат кога ќе настапиш тука и ќе ни кажеш = "Смешни сте", што очекуваш за возврат, рози ли..?!?
Јас сум тука само член, ниту бришам, ниту можам да бришам и да сакам, затоа не ми се плачи туку дискутирај со факти ако можеш, ако не оди си никој не те држи.

fmi напиша:
Проблема премина... намери се формата да се подпишуват документи според устава на едната и на другата држава, а според вашиот устав това е .... коj jaзик?
Пак тој се прави улав со сила...
Абре КОЈ ИМАШЕ ПРОБЛЕМ, И ЗОШТО..?!?
Ние, или ВИЕ..?!?
 

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Еми "сичко хубаво" бре момчета, го гледав интервјуто уште вчера.
Од него може да се изведат два заклучока:
1. Желев (јас искрено се надевам) ретерира и си ја менува позицијата кон нас Македонците, и кон нашето минато.
2. Апсолутно и недвосмислено Желев ви потврди и на вас, и на грците дека древните Македонци, Филип и Александар НЕ БИЛЕ грци..!
:wink:
1. Ако мислиш дека Желев си мени мнението-жестоко се лажеш. Това му беше мнението и преди и гледаме след почти 20 години истото.
2. Таква работа,никаде не каза. Гледаj убаво.

Цитирам Желев: "Во Бугариja исто има такви националисти както и каj вас,които сакат да наредат на граганите на Македониja, тиа да им определат каква нациja са. Никоj не може да прави така.Даже собствената ви влада нема право да ви налага национална определеност. Това е свето нешто,което секоj индивидуално си го избира."

Ако ти на това викаш негиране... не знам...

Желев : "Както Македониja,така и Грциja водат една смешна воjна,ако не беше трагична-за Македониja. Те водат воjна со митове и легенди от минатото."
Пак тој се прави улав со сила...
Абре КОЈ ИМАШЕ ПРОБЛЕМ, И ЗОШТО..?!?
Ние, или ВИЕ..?!?
Пробелема беше билатерален и се надмина.Проблема беше и на РМ,заштото не можеше да подпише ништо со БГ,а во този момент на вас беше ембаргото,над вас беха големи заплахи. Проблема го имаха и двете страни и се реши по един цивилизован начин.
Коj е официалниот jaзик во РМ според устава?
 
Член од
16 април 2010
Мислења
2.557
Поени од реакции
1.502
Реков, "мошне интересна теза" без трунка иронија или сарказам, туку напротив.
И јас сум го мислел тоа порано, ама сепак мора работите да се поткрепат со минимум докази, изјави, факти.
На пример точни дати на почеток на воени дејствија и акции во кои области или населени места. Па број и профил на единици, и слично.
Дали се префрлани и колку од Македонија спрема Хрватска, кога точно, со какво наоружување, и слично.
Извини другар ама јас не сум разурзнавач да знам се до точка на прецизност

--- надополнето ---

Зашто сите тие податоци постојат, само треба време и упорност да се исчепкаат, и преку нив да се склопи мозаикот.
Затоа реков "инаку ќе остане чаршиски муабет", т.е. една недореченост и шпекулација на која секој со полно право може да рече "да, така е", или "не, не се слагам".
Ке пробам да најдам докумнетарец или нешто слично на интернет ако е поставено па ќе го поставам. Важи?
 

Ч Е Н Т О

Методија Андонов
Член од
3 јули 2008
Мислења
1.698
Поени од реакции
1.612
1. Ако мислиш дека Желев си мени мнението-жестоко се лажеш. Това му беше мнението и преди и гледаме след почти 20 години истото.
Хаха, така те сакам бре момчета, знам јас убаво дека не си го сменил мислењето, само сакав да видам твоја реакција.
:wink:
2. Таква работа,никаде не каза. Гледаj убаво.
Е за ова си тотално во ГРЕШКА.
Околу 4:40 мин. во видеото Желев вели:

"Филип и Александ'р прават п'рвото посичане в Европа, с ог'н и меч... Првото... Антична Г'рција којато е првата Европа, там се ражда Европа, на територијата на антична Г'рција преди 2500 години.
...бла, бла, бла (фалење на Грција)...
Това беше посечено от Александ'р и от башта му Филип, тој изврши (полната?!?
не се разбира) дело, баштата като разруши в Тракија, по крајбрежието полисите, Гр'цките градове-полиси"

Појасно не може да биде, и јас му честитам за ова!
:salut:
Цитирам Желев: "Во Бугариja исто има такви националисти както и каj вас,които сакат да наредат на граганите на Македониja, тиа да им определат каква нациja са. Никоj не може да прави така.Даже собствената ви влада нема право да ви налага национална определеност. Това е свето нешто,което секоj индивидуално си го избира."

Ако ти на това викаш негиране... не знам...
Ова не го спорам, како што не го спорам ни самиот чин на признавањето на 15 Јануари 1992 г.
Мојот проблем е што упорно се сака да се претстави овој човек како некаков добротвор и близок пријател на Македонија и нас Македонците а дал онакви изјави што ти ги постирав погоре, и кои сигурен сум дека и денеска би ги потврдил ако излезе на интервју со некој поарен новинар.
Тука е проблемот.

Пробелема беше билатерален и се надмина.Проблема беше и на РМ,заштото не можеше да подпише ништо со БГ,а во този момент на вас беше ембаргото,над вас беха големи заплахи. Проблема го имаха и двете страни и се реши по един цивилизован начин.
Коj е официалниот jaзик во РМ според устава?
Значи по кој пат треба да ти повторам:
КОЈ ИМАШЕ ПРОБЛЕМ И ЗОШТО, НИЕ ИЛИ ВИЕ..?!?
Не ми се прави со сила улав, и не ми го врти тука муабетот кога прашањето е јасно и гласно!
НИЕ НЕ СМЕ ИМАЛЕ НИКАКОВ ПРОБЛЕМ ДА ПОТПИШЕМЕ БИЛО КАКОВ ДОКУМЕНТ ЗА СОРАБОТКА И ПОДОБРО УТРЕ, НИ СО ВАС, НИ СО НИКОЈ ДРУГ, НА НАШИОТ ЈАЗИК, И НА ЈАЗИКОТ НА ДРУГАТА СТРАНА, ВО СЛУЧАЈОВ БУГАРСКИ.
НИКОГАШ..!!!
ВИЕ бевте тие што имаа ПРОБЛЕМ..!!!

Да кажеш дека НИЕ сме имале проблем, е исто како да кажеш дека "Македонија е таа што има проблем со Грција за своето име"..?!?
ТЕШКА ГЛУПОСТ..!!!
НИЕ немаме никаков проблем со својот јазик или име, вие сте тие заедно со грците што имате некакви абсурдни "проблеми"...
 
M

.:makedonec:.

Гостин
Ајде бе ќе кажам неколку работи србите нема потреба да ни се прават пријатели кога не ни се нека си ја гледаат нивната работа таму ниа нашата ваму бугарите нека ги нека јадат гомна уште малце ама ПИРИН Е НАШ а со грците и Албанците допрва ќе расчистуваме уште 2-3 години буџетот нагло ќе порасне поради големиот бруто домашен извос а со тоа ќе има и пари за наоружање со овие две големи срања не сме расчистиле уште а и со бугарите делумно се е полесно кога ги имаме Русите и Турците на наша страна турците ќе им рипнат на грците и пуздер ќе ги направат русите ќе ги суредат многу лесно бугарите а и мал дел од НАТО членките ќе ја бранат Бугарија пошто никој не сака да го јаде стапот од Русија ( Америка нема да ја бране пошто ако почне и Америка ќе настане нуклеарна војна) ние ќе ги ликвидираме Албанците и ете ти Голема Македонија хухуууууууууууууууууууууууууу ДА ЖИВЕЕ МАКЕДОНИЈА БРАЌА МАКЕДОНЦИ ајдееееееееее:vozbud: :toe:
 

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Хаха, така те сакам бре момчета, знам јас убаво дека не си го сменил мислењето, само сакав да видам твоја реакција.
:wink:
Хаха, хаjде сега момче да ни обjaсниш во кое си смени Желев става? Дали си смени става за признаването? Дали си смени става за jaзика? За што смени става?

Е за ова си тотално во ГРЕШКА.
Околу 4:40 мин. во видеото Желев вели:

"Филип и Александ'р прават п'рвото посичане в Европа, с ог'н и меч... Првото... Антична Г'рција којато е првата Европа, там се ражда Европа, на територијата на антична Г'рција преди 2500 години.
...бла, бла, бла (фалење на Грција)...
Това беше посечено от Александ'р и от башта му Филип, тој изврши (полната?!?
не се разбира) дело, баштата като разруши в Тракија, по крајбрежието полисите, Гр'цките градове-полиси"

Појасно не може да биде, и јас му честитам за ова!
:salut:
Чекаj бе дечко,тоj не зборува за нивниот идентитет за нивната припадност ком никого... Каде виде ти дека отрича да били грци. Читаш редовете както дjaвола чита евангелието.

Ова не го спорам, како што не го спорам ни самиот чин на признавањето на 15 Јануари 1992 г.
Мојот проблем е што упорно се сака да се претстави овој човек како некаков добротвор и близок пријател на Македонија и нас Македонците а дал онакви изјави што ти ги постирав погоре, и кои сигурен сум дека и денеска би ги потврдил ако излезе на интервју со некој поарен новинар.
Тука е проблемот.
Ако зачуването на териториалниja интегритет за теб е малце... сори. Желев во многу изкази е кажувал едно,второ,трето пето,но без значение што е зборувал за jaзик,нациja и така натаму териториалната целост на државата РМ е била приоритет за него. Това се види и от лобираниjaта и от преговорите и така натаму. Во клуб алиjaциja можеш и да видиш и слика,когато РМ користеше и владиниот авион и бугарските амбасади беха ставени во служба за лобиране на признаване и така натаму. Свободно и без корист можам да заjaвам,дека ни един балкански политичар нема повеке заслучи за зачуване на териториалана целост и интегритет на РМ от Желев.

Значи по кој пат треба да ти повторам:
КОЈ ИМАШЕ ПРОБЛЕМ И ЗОШТО, НИЕ ИЛИ ВИЕ..?!?
Не ми се прави со сила улав, и не ми го врти тука муабетот кога прашањето е јасно и гласно!
НИЕ НЕ СМЕ ИМАЛЕ НИКАКОВ ПРОБЛЕМ ДА ПОТПИШЕМЕ БИЛО КАКОВ ДОКУМЕНТ ЗА СОРАБОТКА И ПОДОБРО УТРЕ, НИ СО ВАС, НИ СО НИКОЈ ДРУГ, НА НАШИОТ ЈАЗИК, И НА ЈАЗИКОТ НА ДРУГАТА СТРАНА, ВО СЛУЧАЈОВ БУГАРСКИ.
НИКОГАШ..!!!
ВИЕ бевте тие што имаа ПРОБЛЕМ..!!!
Колко пати да ти обеснам,дека проблема беше билатерален и на двете држваи?! Бугариja одбиваше да подпише договор со името - македонски jaзик, РМ одбиваше да подпише договор на англиjски(това беше предлог от страна на БГ). Проблема и за двете држави.
Уште еднаж те прашам коj е официалниот jaзик според устава на РМ?
 

Ч Е Н Т О

Методија Андонов
Член од
3 јули 2008
Мислења
1.698
Поени од реакции
1.612
Извини другар ама јас не сум разурзнавач да знам се до точка на прецизност

--- надополнето ---Ке пробам да најдам докумнетарец или нешто слично на интернет ако е поставено па ќе го поставам. Важи?
Не реков дека си бе друже, ни јас не сум па гледаш наоѓам секакви документи по нетов.
Побарај, па стави.

Хаха, хаjде сега момче да ни обjaсниш во кое си смени Желев става? Дали си смени става за признаването? Дали си смени става за jaзика? За што смени става?
Ти реков, првата точка ја напишав за да ја видам твојата реакција, и таа е токму таква каква што знаев дека ќе биде.
Не се тревожи, знам и јас и сите тука дека Желев не сменил ништо во своето гледање на работите.


Чекаj бе дечко,тоj не зборува за нивниот идентитет за нивната припадност ком никого... Каде виде ти дека отрича да били грци. Читаш редовете както дjaвола чита евангелието.
Хаха, си се тешиш сега самиот, или се обидуваш мене да ми продаваш басма овде..?!?
Земи некое постаро Евангелие со потврди корици и удри си го еднаш од главата може ќе разбереш што ти кажа Желев во интервјуто.
:wink:


Ако зачуването на териториалниja интегритет за теб е малце... сори. Желев во многу изкази е кажувал едно,второ,трето пето,но без значение што е зборувал за jaзик,нациja и така натаму териториалната целост на државата РМ е била приоритет за него. Това се види и от лобираниjaта и от преговорите и така натаму. Во клуб алиjaциja можеш и да видиш и слика,когато РМ користеше и владиниот авион и бугарските амбасади беха ставени во служба за лобиране на признаване и така натаму. Свободно и без корист можам да заjaвам,дека ни един балкански политичар нема повеке заслучи за зачуване на териториалана целост и интегритет на РМ от Желев.
Абе ти си бил неарен..!
Ај мајката, каде тоа во светот претседател на една држава бере гајле или има право да кажува каков треба да биде суверенитетот, територијалниот интегритет и целост на друга држава бе пиле..?!?
Кој го барал тоа од него = НИКОЈ..!
Што значи со своите постапки се МЕШАЛ во работите на туѓа држава!
А гледам тоа за тебе не е никаков проблем.

Колко пати да ти обеснам,дека проблема беше билатерален и на двете држваи?! Бугариja одбиваше да подпише договор со името - македонски jaзик, РМ одбиваше да подпише договор на англиjски(това беше предлог от страна на БГ). Проблема и за двете држави.
Уште еднаж те прашам коj е официалниот jaзик според устава на РМ?
АБЕ АБДАЛ..!!!
ВИЕ ИМАВТЕ ПРОБЛЕМ СО НАШИОТ ЈАЗИК, А НЕ НИЕ СО ВАШИОТ, ЈАСНО ЛИ ТИ Е БРЕ..?!?
ТОА НЕ Е ДЕФИНИЦИЈА ЗА "БИЛАТЕРАЛЕН" (т.е. ДВОСТРАН) ПРОБЛЕМ, ТУКУ ЗА УНИЛАТЕРАЛЕН=ЕДНОСТРАН ПРОБЛЕМ ОД ВАША СТРАНА..!!!


Што има да потпишуваме договори на Англиски јазик кога ние си имаме наш МАКЕДОНСКИ јазик, а вие ваш Бугарски јазик..?!?
Не сме ни ние, ни вие Англичани па да ни нудите договори на Англиски јазик..!
 

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
И само да допалнам, Желев одби да учествува во средбата,коjaто беше подготвена во Атина.
Желев jaсно одби да иде на средбата,ако нема македонски представители.
На 14 Септември истата година Желев направи обракjaне ком нациjaта со основна теза:
"Бугарија нема да се обидува да ги искористи тешкотиите на Југославија;
Немешање во внатрешните работи на Југославија;
Признавање право на самоопределување до степен независност на југословенска република"

На 17 Септември ако не се лажам Никола Клусев пристигна во Софиja.
Белградската печат наведува и формално кршење на протоколот - на аеродромот и возилото на Клусев има бугарско и македонско, а не југословенска знаме.
Медиумите примаат и изјава дека Бугарија признава "волјата на граѓаните на Македонија"
До този момент вашите представници влегуваха насекаде со jгословенскиот амбасадор, този пат Попов одби да го приеме.
Состанокот со Димитар Попов завршува со официјално соопштение дека Македонија и Бугарија немаат територијални претензии една кон друга.
Точно тук ставаме краj на измислиците,видете ли Бугариja ни призна заштото сакаше да лапне се.
 
Член од
28 јануари 2010
Мислења
493
Поени од реакции
117
ЧЕНТО, пиле шарено. Ние немавме проблем. Вие имавте. Дали ке подпишем договор или не на нас не болеше..... . Дали во време на ембаргото
ке ви дадехме пат или ке ве оставевме да агонизирате нас не не болеше. Вие имавте проблем. И ние како добри соседи ви овозможихме да
носите стоко преку БГ. Сега кога сичко е поминато е лесно да се негира. Ама тогава оти не се отказахте? Оти не ни в'рнахте тенковете кога ви требуваха?
Чуден човек си другар. Ама ти не си виновен.
 

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
АБЕ АБДАЛ..!!!
ВИЕ ИМАВТЕ ПРОБЛЕМ СО НАШИОТ ЈАЗИК, А НЕ НИЕ СО ВАШИОТ, ЈАСНО ЛИ ТИ Е БРЕ..?!?
ТОА НЕ Е ДЕФИНИЦИЈА ЗА "БИЛАТЕРАЛЕН" (т.е. ДВОСТРАН) ПРОБЛЕМ, ТУКУ ЗА УНИЛАТЕРАЛЕН=ЕДНОСТРАН ПРОБЛЕМ ОД ВАША СТРАНА..!!!

Што има да потпишуваме договори на Англиски јазик кога ние си имаме наш МАКЕДОНСКИ јазик, а вие ваш Бугарски јазик..?!?
Не сме ни ние, ни вие Англичани па да ни нудите договори на Англиски јазик..!
Момче,проблема постеше не от 1990 година. Това дека некоj го разбра во 90-те, това е друго прашане. До този момент вие подпишувавте договори со нас на србски... Това знаеш го?
И колкото и да бегаш от фактот Бугариja ПРИЗНА македонскиот jaзик на териториjaта на РМ. Знам крв ти капе от душата,заштото ти се сакаше да не биде признаен,но уви признат е и сите договори след 1999 година се подпишуват според уставните jaзици на двете држави.
 

Ч Е Н Т О

Методија Андонов
Член од
3 јули 2008
Мислења
1.698
Поени од реакции
1.612
И само да допалнам, Желев одби да учествува во средбата,коjaто беше подготвена во Атина.
Желев jaсно одби да иде на средбата,ако нема македонски представители.
На 14 Септември истата година Желев направи обракjaне ком нациjaта со основна теза:
"Бугарија нема да се обидува да ги искористи тешкотиите на Југославија;
Немешање во внатрешните работи на Југославија;
Признавање право на самоопределување до степен независност на југословенска република"

На 17 Септември ако не се лажам Никола Клусев пристигна во Софиja.
Белградската печат наведува и формално кршење на протоколот - на аеродромот и возилото на Клусев има бугарско и македонско, а не југословенска знаме.
Медиумите примаат и изјава дека Бугарија признава "волјата на граѓаните на Македонија"
Состанокот со Димитар Попов завршува со официјално соопштение дека Македонија и Бугарија немаат територијални претензии една кон друга.
Точно тук ставаме краj на измислиците,видете ли Бугариja ни призна заштото сакаше да лапне се.
И што со ова, кој го спори ова..?!?
Ти реков, и ти повторив неколку пати = Го поздравувам и ценам чинот на признавањето, па и на лобирањето за нас (ако имало такво) зашто тоа ни помогнало тогаш, ама МРАЗАМ кога лажете и сакате да се правите светци, а не сте.
Изјавите на Желев се најголем ДОКАЗ за тоа што го зборувам - тие по ништо не се разликуваат од оние на Божо Димитров, или Краси Каракачанов, колку и да се во завиена форма.

И Белградскиот печат можел да ни плукне под прозор тогаш, референдумот на кој е изгласана, потврдена и прогласена НЕЗАВИСНОСТА на Република Македонија беше на 8 Септември, значи 9 дена предходно, и нема што тие да кажуваат за некакви протоколи и други глупости.
Самата изјава дека "Бугарија признава волјата на граѓаните на Македонија" тоа ти го потврдува, т.е. се однесува на успешно спроведениот референдум на 8 Септември, што е денеска и државен празник во Македонија.
:toe:

Пирински напиша:
ЧЕНТО, пиле шарено. Ние немавме проблем. Вие имавте. Дали ке подпишем договор или не на нас не болеше..... . Дали во време на ембаргото
ке ви дадехме пат или ке ве оставевме да агонизирате нас не не болеше. Вие имавте проблем. И ние како добри соседи ви овозможихме да
носите стоко преку БГ. Сега кога сичко е поминато е лесно да се негира. Ама тогава оти не се отказахте? Оти не ни в'рнахте тенковете кога ви требуваха?
Чуден човек си другар. Ама ти не си виновен.
Абе пиленце мило и ти ли ќе се правиш улаво со сила сега?
Сите држави во светот потпишуваат пријателски спогодби и договори за взаемна корист, а не на нечија штета!
Ако е спогодба потпишана под присила или окупација, тогаш е диктат т.е. натурено со сила.
Што сакаш да кажеш сега, дека НИЕ ве приморавме ли да потпишувате договори со нас..?!?
Ајде не биди смешен бре, дури и да немало никакви посебни планови или потреби, апсолутно е нормално две соседни држави да потпишат договори и спогодби за основна соработка и соживот.
И не се занесувај многу, ништо посебно вие не сте ни помогнале или направиле а да не сте имале и вие корист од тоа.
Аман со тие тенкови, преку тасета веќе со нив..!
Наложено ви беше од НАТО да се ослободите од нив и вие најдовте најлесен начин да го сторите тоа!
Кога дојде ред на нас, ние моравме да ги СЕЧЕМЕ и ТОПИМЕ, ете колку беа арни!
Во меѓувреме имавме купено и Т-72 тенкови кои за време на кризата во 2001 Натовците не тераа да ги стационираме во Струмица за да се што подалеку од можноста да се употребат за да "имало употреба на сразмерна сила"..!
Ајде не ми се прави многу будала со сила тука и ти, проѕирни сте со вашиве глупости веќе.


Момче,проблема постеше не от 1990 година. Това дека некоj го разбра во 90-те, това е друго прашане. До този момент вие подпишувавте договори со нас на србски... Това знаеш го?
И колкото и да бегаш от фактот Бугариja ПРИЗНА македонскиот jaзик на териториjaта на РМ. Знам крв ти капе от душата,заштото ти се сакаше да не биде признаен,но уви признат е и сите договори след 1999 година се подпишуват според уставните jaзици на двете држави.
Абе МОМЧЕТА, предходно Македонија била ФЕДЕРАЛНА ЕДИНИЦА-РЕПУБЛИКА во склоп на ФЕДЕРАЦИЈА наречена СФРЈ, во која ОФИЦИЈАЛЕН ЈАЗИК беше Српско-ХРВАТСКИОТ, а не српскиот..!
Значи на меѓу-државен план се употребувале јазиците на државите Бугарија и Југославија..!
И делегациите биле Бугарски и Југословенски, а не Македонски, Хрватски или Словенечки..!
Да не имате случајно некој договор додека беше СФРЈ потпишано на Словенечки јазик, или според тоа не постои ни тој јазик и народ..?!?
Престани да манипулираш и да извртуваш јасни работи..!

Каква корист имам јас бре од вашиот шовинизам..?!?
Зошто инсинуираш и сакаш да ми импутираш нешто што ниту сум го рекол, ниту сум го помислил..!
Што фајде имам јас ако сеуште не го признавате нашиот македонски јазик..?!?
Само вие губите и пред себе (ако имате минимум чест и достоинство) и пред светот.

Јас ти кажувам јасно и гласно кои и какви беа околностите околу вашето "признавање", а ти тука се обидуваш да ги извртиш работите и да му викаш на белото-црно!
Епа не оди таа работа бре fmi, жал ми е ама ЛАГА е да кажеш дека "проблемот бил билатерален", кога не бил...
 
Член од
29 декември 2008
Мислења
1.505
Поени од реакции
43
Абе на тебе изгледа постојано ти "брчи" меѓу уши штом вака си брбориш глупости без трунка поткрепа.
Какви "регрути праќал Глигоров" во 1990 бе, кога е избран за претседател на Македонија на 27 јаунуари 1991..?!?
На истата дата е избрана и Владата на чело со Кљусев..!
Којашто во тоа матно време по тајни канали и некои по агилни и патриотски настроени луѓе во ТО и службите на тогашна ЈНА ги криеа списоците и картичките на македонските регрути и апла бараа да не се одзиваат на повиците за служење на воен рок. Тоа не значи дека не беа земани некои и тогаш, а некои и сами отидоа зашто не беа донесени основни одредби со кои ќе се регулира таа сфера и ЈНА се повикуваше на законски одредби коишто сеуште беа на сила и сакаше дури на сила да собира регрути од Македонија!
Референдумот и фактичкото прогласување на НЕЗАВИСНОСТ е на 8 Септември 1991 година!
Сосема друг е муабетот за таа смотана "Платформа Глигоров-Изетбеговиќ" и слично...
Немој некому сега да му падне на памет дека јас нешто го бранам Глигоров, ама факти се факти, да се држиме до нив, а не да си вадиме муабети од ракав.

Бугарија не призна при крај на јануари или февруари 1992 година, не ми текнува точно, ама може да се провери!
И престани да дрочиш тука за како демек "Желев бил поголем Македонец од сите" заради тоа.
Уште на првата страна овде Братот ти постирал неколку изјави на твојот возљубен Желев кои ЈАСНО и НЕДВОСМИСЛЕНО го покажуваат неговото мислење за нас и нашата историја, со што исто така јасно се потврдува и допрецизира вистинската причина зошто Бугарија не "признала" тогаш.
Не сакам да го омаловажувам фактот, зашто навистина ни помогна во тие моменти, ама не сакам некој да инсинуира и да ЛАЖЕ за вистинските факти и намери што стојат позади сето тоа.

Еве ти неколку изјави на Желев за нас низ годиниве, коишто патем речено мошне прикладно се користат и од грчките сајтови каде се шири гадна пропаганда против нас:

"Затоа што таа држава сеуште не е на јасно со својот национален идентитет."

"Иако, велам, на голем дел од населението етничките корени му се бугарски"

ИЗВОР

"Македонската нација што беше фабрикувана од Коминтерната после војната претставува криминално дело извршено од Титоизмот и Сталинизмот"

ИЗВОР

претседателот на Бугарија изјавил дека двајцата државници имале исти ставови за прашањето за непостоење на македонско малцинство, односно малцинства, и дека Република Македонија не може да има никакви претензии за свои малцинства кон двете држави

бугарскиот претседател изјавил дека во Бугарија не признавале и не можеле да признаат постоење на македонски народ, нација и јазик


ИЗВОР

Ова ли е твојот "поголем Македонец"..?!?
Чукни си ја главата, и мисли малку што пишуваш...


Друже постирај извор.
Јас најдов од каде ти е превземено, ама твое е да си го дадеш изворот.
:smir:


Болдираното со црвено треба да биде сарказам, или стварно му поверува на Славјански..?


Мошне интересна теза, ама ќе треба барем некој документ или изјава да цитираш инаку ќе остане чаршиски муабет.
И јас прво го сватив така но погледнија расправијата после.Па и Турција била во игра заради Ататурк.Не смееле ништо да чепнат во Битола.Но Славјански продолжува со својот сарказам:
Ако има маж нека ги симне.

1990, 1991, знаеш што правеше Глигоров ?
Праќаше регрути на страната на Милошевич.
На Глигоров знаеш што му беше помило во тоа време ?
Мини Југославија.
Знаеш колку млади загинаа на боиштата на бивша Ју?
Да, во тоа време Желев беше поголем Македонец со тоа што ја призна Македонија а не мину Југославија.

Ако имаш поинаков факт повели, не брчи само.
На крајот ќе испадне дека повторно татариве се нашите спасители.

--- надополнето ---

ЧЕНТО дали сега ти е јасно за што зборував.Виде ли сега до кај не дотера сарказмот:
АБЕ АБДАЛ..!!!
ВИЕ ИМАВТЕ ПРОБЛЕМ СО НАШИОТ ЈАЗИК, А НЕ НИЕ СО ВАШИОТ, ЈАСНО ЛИ ТИ Е БРЕ..?!?
ТОА НЕ Е ДЕФИНИЦИЈА ЗА "БИЛАТЕРАЛЕН" (т.е. ДВОСТРАН) ПРОБЛЕМ, ТУКУ ЗА УНИЛАТЕРАЛЕН=ЕДНОСТРАН ПРОБЛЕМ ОД ВАША СТРАНА..!!!

 
M

.:makedonec:.

Гостин
Тоа време беше многу тешко, ми кажуваа моиве, а знаете ли зашто. Кога се одржуваше референдумот за независна Македонија беше многу напната ситуацијата, бидејќи единици на ЈНА се уште беа стационирани во Македонија па беа на готовс и чекаа наредба од Белград за испровоцирање на војна и геноцид врз Македонците и Албанците. А најголем поборник за војна во Македонија беа ттокму Хрватите, причина поради тоа што 1991 година кога почна офанзивата на ЈНА на Хрватска требало да почне војна во Македонија со цел да се ослабат и дел од единиците на ЈНА да се префрлат на македонскиот фронт. Тоа требаше да се деси и во Косово уште 1991 а не 1999 но Хашим Тачи им рече не на Хрватите бидејќи тогаш Косоварите немаа оружје. Тогаш тој план требаше да ја стисне ЈНА во кош и да се повлече од Хрватска но не се оствари
Mислеш дека ЈНА ќе се повлечела од Хрватска ако се отворел нов фронт во Косово или Македонија хаха па човече тоа војска била бе не бандити пола милион војници имала, над 1000 тенкови, над 100 борбени авиони, не е тоа денеска нашата војска како што е својата најголема форма ЈНА ја доживеала точно во тие години 1985-1991 и имала капацитети да војува со Словенија, Хрватска, Босна и Косово или Македонија од еднаш нормално не со толку голем притисок полесно е кога со сета сила ќе удреш на една страна ама потешко е кога ќе ти се распореди силата не е исто со двете раце да држиш 1 чаша или со двете раци 4 чаши
 

Kajgana Shop

На врв Bottom