И само да допалнам, Желев одби да учествува во средбата,коjaто беше подготвена во Атина.
Желев jaсно одби да иде на средбата,ако нема македонски представители.
На 14 Септември истата година Желев направи обракjaне ком нациjaта со основна теза:
"Бугарија нема да се обидува да ги искористи тешкотиите на Југославија;
Немешање во внатрешните работи на Југославија;
Признавање право на самоопределување до степен независност на југословенска република"
На 17 Септември ако не се лажам Никола Клусев пристигна во Софиja.
Белградската печат наведува и формално кршење на протоколот - на аеродромот и возилото на Клусев има бугарско и македонско, а не југословенска знаме.
Медиумите примаат и изјава дека Бугарија признава "волјата на граѓаните на Македонија"
Состанокот со Димитар Попов завршува со официјално соопштение дека Македонија и Бугарија немаат територијални претензии една кон друга.
Точно тук ставаме краj на измислиците,видете ли Бугариja ни призна заштото сакаше да лапне се.
И што со ова, кој го спори ова..?!?
Ти реков, и ти повторив неколку пати = Го поздравувам и ценам чинот на признавањето, па и на лобирањето за нас (ако имало такво) зашто тоа ни помогнало тогаш, ама МРАЗАМ кога лажете и сакате да се правите светци, а не сте.
Изјавите на Желев се најголем ДОКАЗ за тоа што го зборувам - тие по ништо не се разликуваат од оние на Божо Димитров, или Краси Каракачанов, колку и да се во завиена форма.
И Белградскиот печат можел да ни плукне под прозор тогаш, референдумот на кој е изгласана, потврдена и прогласена НЕЗАВИСНОСТА на Република Македонија беше на 8 Септември, значи 9 дена предходно, и нема што тие да кажуваат за некакви протоколи и други глупости.
Самата изјава дека "Бугарија признава волјата на граѓаните на Македонија" тоа ти го потврдува, т.е. се однесува на успешно спроведениот референдум на 8 Септември, што е денеска и државен празник во Македонија.
Пирински напиша:
ЧЕНТО, пиле шарено. Ние немавме проблем. Вие имавте. Дали ке подпишем договор или не на нас не болеше..... . Дали во време на ембаргото
ке ви дадехме пат или ке ве оставевме да агонизирате нас не не болеше. Вие имавте проблем. И ние како добри соседи ви овозможихме да
носите стоко преку БГ. Сега кога сичко е поминато е лесно да се негира. Ама тогава оти не се отказахте? Оти не ни в'рнахте тенковете кога ви требуваха?
Чуден човек си другар. Ама ти не си виновен.
Абе пиленце мило и ти ли ќе се правиш улаво со сила сега?
Сите држави во светот потпишуваат пријателски спогодби и договори за взаемна корист, а не на нечија штета!
Ако е спогодба потпишана под присила или окупација, тогаш е диктат т.е. натурено со сила.
Што сакаш да кажеш сега, дека НИЕ ве приморавме ли да потпишувате договори со нас..?!?
Ајде не биди смешен бре, дури и да немало никакви посебни планови или потреби, апсолутно е нормално две соседни држави да потпишат договори и спогодби за основна соработка и соживот.
И не се занесувај многу, ништо посебно вие не сте ни помогнале или направиле а да не сте имале и вие корист од тоа.
Аман со тие тенкови, преку тасета веќе со нив..!
Наложено ви беше од НАТО да се ослободите од нив и вие најдовте најлесен начин да го сторите тоа!
Кога дојде ред на нас, ние моравме да ги СЕЧЕМЕ и ТОПИМЕ, ете колку беа арни!
Во меѓувреме имавме купено и Т-72 тенкови кои за време на кризата во 2001 Натовците не тераа да ги стационираме во Струмица за да се што подалеку од можноста да се употребат за да "имало употреба на сразмерна сила"..!
Ајде не ми се прави многу будала со сила тука и ти, проѕирни сте со вашиве глупости веќе.
Момче,проблема постеше не от 1990 година. Това дека некоj го разбра во 90-те, това е друго прашане. До този момент вие подпишувавте договори со нас на србски... Това знаеш го?
И колкото и да бегаш от фактот Бугариja ПРИЗНА македонскиот jaзик на териториjaта на РМ. Знам крв ти капе от душата,заштото ти се сакаше да не биде признаен,но уви признат е и сите договори след 1999 година се подпишуват според уставните jaзици на двете држави.
Абе МОМЧЕТА, предходно Македонија била ФЕДЕРАЛНА ЕДИНИЦА-РЕПУБЛИКА во склоп на ФЕДЕРАЦИЈА наречена СФРЈ, во која ОФИЦИЈАЛЕН ЈАЗИК беше Српско-ХРВАТСКИОТ, а не српскиот..!
Значи на меѓу-државен план се употребувале јазиците на државите Бугарија и Југославија..!
И делегациите биле Бугарски и Југословенски, а не Македонски, Хрватски или Словенечки..!
Да не имате случајно некој договор додека беше СФРЈ потпишано на Словенечки јазик, или според тоа не постои ни тој јазик и народ..?!?
Престани да манипулираш и да извртуваш јасни работи..!
Каква корист имам јас бре од вашиот шовинизам..?!?
Зошто инсинуираш и сакаш да ми импутираш нешто што ниту сум го рекол, ниту сум го помислил..!
Што фајде имам јас ако сеуште не го признавате нашиот македонски јазик..?!?
Само вие губите и пред себе (ако имате минимум чест и достоинство) и пред светот.
Јас ти кажувам јасно и гласно кои и какви беа околностите околу вашето "признавање", а ти тука се обидуваш да ги извртиш работите и да му викаш на белото-црно!
Епа не оди таа работа бре fmi, жал ми е ама ЛАГА е да кажеш дека "проблемот бил билатерален", кога не бил...