Иран

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.629
Поени од реакции
22.365
navika e toa... tebe ti izgleda cudno i brutalno na niv im e normlano.

ima negativni raboti zbor da nema ama ima i pozitivni. nema kradenje tamu, nema siten kriminal, mnogu pobezbeden e sekojdnevniot zivot nego ostatokot na svetot. na niv ustvari najgolemite zakani im se od nadvor zasto na nekoj si tamu preku 7 morinja i 7 planini mu smeta kako oni ziveat.
Zaboraj da pises deka imaat problem so drogi,

Inace Iran ima potencijal kako drzava i nacija. Ama ne vaka kako teokratija. Oti ke se najde nekoj ulav samobombas bez oko da mu trepne ke pusti nuklearka. Nikoja drzava vo svetot nema interes Iran da dobie takva bomba. Najmalku tie sto ja imaat vekje. Israel veruvam toa prasanje go gleda kako egzistencijalno i optimisticen sum deka nema da dozvoli da dojde do toa makar da gi rokne ako treba.

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.184
Поени од реакции
3.430

Inace Iran ima potencijal kako drzava i nacija. Ama ne vaka kako teokratija. Oti ke se najde nekoj ulav samobombas bez oko da mu trepne ke pusti nuklearka. Nikoja drzava vo svetot nema interes Iran da dobie takva bomba. Najmalku tie sto ja imaat vekje. Israel veruvam toa prasanje go gleda kako egzistencijalno i optimisticen sum deka nema da dozvoli da dojde do toa makar da gi rokne ako treba.
Оваа ти е исто како да кажеш дека во САД може да се најде некој сенилен претседател кој без око да му трепне може да пушти нуклеарки.

Пуштањето нуклеарки не е баш лесна работа кој и да дојде на власт во било која држава.

Заборави да го спомнеш и Пакистан во споредбата, 20 и нешто години има нуклеарка а уште не ја искористил некаде.

Eisenhorn

Lord Inquisitor
Член од
6 мај 2009
Мислења
4.124
Поени од реакции
9.543
Israel veruvam toa prasanje go gleda kako egzistencijalno i optimisticen sum deka nema da dozvoli da dojde do toa makar da gi rokne ako treba.
Мислам дека пројде возот за рокање.

Едноставно нема сопирање освен ако не се случат голами внатрешни превирања во самиот Иран.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.629
Поени од реакции
22.365
Оваа ти е исто како да кажеш дека во САД може да се најде некој сенилен претседател кој без око да му трепне може да пушти нуклеарки.

Пуштањето нуклеарки не е баш лесна работа кој и да дојде на власт во било која држава.

Заборави да го спомнеш и Пакистан во споредбата, 20 и нешто години има нуклеарка а уште не ја искористил некаде.
Vo pravo si ama sepak i malku pokaceni sansi se zagrizuvacki. Zboruvame za nesto sto moze svetot da go unisti. A Pakistan vo sustina e sojuznik na SAD i iako se muslimani i imaat na nivna terotorija talibanci, vlasta ne e od toj tabor. Inace sega toa e, edno e vekje sto ja imaat bombata a vo slucajot Iran ja nemaat znaci moze da se intervenira. Vo SAD pustanje bomba ne zavisi samo od pretsedatelot senilen ne senilen ne moze sam da napravi takvo nesto.
Автоматски споено мислење:

Мислам дека пројде возот за рокање.

Едноставно нема сопирање освен ако не се случат голами внатрешни превирања во самиот Иран.
Od toa sto moze da se cita e deka se daleku ama seuste ja nemaat bombata. Ne sum upaten da kazam kako e situacijata ama vo minato imalo ubistva na atomski naucnici i se spekulira deka Izrael stoi zad niv. Zatoa sansata e golema deka se spremni da napravat nesto za da gi sprecat.

Член од
19 ноември 2020
Мислења
2.524
Поени од реакции
9.405

Ова иде обострано, зарем не е поседувањето на нуклеарно оружје од страна на Израел егзистенцијална закана за Иран? Тука настанува и проблемот каде западните развиени земји мислат дека се привилегирани кога станува збор за вакви прашања. Зашто Израел да има нуклеарно оружје, а другите да немаат?
Пакистан разви нуклеарно оружје затоа што Индија разви такво оружје.
Не дека сакам да имаат, фала курцу на таква теократска држава да и се даде такво оружје е глуп потег.

Ingvar

MONAD
Член од
28 март 2020
Мислења
4.231
Поени од реакции
9.848
Зборувате за ризик од користење на нуклеарно оружје од страна на теократија, а до сега употребено такво оружје има само најдемократската држава у светов со потенцијаал да проба уште еднаш откако ќе имаат доволно ресурси за криење под земја.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.629
Поени од реакции
22.365
Ова иде обострано, зарем не е поседувањето на нуклеарно оружје од страна на Израел егзистенцијална закана за Иран? Тука настанува и проблемот каде западните развиени земји мислат дека се привилегирани кога станува збор за вакви прашања. Зашто Израел да има нуклеарно оружје, а другите да немаат?
Пакистан разви нуклеарно оружје затоа што Индија разви такво оружје.
Не дека сакам да имаат, фала курцу на таква теократска држава да и се даде такво оружје е глуп потег.
Vo pravo si prvicno. Ama ako gledame podetalno Israel e vo situacija kade site okolu nea sakaat da ja zbrisat od mapa. Toa vojni toa teroristicki napadi. Ako ne za drugo, kako samozastita opravdano e. Ne gledam oti da ja frlat. Iran e teokratija, poddrzuva terorizam, saka drzavi i narodi da zbrisi od mapa. Ne mi e lagodno takva drzava da ima atomska bomba. Inace da, del od zapadniot svet sum i gledam niz taa prizma deka Israel se dobrite i Iran losite. Ama toa i objektivno moze da se obrazlozi. Inace sustinski sto pomalku drzavi imaat takva bomba toa podobro.
Автоматски споено мислење:

Зборувате за ризик од користење на нуклеарно оружје од страна на теократија, а до сега употребено такво оружје има само најдемократската држава у светов со потенцијаал да проба уште еднаш откако ќе имаат доволно ресурси за криење под земја.
Toa od edna strana e tocno a od druga strana nema vrska so muabetot. Na tie sto imaat ne mozes da im ja zemes. Ama mozes da sprecis drugi da ja dobijat, posebno somnitelni rezimi kako vo Iran sto e.

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.489
Поени од реакции
18.516
Со оглед на тоа дека се 40 години под санкции, владеење на шеријатски закони, голем дел од економијата е контролирана од онаа војска на ајтолахот(IRGC) прилично добро се држат од аспект на економијата и се иновативни. Незнам колку долго тој народ ќе тера со такви шеријатски закони со оглед дека не ми делуваат религиски затуцани .
Како што гледав статистики пред некое време не ми се веруваше, но добар процент околу 30-40% не се религиозни. Башка што има и еден куп други религии меѓу кои сеуште има Зoроастријци.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.805
Поени од реакции
25.258

ne bi rekol deka imaat nekoj problem so droga osven sto se tranzit zona za evropa. poveke e problem pusenjeto tamu, sekoj pusi beter od turcin lol...

zosto nemale ko teokratija? zosto mislis deka samo demokratija raboti koga ocigledno veke dolgo vreme nemame demokratija na svetsko nivo, ne vodat senilni starci, buljasi sto promoviraat sekakvi gluposti i ne turkaat kon nuklearna vojna. od druga strana kvazi demokratii so dikatorski maniri (KSA, Singapur, Rusija) napreduvaa prilicno brzo ovie 30tina godini, socio kapitalizam (Kina, pa i Svedska samo tamu e kapo socijalizam lol) isto rapidno napreduvaat. jas ne gledam veke bog znae kako benefit koga e vo prasanje sistemot. fakt e deka veke nikade ne odlucuvas a i ako imas izbor veke e sveden na izbor megu gomna...

vikas nekoj ulav samobombas moze da dojde do nuklearka? jas mislam poveke sakaat da ja imaat za da se slobodni ko severna korea. oni se svesni deka USA i zapadot nikogas nema da go namalat pritisokot, ednostavno prebogati se i go drzat ormutskiot tesnec sto e u top 3-4 strateski tocki vo svetot (so gibraltar, suez, panamskiot kanal). za niv e bitno bar da mozat da si nosat svoj odluki i da si vospostavat odnosi so ostatokot na svetot. ne gledam nisto loso vo toa, za razlika od Qatar koj najveke siri vahabizam i koj e poddrzan od evropa a eve vie go zamenivte losiot ruski gas za nivniot...

Eisenhorn

Lord Inquisitor
Член од
6 мај 2009
Мислења
4.124
Поени од реакции
9.543
Ne sum upaten da kazam kako e situacijata ama vo minato imalo ubistva na atomski naucnici i se spekulira deka Izrael stoi zad niv. Zatoa sansata e golema deka se spremni da napravat nesto za da gi sprecat.
Највероватно они (со Америчка помош) стојат позади тие убиства и саботажи.

Но тоа само може да ги успори, пројде времето за спречување, мислам имаше и Израелски и Американски анализи дека без инвазија или “пролет“ Иран секако за 5 - 10 години ќе имаат нуклеарка.

gledam niz taa prizma deka Israel se dobrite
Уф, дибејтабл, чак што више еден се од двигателите, организаторите, лобистите и финансиерите на инвазијата на дуркадурките спрема Христијанскиот свет ама друга тема е.

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.460
Поени од реакции
5.162
Ова иде обострано, зарем не е поседувањето на нуклеарно оружје од страна на Израел егзистенцијална закана за Иран?
Не е Израел тој што со децении повторува дека Иранска држава и народ не треба да постои.

Vartolu

1897 Fighter
Член од
29 декември 2007
Мислења
15.331
Поени од реакции
6.012
Не е Израел тој што со децении повторува дека Иранска држава и народ не треба да постои.
Хмм. Можеби повторуваат, ама на Иранците во Уставот им е тоа дека секој Иранец треба да го даде својот живот за уништување на Израел.

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.184
Поени од реакции
3.430
Vo SAD pustanje bomba ne zavisi samo od pretsedatelot senilen ne senilen ne moze sam da napravi takvo nesto.
Од онаа што го знам е дека претседателот на САД има екскулзивно право да пушти нуклеарка сам, нормално кога ја дава наредбата има и двајца кој ги вртат клучевите за лансирање.

Во Русија до пред војната во Украина треба двајца од тројца да одобрат, претседателот, министерот за одбрана и началникот на генералштабот и нормално пак уште двајца кој ги вртат клучевите, така беше пред година дена, сега веројатно ја поедноставиле работата.

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.422
Доста способен народ се, да не е толку исламска државата и да си останеа пријателчиња со САД овие ќе беа најразвиена држава на блискиот исток.
Слично како ние што сме пријателчиња на САД и сме невидено развиена држава. Пошто нели....

Член од
17 август 2011
Мислења
10.392
Поени од реакции
18.541
Vo pravo si ama sepak i malku pokaceni sansi se zagrizuvacki. Zboruvame za nesto sto moze svetot da go unisti. A Pakistan vo sustina e sojuznik na SAD i iako se muslimani i imaat na nivna terotorija talibanci, vlasta ne e od toj tabor.
Далеку е Пакистан од некаков табор. Всушност исти кур се ко Иран, во однос на шансите да рокнат нуклеарка негде. Не ги спречиле на време и тоа е, големите сили ќе живеат со тоа. И за иран е исто мислам, пројде возот за ги спречат воено.

Kajgana Shop

На врв Bottom